Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.03.2022 20:02 - КОИ СА НАЙ-УСПЕШНИТЕ НАРОДИ В ИСТОРИЯТА?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 5559 Коментари: 18 Гласове:
9

Последна промяна: 30.04.2022 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КОИ СА НАЙ-УСПЕШНИТЕ НАРОДИ В ИСТОРИЯТА?

Автор: Виктор Кордон

 

"Съвременната ера е еврейската ера, а ХХ в. е еврейският век." С това твърдение започва въведението си към своята книга "Ерата на Меркурий. Евреите в съвременния свят" еврейският автор Юрий Сльозкин. Това е централната теза на неговия труд, която може да бъде проследена през целия текст. Ето още цитати в същия дух: "Модернизация е, когато всички стават евреи… Древността на евреите стана причина за тяхната образцова модерност." 

Това, и много други подобни заявления от различни източници, поддържат гледището, че евреите са най-успешният етнос в историята. Със сигурност мнозина наши съвременници споделят това мнение, което на пръв поглед изглежда вярно – еврейски имена изникват навсякъде – в киното, театъра, музиката, науката, финансовите дела, политиката, философията, литературата, културата и т.н. Тази гледна точка обаче изпуска поне няколко важни особености: първо, повечето си успехи, някои от които са твърде съмнителни, евреите са постигнали само благодарение на това, че са живели сред други високо развити народи, от чиито постижения и блага са се възползвали; второ, значителна роля за известността на разни еврейски личности има проеврейската пропаганда, която ни залива от всички страни и създава образа (често в разрез с реалността) на успешния, благороден, интелигентен и човеколюбив евреин, игнорирайки ролята на други хора и народи; трето, материалните и духовни достижения на други народи са били дискредитирани, омаловажавани и игнорирани от евреите и поради това са неизвестни или възприемани погрешно; четвърто,
има друга етническа група, която притежава много по-големи успехи не само от евреите, но, може да се каже, и от всички други народи взети заедно. Кой ли е този мистериозен етнос?

Съществува една етнолингвистична група, която оказва огромно влияние върху историята, културата, общественото устройство, икономическото развитие, научно-техническия прогрес, жизнения стандарт и всеобщото благоденствие на народите по света. Малцина са тези, които имат познанията и способността да разглеждат съвременната цивилизация в този мащаб, и за това позитивната роля на тази група остава неизвестна. 

Тази етническа група е създала или активно участва в изграждането на едни от най-развитите и благоденстващи общества и държави на света – Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Исландия, Фарьорски острови, Лихтенщайн, Люксембург, Германия, Австрия.

Това е групата на германските народи. Към нея спадат норвежците, датчаните, шведите, холандците, фламандците, фарьорците, исландците, англичаните, германците, австрийците, швейцарските немци, южнотиролските немци, лихтенщайнците, люксембургците, африканерите (бурите), австралийците, новозеландците, англоговорящите канадци, населението на Съединените щати, което има корени в някой от изброените народи и др.

Тези народи са построили проспериращи общности по цялата планета, в напълно различни хабитати, на различни географски ширини, с коренно различни климатични условия. Това е най-доброто и безусловно доказателство за тяхната необикновена успешност, което свидетелства, че са способни да преуспяват във всякаква среда, независимо от природните дадености и ресурси – от суровия климат на Канада, Исландия и Скандинавските страни до горещите пустинни области на Австралия; от богатите на природни богатства Съединени щати до лишените от суровини Швейцария, Германия и Люксембург.

Германците създават процъфтяващи държави дори и в райони, които са силно изолирани и където няма наченки на държавност и цивилизация (Австралия, Нова Зеландия, Канада, САЩ, Исландия). Тоест те изграждат своите държави от нулата, разчитайки само на собствените си сили и интелектуални способности, без да се възползват наготово (както евреите и много други) от вече създадените от други блага. Достиженията на германските народи във всички сфери на живота – икономика, политика, култура, наука, техника, медицина, обществено здраве, социални услуги, транспорт, индустрия, енергетика, космически изследвания, ракетостроене, авиация, ядрена физика, електроника, юриспруденция – позволяват на огромна част от световното население да живее много по-добре и по-дълго. 

