Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
11.04.2020 13:37 - ЗА „ВНЕЗАПНОТО И ВЕРОЛОМНО” НАПАДЕНИЕ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 7256 Коментари: 45 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА „ВНЕЗАПНОТО И ВЕРОЛОМНО” НАПАДЕНИЕ 

Автор: Виктор Кордон

 

Живелите по време на социализма знаят, че основополагащ мит в съветската митологична система беше мантрата за „внезапното и вероломно” нападение на Германия над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Този несъстоятелен мит, противоречащ на фактите и логиката, продължава обаче да битува и то не само в руската, но и в световната „история”. Ясно е, че упоритото му налагане в продължение на повече от 7 десетилетия не е случайно, а преследва определени цели и интереси, защото това, което ни предлагат като „история на Втората световна война” е нищо друго освен пропагандна версия на победителите. Чрез тази, изработена изцяло от тях и обслужваща само тях версия, те се стремят да заблудят световната общественост относно своята роля и място в разпалването на войната, да очернят противниците си и да прикрият своите грешки и престъпления. Но за тази задача е необходимо да ползват лъжи и инсинуации, които при критичен анализ изглеждат крайно нелогично и дори смехотворно. Причината, поради която много хора все още имат вяра на тази грандиозна, но и очевидна манипулация, е, че тя е целенасочено и усърдно повтаряна и натрапвана в продължение на 75 години и затова се е превърнала в „истина”, в която мнозина вярват като в десетте божи заповеди.


За целите на нашето изследване нека първо определим какво е „внезапно” и какво – „вероломно” нападение, понеже коректното определение ще помогне за правилното разбиране на конкретното събитие, а именно германското нападение над СССР. Тълковният речник дефинира термина „внезапен” като „който става или започва изведнъж, бързо, неочаквано”, а негови синоними са „неочакван, изненадващ, ненадеен, непредвиден”. Следователно под названието „внезапен” се има предвид действие, което става изневиделица и неочаквано за някого, който не е знаел за него и не го е предвиждал. Терминът „вероломен” в тълковния речник се определя като някой „който изменя; подъл, коварен”. Негови синоними са „коварен, неверен (в смисъл на някой, който е бил неискрен), изменнически, предателски”.

 

Изхождайки от горното, можем да кажем, че под „внезапно и вероломно” нападение руснаците, а наред с тях и останалите победители, имат предвид две неща: първо, германците били нападнали мирно творящия Съветския съюз внезапно, тоест напълно изненадващо за него, тъй като той не бил знаел за подготвяната агресия и затова е бил съвсем неподготвен; второ, нападението било вероломно, от което се разбира, че съветското ръководство имало доверие на германците, но последните са постъпили подло и са го измамили.

 

Но дори и да не разполагаме с никакви факти, ние можем да опровергаем тези митове по дедуктивен път, защото те са изключително посредствени. Първо, няма как германците да струпат на съветско-германската граница няколко милиона души, хиляди танкове, оръдия и самолети, огромни количества техника, муниции, въоръжение, коне и прочие, а руснаците да не забележат това и да не разкрият замисъла на това огромно по мащабите си мероприятие. Обратното би означавало, че съветското разузнаване въобще не работи, а военно-политическото ръководство на СССР се състои от умствено ограничени хора, което не е така, разбира се. Тоест „внезапността” на нападението е умишлено втълпявана с цел заблуда.

 

Второ, да смятаме, че германското нападение е било „вероломно”, защото, видите ли, Йосиф Сталин вярвал безусловно на Адолф Хитлер и му се доверявал безрезервно, а онзи го бил измамил подло, е крайно нелогично и дори абсурдно. Знаем отлично, че Сталин е нямал доверие абсолютно на никого и е страдал от патологична параноя, поради което регулярно е „прочиствал” не само държавата, но и обкръжението си, избивайки даже и най-близките си съратници. От друга страна, Хитлер едва ли е бил човек, на когото Сталин би се доверил. През цялата си политическа кариера – от водач на NSDAP до канцлер на Третия райх – той е твърдял, че болшевизмът е чума, с която германците и светът трябва да се справят и че основна външнополитическа цел на Германия е извоюването на територии от съветска Русия. Освен това, след идването си на власт през 1933 г. Адолф Хитлер денонсира и нарушава редица договори, по които Германия е страна. Та на базата на всичко това е изключителна глупост да се твърди, че Сталин бил вярвал на Хитлер и затова не бил предприел никакви мерки за защита на страната си!

 

Следователно дори и елементарната логика води до извода, че руснаците трябва да са знаели за предстоящото германско нападение и съответно, без въобще да се доверяват на Хитлер, са предприели ответни мерки. А за наше щастие тези дедуктивни умозаключения вече са и документално потвърдени и то не от германски, а от съветски архивни източници!

 

В Централния архив на Министерството на отбраната на Руската Федерация (ЦАМО РФ) се съхранява документ, озаглавен „Съображения към Плана за стратегическо разгръщане на силите на Съветския съюз в случай на война с Германия и нейните союзници” (ЦАМО РФ. ф. 16, оп. 2951, д. 237, лл. 1-15.), датиран от 15 май 1941 г., тоест тридесет и седем дни преди началото на германското нападение. Той е логическо продължение на редица други оперативни документи с подобно съдържание и насоченост, адаптирано към новите разузнавателни данни и обстановка, актуални към посочената дата. Планът е разработен от Генералния щаб на СССР, началник на който по това време е Георгий Константинович Жуков, изпълняващ едновременно с това и функцията на заместник на народния комисар по отбраната. Народният комисар по отбраната на СССР С. К. Тимошенко и началникът на Генералния щаб Г. Жуков изпращат готовия доклад на Сталин, написан ръкописно в един-единствен екземпляр от 15 страници с гриф „Само лично”, което говори за неговата изключителна важност. Съвсем справедливо можем да смятаме, че планът е разработен по указанията на политическото ръководство на страната, оглавявано от Йосиф Сталин. Тъй като в настоящия момент този документ е разсекретен, днес можем да се запознаем с него и да анализираме съдържанието му.

 

Преди да подходим към самия план нека се запознаем с условията, предхождащи и до голяма степен определящи неговата поява. До средата на 1940 г. германците са завладели почти цяла Западна Европа и са започнали операция „Морски лъв”, предвиждаща нападение срещу Британия. Англичаните са милостиво оставени от Хитлер да избягат позорно от Франция, след като са вкарани в капан при Дюнкерк, оставяйки огромни количества техника и въоръжение. Първоначалната цел на Адолф Хитлер е да сплаши британците, за да ги принуди да сключат мир, а не да завладява Острова. Той дори заповядва разформироването на част от немските дивизии, които не участват пряко в операцията срещу Англия или в осигуряването на реда в окупираните страни. Затова в този момент германските сили или са пръснати из западните части на Европа като част от окупационните войски, или пък са разпуснати, за да не натоварват обществото с огромните си разходи, а на свой ред да участват в икономическия живот.

 

Поради тази причина източните граници на Германия са оголени и необезпечени, несъмнено предоставяйки силно изкушение за източния си съсед (СССР). А той само няколко месеца преди това е бил в изключително неизгодна позиция – договорът му с Третия райх (Пакт Молотов-Рибентроп, 23 август 1939 г.) приближава германците до съветската територия, предоставяйки им по-добри позиции за нападение. В същото време Великобритания и Франция, виждайки в СССР съюзник на Германия, който я снабдява с важни стратегически ресурси, сред които и така необходимия за германската военна промишленост петрол, планират да нападнат Съветския съюз от три основни направления: Северно – през Финландия и Ленинград, Южно – през Сирия и Иран, и Далекоизточно – през съветския Далечен Изток. Названието на операцията е „Pike” (Щука). Но след като Вермахтът започва своята кампания на запад, опасността за Русия от англо-френско нападение отпада и позициите на руснаците се подобряват значително, отваряйки нови възможности.

 

Ангажираността на Германия на западния театър на военни действия, което неизбежно води до отслабване на отбраната на източните й граници, предоставя възможност на Съветския съюз да се възползва от този невероятен шанс и да я нападне в гръб. В съветския оперативен отдел към Генералния щаб се разработват серия от планове с такава цел, като кулминацията на това планиране е документът, за който стана въпрос по-горе. От него става пределно ясно, че не съществуват никаква „внезапност” и никаква „вероломност”, а дори СССР сам предизвиква германското нападение, което се явява превантивна мярка срещу подготвяната съветска инвазия. Ето част от първия раздел:

 

„Според данни от Разузнавателното управление на Червената армия в момента Германия разполага с разгърнати 230 пехотни, 22 танкови, 20 моторизирани, 8 въздушни и 4 кавалерийски дивизии или общо 284 дивизии. Към 15 май 1941 г. около границите на Съветския съюз са съсредоточени 86 пехотни, 13 танкови, 12 моторизирани и 1 кавалерийска дивизия, общо 112 дивизии.

Предполагам, че при сегашната политическа обстановка Германия би могла да извърши нападение срещу СССР със 137 пехотни, 19 танкови, 15 моторизирани, 4 кавалерийски и 5 въздушно-десантни дивизи, общо 180 дивизии. Другите 104 дивизии вероятно ще бъдат разположени като резерв в самата Германия (22 пехотни, 1 кавалерийска, 1 танкова и 1 въздушно-десантна дивизия, общо 25 дивизии).

По същото време на север следва да очакваме удар откъм Източна Прусия срещу Вилно и Рига, както и къси концентрични удари откъм Сувалки и Брест срещу Волковиск и Барановичи”.

 

Както се вижда ясно, в Съветския съюз са знаели отлично, че Германия придвижва значително количество войски към общата им граница и много добре са разбирали какво означава това („Германия би могла да извърши нападение срещу СССР…”; „ следва да очакваме удар…”). Това разбива мита за „внезапното” нападение, според който руснаците са нямали представа какво предстои и затова не се били подготвили!

 

Тук е резонно да се запитаме какво правят немските войски на съветската граница. Всички тия бойни части преди това са били дислоцирани или в окупираните от Германия страни, или са били предназначени за нападението над Британия, или са били разположени по западните граници на райха за защита от евентуални френско-английски нападения. Но нито окупацията на завзетите държави е приключила, нито операция „Морски лъв” е била изпълнена. При положение, че последната не е завършена защо германците несвоевременно преустановяват действията си срещу Острова и спешно започват да прехвърлят войски на изток?

 

Най-логичното обяснение е, че нещо в поведението на „съюзниците” им в Кремъл ги е притеснило и принудило да преразгледат стратегическите си планове. И това може да бъде само заплаха от голям мащаб, а по-точно струпването на огромен брой съветски войски по общата им граница, означаващо само едно – съветска агресия! Единствено опасността от нахлуване на Червената армия обяснява временното отлагане от страна на Върховното командване на Райха на мероприятията срещу Великобритания и спешното предислоциране на военните контингенти от Западна Европа към съветската граница.

