Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.08.2014 14:39 - САЩ СА УПРАВЛЯВАНИ ОТ БИЗНЕС ВЪРХУШКАТА, А НЕ ОТ РЕДОВИТЕ ГРАЖДАНИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 6742 Коментари: 16 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е изводът от ново изследване на политолозите Мартин Гилънс и Бенджамин Пейдж, анализирали данни от допитвания по 1779 политически теми, които са важни за държавата


Истинските властелини на САЩ са икономическата върхушка и организациите на деловите среди, а ролята на масовите обществени организации при вземането на политически решения е "близо до нулата".

Това е изводът от ново изследване на политолозите Мартин Гилънс и Бенджамин Пейдж, съответно от Пристънския и Северозападния университети на САЩ.

Те анализираха данни от допитвания по 1779 политически теми, които са важни за държавата. Оценявали са също предпочитанията на 4 категории участници - обикновени граждани, масови обществени организации, бизнес върхушката и обединенията на предприемачите. С помощта на статистически методи е преценявана тежестта на мнението на всяка от групите при вземането или отклонението на едни или други политически решения.

 

Според изводите на политолозите "икономическите елити и организираните групи, представляващи интересите на бизнеса, оказват съществено самостоятелно въздействие върху политиката на САЩ, докато редовите граждани и масовите организации нямат никакво или почти никакво влияние". "Съдейки по всичко предпочитанията на редовия американец оказват нищожно, почти нулево, статистически несъществено въздействие върху държавната политика", обясниха специалистите.

Отделно за пореден път бе опроверган митът, че елитът на САЩ изразявал интересите на цялото общество. Всъщност интересите на върхушката и останалото население често се разминават и по правило губещи се оказват обикновените хора, твърдят Гилънс и Пейдж. Те между другото допускат, че реалната власт на върхушката е дори по-голяма, отколкото те са успяли да установят, защото тайните пружини на нейните действия никога не се показват.

Нагледна илюстрация на тези закономерности са изборите в САЩ. Като цяло състоятелните американци участват в тях много по-активно и редовно в сравнение с бедните слоеве. Нещо повече, първите спонсорират предизборните кампании, а после редовно прибягват до услугите на лобисти.

Докато бедняците често изобщо не гласуват. На президентските избори в САЩ не са участвали 90 млн. американци с право на глас. На изборите за Конгрес през 2010 т. този показател надхвърли цифрата 120 млн. души (при население от 320 млн).

Преди половин век политическата активност на масите в САЩ се е проявявала в движението за граждански права и други национална кампании. Днес няма нищо подобно, съответно политиците много по-малко се съобразяват с желанията на обикновените хора.

Изследването на Гилънс и Пейдж ще бъде публикувано в есенния брой на научния вестник "Perspectives on Politics ". Съдържанието му бе представено и коментирано във в. "Хил" от професора по история на Американския университет Алън Лихтмън.


Източник: pressadaily.bg

Четете интервю на Бенджамин Пейдж за електронния журнал „Social Europe




Гласувай:
6



1. zarenkow - Навсякъде проблемът е един и същ
14.08.2014 17:58
Три са задължителните компонента за да има общество без ерозия, Непротиворечива ценностна система, елит, което е съвсем различно от формален елит и пълномощия за елита за да прилага системата. След диктатурите в Източна Европа и изобщо след всяка диктатура елемента елит е премахван. Това води до дълготрайни ерозии защото елит се създава поколения наред. Липсата на елит е проблема нарече Арабска пролет. В щатите елит има но няма третия компонент - пълномощията му са ограничени и в известна степен отнети от формалния елит с материална обезпеченост. В Европа е заложена друга бомба наречена мултикултурно общество. Това удря по първия компонент, непротиворечива Ценностна система. Две или повече култури създават противоречива система , отразява се върху общоприетата ЦС, нарушаване на законите и неглежирането им. Съвсем прости са механизмите, едни и същи навсякъде без значения технологичен или стопански напредък.
цитирай
2. kordon - до zarenkow
14.08.2014 18:24
Не съм се замислял специално върху необходимите компоненти за идеално общество, но като цяло съм съгласен с Вас. Такова общество никога няма да има, разбира се, но виждаме, че някъде се създават условия за по-успешни обществени колективи, каквито примери има в историята. С течение на времето обаче условията в тези колективи се променят под влияние на едни или други фактори и тогава връзките в тях се късат и се стига до разпад. Нещо такова вероятно предстои в САЩ, където нарастващото неравенство, намаляването на доходите, фундаменталните икономически и финансови проблеми и големия брой етнически групи ще доведат неизбежно до сериозни конфликти. Единствения фактор за социална стабилност в момента там е изкуственото поддържане на икономически растеж посредством огромни външни заеми и печатане на въздушни пари, но това не можа да трае вечно. Балонът все някога ще се спука.