Германците имат основната заслуга за полагането на основите и установяването на държавността не само на страни с преобладаващо германско население, но и на негермански страни като Испания (вестготите), Франция (франките) и Русия (варягите). Те управляват като владетели и монарси също така негермански държави – Португалия, Испания, Франция, Руската империя, България, Гърция, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и др. Но техният държавнически гений си проличава най-вече в страните, изброени по-горе, където германците са мнозинство или поне имат достатъчно висока представеност. Именно те представляват едни от най-преуспяващите общества не само в нашето съвремие, но и за всички времена. 

И тъй като често германците и славяните биват противопоставяни и сравнявани, най-важното, което трябва да знаем, е, че и най-слабата германска държава е по-силна в икономическо отношение и от най-силната славянска държава и я превъзхожда по стандарт на живот. Защото в крайна сметка най-важно за народите е не колко и какво оръжие имат, а как живеят.

Германските народи имат повече нобелови награди, отколкото всички останали народи на света взети заедно. Разбира се, не всички нобелови лауреати от тези страни са германци. Но трябва да имаме предвид, че дори и някои да са представители на други етноси, те са постигнали успехите си, защото съответната германска държава им е предоставила свободата и възможностите да се развиват в своята област и да достигнат до нивото, което им позволяват индивидуалните им способности. Повечето от тях не биха могли в никакъв случай да постигнат същото в страните, в които са се родили, или от които произхождат етническите им корени.

Например, ако Айнщайн, като евреин, се беше родил през 1879 г. в пустинята Негев, в тогавашна Палестина (защото Израел по това време не съществува, но все пак евреите там са ок. 15 хил. души), вместо в Германия, щеше ли да стане известен учен? Разбира се, че не. Той е имал предимството и благословията да се роди в Германия, да бъде образован там, да има възможността да се запознава с актуалните открития и разработки, да има достъп до научноизследователската литература и инфраструктура, да развива своите идеи и да ги споделя с научния мир. А ако се беше родил в Палестина, вероятно щеше да пасе камили, ако изобщо доживееше до зрялост, защото смъртността в слаборазвитите страни и региони (каквато е била Палестина по това време) е много висока, поради липсата на хигиена, медицински познания и здравна система, и е имало голяма вероятност да почине още при раждането си или малко по-късно. Да не говорим за възможностите за образование и научно развитие, които там са били близки до нулата. 

Въз основа на фактите и историческите данни стигаме до извода, че германските народи са най-успешните в цялата позната история на човечеството, но не само заради безспорните им военни завоевания, а преди всичко заради привързаността им към реда и законността, заради дисциплината и организираността им, заради интелекта и находчивостта им, заради градивността и трудолюбието им и най-вече заради огромните им заслуги за прогреса на цивилизацията и за неизброимите им постижения във всички области, на които се дължи благоденствието на милиарди хора навсякъде по света.

Няма друг народ или група от народи, които да са допринесли толкова много за световната култура, изкуство, наука, техника, медицина, икономика, търговия, политика, международни отношения. Благодарение на тях светът преживява безпрецедентно дълъг период на относителен мир и благоденствие, какъвто не е виждан досега в историята, по време на който болестите, гладът, неграмотността, военните конфликти са намалели до нечувани и невъзможни до този момент нива. При това тук изреждаме бегло само малка част от техните достижения, които са неизчислими като обем и безценни като цивилизационен принос.