 

От гледна точка на германците ситуацията изглежда по следния начин. От данните, които получава от различни източници, Генералният щаб на Върховното командване на Вермахта установява непрекъснато нарастване на съветските войски на общата им граница и в европейската част на Русия. Данните, с които разполага Щабът, показват, че към 01.09.39 г. (датата на започване на Втората световна война) на западната граница на СССР има разположени общо около 65 дивизии. Към 28.11.39 г. дивизиите са 106, като тяхното увеличение може донякъде да се обясни с окупацията на Полша от Червената армия, макар че по това време тя отдавна е приключила и то без руснаците да срещнат сериозна съпротива, защото полската армия е разбита преди това от Вермахта. Но вместо да намаляват от тук нататък предвид това, че Съветският съюз и Германия са съюзници, съветските войски се увеличават и към 12.03.40 г. са вече между 119 и 128 дивизии. Към 01.08.40 г. се отчита известен спад – тогава броят им е ок. 113. Затова пък към 01.01.41 г. достигат 127 дивизии. А към 01.05.41 г. количеството съветски дивизии, намиращи се непосредствено на германската граница е 158. Следователно съветските войски на западната граница на СССР са се увеличили с 243 процента или почти два пъти и половина откакто е сключен договорът за ненападение между Москва и Берлин. Ако нападението над Полша от страна на Червената армия е изисквало известно увеличение на съветските войски, то след умиротворяването на тази страна няма друга причина, която да изисква нарастване на тяхното количество до такива сериозни размери. Освен една – нападение над Германия в момент, когато нейните сили са пръснати из Западния театър на бойни действия, а част от тях са заети с изпълняването на операция „Морски лъв”!

 

Всичко това не означава, че Хитлер не е имал намерение да нападне Съветския съюз. Напротив, още в „Моята борба” той формулира концепцията за въоръжен конфликт срещу съветска Русия, чрез който трябва да бъдат осъществени две, станали по-късно основни за Третия райх, външнополитически цели – унищожаването на болшевизма и осигуряването на жизнено пространство за германския народ. Но, както и всеки друг, той е искал това да стане в най-изгодния момент, тоест когато Германия е напълно подготвена за такава операция и когато международната военнополитическа обстановка е подходяща. А към датата на германското нападение над СССР нито едно от тези условия не е било налице. В Германия са осъзнавали отлично, че нейните цивилна и военна икономики не са готови за такава огромна по своите мащаби операция, която, за разлика от водените в Западна Европа бойни действия, изисква много повече човешки и материални ресурси. Според разчетите, необходимото за тази цел ниво на въоръжените сили, военната икономика и нужните резерви и запаси е щяло да бъде достигнато най-рано след 1943 г. (което означава, че реалното нападение над СССР през 1941 г. е осъществено много преди това, за което трябва да има наистина много сериозни причини). Освен това германците са знаели, че преди да предприемат каквито и да било мерки срещу Русия, трябва да решат проблема с Англия, която в противен случай може да се превърне в плацдарм не само за английски, но и за американски въздушни удари по територията на Райха, а и за техни сухопътни операции (което на практика се и случва). Следователно за Хитлер, който всячески се е стремял да избегне разширяване на конфликта и особено война на два фронта, би било крайно неизгодно и неприемливо, дори е немислимо да остави Великобритания, без да се договори с нея (което е и желаният от него изход) или да я подчини, и в същото време да отвори втори фронт на изток. Изводът, който се налага от само себе си, е, че Адолф Хитлер трябва да е имал абсолютно категорични основания и неопровержими доказателства, за да пренебрегне тези изключително важни от стратегическа гледна точка фактори и да насрочи датата за нападение много преди Германия да е ефективно подготвена за такава операция и преди да е решен „английският проблем”.

 

За да преодолеят този казус, на победителите се е наложило да сътворят една от най-големите лъжи, която и до днес лежи в основата на фалшивата история на Втората световна война, съчинена от тях, а именно баснята за „подценяването” на съветската военна мощ от страна на германското командване. Според тази измислица, германците са имали нереално ниска оценка за количеството и състоянието на съветските въоръжени сили, което ги било подтикнало към тази „авантюра”. Това е в пълно съгласие с цялостния дух на лъжовната „история” на войната, която представя Хитлер като човек с психически отклонения, а генералите му – като шайка некомпетентни авантюристи. Но от немските документи, изготвени от най-висшите инстанции, се вижда точно обратното. От тях става ясно, че германското политическо и военно ръководство е имало сравнително точна представа за разположените непосредствено на общата им граница части на Червената армия. Докато количеството на намиращите се в дълбочина съветски войски те не само не са подценили, но дори леко са надценили, което е разбираемо с оглед на голямото разстояния от границата, високото ниво на секретност и на постоянното движение на съветските части. Така че въобще не може да се говори за действия, предизвикани от фатално недооценяване на противника, а за нещо съвсем различно!

 

В прословутата Директива № 21, оперативен план „Барбароса” (определящ стратегическите цели на германските въоръжени сили в случай на война със СССР), от 18 декември 1940 г., която мнозина изглежда четат както дяволът чете Евангелието, се съдържат две важни фрази, които предубедените умишлено игнорират. Освен другите инструкции, Хитлер изрично указва, че:

„Всички заповеди, които ще бъдат дадени от главнокомандващите въз основа на тази директива, определено трябва да изхождат от факта, че говорим за предпазни мерки в случай, че Русия промени сегашното си отношение спрямо нас”.

И още:

Ако е необходимо, ще дам заповед за стратегическото разполагане на въоръжените сили срещу Съветска Русия осем седмици преди определената дата за започване на операциите”.

 

От тези недвусмислени нареждания става пределно ясно, че този план е изготвен само и единствено като „предпазни мерки в случай, че Русия промени сегашното си отношение спрямо нас” и ще бъде задействан само „ако е необходимо”. Следователно в никакъв случай не бива да разглеждаме този документ като заповед със задължителен характер за започване на война срещу Русия, а само като благоразумна идея, изхождаща от трезва преценка, да се изготви предварителен проект, с който да разполагат въоръжените сили, ако евентуално обстановката се промени в неблагоприятна посока, а не да се изработва такъв в последния момент, когато би било твърде късно.

 

И тъй като планът наистина влиза в действие, значи условията, предвидени в него, са се появили и са го задействали, което за германците означава, че Русия е променила отношението си към тях и от съюзник се е превърнала в неприятел. Ето и основанията, на базата на които Хитлер е принуден да вземе съдбоносното решение за започване на военни действия срещу съветска Русия.

 

Върховното командване на германските въоръжени сили регулярно изпраща доклади до политическото ръководство на страната с тревожни сигнали за непрекъснато нарастващия брой съветски бойни части на германската граница, за огромен брой инциденти, провокирани от бойци на Червената армия, за систематично нарушаване на германското въздушно пространство от самолети на съветските ВВС и за постоянно провеждани разузнавателни действия и наблюдения от съветски войници и офицери.

 

В доклад на Началника на Щаба на оперативното ръководство на Върховното командване на Вермахта ген. Йодъл до Щаб-квартирата на Фюрера от 1 марта 1941 г. се съобщава за системни нарушения на въздушното пространство на Райха от съветски бойни самолети. В него се казва, че заради нарастващия брой такива случаи:

„Върховното командване на Вермахта стигна до убеждението, че нарушенията на границата играят ролята на съзнателна провокация” и „обръща внимание на сериозността на последствията, които могат да възникнат от това”.

 

В друг доклад от 23 април 1941 г. се казва:

„Почти ежедневно постъпващите донесения за продължаващи нарушения на границата от съветски самолети потвърждават съобщеното в донесението от 1.03. 41 г. до Министерството на външните работи мнение на Върховното командване на Вермахта, че става въпрос за съзнателна провокация от съветска страна.

Върховното командване е принудено да признае, че постоянно нарастващия брой нарушения може да се разглежда само като планомерно нахлуване на въздушните сили на СССР на територията на Германия. Тъй като междувременно, предвид усилването на войските от другата страна на германската източна граница (тоест усилване на съветските войски – В.К.), беше необходимо да усилим германските части за защита, следва силно да се опасяваме от тежки по своите последствия инциденти. Въпреки това, разпореждането на Върховното командване за крайна сдържаност остава в сила”.

 

На 6 май 1941 г. Началникът на Щаба на оперативното ръководство на Върховното командване ген. Йодъл докладва:

„В допълнение към съобщението от 23.1.04. Върховното командване уведомява, че сега зачестяват нарушенията на границата също и от съветски войници в размери, предизвикващи опасения. Още в началото на декември 1940 г. между Ярослав и Сокал на различни места бяха забелязвани въоръжени офицери и войници, които очевидно систематично правят наблюдения в немско-съветската гранична зона.

След изреждане на редица подобни инциденти се казва:

„На основата на тези произшествия и във връзка с постоянно увеличаващия се брой на прелитанията през границата, Върховното командване на Вермахта е длъжно да стигне до извода, че съветското командване систематично използва всички средства за наблюдение, с които разполага.

Ако заповедта на Върховното командване на Вермахта да запази сдържаност ще остане в сила и по-нататък, тогава Върховното командване трябва настойчиво да посочи, че при сегашната степен на напрежение, въоръжени сблъсъци с големи размери могат да възникнат по всяко време.

 

Само пет дни след предходния доклад, на 11 май 1941 г., Началникът на Върховното командване на Вермахта ген. Кайтел докладва:

„Върховното командване на Вермахта наблюдава в течение на няколко месеца с все по-голяма тревога за развитието на съсредоточаването на съветските бойни сили по протежение на германската източна граница.

Според сведенията, с които разполагаме тук, по време на избухването на войната през 1939 г. в Европейска Русия е имало приблизително 77 руски пехотни дивизии, от които малко повече от половината са в западноруския граничен регион. След края на полската кампания тази цифра нараства до 114. Ако Върховното командване на Вермахта тогава виждаше определено основание за тези мерки при окупирането от руските сили на Източна Полша почти без бой, то след планираното приключване на тези операции с особена изненада установява по-нататъшно увеличение на тази цифра до 121.

От началото на тази година, обаче, почти всеки ден Върховното командване на Вермахта получава съобщения от всички части на границата, които при общата им оценка разкриват картината на огромната концентрация на (съветски – В.К.) войски на германската източна граница. След транспортирането на стрелкови, моторизирани и танкови дивизии от азиатския регион и Кавказ, особено след сключването на Руско-японския пакт за ненападение, само броят на създадените стрелкови дивизии в Европейска Русия нараства към 01.05.1941, до 143, от които 119 дивизии са в немско-руската гранична зона.

В танковите бригади и танковите дивизии това увеличаване на подкрепленията е още по-значително. От началото на годината почти всички моторизирани и танкови единици са разположени в Западна Русия, тъй като техният брой е известен. Към това трябва да добавим още 20 кавалерийски дивизии и много парашутни батальони (интересно за какво са им на руснаците парашутни части по границата?! – В.К.).

Подобно развитие се наблюдава и в руския въздушен флот. С непрекъснато нарастващото натрупване на леки авиационни части за подкрепа на армията, бързото увеличаване на помощния персонал в близост до границата ни принуждава да признаем подготовката на дълбоко проникващи в Германия набези на силни отряди от бомбардировачи.

Освен това Върховното командване на Вермахта отново обръща внимание на повтарящите се коментари на висши съветски офицери по време на игри за тактическо планиране и маневри на войските, открито говорещи за скоро предстояща руска военна инициатива.

На основанията на тези факти Върховното командване на Вермахта, във връзка с постоянно съобщаваните на Министерството на външните работи на Германия нарушения на границата от съветски самолети и войници, стигна до убеждението, че практически равният на мобилизация размер на съсредоточаване на руските сили на германската източна граница може да бъде изтълкуван само като подготовка за руско настъпление в широк размер. Опасността от въоръжен конфликт е в заплашителна близост.

