Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.05.2021 21:04 - ЕВОЛЮЦИЯ И БОГ – ВЪЗМОЖНАТА ХАРМОНИЯ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3018 Коментари: 11 Гласове:
6

Последна промяна: 11.06.2022 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕВОЛЮЦИЯ И БОГ – ВЪЗМОЖНАТА ХАРМОНИЯ


Автор: Виктор Кордон

За всеки непредубеден наблюдател е очевидно, че съществуващите религиозни доктрини влизат в противоречие с установените от науката и цивилизационния опит факти и природни закони. Това се приема от някои като доказателство за несъществуването на бог. Но такава постановка не е коректна, защото противоречието е между научното познание и религиозните писания и по никакъв начин не доказва, че бог не съществува. Ако има проблем (а такъв наистина има), той е свързан с постановките, съдържащи се в религиозните книги, трактовки и канони, но не засяга самото съществуване на бог. Религиите съдържат само представите на хората от далечни епохи, тоест човешките представи за бог, нещо като представите на децата за Дядо Коледа, които, разбира се, са силно ограничени. Това е все едно да съдим за историята на света, изхождайки от комунистическите трудове. Ако комунистите грешат в своите представи за капитализма, това означава ли, че капитализмът не съществува? Не, естествено, означава само, че някакви хора са сгрешили, без това да касае самия капитализъм. По същия начин, ако религиозните доктрини съдържат грешни представи по отношение на бог, това само означава, че хората, писали тези доктрини, са сгрешили, а не че бог не съществува.

И така пак се връщаме в началото и все още не знаем дали бог съществува или не. Доколкото ми е известно, няма доказателства нито за едното, нито за другото, има само спекулации на вярващите и атеистите. В такъв случай всеки безпристрастен и трезво мислещ човек не би могъл да приеме която и да е от двете версии за вярна, щом не разполага с убедителни факти. Остава му да се надява, че истината, каквато и да е тя, рано или късно ще бъде открита. Друго, каквото му остава, е да използва разума си и да се опита, размишлявайки, да си представи какви са възможните варианти. А те не са толкова много - или има, или няма бог.

За креационистите (тоест религиозно вярващите) няма съмнение, че той съществува, а за атеистите (почитатели на еволюционната теория) важи обратното. Колкото и да изглежда странно обаче, между едните и другите няма съществена разлика, защото и в двата случая става въпрос за едно и също нещо, а именно за проста вяра, неподплатена с никакви доказателства. Тоест и двете страни се осланят единствено на вяра, а не на факти, защото такива липсват. И както става обикновено в такива случаи, между двете противоречащи си групировки съществува открита или не толкова открита вражда. Затова изглежда, че между креационизма и еволюционизма не може да има помирение. Но дали няма възможност двете на пръв поглед непримирими идеи да бъдат обединени? Възможно ли е хем Бог да е създал света, хем животът на Земята да се е развил и да се развива според законите на еволюцията?

Нека се запитаме защо бог (ако такъв съществува) е създал Вселената? Дали това е един вид експеримент, чрез който иска да разбере по какъв начин ще се развият времето, пространството, материята и енергията? Но ако става въпрос за експеримент, значи Бог не е всезнаещ, което противоречи на един от основните фундаменти на най-големите и най-широко разпространени религии. Защото ако Бог е всезнаещ, той ще знае какво ще се случи във всеки един момент от съществуването на Вселената и следователно няма да му е необходимо да извършва експерименти. Ние правим всевъзможни опити, защото ни интересува резултатът от тях. Но ако знаем предварително резултата, няма да са ни нужни опити.

От тук следват три варианта:

а) ако бог съществува и Вселената е негов експеримент, значи бог не е всезнаещ и следователно не може да бъде истински бог;

б) не съществува бог и Вселената е изцяло природно явление;

в) ако Бог съществува, всезнаещ е и е създал Вселената, значи тя не е експеримент, а следва друга цел.

Видно е, че философският и теологичният поглед върху Вселената не ни дава категоричен отговор дали бог съществува или не съществува. Знаем, че разглеждането на физическите закони през призмата на науката също не ни дава отговор на този въпрос. Макар някои да смятат, че научните изследвания и достижения опровергават съществуването на бог, това въобще не отговаря на истината.

