Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.07.2017 14:22 - ЗА СИЛАТА НА НАРОДА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 7111 Коментари: 22 Гласове:
11

Последна промяна: 03.10.2017 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА СИЛАТА НА НАРОДА

Автор: Виктор Кордон

Едва ли някой би отрекъл, че България преживява труден период, който се характеризира с политически кризи, икономическа изостаналост, остри социални противоречия, разделение в обществото, външни зависимости, липса на адекватно правосъдие, демографски срив и други сериозни проблеми. Както за всяко нещо на този свят, така и за настоящото ни нерадостно положение има обективни причини. Но в духа на всеобщата ни национална дезинтеграция, всеки от нас вижда причините на различно място. Следователно дори и по този пункт ние сме разединени и гледаме в различни посоки. Едни обвиняват за трудностите ни политическата класа, други – политическата система, трети – изборното законодателство, четвърти – съдебната власт, пети – Конституцията, шести – пропорционалната форма на гласуване, седми – корупцията, осми – демокрацията, девети – комунизма, десети – циганите, единадесети – Турция, дванадесети, Русия, тринадесети – Съденинените щати и т.н. и т.н. Дори и по този кардинален въпрос обществото ни не е единно и е разделено на лагери и противоборстващи и мразещи се групи.

Има една история, обаче, която може да ни помогне да разберем кой носи отговорност за случващото се в страната ни и къде трябва да търсим причините за нашите проблеми. Това е история на повече от две хиляди години, но тя е вечна и показателна, тя винаги ще бъде пример, от който можем да черпим опит и вдъхновение.

Историята е за Рим и римския народ и започва преди около 2500 години. По това време градът на Тибър и седемте хълма е бил монархия, т.е. управлявал се е от един владетел, нирачан rex, което ние превеждаме като цар. От своето създаване Рим е бил управляван от царе, като това изглежда естествената и единствено възможна форма на държавно управление. Последните трима царе носят етруски имена, което означава, че в даден момент аристокрацията на късната етруска цивилизация е взела превес и е узурпирала властта. Дали заради това или поради други причини през 510 г. пр.н.е. римляните се вдигат и прогонват седмия си цар Тарквиний Горди (Lucius Tarquinius Superbus), който остава и последен. Защото те не само изхвърлят лично него, но изхвърлят и самата монархическа институция от употреба, въвеждайки нова. Тази нова форма на държавно управление става известна като република, който термин произхожда от латинското res publica – обществени дела. При нея властта се упражнявала от магистрати, а законите, по които функционирала държавата, били приемани от Сената (Senatus Romanus). Последната институция възниква от Съвета на старейшините на патрицианските родове, а названието й произлиза от латинската дума senex, което означава старец.

В действителност римският Сенат се е състоял изцяло от патриции; магистратите пък били избирани от народа, но можели да произлизат само от съсловието на патрициите. Това означава, че политическата власт била изцяло в ръцете на старите римски родове, тъй като представители на народа (plebs) нямали право да бъдат избирани като магистрати, да постъпват в Сената, да служат в религиозните колегии, а също така да познават законите, по които са управлявани. Патрициите имали пълен монопол върху политическите и обществени институции!

Освен от липсата на политически права, плебеите страдали и от правните различия между двете съсловия, които позволявали при невъзможност за изплащане на дългове, които били с голяма лихва, да им бъде отнета не само собствеността върху притежаваната от тях земя, но и да бъдат превърнати в роби и членовете на семейството на длъжника. Дълговото робство придобивало все по-големи размери и се превръщало в реална заплаха за голяма част от плебеите. Различията между патриции и плебеи били толкова големи, че не се допускали дори и бракове между тях.

Концентрирали цялата власт в ръцете си, патрициите и техните представители – магистратите, започнали да своеволничат и да подтискат обикновения народ, съставен от свободни селяни, занаятчии и дребни търговци, представляващи мнозинството от римските граждани. Разгневени от своето неравностойно положение, плебеите се разбунтували, искайки справедливост, политически права, представеност в институциите, достъп до обществената земя, премахване на дълговото робство, намаляване на лихвите, участие в Сената и другите събрания, право да бъдат избирани, възможност да встъпват в брак с представители на патрициите и др. Борбата на плебеите се усложнявала от това, че те не били единна обществена прослойка, а били разслоени на няколко обществени групи по различни икономически, племенни и други характеристики. Освен това към края на Царския период от средите на плебеите се обособила дори специфична върхушка. Тя се състояла от лица, които притежавали значителни икономически възможности в сравнение с останалите плебеи.