Почти завършената концентрация на армията дава възможност на съветското правителство да избира свободно момента за начало на настъпателните действия. Поради тази причина съответстващите германски контрамерки са спешни.

 

На 11 юни 1941 г. ген. Кайтел отново изпраща доклад до германското правителство чрез министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп, в който се изказват опасенията от огромното струпване на съветски бойни части по съветско-германската граница:

„Върховното командване на Вермахта постоянно информира германското правителство до каква степен военната тактика на Съветска Русия в нарастващ размер придоби заплашителен характер. Въпреки че политическата тактика на Съветския съюз промени характера си и прилагането на договорите в икономическата област по същество не даде никакво основание за обжалване, обаче сега стана ясно, че военните мероприятия на Съветския съюз са определено насочени към подготовка на нападение срещу Германия.

Това състояние на нещата, което води до голяма концентрация на Червената армия от Черно море до Балтийско, се разкрива в следното:

До началото на 1940 г. все още нямаше никакви опасения за неприкосновеността на германската източна граница. По време на ликвидацията на Полша Съветският съюз показа уж приятелско отношение. Обаче още с началото на 1940 г. порази това обстоятелство, че Съветският съюз започна силно да укрепва не само западната си граница, че не само образува известна мъртва зона по протежение на границата и започна да премества промишлеността навътре в страната, но и предприе увеличение на пограничните войски във все по нарастващ размер.

 

Към 01.09. 39 г. в района западно от линията Архангелск-Калинин-Полтава-Западен край на Крим бяха разположени:

44 стрелкови дивизии, 20 кавалерийски дивизии и 3 моторизирани и танкови бригади.

Заради полската кампания, Съветският съюз до 28.11.39 г. усили тези военни части с 47 дивизии и моторизирани и танкови бригади до следната численост:

76 стрелкови дивизии, 21 кавалерийска дивизия, 17 моторизирани и танкови бригади.

Въпреки края на полската кампания, усилването продължи в по-голям мащаб. Така до 12.03.40 г. добавяха поне още 16, но по-скоро 25 дивизии и моторизирани бригади. Следователно общият брой на съветските сили в западната гранична ивица достигна следните размери в средата на март 1940 г.:

86-95 стрелкови бригади, 22 кавалерийски дивизии, 22 моторизирани и танкови бригади.

След като в началото съвместната работа на германските и съветските учреждения по границата на бивша Полша беше очевидно успешна и гладка, през зимата на 1939 г./1940 г. сериозните инциденти започнаха да стават все по-чести.

По време на окупацията на балтийските държави от Съветска Русия беше договорен (договорката е между Германия и СССР, които си поделят сферите на влияние – В.К.) общият максимален брой на окупационните сили от 70 000 души. В началото тази численост дори не беше достигната. Така на 28 януари 1939 броят на окупационната армия е 53 000, а на 1 февруари 1940 е 57 500. Окупацията е извършена без съпротива. И в последвалия период на окупацията никога не е възниквала ситуация, която би могла от военна гледна точка да оправдае увеличаването на броя на съветските окупационни сили. Въпреки това, Съветският съюз, след като напълно анексира тези три държави, започна да окупира техните територии с изключително силни военни части от всякакъв вид оръжие. В началото на лятото на 1940 г. окупационните сили достигат общо около 250 000 души. В момента на територията на бившите балтийски държави се намират приблизително 650 000 души.

Друга сериозна заплаха за Германия беше натрупването на значителни руски сили на руско-румънската граница, което започна през октомври 1940 г... Задачата на тези сили първоначално беше да упражняват натиск върху балканските държави, като по този начин намалят германското влияние на Балканите и предотвратят мирното осъществяване на германските намерения на Балканите. След това, когато настъплението на британските сили в Гърция стана все по-силно, задачата на руските сили, събрани на румънската граница, очевидно беше да участват в станалия след преврата в Белград на 27 март 1941 г. неминуем въоръжен конфликт, с бърз натиск в западна посока да се обединят с югославските войски и да отрежат германските сили на Балканите от тиловите им линии. Бяха създадени предпоставките за настъпателни операции: в близост до границите са оборудвани аеродруми, изградени са бази за снабдяване, докарани са танкови части, тиловите комуникации са усъвършенствани, а в планините бяха направени многобройни подготовки за нападение на границата. Само благодарение на бързите и решителни успехи на германското оръжие (става въпрос за германската операция на Балканите, започнала на 6 април 1941 г. от територията на България едновременно срещу Югославия и Гърция и завършила за броени дни – В.К.) тези планове бяха осуетени.

През 1940 и 1941 г. постоянните нарушения на границите на германския суверенитет от съветските военновъздушни сили се простират като червена нишка. Само през май 1941 г. съветски самолети прелитат през германската граница 27 пъти. Също така нарушенията на границата от съветските войници отново зачестяват от началото на 1941 г. и приемат непоносими форми.

Следното обобщение на датите от Приложение 2 дава ярка картина на екстремната концентрация на съветските войски на западната граница:

01.09.39:

44 стрелкови дивизии, 20 кавалерийски дивизии, 3 моторизирани и танкови бригади (общо около 65 дивизии)

11.28.39:

76 стрелкови дивизии, 21 кавалерийски дивизия, 17 моторизирани и танкови бригади (общо 106 дивизии)

05.01.41:

118 стрелкови дивизии, 20 кавалерийски дивизии, 40 моторизирани и танкови бригади (общо около 158 дивизии).

С оглед на това усилване на Червената армия Върховното командване на Вермахта беше принудено постепенно да прехвърли значителни сили към германската източна граница. Това прегрупиране е предизвикано от изключително заплашителното придвижване на съветските сили.

На заплахата, произтичаща за Германия от мобилизацията на съветската армия, съответства също и възпитавания в нея враждебен към Германия дух, който е разпалван и постоянно подкрепян от враждебната пропаганда. Има безброй доклади за това и от приятелски и неутрални наблюдатели.

От параграф VI от приложение 2 следва, че мобилизацията на Червената армия в общи линии може да се счита за завършена.

По такъв начин получаваме такава картина, че руската мобилизация се приближаваше все по-близо до границата. Отделни части на военните сили и авиацията разгърнаха своите фронтове, разположени близо до границата, а летищата са заети от силни отряди на авиационните сили. Разузнавателната телната дейност значително се засили и частично се осъществява от висши офицери с големи щабове.

Всички тези факти, във връзка с развитото в руската армия стремление за унищожение на Германия, ни водят до извода, че Съветският съюз се готви във всеки момент, който сметне за подходящ, да премине в настъпление срещу Германия.

 

Последният по хронологичен ред документ, с който разполагаме, е от 20.06.1941 г. – един ден преди германското настъпление. Документът е подписан от Началника на Върховното командване на Вермахта ген. Йодъл и започва с описанието на сериозен инцидент на границата.

„Този инцидент, поради особено масовата концентрация на съветските сили срещу Източна Прусия, е нов симптом за провокативните намерения на Съветска Русия.

От това следва, че огромните съветски военни сили, разделени на 4 армии, обхващат:

49 пехотни дивизии, между които има голям брой моторизирани,

3 танкови дивизии, 12 танкови бригади и 7 кавалерийски дивизии, който във всеки момент могат да бъдат приведени в настъпление от изток и югоизток срещу Източна Прусия и срещу района в устията на Буг и Нарев на север от Варшава.

Подобна атака може, според сведенията за концентрацията на съветските летища северно от Припятските блата, да бъде поддържана от близо 2000 самолета.

Фактът, че съветските сили са концентрирани и върху останалата част от Източния фронт по подобен, макар и по-слабо изразен начин, беше подробно обявен пред германското външно министерство на 11 май. През последните седмици картината на концентрацията на съветските войски се промени само дотолкова, че изключително бързи сили (танкови дивизии и бригади, както и моторизирани и кавалерийски дивизии) са съсредоточени в Южна Бесарабия, което пряко води до извода за нападателните намерения.

В заключение Върховното командване на Вермахта трябва да отбележи, че подобно военно положение по отношение на държава, с която е сключен приятелски договор, е единствено по своя род.

Не може да има никакво съмнение, че Съветска Русия в продължение на месеци разглеждаше този договор (Договорът за ненападение между СССР и Германия от 23 август 1939 г., познат като „Пакт Молотов-Рибентроп” – В.К.) като ограда, отвъд която можеше спокойно да изпълни, в интерес на Англия, най-голямата в нейната история концентрация на военни сили срещу Германия.

Сигурността на германската държава изисква незабавно отстраняване на тази непосредствена опасност.

 

Отчитайки всички обезпокоителни данни, немските военни резонно стигат до извода, че Съветският съюз подготвя нападение над Германия в огромни размери и на много широк фронт с всички родове войски. Това се потвърждава и от съдържанието на съветския документ, за който стана въпрос в началото, носещ заглавието „Съображения към Плана за стратегическо разгръщане на силите на Съветския съюз в случай на война с Германия и нейните союзници”.

Ето какво се казва в разглеждания тук документ:

„Като имаме предвид, че в момента Германия е извършила пълна мобилизация на армията си и е разгърнала тиловите й части, тя е в състояние да ни изпревари в разгръщането си и да ни нанесе внезапен удар. За да предотвратим това, смятам за необходимо в никакъв случай да не предоставяме инициативата на германското командване, да извършим изпреварващо разгръщане и да атакуваме германската армия в момент, когато извършва разгръщането си, преди да е организирала фронт и взаимодействие между родовете войски”.

 

Като цяло планът има офанзивен характер, в него се предвиждат настъпателни действия на основните направления, а отбранителни мероприятия се предполагат на второстепенните участъци.

„Като първа стратегическа цел на войските на Червената армии да бъде поставен разгромът на главните сили на германската армия, разгърнати южно от линията Брест–Демблин и към 30-ия ден на операцията войските да достигнат фронт Остроленка, р. Нарев, Лович, Лодз, Крейцбург, Опелн, Оломоуц.

 

Следваща стратегическа цел: с настъпление от района на Катовице в северно или северо-западно направление да бъдат разгромени най-мощните сили в Центъра и Северното крило на германския фронт и да бъде завладяна територията на бившите Полши и Източна Прусия.

Близка задача: да бъде разгромена германската армия източно от р. Висла и на Краковското направление, като войските да заемат позиции по реките Нарев и Висла и да овладеят района на Катовице. За целта:

a. главният удар да бъде нанесен със силите на Юго-Западния фронт в направление Краков-Катовице, с което да бъде пресечена връзката на Германия с южните й съюзници;
b. лявото крило на Западния фронт да нанесе спомагателен удар в направление Седлец-Демблин с цел сковаване на Варшавската противникова групировка и за съдействие на Юго-Западния фронт за разгрома на Люблинската групировка на противника;
c. да се води активна отбрана срещу Финландия, Източна Прусия, Унгария и Румъния с готовност за нанасяне на удар срещу Румъния при благоприятна обстановка. По този начин Червената армия ще започне настъпателни действия от линията Чижов-Лютовиско със 152 срещу 100 германски дивизии”.