Мултикултурният модел в Европа вероятно е също такава бомба със закъснител. Постоянно увеличаващият се поток от бежанци бавно измества демографския и културен баланс, който в един момент ще бъде напълно нарушен. И тогава ще настъпи хаос, подобен на този в Близкия Изток...
цитирай
3. shtirlic - а дали е така
14.08.2014 19:13
Ако върхушката беше бизнес, то нямаше да вършат тъпотии от които да си цакат сами бизнеса си. Гледайки държавният им секретар Дженифър Псаки, имам чувството, че тия хора са изпуснати от лудницата. Тях ги управляват същите малоумници каквито и нас.
цитирай
4. zarenkow - :))) Далече съм от мисълта, че знам кое е идеалното общество.
14.08.2014 19:23
Знам само кое го създава и какъв е минимума за да съществува. Достатъчно е да се запиташ какво е общество, защото то не е паднало от небето. Важно е тъй , като само в обществото има мислещи хора, т.е. то е генератора на мисленето. Лесно се отговаря така и на въпроса какво е мислене, но трябва да знаем и какво наричаме Свят, дали реалността или нещо друг. Отвлякох се. Идеално общество мисля, че не съществува, защото живеем в променлива среда и тя променя и критериите и за идеал. Поздрави.
цитирай
5. injir - В Близкия изток години наред се н...
15.08.2014 09:05
В Близкия изток години наред се намесва един и същ, под маската на демократ, който налага демокрацията. Обаче освен каша в отношенията нищо друго не създава.
цитирай
6. zarenkow - injir в Близкия изток никога не е имало съвременно устройство на общество.
15.08.2014 10:12
Винаги са доминирали диктатури. Не разбирам , какво те устройва теб насилието, това ли смяташ за естествено. САЩ не са се конфронтирали с друг освен с диктатори. Бедите след диктатурите по причините, които казах по горе са десетилетия след това и никой не носи отговорност освен диктатора. Кашата е следствие не на САЩ, а на смазаната по принцип възможност за бързо възстановяване, което може да премине през естественото поглъщане от други жизнени култури. В това се изразява и конкуренцията на културите, в жизнеността им. Няма виновни, има причини.
цитирай
7. kordon - до zarenkow
15.08.2014 16:49
Все пак мисля, че ако САЩ следваха принципите, които декларират официално (а ние знаем, че не е така) те първо трябваше да се заемат с един от най-реакционните режими в Близкия Изток - този на техния съюзник Саудитска арабия, в сравнение с който диктатурата на Башар ал-Асад е почти демокрация.
цитирай
8. zarenkow - Принципите се спазват до момента в който това не убива спазващият ги. В този случай се създават нови принципи.
15.08.2014 17:25
Първо проблема на Сирия не се казва САЩ , а Асад. Точно както в България проблема не се нарича демокрация , а комунизъм. Именно диктатурата на комунизма освобождава пространството предназначено за елита и сега виждаме същите талибани, както в Сирия. Подчертано преобладаващи са примерите, в които държавите приели правилата на САЩ водят до просперитет и обратно. Ами цяла Европа има принципно същите ценности както и САЩ, докато основните противници на САЩ са диктатурите. Достатъчен е примерът на Русия с икономика с обема на една Италия , при целият извор на природни блага . безпардонна експлоатация и безправие на хората. Второ не мисля, че САЩ имат мисията и са в състояние да застанат срещу огромния брой Световни диктатури. Постепенно обаче Светът се отърсва от тях и то не без помощта от САЩ без да коментирам мотивите. Не искам и да помисля да страдам за диктаторите, достатъчно беди са създали на народите си и на поколения след тях, защото именно те унищожават елита, а елит се създава с поколения приемственост. Много често елита не може да се възпроизведе и една култура загва за да се влее в друга по жизнена. За това няма никой вина. Това е процес над нас, както не избираме да сме глупави или умни.