Въпреки неизгодната си позиция, произтичаща от неравностойното им положение и тяхната нееднородност, плебеите успели да си извоюват равнопоставеност с патрициите, политически права, представителност в публичните институции и длъжности, намаляване на лихвите, премахване на дълговото робство, достъп до публичната земя, правото да сключват брак с представители на патрицианското съсловие, публично огласяване на законите (които дълго време били достояние само на патрициите) и др. Всичко това, обаче, се случило след продължителни, трудни и понякога кървави борби с техните опоненти, които отнели много време, отнели векове и взели много жертви от техните редици. Но благодарение на своите упоритост, последователност и дръзновение те получили това, за което се борили в продължение на столетия!

С какво може да ни послужи тази история на 25 века? Преди всичко с това, че ни показва как всичко зависи от волята на народа и как всякакви препятствия и проблеми могат да бъдат преодоляни когато народната енергия е фокусирана в една точка. Тази история ни дава да разберем, че съдбата на всеки народ е в неговите ръце, че добруването или нещастията му са следствия от неговите решения и действия или от неговото бездействие. Това би трябвало да ни накара да осъзнаем, че за нашите национални проблеми пряка отговорност носим единствено ние; че корупцията, беззаконието, войната по пътищата, некадърните политици, бюрократизма, демографската криза, престъпността, разединението, икономическата изостаналост, политическата нестабилност, лошата инфраструктура и останалите проблеми са просто функция на нашето общество.

Историята на римския народ е универсална и може да бъде приложена спрямо всяко общество, включително и нашето, защото най-важният фактор в него са хората, които са еднакви по своята същност и природа. Тази история ни учи, че силен е само този народ, който осъзнава, че всичко зависи от него и че той сам е ковач на съдбата си. А всеки народ, който търси вината и причините извън себе си, е обречен на неуспехи и жалко съществувание; такъв народ не може да бъде двигател на историята, а само неин фон.

От това можем да заключим, че от нас и само от нас зависи коя от тези роли ще изберем и какво ни очаква след това, защото бъдещето ни зависи изцяло от решенията, които вземаме сега, тъй както случващото ни се днес е резултат от направеното или ненаправеното от нас по-рано!

 




Гласувай:
12



1. nedovolen - Абсолютно точно. Аз ще го кажа така - ...
10.07.2017 14:52
Абсолютно точно. Аз ще го кажа така - България и света ще се промени, когато повечето си променят "това" под шапката.
цитирай
2. kordon - до nedovolen
10.07.2017 15:08
Съгласен съм! Не можем да вършим нещата по един и същ начин, а да очакваме различни резултати. За да се променят резултатите, трябва да променим начина си на действие, а за да променим начина си на действие е необходимо да променим мисленето си.
цитирай
3. viva1122 - А как се променя мисленето...
10.07.2017 15:27
когато всеки "тегли чергата към себе си" и мисли единствено за себе си, а не за общото благо"?!? :) и " една птичка пролет не прави" , за съжаление.

Много точно и ясно!
Поздравления!
цитирай
4. germantiger - ...
10.07.2017 16:10
Не вярвам в силата на народа ДНЕС!

Нещо повече - убеден съм, че "конструкторите" на света са намерили начини, механизми, политики итн да маргинализират или дори ликвидират тази сила като резултатна такава.

