Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
12.11.2022 19:41 - УРОЦИТЕ НА ЕВОЛЮЦИЯТА В КОНТЕКСТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3422 Коментари: 17 Гласове:
5

Последна промяна: 02.04.2023 15:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
УРОЦИТЕ НА ЕВОЛЮЦИЯТА В КОНТЕКСТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

 

Автор: Виктор Кордон

 

            Човекът, както и всички останали представители на различните животински видове, без съмнение е част от природата, поради което проявленията (идеи, решения, действия) на отделните индивиди, на групите, на обществата и на цивилизациите се подчиняват на природните закони, дори и когато на пръв поглед изглежда, че им противоречат. Ние сме изградени от същите елементи като другите организми и телата ни функционират по същия начин като техните, като се различаваме от тях само по по-сложната организация на нервната ни система. В такъв случай за нас важат принципите, в това число и тези на еволюцията, които са в сила за цялата органична материя, респективно за всички биологични видове. Това означава, че същите фактори, които влияят на другите същества, оказват влияние и на нас. От това следва, че ако наблюдаваме как определени условия променят някоя животинска популация, можем да предположим как същите или подобни фактори биха повлияли и на нас. Следователно можем да се поучим от уроците на еволюцията и да избягваме грешки, наблюдавайки природата около нас!

            Един конкретен пример смятам за много показателен и актуален по отношение на съществуващата в момента ситуация в по-развитите страни на европейския континент и по света. Става въпрос за един определен представител на рода корморани, а именно за Галапагоския безкрил корморан, известен още като Галапагоски нелетящ корморан. Той е ендемичен вид, тоест обитава изключително само архипелага Галапагос, и, както подсказва названието му, няма криле, или по-точно те са закърнели до степен да не могат да служат за летене. За целите на това изследване е важно да установим причините за този еволюционен феномен и последствията от него.

            Не е трудно да се досетим, че редуцирането на крилата на тези птици е станало поради липсата на необходимост да летят. Това е станало след като първите корморани са попаднали по някакъв начин на изолираните острови, които се намират в Тихия океан на близо хиляда километра западно от Еквадор. Съществуващите условия не изисквали от тях да използват активно летателните си органи, поради което те закърнели и станали неизползваеми. Причината е, че в този хабитат те не срещали нужда да летят, тъй като не са имали естествени врагове, не се е налагало да прелитат до други места, за да се размножават, а храната си набавяли чрез плуване в богатите на хранителни ресурси крайбрежни води. В тази благоприятна среда, в която отсъстват големи хищници, кормораните благоденствали, създавайки до три поколения годишно. За това свидетелства фактът, че галапагоските нелетящи корморани са най-големите сред всички представители на това семейство, въпреки че са единствените безкрили корморани.

            Но когато на архипелага се появяват хората, става ясно колко уязвими са тези птици! Заради пълната липса на страх от човека, те се оказали беззащитни пред ловците. По-късно са предприети мерки за защита на вида и ловът им е забранен и напълно прекратен. Но се оказва, че заплахата за тях не е отминала – донесените случайно или нарочно от човека животни, като котки, кучета, прасета, плъхове, поставили вида в сериозна опасност. Наистина, скитащите кучета били изтребени, за да се опазят кормораните и останалите видове на островите, но заплахата от котки и плъхове продължава.

            Това, разбира се, не е единичен случай. Има и други подобни примери за това как загубата на еволюционни предимства и полезни белези, които на даден етап могат да изглеждат ненужни, при промяна на условията може да бъде фатална. А ние, като разумни същества, сме длъжни да извлечем поуки от такива примери, защото интелигентността, с която се гордеем, се състои именно в това да се използват наличните знания и съществуващите ресурси за решаването на практически задачи и проблеми.

            Но с какво този пример от еволюцията на един вид, толкова различен от нас, хората, може да ни помогне? Смятам, че можем успешно да екстраполираме този модел върху човешките общности и да извлечем нужната поука. Ето как!