цитирай
9. kordon - до zarenkow
15.08.2014 19:41
Напротив, проблемът на Сирия е именно САЩ, подкрепящ своите съюзници – отвратителните режими в Саудитска арабия и Катар, където главният източник на правото е ислямският шариат извлечен от ученията на Корана и на Сунна. Саудитска Арабия активно прилага смъртното наказание за широк спектър от дейности: убийство, изнасилване, въоръжен грабеж, употреба на наркотици, лъжепророкуване, апостазия, прелюбодейство и магьосничество. Екзекуцията се изпълнява чрез обезглавяване с меч, по-рядко чрез убиване с камъни или разстрел. Много от екзекуциите са публични, понякога обезглавеното тяло се излага на показ.
Жените в Саудитска Арабия са лишени от редица права; в тази страна се смята за престъпление изповядването на друга форма на исляма или преминаването към друга религия. Саудитска Арабия е една от седемте държави в света, в които атеизмът е незаконен и наказуем със смъртно наказание.

Мисля, че управлението на Асад се демонизира твърде много от пропагандата и от привържениците на американската политика. Без да е идеално, управлението му е далеч по-хуманно и светско от тези в споменатите американски съучастници. Сегашният безпорядък в Сирия е предизвикан именно от опитите на тези външни сили (подпомагани активно от Вашингтон) да отстранят стария си геополитически съперник и да установят уахабизма –най-фанатичната форма на сунитския ислям. Очевидно е, че арабските народи не са дорасли за демокрация – тя не е продукт, който можеш да импортираш където си пожелаеш и да го използваш безпроблемно. За нея са необходими определени културни, исторически и икономически предпоставки и обществена нагласа, каквито у арабите липсват. Така че състоянието на арабския свят е такова, каквото заслужават, и там демокрацията все още не е конвертируема стока.