И тук не иде реч до вяра или убеждение, а до аргументи, които сочат това категорично.
цитирай
5. kordon - до germantiger
10.07.2017 16:27
Според мен силата на народа съществува винаги като потенциал, въпросът е дали народът може да се възползва от него. Иначе във всички епохи и общества е съществувало противоречие между елита и плебса, но малцина народи са успели да използват възможностите, които им дава тяхната многочисленост и интелект в борбата им срещу онези, които искат да узурпират властта. Само великите народи с големи градивни способности съумяват да се справят с това. Но то не е даденост, а трябва да се отстоява всекидневно.
цитирай
6. germantiger - ...
10.07.2017 17:59
В някаква степен съм съгласен с теб, с тази разлика, че днес потенцията на народите е стегната в резултатни срещу нея "структури и правила", а Оруел (без да го имам за непогрешим авторитет) пише, че:

съществуват грубо казано три групи - плебс, средна класа и елит
елита и средата в различни периоди са ползвали плебса за да постигнат своите цели в борба едни срещу други - среда срещу елит, буржоазия срещу аристокрация и в различна степен са успявали, но народа/плебса никога не е успявал да използва средата или елита за своя победа в тази условно да я наречем борба

днес на белите народи са оставени ниши за маневриране с референдуми и избори, плюс граждански да ги наречем инициативи, ужконтроли и организации, но всичко това е аспирин срещу рак, поне според мен

разбира се, ако народа има култура, информираност и право - то по-добре да ги упражнява и в този ред на мисли съм съгласен с твоята гражданска позиция от години, въпреки, че аз лично за себе си съм се отказал от упражняване на изборното ми право
цитирай
7. katara - здр.аз ,мисля, че ти си дал..мн.точен отговор тук./
10.07.2017 18:23
5. kordon - до germantiger
16:27
Според мен силата на народа съществува винаги като потенциал, въпросът е дали народът може да се възползва от него. Иначе във всички епохи и общества е съществувало противоречие между елита и плебса, но малцина народи са успели да използват възможностите, които им дава тяхната многочисленост и интелект в борбата им срещу онези, които искат да узурпират властта“