            В положение, подобно на благоденстващите някога безкрили корморани, се намират днес така наречените западни общества. Повече от седем десетилетия те преживяват в почти пълно спокойствие и безметежност, без големи социални сътресения и военни конфликти. Това неизбежно е довело до намаляване и дори до почти пълно изчезване на тяхната бдителност, причинявайки закърняване у тях на някои естествени инстинкти, тъй важни за оцеляването на всеки вид. Охолният и безгрижен живот ги е превърнал в умствено и физически лениви, политически апатични и обществено неангажирани. В днешно време западният човек, който никога не се е сблъсквал със сериозни неуредици, а още по-малко с радикални прояви и катаклизми от обществен характер, е станал изключително наивен, подчертано благоразположен, безусловно толерантен и безкрайно търпелив, като неговата безгранична хрисимост и всетърпимост граничи направо с глупост. Той е станал незлоблив, простодушен и тревожно безобиден, наподобявайки с което нашите герои от началото на нашия разказ – безкрилите корморани.

            Но тази отчайваща безобидност е систематично отглеждана и насърчавана от определени сили, които, очевидно, имат силен интерес от превръщането на западните общества в лековерна до инфантилност и напълно безвредна маса от разносъставни единици, изпразнени от съдържание и идеи индивиди, лишени от най-важните свързващи звена – религия, традиции, история, култура, обичаи, дух. Най-енергични в деградирането на западния свят са левите организации, партии и групи, за които това остава единственият инструмент за разрушаване на капиталистическата система, а именно като деморализират и обеззверят най-важният елемент на тази система – нейните граждани, на които тя се крепи. Апатията, безидейността и неорганизираността на последните освобождава огромно поле за действие на изключително активните, агресивни, мотивирани и организирани леви движения, които постепенно заемат и окупират територията, отстъпена без бой от средностатистическият западен гражданин.

            И ето че след няколко десетилетия подла и идейно разлагаща пропаганда вече има съответния негативен резултат – голяма част от хората на Запад са се превърнали в егоистични същества, за които материалните блага и удоволствието са първо благо и единствена, висша ценност, а всичко, което някога ги е свързвало и благодарение на което са оцелели, просъществували и достигнали до завиден просперитет – обществената сплотеност на базата на общото минало, общите колективна и трудова етика, общите нравствени и дори естетически ценности, общите материални и духовни достижения – е захвърлено като ненужно и дори вредно. Същата тази перфидна и сатанинска лява пропаганда им е внушавала в продължение на много време, че хората от други култури, общества и континенти са същите като тях – все така добронамерени, способни, трудолюбиви, отговорни, интелигентни, честни, справедливи, толерантни. Така че няма никаква причина да не бъдат приемани в неограничени количества и задължително с отворени обятия, защото те не се различават, а може дори и да са по-добри.

            И така под влияние на сравнително безгрижния живот и лукавите пропагандни внушения на левия фронт западният човек е доведен до състояние, при което вече не може да различи врага и го допуска в дома си без да осъзнава последствията. Веднъж стъпил на незащитената територия и изправен срещу безпомощни и неорганизирани индивиди, които нямат навиците и нагласата да се защитават, неприятелят, в лицето на мигриращите в апокалиптични мащаби тълпи от Близкия Изток, Северна Африка и Субсахарска Африка, по най-безцеремонен начин се разправя с безсилните западняци. И отново тези деструктивни процеси са инспирирани, подклаждани и направлявани от световното левичарство, което в тях вижда шанс да събори капиталистическия строй и да узурпира цялата власт.  

            Именно тази ситуация ни дава основание да направим аналогия между застрашената от външни враждебни видове популация на безкрилите галапагоски корморани и западните общества, у които почти напълно е изтрит най-естественият и жизнено необходим инстинкт – инстинктът за самосъхранение. Този рефлекс от първостепенна важност е бил един от главните инструменти в борбата за оцеляване на всички видове, но той вече е заличен от подсъзнанието на западния човек, което, за съжаление, му предвещава нерадостно бъдеще. Ако изобщо има бъдеще...





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blog13 - А ако сравняваш еволюцията на де...
12.11.2022 20:15
А ако сравняваш еволюцията на деградирането на способностите за летене на кормораните и деградирането на способностите на западните общества, правиш фундаментална грешка. Базата върху която се появяват такива корморани е е наличието на хранителна база. Коя е хранителната база която е дала възможност на западните общества да деградират. Т.е. това изобилие от блага, откъде иде - от левите сили или от десните? Ти обивиняваш (съвсем предвидимо) левите. Но ако ще правиш аналогии с кормораните, трябва да питаш откъде е дошло изобилието в западните общества. То е главната причина за деградацията. Левите ли са го донесли?