Казахме, че ако бог съществува и Вселената е негов експеримент, значи той не е всезнаещ, защото за един бог, който знае всичко, не е нужно да провежда каквито и да е експерименти, тъй като предварително знае резултата от тях. В такъв случай онзи, когото наричаме „бог”, всъщност е свръх развито същество или представител на твърде напреднала извънземна цивилизация, които експериментират с някаква неизвестна за нас цел и ние сме следствие от техния експеримент. Ние, или поне част от нас, ги приемаме за свръхестествени, заради извънредно високото им ниво на технологично и/или интелектуално развитие, което им позволява да извършват необясними за нас действия. Този вариант не може да бъде изключен, тъй като е възможно някъде в безкрайните дебри на Вселената да се е зародил живот твърде рано и да се е развил до невъобразими за нас нива, тъй като е имал повече време и достатъчно добри условия, за да го постигне.

Другият вариант е да не съществува бог, който също е възможен, понеже засега не разполагаме със сигурни данни за обратното. В този случай живата и неживата материи са следствие от естествени процеси и явления, случващи се в пространствено-времевия континуум, рожба на които сме и ние. Това изглежда и най-вероятната възможност (без да изключваме останалите), защото до този момент няма убедителни доказателства за съществуването на бог. Привържениците на тезата за неговото съществуване – вярващите в бог – досега не са представили такива. А както знаем, който твърди, че нещо съществува, е длъжен да го докаже, но не е задължително опонентите му да доказват, че то не съществува, тъй като на практика не е възможно да се докаже, че нещо не съществува.

Нека сега разгледаме третия вариант, тъй като той е задача на настоящото изложение. Според него, бог е създал Всемира с някаква неизвестна за нас цел (може би за забавление?), но не като експеримент. Тънкостта тук, от която произхожда и разликата между тази теза и религията, е, че бог е създал всичко в един единствен акт – актът на сътворението. След този момент той не се меси в творението си, защото няма необходимост да го прави. Обратното би било в противоречие с изискването бог да бъде съвършен, което е поставено от религиозните канони. Защото съвършеният бог създава съвършени творения и не се налага да ги поправя с допълнителни намеси. Затова и не е нужно да ремонтира творбата си, след като тя е съвършена. Докато богът от религиите постоянно се меси в земните и човешки дела, като че ли е монтьор и има нужда да поправя това, което е объркал. А това не е релевантно на критериите, които самите църковни деятели са измислили и наложили като догма.

И така, този хипотетичен бог създал света в един единствен акт, като едновременно с това подчинил всичките му елементи – време, пространство, материя, енергия – на закони, които той фиксирал. От този първи момент на сътворението всичко съществува и функционира според определените от този бог закономерности като една подобаваща на съвършено същество съвършена машина. Един от тези закони е и този за еволюцията – естественият процес на развитие на живата природа, придружен от промяна в генетичния състав на популациите, което води до видообразуване и изчезване на видове.

Еволюцията, както и всички останали процеси и явления в природата, работи изцяло според законите, заложени от предполагаемия бог още в първия му и единствен акт на създаване на Всемира. Той не се меси в нея, нито в което и да е друго събитие, защото създадените от него природни закономерности работят безотказно. В този смисъл ние наистина може да сме божи творения, но очевидно не в значението, което му придават религиозните постановки. Последните третират тази тема съвсем опростено, което отговаря на ограничените представи на хората от онези тъмни времена и на целите, които са преследвали със съчиняването на тези писания.

От горното можем да извадим заключението, че ако приемем хипотетично, че бог съществува, това не влиза непременно в конфликт с еволюционната теория, защото един съвършен бог би могъл да е създал законите, по които действа еволюцията и които са довели в крайна сметка до сътворяването най-висшето творение на природата, известно досега – човека!




Гласувай:
7



1. germantiger - поздравявам те за написаното
20.05.2021 13:02
този ти постинг почти докрай изразява и моята позиция или моите размишления по темата за бог и всемира

първите ти два абзаца бих казал че са великолепни, напълно изразиха и мен

финала ти също намирам за как да кажа - иделаен не е точно казнао, но в този смисъл

......