лично България няма нито Елит, нито многочисленост..
и също така и интелектуален потенциал , за да „преобърне„ статуквото..
ще трябва да се търси..друга...маневра, или парадигма..
ако , ако, ако...и , дано, дано, данооо..
поздрав за идеята, кордон..
цитирай
8. krumbelosvet - Тогава и сега
11.07.2017 08:43
Тогава низшите съсловия са се размножавали МНОГО ПО-БЪРЗО висшите. така че е победило ГОЛЯМОТО МНОЗИНСТВО. Сега у нас така се размножават циганите, и само чудо може да спре ПОБЕДАТА ИМ.
ИЗВОДЪТ НА АВТОРА е П О Г Р Е Ш Е Н. Не само погрешен, но самоубийствен. Защото унищожението на българите и България става по чужд план и прехвърлянето на отговорността върху "народа", означава оправдаване на неговите УБИЙЦИ.
цитирай
9. milady - 8. krumbelosvet - Тогава и сега
11.07.2017 09:04
здравей, виктор..
за съжаление, колегата по -горе е прав..
не може с емоционални реакции/ и заглавия !
да обърнем Колелото на Историята и Геополитиката ..
идеята ти е добра, но не виждам Синтез,
/ предлагам ти сайта на Г Ифандиев/ Диагноза..
дойде ми на ум, защото, преди да действат,
лекарите имат нужда от безупречна ..Диагноза..
успехи за теб, и хубаво лято...
юлия
цитирай
10. kordon - до krumbelosvet и milady
11.07.2017 11:26
Дори и да приемем, че „унищожението на българите и България става по чужд план”, нима това ни освобождава от отговорност??? Всички народи в своята история са били подлагани на опити отвън за тяхното покоряване или унищожаване. Някои от тях не са успявали да устоят, докато други са се противопоставяли успешно. И това е ставало благодарение на собствените им усилия и способности. Иначе изглежда, че всички народи са инертна маса, чиято съдба зависи изцяло от външни фактори, а те самите нямат никакво участие в този процес. Според мен инертна маса са именно народите, които смятат, че нищо не зависи от тях и те не носят отговорност за съдбата си, че всичко е в ръцете на някаква сляпа съдба или на чужди сили. Докато в един народ властва подобно овчедушно мислене, той е обречен да бъде играчка на онези, които мислят по друг начин, които мислят като вълци.
цитирай
11. saankii - / кордон, аз съм настроена глобалистки.. е,и? офсъ ли съм ?
11.07.2017 14:54
как ще ми опонирате..
отново..емоционално ли?
това е ненужно/ и примитивно
/ а, овце са всички които са свикнали, да мислят ..анблок..
Пътят е само напред и нагоре..към 5 то Измерение
където няма да има граници..
/ хубава Тема, както винаги
поздрави..
цитирай
12. krumbelosvet - Днес има СЪЩЕСТВЕНА новост
11.07.2017 15:10
За първи път в историята, една страна, по-точно един финансово-мозъчен център, владее НЕОГРАНИЧЕНИ и финансов ресурс, и тайна свръх-наука, и тайни свръх-технологии, и най-мощната армия. Тоя център решава по своему бъдещето на света. Уви, ние, заедно с ЦЯЛА ЕВРОПА, сме подложени на унищожение. В НАТО само САЩ и Турция са готови да воюват. Нас ни разоръжиха, като предварително ни разделиха с "цветна рехолюция". И сега г-н Кордон предлага да се вдигне народът с голи ръце, да победи световните господари. Тия господари, които парализираха Европа и разоръжиха арабите и... нас. Ами, да заповяда авторът, с водно кололо и газов пистолет през Проливите, Гибралтар и Атлантика. Желаем му успех. Или може би да организирами "Православна империя", по подобие на "Ислямска държава"... Само че са ни докарали дотам, че в парламента трудно се скалъпва мнозинство, камо ли в обществото. За единодушие да не говорим. Ама тия неща НАИСТИНА ли авторът не ги знае?
цитирай
13. kordon - до germantiger
11.07.2017 15:11
Съгласен съм в общи линии с теб и с Оруел, за цитата от когото ти благодаря, тъй като не ми беше известен. Все пак трябва да имаме предвид, че трите групи, за които той говори (плебс, средна класа и елит), всъщност са просто съставни части на едно цяло – народа, и борбата между тях е естествен, диалектически процес, благодарение на който е възможен прогресът. Разбира се, има случаи, при които елитите се състоят от индивиди, които не принадлежат етнически и културно към дадения народ. Това не е задължително да е в ущърб на мнозинството, ако то е от недостатъчно качествен материал, например. Ако в този случай елитът е представен от етнос, който има градивни качества, то тогава има полза и за по-ниските слоеве. Но ако управляващата каста се състои от хора с деструктивни наклонности, свикнали да паразитират, тогава резултатът ще бъде негативен. Последното, според мен, се наблюдава в американското общество, където паразитиращият еврейски елеменет е узурпирал управленските механизми и ресурси и води страната към регрес.
цитирай
14. milady - автора, да отбележим.. накратко.
11.07.2017 20:06
Последното, според мен, се наблюдава в американското общество, където паразитиращият еврейски елеменет е узурпирал управленските механизми и ресурси и води страната към регрес.„
цитирай

елит, плебс и средна класа не е хомогенно тесто, моля ви..
това е т.н социална пирамида, и то обърнаат наобратно..
което ще рече, че най горният 1 %, владеят останалите
„тухлички“ надолу..или 99%..
ако не сте чел Д ОРуел, потърсете в ютюб един амер.лектор..
Ричард Улф /има популярен канал..приятно четене.
/ юлия