Освен това, ако ще говориш за левите идеологии, няма да е зле, да ни кажеш, марксизмът, фигурира ли още като лява идеология в твоя списък? Според него, определяща е материалната база. Така че -матриалнатата база! Откъде е дошла? Отляво или от дясно?

Според мене, това изобилие представлява преразпределение от световната база към световната надстройка (географията на ЕС и САЩ). Това е именно процесът на производството на капитала, който се концентрира към върха на йерархията. Въпросната йерархия е разположна в географията. И следователно потребителските общества са географията на световната надстройка. Те са потребителски именно защото процесът на производството на капитала ги захранва с ресруси. И тоя процес е десен. не е ляв.

А това което ти се привижда като ляво, е дясно, което е маскирано като ляво. И когато дойде време да се колят прасетата, за което вече и ти се досещаш, това ще бъде форма на екпроприация - малцината по-едри риби, изяждат мнозината по-дребни. Експроприацията ще добие форма на канибализъм. Нищо лично, просто бизнес. Баламите на сапун. Обетованата земя на запад, към която всички се стремяха и където плъхоловът от Хамелн отведе децата ни, ще се окаже капан за мишленца. Леви идеи за десни цели. Левите идеи са сиренцето в капана.
цитирай
2. kordon - До blog13
12.11.2022 20:46
Аз не обвинявам изобилието (което неточно ми приписвате Вие), а го констатирам като фактор. Само левичарите могат да обвиняват изобилието, защото те не са в състояние да го постигнат, и затова обявяват че „гроздето е кисело”. Обвинявам левичарите, че вместо да лекуват ленивостта на западните общества, която е следствие от благоденствието, те я използват, за да прокарват вредни политики, закони и внушения. А Вашата теза, че всичко лошо е дясно, а доброто – ляво, и че лявото е дясно, което е маскирано като ляво, намирам за едно от поредните проявления на левия шизофренизъм, който изкривява до неузнаваемост реалността, за да я нагоди според патологичните си представи. И предполагам, че особи като Вас очакват с нетърпение настъпването на времето „да се колят прасетата”, но засега ще трябва да се задоволите с клането на руските свине в Украйна, което продължи прекалено дълго за „специална военна операция”.
цитирай
3. morskipesni - Еволюцията е ЗАЛОЖЕНА в качествената рамка на Сътворението
13.11.2022 14:31
Нещо неясно? В "борбата за оцеляване", по точно в БОЖЕСТВЕНИЯ ДИЗАЙН има от всичко по много. И нищо "научно".
цитирай
4. kordon - До morskipesni
13.11.2022 16:20
Какви изумителни изводи! Самостоятелно ли стигнахте до тях, или получихте прозрение Свише? Или някой прочут съветски учен Ви сподели тайната на Вселената?
цитирай
5. radostinalassa - Даже е по - лошо...
13.11.2022 19:29
Западнякът, всл. на изк. отбор и на лекия живот е загубил 200 гр. от мозъка си. Сега агресивните негри и араби ще му видят сметката. Това е и целта на глобалистите / Ковидко не дава да се споменава думата сатанисти/.
цитирай
6. kordon - До radostinalassa
13.11.2022 22:37
И откъде черпите сведения за това, че "Западнякът, всл. на изк. отбор и на лекия живот е загубил 200 гр. от мозъка си."?
цитирай
7. blog13 - Аз не обвинявам изобилието (което ...
14.11.2022 12:14
kordon написа:
Аз не обвинявам изобилието (което неточно ми приписвате Вие), а го констатирам като фактор. Само левичарите могат да обвиняват изобилието, защото те не са в състояние да го постигнат, и затова обявяват че „гроздето е кисело”. Обвинявам левичарите, че вместо да лекуват ленивостта на западните общества, която е следствие от благоденствието, те я използват, за да прокарват вредни политики, закони и внушения. А Вашата теза, че всичко лошо е дясно, а доброто – ляво, и че лявото е дясно, което е маскирано като ляво, намирам за едно от поредните проявления на левия шизофренизъм, който изкривява до неузнаваемост реалността, за да я нагоди според патологичните си представи.