 

От горното става ясно, че съветското командване не само че е знаело за активността от другата страна на границата, а дори е планирало, да води, и то не отбранителни, а нападателни действия, което отчетливо се вижда от следния абзац: „в никакъв случай да не предоставяме инициативата на германското командване, да извършим изпреварващо разгръщане и да атакуваме германската армия в момент, когато извършва разгръщането си, преди да е организирала фронт и взаимодействие между родовете войски”. А като основна стратегическа цел на съветските войски е определен разгромът на главните сили на германската армия, разгърнати южно от линията Брест–Демблин и към 30-ия ден на операцията войските да достигнат фронт Остроленка, р. Нарев, Лович, Лодз, Крейцбург, Опелн, Оломоуц”. Всички географски обекти и селища, изброени тук, се намират на германска територия, което съвсем недвусмислено означава, че съветското командване е планирало да атакува противниковите сили още докато се намират в етап на разгръщане на немска земя. За тяхно съжаление се е случило точно обратното.

 

За огромния мащаб на съветските мероприятия, насочени против Германия, говорят следните цифри от същия доклад:

„Сухопътните войски на Червената армия в състав от 198 стрелкови, 61 танкови, 31 моторизирани и 13 кавалерийски дивизии (общо 303 дивизии и 74 артилерийски полка от РГК – Резерва на Главното командване) да бъдат разпределени по следния начин…

Главните сили в състав от 163 стрелкови, 58 танкови, 30 моторизирани и 7 кавалерийски дивизии (общо 258 дивизии) и 53 артилерийски полка от РГК да бъдат разположени на Запад в състава на Северния, Северо-Западния, Западния и Юго-Западния фронт”. И това са само сухопътните войски, освен които има още и Военновъздушни сили и Военноморски флот. Целият този потоп би се излял върху Германия, а оттам и върху целия европейски континент и извън него.

 

Според известната латинска сентенция „една дума е достатъчна за умния” (verbum sapienti sat est ), тоест на разумния човек му е нужно малко, за да си направи правилните изводи. А ние тук разполагаме с предостатъчно информация за преосмисляне на онова, което ни се предлага уж като „история” на Втората световна война, и за да осъзнаем, че германското нападение над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. е чисто превантивна мярка, предизвикана от подготвяната от руснаците агресия срещу Германия. Само правилното разгадаване на съветските намерения от страна на германското командване предотвратява катастрофата не само за немския народ, но и за цяла Европа, която, отслабена от водените преди това бойни действия, би станала лесна плячка за Червената армия. Тъй като дотогава голяма част от земната суша е била под владение на колониалните империи Великобритания и Франция, които вече са победени или силно изтощени от германците, тя също би била завладяна с лекота от съветска Русия, което несъмнено би довело до нейната болшевизация, наред с тази на Европа, а това би имало изключително отрицателни последици за целия свят. Различни по характер са факторите, които попречват на германците да победят СССР, но въпреки това те успяват да спрат съветската инвазия в онзи важен момент, да обезкървят въоръжените му сили, да забавят значително агресията му и да му попречат да разпростре пипалата на болшевизма из цяла Европа и света.

 

Източници и литература:

https://faktor.bg/bg/articles/strategicheski-dokument-razbiva-mita-za-verolomnoto-napadenie-na-hitleristka-germaniya-sreshtu-mirniya-sssr

http://www.battlefield.ru/considerations-strategic-deployment-1941.html

https://history.wikireading.ru/267360

https://echo.msk.ru/blog/aillar/2583960-echo/

https://rusidea.org/250952191

http://www.airwar.ru/history/locwar/europe/eng-fr/eng-fr.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Pike

https://www.1000dokumente.de/index.html?c=dokument_ru&dokument=0033_obe&object=translation&st=&l=ru

https://aillarionov.livejournal.com/1160187.html

https://aillarionov.livejournal.com/1160406.html

https://psyfactor.org/lib/gogun9.htm

https://lepestriny.livejournal.com/1576148.html

https://military.wikireading.ru/amp4910

 




Гласувай:
9



1. krumbelosvet - .
11.04.2020 17:42
Извинявам се, че ще напомня.
След като отвориха Втория фронт с голямо закъснение в края на войната, съюзниците се ос.аха срещу калените в битки немци. И помолиха оня простак Сталин да започне ПО-РАНО лятното си настъпление. И той го започна, щото намаше интерес от съюзници върнати в моретата, ако не удавени.
Много се извинявам, че Берлин и Хитлер не паднаха пред англосаксите. Много се извинявам още, че русите не знаеха какво Европа ще обяви за свой празник, и подло подписаха мир с немците на 9-ти май. И сега, не ги е срам, празнуват победата, вместо да почетат Европа, която... ВОЮВА СРЕЩУ ТЯХ заедно с Хитлер.
Много се извинявам, че ви напомням квото сте заборавили.
цитирай
2. kordon - до krumbelosvet
11.04.2020 18:36
Няма проблем, извинен сте за невежеството и предубежденията си!
цитирай
3. darktales - Германия напада: - без обявяване ...
11.04.2020 18:51
Германия напада:
- без обявяване на война;
- без ултиматум и дипломатически претенции;
- в нарушение на действащ договор;
- по предварително подготвен план.
Това са фактите. И те стават очевидни за целия свят още същия ден. Тогава общественото мнение и категории все още имат значение. Хитлер постъпва точно тъй, както е искал Сталин - и ще прави това до края - и се превръща за света еднозначно в агресор. Отделно получава в пълен обем най-големия си кошмар: война на два фронта.
цитирай
4. kordon - до darktales
11.04.2020 19:23
Поредният червен "дявол", който чете Евангелието както си иска, без оглед на истинските факти, доказателства и документи.
цитирай
5. germantiger - към крум и дарк
11.04.2020 22:05
ИСТИНАТА Е ЧЕ ЗАПАДА ВОЮВА С ХИТЛЕР 2 ГОДИНИ ПРЕДИ РУСНАЦИТЕ

АНГЛИЯ ВОЮВА СРЕЩУ ХИТЛЕР ОТ 1939Г В СЪЩОТО ВРЕМЕ РУСИЯ БЕ ЗАЕДНО С ХИТЛЕР ДО 1941

КОГАТО СТАЛИН СЕ ОСРА ПРЕЗ 1941Г ТО ЗАПАДА МУ ПРАТИ ХИЛЯДИ ТАНКОВЕ, САМОЛЕТИ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ, НО ГА ЯДАХТЕ КИФТЕТАТА ЗАБРАВИ

......

разбира се българия също е агресор в балканската първа война

българия е агресор и в първата световна

русия е агресор когато освобождава българия

аяма разбира се
цитирай
6. krumbelosvet - Сложните игри
12.04.2020 00:04
Сложните игри преди войната, са удобни за секакви уйдурми.
Но има "Майн кампф" на Хитлер, има Мюнхенско предателство, има Дюнкерк, има Виши, има лагери на смъртта, има "заем-наем", има Ленинград и Сталинград, Курск, Кьпногсберг и цианкалий за две двойки и пет деца, пази Боже.
цитирай
7. анонимен - ИСТИНАТА Е ЧЕ ЗАПАДА ВОЮВА С ХИТЛЕР 2 ...
12.04.2020 09:28
germantiger написа:
ИСТИНАТА Е ЧЕ ЗАПАДА ВОЮВА С ХИТЛЕР 2 ГОДИНИ ПРЕДИ РУСНАЦИТЕ

АНГЛИЯ ВОЮВА СРЕЩУ ХИТЛЕР ОТ 1939Г В СЪЩОТО ВРЕМЕ РУСИЯ БЕ ЗАЕДНО С ХИТЛЕР ДО 1941

КОГАТО СТАЛИН СЕ ОСРА ПРЕЗ 1941Г ТО ЗАПАДА МУ ПРАТИ ХИЛЯДИ ТАНКОВЕ, САМОЛЕТИ И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧ, НО ГА ЯДАХТЕ КИФТЕТАТА ЗАБРАВИ

......

разбира се българия също е агресор в балканската първа война

българия е агресор и в първата световна

русия е агресор когато освобождава българия

аяма разбира се


Истината е, че през 1941 Сталин спря Хитлер пред Москва и дотогава беше получил от Запада 3,5 ролки бодлива тел. Съюзниците му бяха Монголия и Тувинската република. Хитлер имаше на разположение цяла Европа.
цитирай
8. bojinkata - До анонимен: Да, това е истината! ...
12.04.2020 11:39
До анонимен: Да, това е истината! Другото е стъкмистика!
цитирай
9. darktales - До анонимен: Да, това е истината! ...
12.04.2020 13:02
bojinkata написа:
До анонимен: Да, това е истината! Другото е стъкмистика!

То това беше мое, ама не знам как минах в анонимен. Кагебистки номера.
цитирай
10. get - До 9. darktales - 8. bojinkata - Казват простотията ходела по хората - не по дърветата:)) Въпросът е ДЪРВЕНИТЕ ГЛАВИ НА ВАС ... ?
12.04.2020 20:08
darktales написа:
bojinkata написа:
До анонимен: Да, това е истината! Другото е стъкмистика!

То това беше мое, ама не знам как минах в анонимен. Кагебистки номера.


... поради неинформираност ли са ви ... или поради пустата русо-робска глупост?

За да не речете: Този ни обижда неоснователно ... само един ФАКТ ОТ ВРЕМЕ КОГАТО ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ плювайки кръв - мре от Вермахта ?
В същото време СЪВМЕСТНО С БРИТАНСКАТА АРМИЯ - ОСЪЩЕСТВЯВА ИНВАЗИЯ СПРЯМО СТРАНА - КОЯТО НЕ Е ВЪВ ВОЙНА със СССР !!?

- Операцията се нарича „Согласие“ (на англ. "Countenance") - ВЪПРОСИ:
1/ КОЯ СТРАНА ОКУПИРАТ - съветските и британски войски?
2/ Кога става това ?
3/ Какво цели ОКУПАЦИЯТА (Защо се извършва ВОЕННАТА ИНВАЗИЯ ОТ СССР) - Стратегическа цел?
цитирай
11. get - Г-н Кордон ... Смешно е да се повтарят пропагандните басни за ... ?
12.04.2020 20:33
kordon написа:

ЗА „ВНЕЗАПНОТО И ВЕРОЛОМНО” НАПАДЕНИЕ


Давам си труда - преписвайки, да цитирам, една заповед с №138 / 15.март.1941 г. на маршал Тимошенко ... та да стане ясно и на ПОСЛЕДНИЯТ ДЪРВЕН РУСО-ФИЛ ... Колко не са били "наясно" СЪВЕТИТЕ за предстоящата им война с Хитлерова Германия ?

Ето въпросният текст:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

ПРИКАЗ
Народного Комиссара Обороны Союза СССР
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
СОДЕРЖАНИЕ:
№138. С обявлением „Положения о персональном учете потерь и погребении погибшево
личного состава Красной Армии в военное время”
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

№138. 15 марта 1941 года. Москва.

1. Ввести в действие обяьвляемое „Положение о персональном учете потерь и погребение погибшего личного состава Красной Армии в ВОЕННОЕ ВРЕМЯ”.
2. Всему высшему, старшему и сренему начальсвующему составу тщательно изучит это Положение.
3. Главному интенданту Красной армии к 1 мая 1941 года снабдить войска медальонами и вкладными листками по штатам военного времени, а штабы военных округов – бланками извещений (о смерти – п.м.) и форм именных списков.
4. Приказ НКО 1939г. № 238 отменить.

