Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.02.2017 18:35 - ЦИГАНСКАТА БЕДНОСТ – РЕЗУЛТАТ ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ИЛИ ОТ ЕТНОКУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 6098 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 30.08.2017 23:28


ЦИГАНСКАТА БЕДНОСТ – РЕЗУЛТАТ ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ИЛИ ОТ ЕТНОКУЛТУРНИ ОСОБЕНОСТИ                               
Автор: Виктор Кордон

Според доклад на Икономическата комисия за Европа при ООН от 2015 г., посветен на ромската бедност и нейното отражение върху развитието на България, от бедност в страната ни са застрашени 87% от ромите. В същото време, по данни от същия доклад, около 85% от хората у нас на възраст 16 и повече години, които се самоидентифицират като роми, твърдят, че са напълно неграмотни. Връзката между образование и бедност е очевидна! Тук не става въпрос за дискриминация, а за проста логика: когато не позволяваш на децата си да се образоват заради особеностите на твоята етнокултура, ги обричаш на духовна нищета, маргинализация, десоциализация и беднотия, тъй като необразованите не могат да се конкурират успешно на пазара на труда и съответно не могат да си намерят работа, което води до материална оскъдица. Работодателите не вземат цигани на работа, не защото са с друг цвят на кожата, а защото не могат дори да четат и да говорят нормално на официалния език в тази страна, а камо ли да се занимават с по-специфична дейност.

За каква дискриминация можем да говорим, след като представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България от доста време настояват за импортирането на работници и служители от други страни, заради недостига на работна ръка. Според управляващия директор на „Менпауър България” (филиал на американската компания ManpowerGroup, лидер в предоставянето на услуги на организации в областта на управлението на работната сила) Надя Василева „Ако не внесем работници много фирми ще фалират”. Тя заявява още, че освен квалифицирани кадри, се търсят също и нискоквалифицирани работници – шофьори, персонал за ресторанти, служители в хотели, общи работници, зидари, оператори на машини (работници, преминали краткосрочно обучение за работа с дадена машина) и др.

Откъде, мислите, ще бъдат внесени тия чуждестранни работници? Със сигурност няма да е от Западна Европа или САЩ, а най-вероятно от Виетнам, Филипините и други подобни екзотични държави. Но няма смисъл да гадаем, тъй като г-жа Василева ни дава отговор и на този въпрос: „Става въпрос за внос на работници, предимно от Азия”. Тоест, това няма да са бели европейци или американци, а хора с друг цвят на кожата, с друга религия и с друга култура. Но бизнесът не се интересува от такива подробности, а само от печалбата и за него е без значение кой ще му я осигури. От историята знаем, че той не се свени да експлоатира жени и деца. В името на печалбата той ще използва всичко, което ще му я донесе – мъже, жени, старци, подрастващи, българи, цигани, животни, машини, роботи.

Работодателят въобще не го интересува какви са расата, етносът или религията на служителите му, защото единственото важно нещо за него е да си вършат работата и да му носят приходи. Така че твърдението, че циганите били бедни, защото ги дискриминирали като не им давали работа, понеже били мургави и не са етнически българи, е нищо повече от лъжа. Да се говори за дискриминация там, където властват икономическите отношения и се гони печалбата, е абсурдно, подвеждащо и злоумишлено.

Циганите са бедни, защото тяхната общност живее все още по примитивни правила и не е достигнала до разбирането колко важно е образованието. В тяхната култура трудът и просветата не са на почит, поради което и децата им не получават образование, което дори е задължително според българската конституция („Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително!”. КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Чл. 53. (2).

Човек, който не е минал през системата за образование, не може да придобие необходимите знания, социални навици, дисциплина, самоорганизираност, способност да работи в колектив и т.н. Такъв човек не само не е способен да си намери работа, но и не е в състояние да води пълноценен социален живот и е обречен на жалко съществувание в периферията на обществото. В този смисъл необразованият човек, независимо дали е циганин или не, не е полезен нито за обществото, нито за себе си!




Гласувай:
15



1. oia - Ако ще и тонове хартия да се изписват ...
17.02.2017 06:50
Ако ще и тонове хартия да се изписват за циганския етнос в България, мисля че няма да е всичко. Знае се, как са насърчавани да се рзмножават. Видно е от всякъде, как умело боравят с ,,права,, Започне ли да се премята
нещщо из пространството, представяно от ,,великия,, запад, значи винаги има скрит замисъл. ДАЛНОВИДНИЯ ЧЕТЕ ОТ НЕНАПИСАНОТО, ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ДЖОБА СИ. Истината е много простичка, ---ОТГОВОРНОСТ. Къде я виждаме--къде е ??? Това е умишлено заличаваното качество, а е основното.
ОТГОВОРНОСТТА има, колкото и да звучи парадоксално, седем нива. ВСЯКО СИ ИМА НАИМЕНОВАНИЕТО. Така, че когато се говори за проблем, винаги става на въпрос за липса на нещо. Това, което ни го привнасят, особено, като ,,загриженост,,--е възможно най--коварния способ за подчинение, а от там и всякакъв род манипулации. Позволеното развъждане на етноса--роми
също е умишлен процес у нас, но диктуван от великите ,,западналяци,,--единствено и в тяхна изгода. Всичко е много просто--връщане на ползването на качеството ОТГОВОРНОСТ---на всяка цена и навсякъде.
Стадния принцип не познава тази потребност. Да сте видели политик
с такова качество.??? Че те всички са от една матрица--и тези от запада и изтока и всички от всякъде--учителите са им едни и същи. Темата е огромна, но решението е простичко--и го има. Нека да не се говори, че няма такова. Няма, защото световните лайнари /пардон--господари/, не искат, не разрешават, не позволяват да се прилагат решения, които разрешават проблемите, защото те ги създават, за да имат това, което им е необходимо---РОБИ--звучи малко средновековно, а и унизително,--но това е истината. И който не иска да я види, е време да напуска земята, за да не сее заблуда сред себеподобните. Нищо лично--само едно мнение.
цитирай
2. krumbelosvet - Да,
17.02.2017 15:02
Циганите са само още един от начините, с които Господарите на Света ни унищожават. Мисля си, че тяхната БЕЗСПОРНА непълноценност, се дъпжи на векове кръвосмешения. Едва ли може да се говори за ТЯХНА вина, а и за вина въобще. Едва през 1856г султанът ги освобождава от робство...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4881801
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286