още в началото ми дойде на ум елемента игра, помислих, че го пропускаш, но след това в основната част или в средата на постинга си го разгледал и въобще не е пропуснат от теб
цитирай
2. germantiger - +
20.05.2021 13:06
признавам, че аз не съм чел Библията макар веднъж-дваж да съм се опитвал в една по-крехка възраст, така-че не съм знаещ, лаик съм и нямам багаж или компетентност да пиша категорично по темата

но...

споменавал съм на надежда бракалова поне веднъж, докато тя на мен много пъти следното

- тя правилно "изисква" за хора контра на вярващите да са поне чели Библията и източниците, изяворите или текстовете на Християнството щом го критикуват или полемизират с него

- но и аз веднъж или дори два пъти съм й споменавал, че следователно и тя или и те вярващите трябва да са чели и навлезли в какво: антропология, генетика, геология, биология, астрономия итн итн итн

ще рече, ние спорещите с религиите трябва да четем книгите източниците или върху които религиите се облягат или градят като вяра, но вярващите не се сещатм, че те трябва тогава да са чели десетки науки

и съм убеден, че ние дори ще навлезем повече в техните текстове, токолкото те в масата науки, които не за всеки са разбираеми и постижими
цитирай
3. germantiger - ++
20.05.2021 13:08
конкретно за твоя постинг, допускам или предполагам учените,които са креационисти или вярващи да имат точно твоята позиция или подобна на твоята

защото малкото/адали е малко впрочем на което аз съм попадал от религиозните текстове няма как за един учен да е истинно, защото в много моменти то е откровено невярвно, скудоумно или абсурдно, доколкото кореспондира с картината и акта на създаването на света, например
цитирай
4. morskipesni - Сега, пак за сциентологията.
20.05.2021 14:56
В основата на постинга стои сциентологичо-креационисткото схващане, че еволюцията е програмирана ОТ БОГ. Колкото до останалите "философствания" на автора - да си ги дъвче някъде с биричка.
цитирай
5. kordon - До morskipesni
20.05.2021 16:05
Коментарът Ви е напълно в духа на онези коментатори, които не са съгласни с написаното, но, лишени от аргументи, пишат общи приказки без да приведат никакви доводи. А мнение без смислени доводи е равно на нула.
цитирай
6. rosboz - Поздравления
20.05.2021 17:05
Поздравления и благодарности !
цитирай
7. rosboz - Идеално заключение ! Прекрасен ...
20.05.2021 19:56
Идеално заключение !
Прекрасен финал !
цитирай
8. kordon - До rosboz
20.05.2021 21:53
Много ти благодаря!
цитирай
9. batogo - !!!:))) Много Истина има в написаното от теб, Викторе! Чест и почитания!
21.05.2021 13:49
Но, според скромното ми мнение ние, съвременното човечеството, сме все още пеленачета в развитието си и е кощунство да си позволяваме да даваме определения или директно да отричаме Висшият Вселенски Разум-Първоизточник на всичко видимо и невидимо в Безкрая и Вечността.
Би било добре да проявим поне уважение и благодарност към Създателя, на когото дължим творческия дух, заложбите, развитието си и всичко, което сме, можем, имаме, осъзнаваме, изживяваме, обичаме.., което ни помага да живеем и да бъдем, като Го пишем поне с главна буква.:)
цитирай
10. blagovesteliseev - кажи едно нещо от Библията, което влиза в противоречие с нещо научно
01.04.2022 10:24
а може и псевдонаучно
цитирай
11. gizdashki - За да говори някой за Бога трябва:
12.02.2023 13:25
За да разсъждава някой за съществуването на Бога трябва:
Да е прочел Светото Писание - Божието Слово.
Да е живял свято, чисто и непорочно ИЛИ да се е покаял за миналите си грехове и твърдо да е решил да не ги повтаря. Сиреч трябва да знае къде е сгрешил - да се познава до дъното на душата си.
"Защото вие сте храм Божи"

А за "еволюция" изобщо не може да се говори, ако знаеш устройството на света (формата на земята. купола), и живота и подвизите на светиите.

Защото светското мъдруване е мерзост пред Бога. И мъдростта на човеците е безумие пред Бога. А тези, които изглеждат безумни в нашите светски очи: монасите, пустинниците, постниците, безмълвниците, юродивите, са истински мъдри пред Него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843648
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285