В този смисъл смяната на който и да е режим или диктатор в тези страни носи само дестабилизация, защото именно тези диктатори са единственият стабилизиращ фактор в такива страни (вкл. и Русия). Едва ли има по-убедително доказателство за това от събитията в Близкия Изток, анархията в който регион настъпи след активната военна или подмолна намеса на Съединените щати и Запада, които разрушиха единствено възможните консолидиращи елементи в тези общества – диктаторските режими. Няма друга сила, освен силната ръка, която може да държи заедно и в относително спокойствие толкова антагонистични елементи, каквито има предостатъчно в арабските общества – шиити, сунити, уахабити, християни, евреи, племена, кланове и т.н., които там живеят в почти пълно невежество, с остарели представи, традиции и вярвания и с крайно изостанали патриархални обществени порядки. Възможна ли е демокрация на този етап при тях? Изключено!
цитирай
10. injir - Проблемът е, че САЩ подкрепя онези ...
16.08.2014 11:51
Проблемът е , че САЩ подкрепя онези режими, които изпълняват и техни икономически поръчки. Ако режимът не е съгласен да продава изгодно на САЩ, следва ,,внасяне на демокрация,,. Ето защо в последно време се съмнявам в т. нар. демокрация и все повече се убеждавам , че САЩ подкрепя все човеконенавистнически диктатури.
цитирай
11. kordon - до injir
16.08.2014 16:53
Естествено, че в своите външнополитически отношения САЩ не се ръководят от морални или цивилизационни принципи, а от своите политически и икономически интереси (или от тези на Израел, налагани от мощното произраелско лоби). Затова и обяснението, че искат да свалят Садам Хюсеин, Кадафи или Асад заради тяхната диктатура е абсолютна демагогия. След намесата на американците в тези страни настъпи абсолютен хаос и се извършват ежедневни терористични атаки и чудовищни зверства. И отговорността е на Вашингтон. Няма да спра да повтарям, че ако Съединените щати изхождаха от принципни позиции, те трябваше на първо място да се заемат с омразните режими в Саудитска арабия и Катар, където правата на хората са погазвани ежедневно по най-отвратителен начин. Но те не посягат на тях, поради простата причина, че са техни съюзници. Забележете: САЩ поддържат тесни приятелски контакти с едни от най-тираничните диктатури от всички съществуващи изобщо на планетата. За какви принципи можем да говорим тогава?!
цитирай
12. zarenkow - Твърдиш това: "Едва ли има ...
17.08.2014 14:22
Твърдиш това: "Едва ли има по-убедително доказателство за това от събитията в Близкия Изток, анархията в който регион настъпи след активната военна или подмолна намеса на Съединените щати и Запада, които разрушиха единствено възможните консолидиращи елементи в тези общества – диктаторските режими." В това изречение "диктаторските режими." е напълно заменяемо със Светата инквизиция, Хитлер, Сталин, стабилността в Северна Керя , С, Хусеин и т.н. Въпросът е освен "стабилност" на властта на диктатора, стабилност на застоя и бълването на необразовано поколение, стабилна перспективата на социален и хуманитарен срив , дали е от значение дали ги има или ги няма САШ , или ще се намери непременно друг "причинител" на бедите им ? Една малка справка
GPS 1981 15kg-100,000 днес-300гр и 5$
IMU измерва скорост, ориентация ускорение
1960 година 15кг и цена милиони, днес 1$ във всеки телефон
Цифрови камери,1976 г разрешаваща способност 0.1 МР и цена
10хил долара, днес милиард пъти по добра , 1000 пъти по малка и 100 пъти по евтина
Компютри, WIFI , енергоефективност , медицина, селско стопанство и нямат край достиженията и перспективите , достъпни до всеки човек създадени именно в САЩ. Днешен Китай и Русия щяха да са в средновековието днес без САЩ, Малко познание ми се струва че имаш за Сирия. Репресиите са тотални, корупцията повсеместна. Това е все едно да предпочиташ стабилността при Живков. По това време много човешки съдби бяха превърнати в евтина храна, а безразличието към това създаваше и евтин морал. В началото споделих, че поради унищожен компонент от диктатурите, проблемите са десетилетия след това и това е основната причина за бедите от тях. Морала на Щатите?? Няма Световен морал. Всеки морал е производна на Ценностната си система. Няма лош морал има гледна точка. Не знам защо очакваш от една страна да има съвместим с другите страни морал, абсурдно е. Факта , че всички страни приели Ценностите на запад просперират е достатъчен атестат за тях.
цитирай
13. zarenkow - В действителността конкуренцията ...
17.08.2014 14:26
В действителността конкуренцията между обществата е конкуренция между рационалността на Ценностните им системи и по непригодните се вливат в по пригодните. Няма резервирани общества, налага се да се състезават, както всичко в Света. Приятелските връзки на всеки са продиктувани от интереса му, няма други. Това е единнственият принцип, другото е спекулация.
цитирай
14. kordon - до zarenkow
18.08.2014 10:49
Страните, които са възприели западните ценности, са го сторили, защото в техните общества е възникнала вътрешната потребност от тях вследствие на общественото развитие и появата на определени задължителни предпоставки. Както казах преди, тези ценности не можеш да ги внесеш в която и да е страна и да ги приложиш успешно, ако липсват необходимите социално-икономически условия. Затова и демокрацията е неприложима в арабските страни на този етап и сегашната катастрофа там е най-убедителното доказателство за това. Тези народи трябва да изминат дълъг път на културна, икономическа и социална еволюция преди да станат готови за приемането и използването на демократичните принципи и норми. Това е все едно да налагаш демокрация в Англия преди 500 години, когато са царяли съвсем други порядки и разбирания. Да, Англия е една от люлките на демокрацията, но за да стигне до днешното си състояние тя е извървяла много дълъг път.

Сравнението на арабските режими със „Светата инквизиция, Хитлер, Сталин, стабилността в Северна Керя , С, Хусеин и т.н”, е неуместно и представлява заблуждаващ маньовър, целящ да подмени правилното сравнение с некоректно такова. Коректната съпоставка трябва да бъде между това, което беше по време на тези режими и това, което е сега. Днес там няма нито демокрация, нито мир, нито сигурност, нито благоденствие, нито спокойствие, нито нормален жизнен стандарт, нито икономическо развитие, нито технологични постижения. Нищо от това, което обещават САЩ и Запада, не се случва и няма никакъв шанс да се случи, защото това не е времето и не е мястото да се случи. Всички аспекти на обществения живот там в момента са на критично ниско равнище, много по-ниско от съществуващото при режимите. Днес там цари хаос, анархия, терор, смърт, разрушения и хуманитарна катастрофа. И тези нещастия лежат на съвестта на западните сили, които ги предизвикаха със своята намеса.