https://youtu/wvO0P47dKPs
цитирай
15. kordon - до krumbelosvet
11.07.2017 22:43
Струва ми се, че живеете с представата, че притежавате някакви знания, недостъпни за нас, простосмъртните, или че сте достигнал до велико прозрение. Това, което смятате за някакво известно само вам познание, всъщност е нещо, което само се повтаря в разни вариации откакто съществуват хората. Винаги в историята доминиращата сила е владеела основните ресурси, знания и технологии, което именно я прави хегемон в нейния регион или в световен мащаб. Следователно принципът никога не се е изменял, променил се е само характерът на ресурсите и обемът на информацията. Така че нищо ново не се е случило, а продължават да работят старите механизми. Говорите за това, че нас ни разделиха, но нима това е нещо невиждано? Та това е прастарият принцип divide et impera (разделяй и владей), по който човешките общества са функционирали и ще продължат да функционират винаги. Просто трябва да се чете и осмисля историята!
цитирай
16. kordon - до milady
11.07.2017 23:59
Забелязвам у Вас склонност да ми приписвате думи, които не съм изричал/писал. Например, никъде не твърдя, че народът е някакво "хомогенно тесто". Напротив, в изложението си изрично споменавам, че дори сред самия плебс има различни прослойки, включително и такава, която е значително по-имотна от останалите и дори в даден период от римската история се слива с патрициите и образува т.нар. нобилитет. Нееднородността на плебса, естествено, е била пречка, тъй като е предполагала и различни интереси и произтичащите от това противоречия. Но въпреки това, в крайна сметка плебеите успяват да извоюват политически права и равнопоставеност с останалите съсловия. По-късно, към края на I-ви век преди новата ера, поради различни обстоятелства плебеите губят своите позиции, което се случва също така и с нобилитета, Сената и останалите институции. Тогава цялата власт преминава в ръцете на принцепса, когото ние наричаме император, въпреки че публичните органи продължават да съществуват, но вече имат само номинална, фиктивна функция.
цитирай
17. krumbelosvet - НЕ само историята,
12.07.2017 09:56
И НАСТОЯЩЕТО грябва да се осмисля.
Няма по-рано в историята ИНФОРМАЦИОННА революция, няма ВЪЗМОЖНОСТ за глобално господство, няма психотронно оръжие, няма СЕРИЯ от "цветни революции", няма НАДМИНАВАНЕ на мечтата на алхимиците - вече злато се прави даже не от олово, даже не от хартия, а почти от нищо, виртуално...
А количествените натрупвания, колосални като никога, доведоха до КАЧЕСТНЕНИ промени...
Но, теорията настрана, ако авторът вижда КОНКРЕТНА възможност за ДЕЙСТВИЕ, аз съм с него.
Има "панта рей", има и "нищо ново под Слънцето". И двете са верни, с уточнения, за които могат да се изпищат много томове. Хората лесно допускат, че опонентът им не знае едно от двете.
цитирай
18. jelezov - Интересен пост, предизвикал също ...
08.08.2017 17:02
Интересен пост, предизвикал също така интересни коментари от десни и леви идейни позиции. Достойнството му е, че повдига съдбовни проблеми, а недостатъкът му, че за решението им предлага банални истини, банални например като истината за средновековния човек, че земята е плоска.
Съдете сами!
„С какво може да ни послужи тази история на 25 века? Преди всичко с това, че ни показва как всичко зависи от волята на народа и как всякакви препятствия и проблеми могат да бъдат преодоляни когато народната енергия е фокусирана в една точка. Тази история ни дава да разберем, че съдбата на всеки народ е в неговите ръце, че добруването или нещастията му са следствия от неговите решения и действия или от неговото бездействие. Това би трябвало да ни накара да осъзнаем, че за нашите национални проблеми пряка отговорност носим единствено ние. …
А всеки народ, който търси вината и причините извън себе си, е обречен на неуспехи и жалко съществувание; такъв народ не може да бъде двигател на историята, а само неин фон.”
Да си представим, че отново се появи гениален и нравствено кристално чист водач като В. Левски, който ще съумее „да фокусира народната енергия в една точка”. Какво ще се случи след това? Най-вероятно ще бъде застрелян от някой негодяй.
Днес не само ние, а цялото човечество е изправено пред проблеми, решението на които не може да стане стихийно, както е било в досегашната история. Решението им изисква научна обосновка, а това може да стане единствено чрез един нов прочит на Маркс, освободен от догматичните наслоения./
цитирай
19. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю! Причина за всички страдания и негативни последици, както и за всичко позитивно е манталитетът на народа.
12.09.2017 09:55
Народите, осъзнали че начинът им на живот е в техните ръце, са силни народи и живеят достойно, защото отстояват правата си и дават най-доброто от себе си, за да градят живот, който искат да живеят.
Ще те цитирам, защото си го казал много точно: "Историята на римския народ е универсална и може да бъде приложена спрямо всяко общество, включително и нашето, защото най-важният фактор в него са хората, които са еднакви по своята същност и природа. Тази история ни учи, че силен е само този народ, който осъзнава, че всичко зависи от него и че той сам е ковач на съдбата си. А всеки народ, който търси вината и причините извън себе си, е обречен на неуспехи и жалко съществувание; такъв народ не може да бъде двигател на историята, а само неин фон.
От това можем да заключим, че от нас и само от нас зависи коя от тези роли ще изберем и какво ни очаква след това, защото бъдещето ни зависи изцяло от решенията, които вземаме сега, тъй както случващото ни се днес е резултат от направеното или ненаправеното от нас по-рано!"
цитирай
20. nbrakalova - Никога не съм изпитвала симпатия и ...
12.09.2017 21:24
Никога не съм изпитвала симпатия и доверие към мнозинството, та било то – народ. Не вярвам в народната почтена и благородна подбуда. Народът /мнозинството/ се мотивира преди всичко от личен интерес, който дава повод за лесно манипулиране. За разлика от детето, народът /мнозинството/ иска и, ако не получи, убива. Или става средство, чрез което други да убиват различните от него. Трудно се съобразява със стандарт и отговорност. Няма идеи, а преди всичко първично желание за възможно най-лесно съществуване, в което няма нищо осъдително, ако не е самоцел. Мисленето вероятно ми изглежда крайно, но другото са митове и изключения, не правило. Само културата и страданието могат да го събудят от материалистичните му представи и реформират манталитета му…
цитирай
21. kordon - до nbrakalova
13.09.2017 22:11
Аз също не вярвам в „народната почтена и благородна подбуда”. Не вярвам и в благородните подбуди на когото и да било. Според мен всички хора и всички процеси, включително и най-великите личности и най-значимите събития, са задвижвани от лични интереси. Възможно е да има някакви изключения, но те са твърде незначителни като брой, за да бъдат взети под внимание. Нека вземем за пример борбата между плебса и патрициите. Цялата тая огромна енергия и от двете страни е била поставена в движение единствено от интереси – лични или групови.