Народны Комиссар Обороны СССР
Маршал Советского Союза: С. Тимошенко

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..


- Прочетохте ли преписа (ми) от ФАКСИМИЛЕТО НА ЗАПОВЕДТА, на маршал Тимошенко? ... "За отчета и погребенията на ... червеноармейците ?!

Тогава ПИТАМ (ви/се):

- Щом НАРОДНИЯТ КОМИСАР НА ОТБРАНАТА НА СССР - Издава заповед ЗА РЕДА ПО ПОГРЕБВАНЕТО НА ЛИЧНИЯ СЪСТАВ НА КОМАНДВАНАТА ОТ НЕГО АРМИЯ - КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРИМ ... за "внезапно и вероломно нападение" :))) ?

цитирай
12. darktales - Ще повторя, но не знам как да е по-...
12.04.2020 22:11
Ще повторя, но не знам как да е по-разбираемо:
- Германия напада без обявяване на война, без ултиматум, без дипломатически демарш, в нарушение на действащ договор, по предварително изготвен стратегически план.
В същия този момент Сталин вече е спечелил първата точка от пропагандната война. Съвсем друго щеше да бъде, ако той пръв беше нападнал Германия. Дотук имате ли какво да възразите, но по фактите, а без да се опитвате трогателно да пренасяте върху личността?
цитирай
13. get - До 12. darktales - Позволете ни и ние да поназнайваме историята ?
12.04.2020 22:23
darktales написа:
Ще повторя, но не знам как да е по-разбираемо:
- Германия напада без обявяване на война, без ултиматум, без дипломатически демарш, в нарушение на действащ договор, по предварително изготвен стратегически план.
В същия този момент Сталин вече е спечелил първата точка от пропагандната война. Съвсем друго щеше да бъде, ако той пръв беше нападнал Германия. Дотук имате ли какво да възразите, но по фактите, а без да се опитвате трогателно да пренасяте върху личността?


Има документи - Четете?
- За начало:
"Нота германского министерства иностранных дел правительству Советского Союза от 21 июня 1941 года."

Адрес: http://www/dokum/194_dok/1941nota.php#1

ВТОРО - Още ли държите на ВЕРНОСТТА В ТОВА КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ?

darktales написа:
Истината е, че през 1941 Сталин спря Хитлер пред Москва и дотогава беше получил от Запада 3,5 ролки бодлива тел. Съюзниците му бяха Монголия и Тувинската република. Хитлер имаше на разположение цяла Европа.


- Трето ... след СЪВМЕСТНО ОРГАНИЗИРАНИЯ, от Съветска Русия и Англия ПРЕВРАТ в Сърбия - НА ВОЙНАТА ПРОСТО И ПРЕДСТОИ ОФИЦИАЛНОТО ОБЯВЯВАНЕ ... от СЪЮЗНИЧКИТЕ - Великобритания и СССР - защото ФАКТИЧЕСКИ ВЕЧЕ Е В ХОД ?!
цитирай
14. germantiger - а не ве
13.04.2020 11:00
9. darktales

ИСТИНАТА Е ЧЕ ПРЕДИ ТОВА ГЕРМАНИЯ СЕ СПРЯ НАД АНГЛИЯ

ИСТИНАТА Е ЧЕ ОТ 3 СЕПТЕМВРИ БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ И ФРАНЦИЯ СА ВЪВ ВОЙНА С ХИТЛЕР

РУСИЯ ОБАЧЕ СИ МИНАВА С ДОСТАВКИТЕ ЗА ХИТЛЕР И ВЛАКОВИТЕ КОМПОЗИЦИИ ДО 22 ЮНИ ВКЛ. ВЛАКЧЕТО ЗАЦИВИЛИСТИ НЯКОЛКО ЧАСА ПРЕДИ УДАРА

а пред москва хитлер се спря в калта и снега

другото са байки, рсуки сказки и байки

а, има и още една истина - 40 милиона съветски меса в земята

за 1 фриц по 4-5 от изток

ПС
дотук нещо с фактиоте има ли какво да възразиш

за 3 септермври чувал ли си 1939

за доставките до 22 юни ссср към то германия слушкал ли си

за театъра над англия във въздуха погледнал ли си

разлика между 1939 и 1941 над година и половина забелязал ли си такава -разлика в която запад воюва с център хитлер, но сталин си е за ръчичка
цитирай
15. germantiger - +
13.04.2020 11:12
а как бай ти хитлер беше принуден да удря още на 3 спетември ще направя постинги скоро и ще те насоча

там другарите от запад са най-паче тарикати да го вкарат в ролята на агресор виноват пред светО

отговори му и на гет там за иран, опък може за исландия да стане дума итн - все "дребни" детайли
цитирай
16. germantiger - ФИНАЛИЗИРАМ С НЕЩО ОТ НОВИЯ МИ ПОСТИНГ ВЧЕРА - РУСКЯИ ПОЗОР 4
13.04.2020 11:14
Професор Н. Н. Никулин, преминал войната като пехотинец и после артилерист пише в мемоарите си:
„Ако да кажем немците бяха наводнили нашите щабове със шпиони, а примерно войските ни с диверсанти, ако врага беше разработил план за масово вредителство и саботаж за развал на армията ни, то те небиха постигнали този ефект,който бе резултат от нашия идиотизъм, тъпота(това е думата в текста, не от мен), безотговорност сред началството и безпомощна покорност сред войниците.”



Още преди 1917 г. пишейки за „Победилите социалисти” гениалния руски писател Ф. Ф. Достоевский споменава характерните за тях черти:

„Всеки член на обществото донася за другия. Всеки принадлежи на всички, а всичките на всеки един. Всички са роби и в робството си са равни. В краен случай – клевета и убийство,но най-главното е да са равни. Първо започва да пада нивото на образование,науките, дори талантите.”
цитирай
17. kordon - до русофилите
13.04.2020 14:14
Само като крайна предубеденост и груб цинизъм може да бъде определено обвинението, че Хитлер не бил спазил буквата на международното право, при положение, че съюзникът му по договор се е готвел да го нападне вероломно в гръб в нарушение на условията на същия договор. По същата „логика” може да бъде обвинен полицаят, застрелял престъпника преди онзи да застреля него, че не го е предупредил, не му е прочел правата и не го е арестувал. Това противоречи на здравия разум, но и на фактите, защото Германия в действителност изпраща (както правилно отбеляза get) нота до Министерството на външните работи на СССР с основанията за германското нападение. Или може би германците трябваше да предупредят Кремъл за нападението си няколко месеца по-рано?!

А действителната истина (а не русофилската „истина”), е че от септември 1939 г. до юни 1941 г. Сталин е бил съюзник на Хитлер и дори имал няколко договора с него, единият от които е озаглавен "Договор за приятелство и граници". И до момента, в който германците изпреварват руснаците в намерението им да нападнат Германия, СССР чинно снабдява Райха с всякакви суровини, включително и стратегически. Та с руските ресурси Хитлер води война в Европа, докато не разбира, че добрият чичко Сталин крои планове да го нападне в гръб.

А любимите на русофилските дураци червеноармейци са били избивани и пленявани с милиони и са дезертирали с хиляди и дори стотици хиляди. В изданието „Гриф секретности снят. Потери вооруженных сил СССР”, изработено от голям колектив от военни историци, се казва на 338 стр., че към края на 1941 г. Червената армия губи 6 290 000 единици стрелково оръжие, а в германски плен се намират над 4 милиона красноармейци, които до края на войната минават числото 6 милиона души. Осъдените от съветските военни трибунали за годините на войната съветски „герои” са повече от 2,5 милиона, а разстреляните са ок. 217 хиляди. Само при Сталинград за дезертьорство са разстреляни 50 хиляди войници. На стр. 334 пише, че 500 хиляди съветски военнопленници встъпват в различни доброволни формирования към Вермахта и СС. А на страната на германците с оръжие в ръка воюват 800 хил. съветски граждани.

Единственият начин да бъде спряно масовото дезертиране и да се спре разпада на "великата и непобедима" Червена армия, предизвикани от нежеланието на съветските граждани да умират за тираните си и от некадърността на съветското командване, е чрез тотален държавен терор. За тази цел на 16 август 1941 г. Сталин издава заповед № 270 „Об ответственности военнослужащих за сдачу в плен и оставление врагу оружия”. В нея попадналите в плен командири и политработници се обявяват за „злостни дезертьори, семействата на които подлежат на арест”, а взетите в плен началници и войници „да бъдат унищожавани с всякакви средства, както наземни, така и въздушни, а семействата на попадналите в плен червеноармейци да бъдат лишени от държавни средства и помощи” (което в условията на тоталитарната болшевишка система, където всичко зависи от държавата, е равнозначно на гладна смърт). Това е единственият случай в световната история на обявяване на попадналите в плен за изменници и дезертьори, от което следва също подходящата за терористичния комунистически режим репресивна мярка срещу техните семейства, превръщайки ги фактически в заложници. В съответствие с тази позорна заповед съветската авиация и артилерия масово бомбардират и обстрелват препълнените със съветски военнопленници лагери. По същия начин биват унищожавани и съветските селища – градове, села – заедно с гражданите си, попаднали на територия, завзета от германците (после тези жертви, разрушения и загуби се приписват на германците). Но това изглежда е бил единственият начин болшевишките терористи да се задържат на власт!

Игнорирането на тези факти доказва, че русофилите вярват в съветските пропагандни лъжи така, както талибаните вярват в Корана - безкритично и безусловно до нечовешки фанатизъм. Русофилството винаги се е свеждало до изменничество – било целенасочено, от користни подбуди, било от глупост и дебело невежество. Това го е забелязал още родоначалникът на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев, който съвсем справедливо и проницателно отбелязва в своя труд „Принос към историята на социализма в България“:
„Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.
цитирай
18. germantiger - ще добавя към коментара на кордон
13.04.2020 16:59
КРИВШОИЕВ И НЕГАВАТА КОМИСИЯ/ЕКИП са оспорвани от доста историци в русия, първия който се появява в спомените ми е лев лопуховский в книгата вяземская катастрофа и в една книга за курската битка, след това замулин, имашеи други,които в момента не се сещам на прима виста

лопуховский е бивш полковник от съветската армия, с баща убит край вязма 1941 и в изследванията му няма германофилия както в някои автори като василченко, пономаренко или дори бешанов, които никой НЕ определя като германофили, но бихме казали, че спиоред русофилите в блога/ако ги бяха чели, а те нийкога няма да ги прочетат щем им се сторят такива

ТА ЛОПУХОВСКИЙ И СИЕ УЛИЧАВАТ КРИВОШИЕВ В ЗАНИЖЕНИ СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ ИВ БЛИЗОСТ ДО КРЕМЪЛ и то го уличават с документи, цифри итн
цитирай
19. darktales - Абе много букви бе хора :) Абе спо...
14.04.2020 14:13
Абе много букви бе хора :) Абе спокойно, не е толкоз зле положението.
"Кал и сняг", йе. През ПСВ беше удар с нож в гърба от международния ционизъм, при Сталинград силен насрещен вятър, а на Курск - два стръмни баира, къде преди тва ги е нямало. Всички останали се сражаватт срещу германците, а германците - срещу такива неща, бремето на свръхчовека, дагоба!