Всички останали негермански народи, които също благоденстват в момента, дължат благополучието си единствено на това, че са възприели политическите, икономическите и социални практики, институции и норми, установени от германците в техните общества. Това не означава, че последните са измислили всичко, а че най-рационално и интелигентно са успели да съчетаят своите иновации и изобретения с тези на други народи, с което са допринесли за благото на цялото човечество, което е и най-великото им достижение и ги прави най-успешните народи в историята! Спокойно може да се каже, че днес светът е много по-добро място откогато и да било благодарение именно на германците!




Гласувай:
9



1. dobrodan - В основата и на германците, и на евреите
01.03.2022 20:57
стои съвсем друг народ.
Това не е трудно за осмисляне, дори и за доказване.
Не се е случило скоро.
Изминали са почти 5000 години.
Разбира се, това е без значение.
Просто сън.
цитирай
2. germantiger - 1 ЦИТИРАМ ТЕ - АБСОЛЮТНО
01.03.2022 21:56
първо, повечето си успехи, някои от които са твърде съмнителни, евреите са постигнали само благодарение на това, че са живели сред други високо развити народи, от чиито постижения и блага са се възползвали; второ, значителна роля за известността на разни еврейски личности има про-еврейската пропаганда, която ни залива от всички страни и създава образа (често в разрез с реалността) на успешния, благороден, интелигентен и човеколюбив евреин, игнорирайки ролята на други хора и народи;
цитирай
3. germantiger - 2 АБСОЛЮТНО
01.03.2022 22:00
Тези народи са построили проспериращи общности по цялата планета, в напълно различни хабитати, на различни географски ширини, с коренно различни климатични условия. Това е най-доброто и безусловно доказателство за тяхната необикновена успешност, което свидетелства, че са способни да преуспяват във всякаква среда, независимо от природните дадености и ресурси – от суровия климат на Канада, Исландия и Скандинавските страни до горещите пустинни области на Австралия; от богатите на природни богатства Съединени щати до лишените от суровини Швейцария, Германия и Люксембург.

Германците създават процъфтяващи държави дори и в райони, които са силно изолирани и където няма наченки на държавност и цивилизация (Австралия, Нова Зеландия, Канада, САЩ, Исландия). Тоест те изграждат своите държави от нулата, разчитайки само на собствените си сили и интелектуални способности, без да се възползват наготово (както евреите и много други) от вече създадените от други блага. Достиженията на германските народи във всички сфери на живота – икономика, политика, култура, наука, техника, медицина, обществено здраве, социални услуги, транспорт, индустрия, енергетика, космически изследвания, ракетостроене, авиация, ядрена физика, електроника, юриспруденция – позволяват на огромна част от световното население да живее много по-добре и по-дълго.

Германците имат основната заслуга за полагането на основите и установяването на държавността не само на страни с преобладаващо германско население, но и на негермански страни като Испания (вестготите), Франция (франките) и Русия (варягите). Те управляват като владетели и монарси също така негермански държави – Португалия, Испания, Франция, Руската империя, България, Гърция, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и др. Но техният държавнически гений си проличава най-вече в страните, изброени по-горе, където германците са мнозинство или поне имат достатъчно висока представеност. Именно те представляват едни от най-преуспяващите общества
цитирай
4. germantiger - 3 ИСТИНИ,но тук признати ще са от шепа хора,но непризнанието на дебила няма значение
01.03.2022 22:04
Въз основа на фактите и историческите данни стигаме до извода, че германските народи са най-успешните в цялата позната история на човечеството, но не само заради безспорните им военни завоевания, а преди всичко заради привързаността им към реда и законността, заради дисциплината и организираността им, заради интелекта и находчивостта им, заради градивността и трудолюбието им и най-вече заради огромните им заслуги за прогреса на цивилизацията и за неизброимите им постижения във всички области, на които се дължи благоденствието на милиарди хора навсякъде по света.

