Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Постинг
19.01.2022 11:42 - БОЖИЯТА ЛОГИКА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2280 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 10.06.2022 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БОЖИЯТА ЛОГИКА

Автор: Виктор Кордон  

Когато търсещите истината откриват непоследователност и нелогичност в така наречените свещени писания, религиозните дейци ги атакуват с твърдението, че божият промисъл не може да бъде осмислен от човешкия разум. И поради невъзможност да разберат логиката господна, на човеците им се струва, че виждат нелогичност в светите книги. По същия начин войниците не разбират общия план на висшето военно ръководство и действат сляпо. Но наистина ли божията логика е невъзможна за разбиране? Нека поразсъждаваме над това!  

Ако светът не е възникнал от само себе си или по друг естествен начин, а е създаден от Бог, значи трябва да е организиран по неговата воля и подчинен на нея. Това означава, че законите, по които функционира Вселената, се придържат строго към божия замисъл, тоест въплъщават божията логика. От друга страна, в своите търсения хората установяват, че законите, на които се подчинява природата (дори без да ги познават всички), съблюдават очевидна стриктна последователност и взаимосвързаност. От това следва, че ако природните закони са създадени от Бог и изразяват неговата воля, а хората са започнали да вникват в тяхната същност и осъзнават тяхната закономерност, то значи са способни да разбират, поне отчасти, божията логика.   

И всичко говори, че във Всемира съществуват и действат универсални фундаментални закони, които, при достатъчен обем от информация и след достатъчни анализи, могат да бъдат разбрани и формулирани. Много от явленията, които сме възприемали някога като чудо, сега знаем, че са напълно естествени и закономерни. Нищо, абсолютно нищо не ни дава повод да мислим, че останалите явления, чиято природа все още ни е неизвестна, са по-различни от познатите ни вече, тоест, че са незакономерни и не могат да бъдат разбрани от човешкия ум. Напротив, доказано е, че отклоненията от "нормалността", които ни се струва, че забелязваме в природните процеси, са или следствие от непознаване на материята, или плод на субективно изкривяване на реалността от нашите възприятия и/или съзнание.   

Колкото повече знания трупаме, толкова по-ясно осъзнаваме, че светът работи подобно на часовник, тоест подчинява се на строги правила, а не е сбор от случайни и неподчиняващи се на никакви норми хаотично разпръснати елементи. И ако тези правила са божие дело и следователно следват божия промисъл, значи ние сме в състояние да разбираме божията логика, поне в общ план, щом разбираме правилата, изобретени и въведени от Бог. Ако не можехме да го правим, нямаше да ни се удаде да прозрем дори и най-елементарните явления в природата. Ала щом можем да разбираме механизма на много сложни природни процеси и дори да предвиждаме определени събития, които несъмнено са физически израз на божията логика (ако приемем, че Бог съществува и е създал света), то трябва да признаем и че сме посветени поне в част (засега) от тази божия логика.   

Ако някой, използвайки познанията и логиката си, създаде устройство с определена цел, и аз съумея да разбера общите принципи, по които то работи, значи съм успял да вникна до известна степен в логиката на създателя му. Следователно щом разбираме, че в създадената от Бог Вселена съществува логическа последователност и взаимосвързаност между обектите и явленията, и щом постепенно разкриваме законите, на които Бог е определил да се подчинява цялата жива и нежива материя, значи сме започнали да разгадаваме логиката, вложена от Бог в този негов проект, част от който сме и ние.

И ако има нещо, което не следва тази логика, то това са наричаните от някои "свещени писания", които са ехо от далечните времена, когато човечеството е било младо, неопитно и лишено от знания. За някогашните хора, неразполагащи с днешните познания, те са звучали правдоподобно (както приказките изглеждат правдоподобни на все още неопитните и невежи деца), но от съвременна гледна точка те са безвъзвратно остарели и непотребни. Защото човек вече е в положение да открива и осмисля логиката, която Бог (ако той съществува) е вложил в устройството на Космоса. Това не означава, че сме разкрили напълно всички тайни на Вселената, а че сме осъзнали най-важното - че тя има строга структура и се управлява не от свръхестествени сили, а от строги правила, които ние тепърва откриваме и се стремим да проумеем.   
Гласувай:
121. krumbelosvet - Библията
05.02.2022 03:39
Библията е писана не наведнъж, а Стария Завет преди около 3500 години, и Новия Завет преди около 2000. Писана е за да я разберат хората с ТОГАВАШНИЯ език с неговите понятия. И не е писана, за да изпревари Нютон и Айнщайн, а за да повдигне ТОГАВАШНИЯ моралл и начин на живот. Затова има Мойсеево "Битие", "Първозаконие", "Второзаконие" и накрая "Новия Завет". Има в тая книга неща остарели, има пророчества изпълнени, но има и МОРАЛНИ закони валидни до днес, и пророчества които още не са се сбъднали. Има и пророчества НЕПОНЯТНИ тогава, но понятни сега. Като например, че "Звярът" от Апокалипсиса ще може да отнеме възможностите на някои хора "да купуват и продават" ако нямат неговия "знак". Но това е обширна тема, за която семинариите още нямат учебници. Дълга и широка. Ако беше толкова лесно да се обори Библията, това ОТДАВНА да е направено. И са го "правили" хора невежи или самонадеяни като Волтер и Ботев, които се борят с НЕВЕЖЕСТВОТО на някои църковници, и с право. Но Нютон, евреинът, е убеден християнин, например, и изчислява "края на света" за 2060-та година, а Айнщайн казва, че образът на Исус не може да бъде измислен....
цитирай
2. krumbelosvet - ПП:
05.02.2022 03:53
Например прословутия "страх от Бога", който възмущава Ботев, означава "морал", но тая дума тогава Я НЯМА. Как да се внуши на ТОГАВАШНИТЕ хора необходимостта от спазване на морални норми, като например "не връзвай устата на вол който вършее" или "надницата на работника ти да не пренощува у тебе, защото може да му е нужна"...
цитирай
3. batogo - !!!:))) Дълбоко осъзнато и Истинно, Викторе!
16.02.2022 18:07
Напълно съм съгласен с логиката и заключенията ти, защото съдържат истинни аргументи и се радвам, че все още в блоговите среди има търсачи на Вечните Принципи, съставляващи Истината!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4116038
Постинги: 463
Коментари: 2683
Гласове: 2260