Както и да е... Внезапното и вероломното е мем от съветската и след това руска държавна пропаганда, а целта на пропагандата е ВНЕЗАПНО да пропагандира. Този мем е хубав, годен, и дори повторното и свободно препрочитане на историята не предизвиква разрив на шаблона. Германия се е готвела за война, СССР се е готвел за война, всички са се готвели за война.
Няма как обаче всички да почнат войната едновременно. Все има момент, когато единият я почва. Може армиите да са строени една срещу друга и да чакат само червената ракета, но докато не излети първият снаряд (куршум, стрела, камък), или докато едната армия не пресече границата, война все още няма.
Понякога е решаващо важно кой ще започне войната. Хитлер е смятал, че предимство ще му даде внезапното нападение. Сталин пък е смятал, че това няма голямо значение и че нападнатият ще има по-голямо предимство поради други фактори. Е, кой се е оказал прав, всички знаем. Хитлер почва пръв и губи. Казано обратно, СССР бива нападнат, оцелява и побеждава. Дали ако когато обаче ама защо би тинтири-минтири алабала- това се е случило, а всичко друго би могло или не.
И по вашия акъл руснаците трябва да се откажат от този мем, който лежи в основата на една хубаво изградена патриотична легенда. И за какъв чеп? Как да стане? Като основните му събитийни факти са по страниците на всички вестници от онова време. Превантивна война? Само ако я спечелиш. Ако си я загубил, обръщат те надолу с главата, изтръскват ти джобовете, намират сума доказателства, че превантивната ти война е замислена бая отдалеч, навират ти ги в мусурата и ти вменяват репарации, вина и разкаяние. Толкоз.
цитирай
20. darktales - А, извинявам се, за калта и снега ...
14.04.2020 14:21
А, извинявам се, за калта и снега тука още малко забравих. Нямало е такива работи бе него време. Лятото на 1941 е било доста сухо и идеално за тия ваши блицкризи. Тия неща почват след октомври. Обаче тогава, според плана, изработен от един бъдещ почетен генерал на ГДР,, вермахтят е трябвало да бъде на линията Архангелск-Астрахан и никва кал-сняг да не го бърка.
цитирай
21. kordon - до darktales
14.04.2020 15:48
Доста любопитно тълкувание, според което излиза, че винаги всичко знаещият, можещият и предвиждащият Господ Бог Сталин (да се свети неговото име во веки веков) съвсем целенасочено е избрал да изчака германците да го нападнат първи, та да загуби огромна част от армията и територията си, защото той, нали е всезнаещ, много добре е знаел, че ще победи след цели четири години (несъмнено е знаел и датата и часа на победата!). Мисля си, ако той беше нападнал пръв, както е планирал (което е повече от ясно за непредубедените хора), и беше завладял цяла Европа и още много други територии, кой би му търсил сметка? Може би същите тия, които не му потърсиха сметка на скалъпените Нюрнбергски процеси за окупацията на Полша, за окупацията и анексията на балтийските страни, за окупацията на Бесарабия, Северна Буковина и Херца, за престъпленията на Червената армия и за кланетата в Катин, макар че той дори не беше пълновластен господар на континента тогава?!

Няма що, "хитроумен" опит, който сред русофилите навярно минава, както приказките за руските богатири минават пред децата.
цитирай
22. germantiger - неа се пуашиш
14.04.2020 16:16
дарки, за насрещния вятър си прав, за калта, снега, променливото атмосферно налягане и студения фронт също

най-паче прав си за преваляванията тук-таме

обаче това всичко не е попречило на дядо ми да убие двама руснака и един да остави да агонизира в снега

родова история и родова гордост - кво да правиш, тва е

а твоя дедо е свалял тия които са катерили на баба три джанката да я еба у гроба ;)
цитирай
23. germantiger - винаги може повече
14.04.2020 16:19
с две думи даки

атмосферните условия не са били пречка да бъдат избити ощеруснаци

е, предтечата ми е успял до 3, но пък иначе над 30 милиона

като се замислиш малко ли е, а ?
цитирай
24. darktales - Kordon. Интересно защо при някакво ...
14.04.2020 17:32
Kordon. Интересно защо при някакво различно мнение все отиваме на червени дяволи, русофили, комунисти и нам кво. Както и да е.

Germantiger, ти го начукам пък аз на родовата гордост. Може да ти е странно, но този който е спечелил войната е този, който я е спечелил, а не този с по-положителен баланс. През 1905 японците са дали повече жертви, повече отколкото някога ще си признаят, обаче Русия губи онази война. А тази за която говорим, вие я загубихте по най-категоричния начин, с безусловна капитулация. Това значи да си паднал на колене, да си свел главица и да чакаш милостта на победителя. Ако имаше по-категоричен, и по него щяхте да я загубите. Тъй че 30, 40, 60 милиона, колкото кажеш. Ако предпочиташ да си мислиш, че Вермахтът е капитулирал имайки 10-15 млн. годни да носят оръжие мъже, твоя си работа. То гледам при теб все сте 1:10. Ми извинявай, ама Германия:СССР не е било 1:10 по население, а 1:2,5, и то ако смятаме само Германия+Австрия, без тути кванти 400 милионна Европа. Ако все сте се озовавали 1:10, проблемът пак си е ваш. При настъпление се дават повече жертви, а Червената Армия настъпва от Волга до Берлин и Прага по континентален фронт. Да бяхте и вие давали повече жертви, можеше пък да вземете Москва и Ленинград.
Колкото за баби-дядовци, ти-аз, род назад-напред, нам кво, няма да ти отговарям, за да не ти задълбочавам комплексарската натовареност и угриженост през туй карантинно време, щото вие психопатите се държите, държите, пък изведнъж изпатквате.
цитирай
25. kordon - до darktales
14.04.2020 18:21
Ще перифразирам известната американска максима: ако някой разсъждава като русофил, пише като русофил и се изразява като русофил, значи е русофил. А „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси... което неизбежно води към предателство и национална катастрофа". Не повтарям тези проницателни слова на Д. Благоев, само защото ми харесват, а защото са отлично формулирани и, най-важното, верни са, както доказва българската история. Така че не е нужно заверено от нотариус признание, че сте русофил, защото то е очевидно, както е очевидно за запознатите с проявите на русофилите в България до какви дълбини води русофилията.
цитирай
26. get - До 24. darktales - Странно?
14.04.2020 18:31
darktales написа:
Интересно защо при някакво различно мнение все отиваме на червени дяволи, русофили, комунисти и нам кво. Както и да е.

...


Обвинявате другите - в присъщият на вас, "стил" за водене на диспут?

А в интерес на истината - още от времена на Петър "Велики" - Русия е била ДЪРЖАНКАТА НА БРИТАНИЯ ... в Европейският политически тетър?

Лошото при вас и подобните ви - че не оценявате ГИБЕЛНАТА РОЛЯ НА ТАЗИ ПРОБРИТАНСКА, РУСКА ПОЛИТИКА и прякото и отражение НА ТОВА за съдбата на народа и страната в която сте се родил - България! ... а не мимикриращата зад ЧУЖДОТО ИМЕ Русия - в действителност НЕ-ЕВРОПЕЙСКА И НЕ-СЛАВЯНСКА "МОСКАЛИЯ" ... или ако щете "МОСКОВИЯ" ?!
цитирай
27. darktales - Kordon. Сега казваш какво е русо...
14.04.2020 18:37
Kordon. Сега казваш какво е русофилство според някого и посочваш че еди-кво си е еди-що си ако прилича на бали кво е. Аз не мога да съм русофил/фоб, поради факта че съм полуруснак. По твоя акъл хората могат да спорят за нещо само ако са от една страна на понятията за него. Така разбира се всеки си остава при своята истина и само получава потвърждения на чувството си за собствена важност.

цитирай
28. darktales - get кой пък те обвинява тебе, да си ...
14.04.2020 18:38
get кой пък те обвинява тебе, да си видял някаква квалификация, а да не се оливаш много.
цитирай
29. kordon - до darktales
14.04.2020 19:10
Виждам, че мислите Ви са объркани или не можете да ги изразите правилно (което не ме интересува), така че няма основа, върху която да беседвам или споря с Вас. А това, че сте полуруснак съвсем разбираемо Ви прави пристрастен, което ясно се откроява в разсъжденията Ви. В този смисъл разбирам Вашето желание винаги и на всяка цена да защитавате достойнството на Русия (както си го разбирате Вие), но това не означава, че сте прав. Както и победата във войната не показва кой е прав, а само кой е по-силен.
цитирай
30. germantiger - а не ве
14.04.2020 19:25
дакел,кои сме ние и кои сте вие

ти не си ли бугарче -татарче

ако добре помня вие също я загубехте войната

вие сте си същите загубеняци като нас в две световни

и не се нервирай, успокой се мамин лелин, що си изтърваш нервите марципане

...

аз знам че сме я загубили войната, но на кой в блога дядо му е убил руски шлюхи,освен моя

кой го е начукал на рускини колкото мен по морето, тая година сезон обаче йок

така-че ти го зачуквай на родовата ми гордост, но това не променя фактите

дядо ми е три пъти е точкувал в съветската земя

а аз го начуквам реално по морето

...

задълбочи бе заешко сърце

обясни ми се още с повечко думички, напиши още повече, постарай се

бонбон а
цитирай
31. germantiger - +
14.04.2020 19:29
сега прочетох че ти си полуруснак

значи ти си от победителите, а такаааа

може и на руски да говорим - уважавам и харесвам този мелодичен език

езика на пушкин и лермонтов, нищо че гения александър е 1/4 негър охвавон чрез дарения на пьотр великий и баба му шведка заложничка на още1/4

нищо че и лермонтов започва рода си от шотски/шотландски наменици на руслужба

без съмнение и БЕЗ ИРОНИЯ това са гении наистина на руската литература, все пак и нашия Кант има скоттландско
цитирай
32. germantiger - за русофилството принципно съм го писла преди години
14.04.2020 19:32
РУСОФИЛСТВОТО Е

- най-извратеното - филство, защото то започва с любов към големия – руския, от малкия – българския;
- русофилството поставя в основата собствената слабост и немощ на българина като комплекс и иска да се реализира като друг – голям, чужд и руски;
- русофилството е любов, обикновено всяко друго филство в България се основава на нечии чужди постижения – било германски в армия, наука, философска мисъл; било франкофонство – в музика, литература; било „имагинерно” и отвлечено - американско или англофилство покрай Адам Смит, банките и икономиката;
- казвам, че РУСОФИЛСТВОТО Е ЛЮБОВ КЪМ ДРУГ, НЕ КЪМ СЕБЕ СИ, А ВСЯКО ДРУГО -ФИЛСТВО КЪМ ЗАПАДЕН НАРОД Е ОСНОВАНО НА УВАЖЕНИЕ! РУСОФИЛЪТ ОБИЧА, А „ЗАПАДНОФИЛЪТ” УВАЖАВА!
- НЯМА ПО ЖАЛКО ФИЛСТВО ОТ ТОВА КЪМ РУСИЯ, ТО Е СЕБЕОТРИЧАЩО, КОМПЛЕКСАРСКО И МАЛОБЪЛГАРСКО, ТО Е ИЗВРАТЕНО!