Остава въпросът дали това е следствие от недалновидност или от умисъл, но и в двата случая става въпрос за престъпление спрямо тези народи.
цитирай
15. zarenkow - Да си спомним как започна "Арабската пролет"
20.08.2014 18:34
Всичко започна през 2010 г. със саможертвата на Мохамед Буазизи в Тунис, чието самозапалване доведе с ефекта на доминото до падането или разклащането на редица тоталитарни режими в арабския свят - Египет, Алжир, Йемен, Бахрейн, Либия, Йордания, Сирия... Това беше прекрасно, но и закономерно, защото демокрацията и свободата са ценни навсякъде по света - без значение дали си черен или бял и каква религия изповядваш. На мястото на диктаторите с марксистки генезис обаче дойдоха психопати, които се постараха да направят от една уважавана и миролюбива световна религия, каквато е Ислямът, агресивна и дори жестока идеология. Много е лесно да обвиниш за всички неправди на този свят лошите християни, лошите западняци, лошата Европа или лошият САЩ и дори едноверците си шиити. Разбира се, Алкада и "Ислямска държава" са изключение и много малка част от мюсюлманите са такива. Като се замислиш обаче извращенията се вършат от същите възпитани със съответния морал в насилие и жестокост. Това са създанията на същите тези режими, не са нито американци, нито европейци . Те са резултат на политика на насилие, корупция и примитивност. Сега ги виждаме в действителност, по време на диктатурите главите им са сведени защото ще хвръкнат По времето на явният комунизъм у нас също "нямаше" никакви престъпления и издевателства. станаха видими днес. Днес стана видимо у духовното опустошение на Българина. Преди се маскираше. Така е след всяка диктатура. Не ми се мисли, какво предстои в Русия и Китай.Крайно време е обаче светът да прогледне и да види, че няколко държави-бензиностанции, каквито са Русия, Саудитска арабия, Кувейт, Венецуела и още няколко, чийто икономики се крепят единствено и само на петрола, непрекъснато генерират напрежение и полунеприкрито финансират човешки изроди в различни части на света. Само се запитай какво свое , неоткраднато са създали тези режими. Запитай се "стабилността" не е ли застой със стойността на смъртта. Съжалявам , че виждането ми и фактите не се вписват в представата ти и оценките ти. В крайна сметка всеки прави възможното за себе си.
цитирай
16. kordon - до zarenkow
20.08.2014 23:53
Ще започна с финалното изречение на последния Ви коментар: „В крайна сметка всеки прави възможното за себе си”. Не съм сигурен, че разбирам контекста, в който е казано, но споделям напълно разбирането, че всички са мотивирани от собствените си интереси и действат според обстоятелствата и възможностите си. Моите критики не са насочени толкова към действията на САЩ и Запада, защото съм наясно, че те правят това, което правят и всички останали – грижат се за своите интереси такива, каквито ги разбират и по начина, който намират за правилен. Нерядко представите се разминават с реалността, но това е нормално за несъвършената човешка природа.

В никакъв случай нямам за мисия да оправдавам каквито и да е режими, но когато се прави нещо с цел да се подобри съществуващото (свалянето на режимите трябваше да доведе до по-добри социални, политически и икономически условия), то резултатите наистина трябва да са по-добри от предшестващите условия. Точно това не само че не се забелязва, а дори откровено се вижда несъстоятелността на „демократичните” аргументи в този участък на планетата.

Относно революционните трусове в арабския свят ще кажа, че в човешката история много хора, групи, организации, етноси и народи са се вдигали на бунт против управляващите ги, но това не означава, че са били ръководени от демократични пориви. Освен това, дори и някои от тези хора да са били водени от морални и хуманни принципи, почти винаги тяхната енергия е била използвана от користни сили. Мисля, че нещо подобно се случи и в арабските страни, населението на които има нереална представа за истинската демокрация и умишлено бе подведено от проамерикански агенти (НПО-та, получатели на американски грантове под различни форми), които ги използваха за свои цели.

Целта на моята дейност е да обърна внимание на обществото върху факта, че нито САЩ, нито Русия, нито която и да било друга държава заслужават безусловно доверие, каквото проявяват американофилите и русофилите например, към обекта на своето преклонение. Необходима е критичност и обективен анализ на събитията и процесите, лишен от емоции и пристрастия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844188
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285