Ти не обвиняваш изобилието, но обвиняваш левите сили. Само че именно на базата на изобилието е възможно да се появят ексцентричните деформации, които ти приписваш на някакви леви сили. А тези дефоримации, бидейки възможни единствено в условията на това изобилие не са леви а са десни. Десен е принципният процес и начин на организация, който преразпределя незаслужено към върха на йерархията (произвежда капитал). А за да е възможно това, именно лявото движение нагоре по йерархията, се е затрило. Защо и как съм обяснявал достатъчно в блога си. И под твои теми съм обяснявал. Така че нещо, което го няма, ТИ ГО ОБЯВИНЯВАШ.

Такова идеологическо поведение, характерно не само за тебе а и изобщо, е идеологическа операция под чужд флаг. Дясното обвинява лявото. Но кой управлява, за да е възможен тоя институционализиран и постоянен бяс срещу лявото? Ако левите сили бяха някакъв фактор и бяха такива каквито ги обясняват такива като тебе, защо ти не си в Белене?

Докога си мислиш, че ще е възможно, властта да обвинява някой друг? А процесът ескалира поради фундаменталния реален природен закон. Имаш реално действащ механизъм. И тоя механизъм се сбъгясва. Не се пренасочвай без връзка с темата си, към това което става в Украйна. Шизофренията е при тебе - виж си темата.
цитирай
8. blog13 - И откъде черпите сведения за това, ...
14.11.2022 12:23
kordon написа:
И откъде черпите сведения за това, че "Западнякът, всл. на изк. отбор и на лекия живот е загубил 200 гр. от мозъка си."?


Радостина тоя път уцели десятката. А след нея, ти па направи фурор.

Ми черпи сведения от това което ти си написал като основна тема. Или вече забрави, че си написал, че западняците са закърнели, подобно на кормораните от галапагос.

А всъщност еволюционно не би трябвало да са точно закърнели, защото постоянно получават свежа кръв от негри и араби. Така че, ако вазираш от позицията си, че все пак са закърнели; и ако същевременно шизофренно искаш да си представяш, че западняците са висша раса:
Да, дори и да са висша и незакърнели, вече са се смесили с низшите негри и араби в критична степен.
цитирай
9. kordon - До blog13
14.11.2022 18:04
Това, че западните граждани са станали лениви, по никакъв начин не води до извода, че "са загубили 200 гр. от мозъка си."? Това твърдение е комично и само кръгъл идиот може да му вярва. Започвам да се питам дали не разговарям с пациенти на някое лечебно заведение...
цитирай
10. blog13 - Това, че западните граждани са с...
15.11.2022 13:57
kordon написа:
Това, че западните граждани са станали лениви, по никакъв начин не води до извода, че "са загубили 200 гр. от мозъка си."?


А колко са? Все пак числото трябва да е положително нали? Сам казваш, че западните граждани не просто са станали лениви, а са деградирали функционално. А това задължително е свързано с намаляване на някаква морфология и физиология в тялото. И, струва ми се - най-важната дистрофия е свързана с мозъка. Започвам да се питам, дали не разговарям с пациент на някое лечебно заведение, който не знае какво е говорил в основната си тема; или пък не я е преговарял скоро? Или е под въздействието на алкохола или нещо друго. Примерно ваксини против ковид...
цитирай
11. kordon - До blog13
15.11.2022 17:51
Ама Вие наистина ли сте изпаднали дотам, че не си давате сметка, че не е нужно мозъкът на човек да загуби част от теглото или обема си, за да стане ленив. Нужно е просто да промени навиците си. А това не влияе върху физическите параметри или функционалността на мозъка. Но няма смисъл да гадаем, просто ми дайте достоверен източник, в който е научно доказано твърдението, което натрапвате. Без такъв източник твърдението е идиотска инсинуация.
цитирай
12. blog13 - 11. kordon
15.11.2022 21:48
Точно от еволюцията има достатъчно примери, вкл. и при човека с рудиментарни органи. Когато един орган не се използва, той закърнява, което е валидно дори в рамките на един човешки живот. Навиците за които ти твърдиш, че трябвало да се променят (като същевременно продължаваш да изпадаш в противоречие с основната си тема, като твърдиш, че липсата на упражняване на един или повече органи не вляело на функционалността им), са следствие от изчезването на нуждата да бъдат използвани. След като някакви неведоми сили са се погрижили, западните народи да са задоволени, те спират да полагат усилия. Това е именно обективната промяна на условията, които диктуват и промяната на организмите в определена посока. В нашият случай - към закърняване не само на мозъка, но и останалите органи на западния човек.