С „ДВЕ ДУМИ”
ЧЕРВЕНИ МАЙЦЕПРОДАВЦИ
цитирай
33. germantiger - още от мен преди време
14.04.2020 19:34
„ПОБЕДИТЕЛИТЕ” ОТ ИЗТОК – цената на победата

По инфо от германските архиви и WAST германските загуби на военни са не повече от 3,5 млн. на Източния фронт. Общо военните загуби на Германия на всички фронтове през ВСВ са 5 млн. цивилните над 3 млн. Общо загубите на Германия военни и цивилни 8-9 млн

Съветските БОЙНИ загуби са:
1. Според "Гриф секретности снят" на комисията водена от Г. Ф. Кривошеев – изследване 90-те години, са над 12,5млн.
2. Според картотеките на ЦАМО от 2000г. военните загуби на СССР са 14 млн. 507 хил. персонални досиета
3. Според ЦАМО на РФ, който се помещава в Подолск, картите на персонален отчет са 16 млн.

Отделно според Книга Памяти на отделните области в РФ към 2006г. има няколко милиона заявления и "безименни" неразпознати досиета и документи на военнослужещи. Според руските автори днес загубите на СССР безвъзвратните военни са 19-20 млн.
Отделно загубите на цивилните са спорни и се "колебаят" от 20 до повече милиони.
Германия губи срещу ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ 8,5ЛН. ВЪВ ВОЙНАТА, С ИЗБИТИТЕ ОТ ГЛАД И НАСИЛИЕ ГЕРМАНСКИ ПЛЕННИЦИ В РУСКИ И СЪЮЗНИЧЕСКИ ЛАГЕРИ - 2,5 МЛН.

ОБЩО ГЕРМАНСКИ ЗАГУБИ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 11 МЛН ВОЕННИ И ЦИВИЛНИ
ОБЩО СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ 19-20 МЛН ВОЕННИ И МОЖЕ БИ ОЩЕ 20 МЛН ЦИВИЛНИ И ТО ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНСКИЯ ПРОТИВНИК
ГЕРМАНИЯ ГУБИ 11 МЛН СРЕЩУ ВСИЧКИ
СССР ГУБИ 40 МЛН ПОЧТИ САМО СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ

С „ДВЕ ДУМИ”
За 1 германец са падали по няколко „победители” – просто факт и тук НЕ иде реч за цивилисти, а за бой, умение и опит – за сила, техника и командване... за войника!
цитирай
34. germantiger - ако имаш желание да си прочетеш
14.04.2020 19:35
ЗАЩО ИСТОРИЯТА НА „ПОБЕДИТЕЛИТЕ” ЛЪЖЕ, ИСТОРИОГРАФИЯТА НА ПОБЕДЕНИТЕ ПОЧТИ НЕ

1. Съветската „историография” и тази на запада бе победила – тя можеше и си позволяваше мега лъжи – такива каквито само победител би могъл – лъжа в числа, заличаване на факти и дори цели сражения (днес това руснаците в десетки книги си признават и то трудове на полковници и генерали комунисти, не иде реч за Виктор Суворов, Игор Бунич и подобни комерспоръчкови комикси)

Германските военни и историци трябваше да превиват гръб (някои не го правеха) да храчат по себе си, те и сега го правят – както германец плюе по себе си едва ли друг може да го стори – ако трябва извинение за нещо – „германия” ще се наведе – за наводненията в Китай, за студа в Сибир, за глада в Етиопия – въобще Германия е виновна за всичко преди, днес и за всичко което още не се е сътояло!

2. Съветската „историография” следваше линията на партията, която знаем права е дори когато съгреши – линията на партията е права, дори когато е начупена, „та” историците пееха в хора на неизбежното, закономерното и ясно бъдеще – целия свят щеше да е червен както бяха доказали Маркс и Ленин, всичко щеше да е световна революция някога си и при всички положения големия червен брат беше прав. Историографията за войната трябваше да обслужва това и го правеше.

Германските бивши военни и писачи трябваше без съмнение да охрачат Адолф, покрай него военната машина, себе си дори, но пък можеха и да се оправдаят с него в отделни случаи. ИСТИНСКА ГЕРМАНСКА ИСТОРИЯ НЯМАШЕ И НЯМА, ЗАЩОТО НЯМАШЕ И НЯМА ГЕРМАНИЯ – както казва djovanna38 днешна Германия е менте Германия – германци след 1945г. няма.

3. Манталитета на съветски галош расъл в средна Азия или на великоруска ушанка, въобще надъхан от комунизъм паанславянин лъже нива над бивш германец, манталитета да си винаги голям, най-отгоре, при всички положения прав, победител, богатир, непобедимая и легендарная е познат. Помня петилетки в които тук задминавахме Мерцедес с Москвич или БМВ със Зазка... въобще Булгар-рено смаза АУДИ ;)

Манталитеа на германеца като професионалист, като внимание към детайла, като пунктуалност и конкретика пред източното лаладжийство е като фундаментален германски паметник над славянското фразьорство и фантазьорство – той се забелязва дори днес в професионализъм, подреденост или просто ред и правила.

С „ДВЕ ДУМИ”
ПОБЕДИТЕЛЯ МОЖЕШЕ ДА ЛЪЖЕ, ПОБЕДЕНИЯ ЕДВА ЛИ
ПОБЕДИТЕЛЯ БЕШЕ НАДЪХАН ОТ КОМУНИЗЪМ, НАЦИЗМА БЕШЕ БИТ
ПОБЕДИТЕЛЯ КАТО ЧОВЕК ОТ ИЗТОК ЛАЛАШЕ КАКТО ЛАЛА И ДНЕС
цитирай
35. germantiger - разбира се,това на пръв поглед не е темата на кордон в случая,макар даима отношение
14.04.2020 19:40
НЕКАДЪРНИТЕ РУСНАЦИ

Една от видните партийни фигури – Матвей Муранов никъде и никога не е учил, в графа "образование" написал "самоучка". За сметка на това обаче бил натоварен с правото да разпорежда със съдбите на хората. Неговата длъжност е била "член на Върховния съд на СССР". От него се изисквало само едно – да бъде безпощаден към "враговете на революцията и партията".

10 февруари 1934 г. Пленумът на ЦК на ВКП (б) – политбюро в състав:

И. В. Сталин – генерален секретар на партията

В. М. Молотов – завършил реално училище, председател на СОВНАРКОМА на СССР; същият лично подписал над 7000 смъртни присъди

Л. М. Каганович – самоук

М. И. Калинин – два класа селско училище

С. К. Орджоникидзе – фелдшерско училище

К. Е. Ворошилов – един клас селско училище

С. М. Киров – техническо училище

А. А. Андреев – два класа селско училище

С. В. Косиор – начално заводско училище

В. В. Куйбишев – един семестър във ВУЗ

Кандидати за членове на Политбюро:

А. И. Микоян – завършил духовна семинария, по-малко от година учил в духовна академия, там сменил мирогледа и встъпил в партията.

Г. И. Петровский – два класа градска гимназия

П. П. Постышев – самоук

Я. Е. Рудзутак – два класа училище

В. Я. Чобарь – техническо училище

После в състава на Политбюро били включени:

А. А. Жданов – реално училище; Р. И. Ейхе – начално училище; Н. И. Ежов – той сам си е написал "незавършено низше"; Н. С. Хрушчов – рабсак.
цитирай
36. germantiger - ТОВА НАПАСЕНИЕ ЛИ Е ИЛИ ПРОСТО ИЗНОС НА КОМУНИЗЪМ/днес демокрация от другите обаче
14.04.2020 19:42
ей тука сте десетилетие преди камерад Хитлер

СССР ВЕК ПРЕДИ АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗНАСЯ „ДЕМОКРАЦИЯ”

За да разполагат с валута червените започнали да разпродават съкровищата на Ермитажа, Кремъл и няколко музейни колекции. На вежливите въпроси от западните дипломати, които били изумени как от стените се свалят шедьоври на Ботичели и Тициан:

"Не ви ли е жал?", усмихнатият Анастас Иванович Микоян отговаря: "Нищо, след победата на световната революция всичко отново ще бъде наше." Както е известно, Ленин през 1923 г. предлага на японците да купят съветската част на остров Сахалин. Не се разбрали за цената.

Председателят на Изпълкома на Коминтерна Г. Е. Зиновиев обявил, че буквално след година цяла Европа ще бъде комунистическа и още: "Борбата за комунизъм ще се пренесе в Америка, а може би и в Азия, и в други части на света."

Ленин телеграфира на Сталин: "Зиновиев, Каменев, а също и аз мислим, че трябва да поощрим революция още сега в Италия. Моето лично мнение е, че преди това трябва да съветизираме Унгария, Чехия и Румъния."

СССР започва война срещу Полша, която обаче губи. Наложило се московските комунисти да се умият с кръв, да подпишат с поляците мирен договор, естествено да се обявят за победители, но да изплатят на "победената" Полша пет милиона златни рубли контрибуция.

През май 1927 г. Великобритания къса дипломатическите отношения със СССР, след като се разбира, че всеобщата стачка на английските миньори е финансирана от агенти на Коминтерна – скандалът станал грандиозен.
цитирай
37. germantiger - като манталитет
14.04.2020 19:47
Руснаците са най-големите лъжци в историята на войните. Не от днес, не от вчера, дори не от Втората Световна война, а векове преди нас, още от преди Иван Грозни, но един пример си струва:

На 02. 12. 1805. френското оръжие разбива поголовно руснаци и австрийци при Аустерлиц – това е битката на тримата императори, победата която Наполеон от всички свои най-високо е ценял и дори обичал. Тази победа се изучава във всички военни училища, тя разтърсва света в онези времена. След сражението Уилям Пит умира от мъка, а 2 дни след боя император Франц се явява при французите за преговори.

В Русия за важността на битката сочи това, че за нея... не се написало нито ред, буквално нищо. В „Санкт-Петербургски ведомости” е било поместено съобщение от Олмюц с дата 29 ноември (!) за придвижването на руските и австрийските войски и точка – нищо повече. Едва две седмици по-късно излизат едновременно две съобщения – за сключеното на 6 декември примирие и за това, че император Александър е пристигнал във Витебск и продължава за Петербург, ни повече, ни по-малко, толкова

Една от причините за лъжите в съветската мемоаристика Лопуховский посочва увереността на руските конадващи след войната, че съветските архиви са засекретени и ще останат винаги закрити;



ВЕЛИК РУСКИ ЛЪЖЕЦ Е МАРШАЛ КОНЕВ:

В книгата на Лев Лопуховский „Вяземская катастрофа” от 44 до 47 стр. Вкл. е описан случай от две мемуарни книги. Лъжата на Конев и истината от участника в описаните боеве командира на 58 кавалерийски полк подполковник А. Т. Стученко. Нещо повече – тази лъжа по недоглеждане лъсва още по червено руско време в СССР, но разбира се, остава „незабелязана” и неразгласена. Накратко Конев пише – превеждам от руски: „Доложих на на командващия фронта Тимошенко за резултатите от боя край Духовщина... огледахме бойното поле и пресметнахме унищожените немски танкове и оръдия... Поразени бяха 113 вражески танкове.” След това при Конев пристигат журналисти и дори писатели пишещи очерци за славната победа – Александър Фадеев, Евгений Петров от „Огоньок”, от „Красная Звезда”... „Коневцъй наступают” пишат всички, родината се вдъхновява за подвизи, простига не друг, а писателя М. Шолохов, известен с умението си да пише клишета манипулирайки масите: „въйполнить ранее поставленнъйе задачи”, „продолжая енергичное и стремительное наступление”, „дивизиям в результате ночнъйх действий...” итн. Според тези пропагандатори, а всъщност лъжци, съветските войски громят врага, унищожават немци там където дори ги няма, ликвидират безброй танкове, войници, какво ли не. Репортаж след репортаж, фантастика на страниците на ежедневници и по радиото, докато един ден: „Но 28 августа на моем редакторском столе зазвонил кремлевский телефон. Меня предупредили:

- Сейчас с вами будет говорить Сталин.