Няма друг народ или група от народи, които да са допринесли толкова много за световната култура, изкуство, наука, техника, медицина, икономика, търговия, политика, международни отношения. Благодарение на тях светът преживява безпрецедентно дълъг период на относителен мир и благоденствие, какъвто не е виждан досега в историята, по време на който болестите, гладът, неграмотността, военните конфликти са намалели до нечувани и невъзможни до този момент нива. При това тук изреждаме бегло само малка част от техните достижения, които са неизчислими като обем и безценни като цивилизационен принос.
цитирай
5. germantiger - стои съвсем друг народ. Това не е ...
01.03.2022 22:07
dobrodan написа:
стои съвсем друг народ.
Това не е трудно за осмисляне, дори и за доказване.
Не се е случило скоро.
Изминали са почти 5000 години.
Разбира се, това е без значение.
Просто сън.


грешиш поради елементарната липса в теб на "историчност" и образование що иде реч до генезис, етнообразуване и формиране на народности

просто го запомни до края на живота си - истината

ОТ ПЛЕМЕ КЪМ ЕТНОС

ОТ ЕТНОС КЪМ НАРОДИ

ОТ НАРОД КЪМ НАЦИЯ

под народ може да приемеш и народност

под племена може да приемеш конгломерат от народи

от племе ще стигнеш до племен съюз

итн итн итн

елементарно, но просот историческото образование в случая не ти достига
цитирай
6. kordon - До germantiger
01.03.2022 22:16
Тълпата няма знанията и интелектуалните способности, които са нужни, за да осъзнае горните факти, дори и когато са й поднесени наготово. За това е необходима и известна доблест, каквато у мнозина липсва. Но в крайна сметка мнението на тълпата няма значение.
цитирай
7. tera - Даже съм изненадана, че са пропуснати поименно някои немски факти
01.03.2022 22:36
Примерно, че повечето монарси в Европа са от немски произход, като започнем от Екатерина Велика и стигнем до брат'чедите последния руски император и английския крал по същото време. Да, споменато е и в текста и в коментарите, но без конкретни имена.
Това обаче се дължи преди всичко на династическите бракове и така са се омешали да се женят помежду си, че накрая са започнали да се израждат. Като бях в Германия гледах една изложба посветена на тези тема, казваше се "Blut", демек Кръв и там имаше династично дърво на кралските фамилии в Европа. И как всеки се пада на другия роднина по незнам си колко линии - братовчеди на N-та степен. С това обясняваха и хемофилията на последния руски царевич Алексей, синът на Николай II.
Така че това, че са управлявали почти целия цивилизован свят по онова време се дължи и на исторически предпоставки.
Не отричам качествата на германските народи, немски възпитаник съм, но трябва да се разглеждат нещата в историческия контекст.
А и както сега вървят нещата може скоро да е актуална статия за китайците примерно като най-успешни. :)

цитирай
8. dobrodan - Мога да докажа това, което съм написал.
01.03.2022 23:46
Тези неща ги знам, Тигре:).
Род - племе - етнос (тук връзката е двупосочна) - народност - народ - нация.
За дефиниране на редица като тази какво историческо образование е необходимо?
:)
Нищо против германците. Така или иначе това е най-способната част от носителите на R1b-хаплогрупата.
Господине Кордон, тълпата може и да ви ръкопляска.
Аз оставам безразличен.
цитирай
9. germantiger - преди 5 000 години е нямало народи ...
01.03.2022 23:51
преди 5 000 години е нямало народи или тази нощчуваш това ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

нямало е германски народи камо ли друг НАРОД да ги породи

би ли уточнил след като е нямало германи преди 5 000 как НАРОД и то един ги е породил

къде няма да питам защото е ясна - във фантазията ти
цитирай
10. germantiger - друже добродане
02.03.2022 00:26
НЯМА НАРОДИ ГЕРМАНСКИ ПРЕДИ 5 000 ГОДИНИ