И между другото, при въпросните корморани, нуждата от усилия за да живеят не е отпаднала. За да добият храната си, те трябва да могат да плуват, и предполагам, че телата им се трансформират именно към усъвръшенстване на тая функция за сметка на летенето, подобно на пингвините. Т.е. имаме доближаване на белезите вкл. морфологични, когато различни организами са поставени при еднакви условия. Източникът който можеш да прочетеш, като начало е Биология за 9ти клас, от 1981ва година. Да не речеш, че е прекалено лява, щото комунистите много обективно изучаваха и разбираха дарвинизма, но не приемаха, че е валиден и за цивилизованите хора. Което си е до някъде социален елитаризъм по отношение на животните. Баща ми навремето през соца казваше "Навсякъде естественият отбор действа, само в България не действа." Е, сега действа и в България. А скоро ще почне да действа и на запад, щото там досега също не действаше. Т.е. според Дарвин, първо имаш нарастване на броя на индивидите, понеже условията са благоприятни; но на следващия етап те стават неблагоприятни и почва чистката. Но не Сталиновата. И еволюцията запазва само това което може да оцелее в трудния етап.
цитирай
13. kordon - До blog13
16.11.2022 15:02
Няма нужда да ми носите вода от девет кладенеца, просто ми дайте достоверен източник, в който е доказано научно, че западняците са загубили точно 200 гр. от мозъка си. Ако не сте в състояние да го направите, ще приема, че се доверявате на недостоверна информация, само защото Ви харесва, на принципа "най-лесно се лъже онзи, който иска да бъде излъган". Тъй като се опасявам, че не разполагате с достоверен източник, то не се притеснявайте много, повечето хора постъпват като Вас – приемат безкритично това, което им харесва, и отхвърлят по презумпция онова, което не им харесва. Е, човешко е...
цитирай
14. blog13 - Кво е тва "достоверен изто...
21.11.2022 12:57
Кво е тва "достоверен източник"? Такова животно нема? Фикция безмерна. Колко тона юнашко доверие требва да си обременил мозъка си (без значение, дали е намалял или не), за да питаш за нещо, което го нема? Моят източник е здравословната логика. Която в случая стъпва и на това, което ти си казал. Какво друго искаш - нещо което да потвърди твоите думи, че западняците са деградирали? Ми нали ти го казваш.
цитирай
15. kordon - До blog13
23.11.2022 13:45
Преди време, в словесен спор запитах моя опонент какви доказателства има в подкрепа на своите твърдения. Той ми отвърна с гениалното прозрение, че доказателствата били необходими само в съда. В това умозаключение се съдържа имплицитно идеята "вярвам, защото ми харесва" и, респективно, "не вярвам, защото не ми харесва". Това по същество е житейското кредо в синтезиран вид на тълпата, към която несъмнено принадлежите, поради очевидните сходства на мисловните конструкции.

Затова напълно очаквана реакция от Ваша страна е опитът да се измъкнете от конфузната за Вас ситуация чрез йезуитски релативизъм, отричащ достоверността на всичко en bloc. Подозирам, че не разполагате не само с "достоверен източник, в който е доказано научно, че западняците са загубили точно 200 гр. от мозъка си", но и с какъвто и да е източник.

А сега за достоверните източници. Тъй като очевидно не се интересувате от източници, които заслужават доверие, а само от такива, които предлагат удобна за Вас информация, то вероятно не знаете, че в научните среди съществува scholarly peer review (научна партньорска проверка) или academic peer review (академична партньорска проверка). Академичната партньорска проверка изисква общност от експерти в дадена (и често тясно дефинирана) академична област, които са квалифицирани и способни да извършват сравнително безпристрастна проверка.