И тут же я услъйшал его голос, со знакомъйм акцентом. Поздоровавшись, Сталин произнес всего одну фразу:

- Довольно печатать о Коневе.”

Тавариш Сталин разбира се, вече е знаел истината за боя при Духовщина, а тя е тази от самия участник Стученко, превеждам: подполковника разказва как е искал неговия полк да не влиза в бой, да не атакува срещу неизвестен противник гадаейки позициите и силата на врага. Конев го уверява, че врага е пробит, че германците са слаби, че вече са преминали през тях веднъж и нещо повече – заповядва атака!

И сега разказва Стученко:

Ескадронъй уже шли галопом, когда с „прорванного” переднего края оборонъй противника застрочили пулеметъй. Все смешалось. Передние лошади падали. На них налетали те, кто скакал сзади, и тоже падали. Вдали показался головной ескадрон следовавшего за нами 55-го кавалерийского полка. Он тоже уже начал нести потери.

По огнем собираем людей. Подняв шашки над головой, скачем в новую атаку. В лицо снова полъйхнуло жаром от автоматнъйх и пулеметнъйх очередей. После етой неудачной попъйтки проръйва в тъйл противника пришлось переформировъйвать ескадронъй, в которъйх осталось всего по 50-60 сабель.”

ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА НА МЯСТО И ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ – В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ РУСНАЦИТЕ СА ПОГОЛОВНО ИЗБИВАНИ, НО ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ И ПО РАДИОТО ТЕ ПОБЕЖДАВАТ...



На 36-37 страници е предложен телефонен разговор между Тимошенко и Абрамов, който показва съветския непрофесионализъм тогава:

„Тимошенко: ... Четвертое. Что делаете для того, чтобъй въй наступали?

Абрамов: Имевшие ранее недостатки пресекаются немедленно и на месте. Сейчас на фронт въйзван представитель Особого отдела и военнъй прокурор.

Тимошенко: не стану Вас допрашивать, потому что надоело слушать обьснения причин. Основная причина неуспехов заключается в трех вещах: у Вас никто не представляет смъйсла вождения группировки, ничего не понимают в использовании артилерии Ваши войска будут продолжать распъйляться по фронту”

Абрамов се оправдава и иска разрешение за разходване на снарядите намиращи се в армията.

„Тимошенко: В далнейшем запрещаю и ни одного лишнего снаряда не дам. Или наступайте и получите для етого снарядъй; или скажите прямо, что ничего не понимаете в ведении боевъйх действий, не морочьте нам голову и не транжирьте боеприпасъй совершенно зря.”

В текста виждаме как руснаците се справят със своята некадърност – ползват военен прокурор, който явно трябва да осъди на разстрел виновните, и заедно с това в разговора личи ясното признание за некадърността, неможенето и незнанието.



РУСКИТЕ МЕРЗАВЦИ обаче са други и много в мемуаристиката – те са онези воювали и лъгали върху могилите на подчинените си войници:

В спомените си В. И. Казаков нач. Арет. На 16 А при Вязма пише, че на 2 октомври врага атакува и не успява, след това германците привличат свежи сили и отново преминават в настъпление на други участъци... В действителност пред 16 А и 19 А на участък от 16 км се отбранява 255 пд без въобще да нанася удар.

Всеизвестния К. К. Рокосовский също е лъжец – в спомените си за Вязма, той постоянно привежда примери за съветска героична пехота, която с т.нар. „коктейли Молотов” от запалима смес в бутилки громи и подпалва германските танкове. В оперативните сводки на 16 А от този период НЯМА НИТО ЕДНО СВИДЕТЕЛСТВО за подобен случай тогава – абсолютна 0 в документацията на архивите!
цитирай
38. germantiger - финално заднестолкова
14.04.2020 19:50
АМА ДА НЕ ТИ ПУКА дакел

ВАЖНОТО Е ЧЕ СТЕ ПОБЕДИТЕЛИ

ПС
иначе лично аз съжалявам жертвите на руския народ,както и всеки друг народ дал жертви

русанците дадоха милиони своя кръв заонази революция която им спретна избрания народ и неговия шибан бог

дори им симпатизирам на руснаците, но на червените в блога - вербално газене на мършите

ИМА ЛИ ГЛАДНИ КОМУНИСТИ

СЕРЕ МИ СЕ
цитирай
39. get - До darktales - Е след като си "полу-руснак" ... това означава нещо като БЪЛГАРИН + ?
14.04.2020 20:06
darktales написа:
get кой пък те обвинява тебе, да си видял някаква квалификация, а да не се оливаш много.


+ Какво?

За да те улесня, ще попитам: Предците ти от ОТ КОЯ ЧАСТ НА Руската федерация са?
цитирай
40. get - До 29. kordon - Драги Кордон, май се отплеснахме от ОСНОВНАТА ТЕЗА: "ЗА „ВНЕЗАПНОТО И ВЕРОЛОМНО” НАПАДЕНИЕ" ?
14.04.2020 21:16
kordon написа:
Виждам, че мислите Ви са объркани или не можете да ги изразите правилно (което не ме интересува), така че няма основа, върху която да беседвам или споря с Вас. А това, че сте полуруснак съвсем разбираемо Ви прави пристрастен, което ясно се откроява в разсъжденията Ви. В този смисъл разбирам Вашето желание винаги и на всяка цена да защитавате достойнството на Русия (както си го разбирате Вие), но това не означава, че сте прав. Както и победата във войната не показва кой е прав, а само кой е по-силен.


И било ли е на практика такова - Защото, има достатъчно много документация - на която при добро желание за анализ - ТЕЗАТА МОЖЕ ДА СЕ ОСПОРИ - КАТО ОТКРОВЕННО НЕВЯРНА?

Вземете Постановленията на Совета Народных Комиссаров Союза ССР
а/ «О Военно-Воздушных Силах Красной Армии» ... или ...
б/ Продвоенните военно-мобилизационни планове
в/ За задачите поставяни пред Военно-промишления комплекс във връзка НАРАСТВАНЕ ОБЕМ НА ПРОДУКЦИЯ-та.
д/ Военно-учебните ... за разкриване на нови ВОЕННО-ПОДГОТВИТЕЛНИ УЧИЛИЩА и ЦЕНТРОВЕ? ... в тази връзка само ще упомена, че само в РАМКИТЕ НА ПОСЛЕДНАТА ПРЕДВОЕННА ГОДИНА - се подготвят ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ ВОЕННОСЛУЖАЩИ за ВЪЗДУШНО-ПРЕНОСИМИТЕ ВОЙСКИ НА СССР ... на комисариата, по Военната промишленост съответно се поставя задача ИЗГОТВЕНИЯ НА НОВИ свръх до момента съществуващи ОЩЕ ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ ПАРАШУТИ. Средства за арт-защита и друго обмундироване ... ТОВА ЗА ОТБРАНИТЕЛНА с присъщи дефанзивни дийствия ВОЙНА ЛИ ГОВОРИ ИЛИ ЗА НАСТЪПАТЕЛНА?
В тази връзка още - създаване ПОЛОВИН ГОДИНА ПРЕДИ ВОЙНАТА НА ВОЕННО-ВРЕМЕВИ ЩАБОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ВОЙСКИТЕ, тоест армията преминава от мирен във военно-времеви режим.
Или вземете в предвид СЪВМЕСТНИЯ АНГЛО-РУСКИ ПОХОД СРЕЩУ ИРАН ... при него участва НОВОСФОРМИРАНАТА - както се мъчат да ни уверят САМО ЗА МЕСЕЦ 47-а армия ... това са такива ЛЪЖИ, ТА НЯМАМ ДУМИ ... както за "внезапното и вероломно нападение" - което все още продължава да битува в ИСТОРИКО-ПРОПАГАНДНАТА ЛИТЕРАТУРА ?!

п.п.
За повече информация - търсете и проучвайте ДОКУМЕНТАЛИСТИКА И МЕМОАРИСТИКА по въпроса ... каквато богата именно има - Тук:

https://www.alexanderyakovlev.org/fond/issues-doc/1010976
цитирай
41. kordon - до get
16.04.2020 08:51
Благодаря за обширния списък с документи, които потвърждават тезата, изведена в горния материал! Сигурен съм, че те по никакъв начин няма да повлияят върху мнението на заслепените от безумна любов по Русия и СССР русофили и комунисти. Но се надявам да помогнат на търсещите истината читатели, които трябва само да са въоръжени с безпристрастност и с подходящи знания, за да я открият.
цитирай
42. krumbelosvet - Ура
17.04.2020 21:42
Гергер най-после спечели ВСВ.
Щото тъпия Сталин го нападна вероломно на СВОЯ територия. И войната завърши победоносно за SS в Берлин.
цитирай
43. darktales - Най-напред честито Възкресение, ...
19.04.2020 14:10
Най-напред честито Възкресение, да сте живи и здрави, и късмет да не ви остави! Честито и на мрачния тевтонски гений, макар че не знам дали го празнува сега или въобще се кланя на теа негови северни богове и багиньи!

Ето че Ледаколът и Денят М на британския учен В. Суворов можели да се предадат и по-накратко, кажи-речи на един екран. Те могат и само с една дума, но както и да е, не е толкоз важно.
цитирай
44. shtaparov - Нападението ще е вероломно ако С...
21.04.2020 11:45
Нападението ще е вероломно ако Сталин е имал силна вяра в политиката на Хитлер,но е останал с пръст в уста!
цитирай
45. shtaparov - КРИВШОИЕВ И НЕГАВАТА КОМИСИЯ/ЕКИП ...
21.04.2020 11:48
germantiger написа:
КРИВШОИЕВ И НЕГАВАТА КОМИСИЯ/ЕКИП са оспорвани от доста историци в русия, първия който се появява в спомените ми е лев лопуховский в книгата вяземская катастрофа и в една книга за курската битка, след това замулин, имашеи други,които в момента не се сещам на прима виста

лопуховский е бивш полковник от съветската армия, с баща убит край вязма 1941 и в изследванията му няма германофилия както в някои автори като василченко, пономаренко или дори бешанов, които никой НЕ определя като германофили, но бихме казали, че спиоред русофилите в блога/ако ги бяха чели, а те нийкога няма да ги прочетат щем им се сторят такива

ТА ЛОПУХОВСКИЙ И СИЕ УЛИЧАВАТ КРИВОШИЕВ В ЗАНИЖЕНИ СЪВЕТСКИ ЗАГУБИ ИВ БЛИЗОСТ ДО КРЕМЪЛ и то го уличават с документи, цифри итн

Кривглавов определено не е правел нищо на своя глава,а е съгласувал лъжите си със Сталин!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843042
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285