КАМО ЛИ НАРОД ДА ГИ ПОРОДИ и без съмнение народ какъвто ти си мислиш

ти не разбираш ли че преди 5 000 години е нямало германски народи, въобще народи е нямало
цитирай
11. kordon - До dobrodan
02.03.2022 09:41
Моите наблюдения показват, че тълпата адмирира онези, които гъделичкат нейното тщеславие и й внушават, че е велика с твърдения за основополагащата роля на българите за европейската и световна цивилизация, а защо не и за междугалактическата такава. Така че не очаквам одобрението на тълпата, а и не ми е необходимо. А ако получа някога масово одобрение, ще започна да се питам къде съм сгрешил...
цитирай
12. germantiger - 11. kordon А ако получа някога ...
02.03.2022 10:59
11. kordon
А ако получа някога масово одобрение, ще започна да се питам къде съм сгрешил...

ДААА !
цитирай
13. germantiger - ВПРОЧЕМ ДОБРОДАН Е как да кажа - ч...
02.03.2022 12:45
ВПРОЧЕМ ДОБРОДАН Е как да кажа - човек блозък, добронамерен и антикомунист в блога

единствената ми кардинална ралзика с него е в това, че той вижда в почти всичко нещо тюркско и че го вижда най-древно от древното

иначе мога да напиша само добри думи за добродан
цитирай
14. barin - Здравей, Викторе. Към успешните ...
02.03.2022 12:58
Здравей, Викторе. Към успешните народи, освен англо-саксонците може да причислим българите. Те са създали държава, били са поробени, но ги има. Във военно отношение са дали много. От англо-саксонските народи е тръгнал научно-техническия прогрес към края на 19-ти век. Всичко е условно, защото преди много години тях не ги е имало. Китайците също имат много достижения и изпобретения. Арабите имат само един 10-ти век, а сега са най=простите. Те имат късмета на тяхна територия да има залежи от нефт и газ. Като се погледне картата на света може да се забележи, че английските и френските бивши колонии вървят по-добре от испанските и португалските. В Африка държавите, които никога не са били колонии( Сиера Леоне и Либерия) има неспиращи войни.
Поздрави!
цитирай
15. batogo - !!!:))) Анализът ти е много точен и истинен, Викторе!
09.03.2022 12:36
Реалностите в живота и развитието на земната цивилизация недвусмислено доказват правотата на твоите разсъждения и заключения. Волята, търсенето и осъзнаването на Истината и Духовните ценности действително правят германските народи водачи в развитието на Цивилизацията в духовно и технологично и техническо отношение...
Чест и почитания за анализа, приятелю!
цитирай
16. kordon - До batogo
09.03.2022 20:34
Благодаря ти, приятелю! Радвам се, че споделяме сходни идеи!
цитирай
17. nkf - Всичко тук е абсолютно вярно, макар ...
11.03.2022 14:15
Всичко тук е абсолютно вярно, макар че има някои нюанси, които си заслужава споменаването. Така например има значение дали съответният народ е морски или континентален, защото, колкото и да са близки швейцарските немци с холандците или англичаните да речем, географията казва своята дума. Освен това, веднага казвам, че тукашния тъпанариат - руско-комунистически, веднага ще ревне гороломно, че германските народи /особено Англия и САЩ/ са постигнали този уникален напредък и просперитет...грабейки колониите си. хех Разбираемо е, че такъв аргумент само показва слабоумието на изказващите го, но съм убеден, че реакцията ще е такава.
цитирай
18. kordon - До nkf
11.03.2022 19:09
Разбира се, географското местоположение, както и много други фактори, оказва влияние. Достъпът до морето или океана дава много възможности. Но само това не е достатъчно. Има много народи, живещи на океанския бряг, които са доста назад в развитието си. Искам да кажа, че наличието на възможности не означава, че всеки успява да се възползва от тях. Без да идеализирам германците (нищо че вероятно изглежда обратното от горния ми материал), смятам, че те като цяло се възползват много удачно от възможностите, които им се предоставят, независимо какъв ареал обитават. Докато други народи не успяват да се възползват достатъчно от природните дадености на територията, на която проживяват. И руснаците са отличен пример за последното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844320
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285