Партньорската проверка се използва широко за подпомагане на академичния издател да реши дали работата трябва да бъде приета, считана за приемлива с ревизии или отхвърлена за официално публикуване в академична списание, монография или в сборник на академична конференция.

Разбира се, това пресяване не изключва грешки, но предимство на съвременната наука е, че щом такива бъдат установени, моментално следва опровержение и оттегляне на материала или спорните пасажи. Затова научната дейност на гнилия Запад тече с бързи темпове.

Та, когато поисках от Вас информация от "достоверен източник", имах предвид именно такова научно издание, което работи на принципа academic peer review. Но явно за Вас "доказателствата са необходими само в съда", защото тази "философия" Ви освобождава да вярвате без угризения и скрупули на всичко, което Ви допада, и да отхвърляте онова, което не Ви е угодно. Но това си е Ваш проблем...
цитирай
16. blog13 - Преди време, в словесен спор зап...
23.11.2022 14:45
kordon написа:
Преди време, в словесен спор запитах моя опонент какви доказателства има в подкрепа на своите твърдения. Той ми отвърна с гениалното прозрение, че доказателствата били необходими само в съда. В това умозаключение се съдържа имплицитно идеята "вярвам, защото ми харесва" и, респективно, "не вярвам, защото не ми харесва". Това по същество е житейското кредо в синтезиран вид на тълпата, към която несъмнено принадлежите, поради очевидните сходства на мисловните конструкции.


Е с такива смешни разсъждения, спокойно можеш да кажеш и че сестра ми е курва. Аз нямам сестра, ама ти ще кажеш, че знаеш един, дето има, което според тебе означава че и аз имам.

Сега ти повтрям кво ти казах напоследък

blog13 написа:
Колко тона юнашко доверие требва да си обременил мозъка си (без значение, дали е намалял или не), за да питаш за нещо, което го нема?


Т.е. това трябва да означава, че очевидно съм ти казал в прав текст, че при мене, няма такива неща като ""вярвам, защото ми харесва" и, респективно, "не вярвам, защото не ми харесва"."

Ма ти си ми ги лепни, де не се притеснявай, щом така ти харесва. Е кво мога да направя срещу патологични клеветници? Малко ше си поговориме, нема да се разбереме, но за спорта е полезно (и ако ни харесва).

Другото което съм ти казал е
blog13 написа:
Моят източник е здравословната логика. Която в случая стъпва и на това, което ти си казал.


Т.е. много съм далече от това дето се опитваш да ми лепнеш "че доказателствата били необходими само в съда. "

И се опитвам да ти обяснявам, че нещата в които ти вярваш (а не аз), не са доказателства. Ама ти си вярвай де - в източниците, дето са вече напълно компрометирани - т.е. казионната идеология на днешното световно ЦК на КПСС. Вярвай в тях силно! Вярвай дори и когато са съгрешили! Вярвай предано и безкритично.

И всеки път, кога някой като мене те кара да мислиш, като ТИ ПРИВЕЖДА ДОКАЗАТЕЛСТВА - го нарочвай че има сестра. Ми аз нямам.
цитирай
17. blog13 - А сега за достоверните източници. ...
23.11.2022 14:55
kordon написа:
А сега за достоверните източници. Тъй като очевидно не се интересувате от източници, които заслужават доверие, а само от такива, които предлагат удобна за Вас информация, то вероятно не знаете, че в научните среди съществува scholarly peer review (научна партньорска проверка) или academic peer review (академична партньорска проверка). Академичната партньорска проверка изисква общност от експерти в дадена (и често тясно дефинирана) академична област, които са квалифицирани и способни да извършват сравнително безпристрастна проверка.

Партньорската проверка се използва широко за подпомагане на академичния издател да реши дали работата трябва да бъде приета, считана за приемлива с ревизии или отхвърлена за официално публикуване в академична списание, монография или в сборник на академична конференция.

Разбира се, това пресяване не изключва грешки, но предимство на съвременната наука е, че щом такива бъдат установени, моментално следва опровержение и оттегляне на материала или спорните пасажи. Затова научната дейност на гнилия Запад тече с бързи темпове.

Та, когато поисках от Вас информация от "достоверен източник", имах предвид именно такова научно издание, което работи на принципа academic peer review.