Друг подходящ пример може да ни бъде въвеждането през 1883 г. от Ото фон Бисмарк на първите в света задължителни осигурителни вноски за старост и за инвалидност за цялото работещо население в Германия. Това представлява огромна социална придобивка, каквато нито Европа, нито останалият свят познават. С този ход Бисмарк постига по-добро здравно обслужване за германските работници, насърчава икономиката и прави Германия по-конкурентоспособна. В предприятията започват да се трудят по-здрави работници, а те дават по-качествена продукция. По този начин канцлерът ускорява икономическото развитие на Германия в сравнение с една Англия, например.

Колко благородно, би казал някой. В действителност Бисмарк е имал съвсем други мотиви, когато е предложил и наложил тази мярка. По това време нарастващата армия на пролетариата, живееща и работеща при крайно неприемливи условия, е представлявала взривоопасна смес, искри в която постоянно са хвърляли комунистите и социалистите с цел да свалят правителството и да премахнат капитализма. За да избегне революционните вълнения от 1848-1849 г., представляващи един вид гражданска война, Бисмарк решава с този ход да „подкупи” работническата класа, предлагайки й по-добри условия.

Можем да кажем, че той е постигнал успех в това си начинание. Постепенно германското работническо движение губи революционния си характер и тези, които искат постигане на решения чрез умерен политически натиск надделяват над радикалните фракции, които целят събаряне на правителството и цялата капиталистическа система (но те продължават да съществува и днес).

Така че да говорим за благородни намерения в живия живот е неуместно – тук всичко се задвижва от интереси. Но важното за всяко общество е правилата, по които то е организирано, да отговарят на интересите на мнозинството, а не на шепа хора. А това зависи от човешкия материал, от който е съставено това общество.
цитирай
22. kordon - до batogo
13.09.2017 22:20
Благодаря ти, за добрите думи! Радвам се, че споделяш моите виждания по този въпрос, с които мнозина други не са съгласни, вероятно защото не желаят да поемат отговорност за съдбата си. Някак по-лесно се живее така безотговорно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844105
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285