Говориш ми за класическа мафиотска схема, при която професионални конформисти са затънали до гуша в блатото на бюрокрацията. Тия схеми са ми до болка познати от разните му вече многобройни новообразувания, институции, които трябвало да контролират върховните политически и др. институции в България с цел да предотвратят корупцията. Те трябвало да бъдат равноотдалечени от парламента, президента и министерът (в твоя случай на образованието). Но когато се окаже, че не вършат абсолютно никаква работа, добавят друга нова и неопетнена институция, която да ги надзирава тях и т.н. Дето се вика "Ние сме на всеки километър и така до края на света".
Цялата тая баталия иде от напълно ненаучната идеология за някакво разделение на властите, кяквото не съществува. Именно логиката на действащия механизъм е фундаментално сбъркана. И аз съм обяснил в блога си защо - една от причините е че няма никакво разделение на труда. За да се елиминира възмножнстта за властови монопол е нужна правилна избирателна система. Без нея, монополът на властта се разраства. И въпросните мурафети, дето не те е мързяло да ги описваш са само затъване в бюрократическото блато или дето го е рекъл и Паркинсон, тая бюрокрация ще расте, докато свърши пространството - вероятно космическото пространство. Прочее, демагогията в която си затънал и ти, все по-очевидния факт, че няма нищо общо с истината, фактите и логиката е достатъчно доказателство, че властта е деградирала - целият запад, барабар с т.нар. "потребителско общество" - всичко това са угоени прасета, които са вече напълно безпомощни и няма да се оправят примерно и с такива като мене, дето им обясняват много ефективно, че нищо не разбират и не стават за лидери, вождове и фюрери.
цитирай
18. kordon - До blog13
18.03.2023 13:10
В коментар №16 казвате: "...това трябва да означава, че очевидно съм ти казал в прав текст, че при мене, няма такива неща като "вярвам, защото ми харесва" и, респективно, "не вярвам, защото не ми харесва".

Ако някой лъже, това достатъчно ли ще е, за да разберете, че е лъжец, или ще Ви бъде необходимо той да признае в прав текст, че е такъв? А може би за Вашите специални нужди ще трябва напише признанието си и да го завери при нотариус? Ако избирате първия вариант, значи има шанс да разберете защо изобщо не е необходимо да ми казвате в прав текст, че вярвате в удобните "истини", защото това ясно проличава от опитите Ви да разсъждавате. В частност приемате на сляпо доверие написаното от някой си за уж намаляване теглото на мозъка на западняците, за което няма абсолютно никакви доказателства, и дори се опитвате да припишете подобни изводи на моя материал. Тоест правите свободни съчинения без никаква фактологическа база и това обявявате за неизбежно следствие, прозрение за което сте добил благодарение единствено на Вашата освободена от всякакви предразсъдъци логика.

Ами, това е същото, в което обвинявате мен – дълбока пристрастност, породена у Вас от зле прикрита ненавист към Запада. И именно тези пристрастия Ви водят на каишка до абсурдно смешните умотворения за редуцирания мозък на западните граждани. И след като не можете да ги докажете по никакъв начин или да представите достоверен източник (подозирам, че не разполагате дори и с недостоверен източник, тоест не разполагате с нищо) ги представяте като доказателство сами по себе си. Излиза, че доказвате нещо с това, което самото трябва да бъде доказано. Впрочем този заблуждаващ прийом е в списъка с формални логически заблуди от вида non sequitur и е добре известен във формалната логика.

Вашата приумица страда от няколко фатални недостатъка. Тя не взема под внимание, че: първо, на кормораните са им били необходими хиляди години, за да загубят способността да летят; второ, за да се стигне до такава драстична загуба на мозъчна маса, хората на Запад трябва изобщо да не използват мозъка си, както кормораните не са използвали крилата си, което е абсурдно; трето, няма абсолютно никакви данни или дори намеци за подобна фрапантна трансформация. Следователно това, което обявявате за своя логика, е нищо повече от мисловен брак. И Вие ще продължите да произвеждате такава негодна продукция, докато омразата към Запада е Ваш основен движещ мотив, и изобщо докато емоциите, а не разумът, участват активно във формирането на мнението Ви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843239
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285