Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
21.07.2014 10:17 - Защо САЩ гледат със завист и надежда към Германия
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1051 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Едуард Люс, в. Файненшъл таймс


Когато става дума за трудовия пазар, Америка все повече завижда на Германия. Запитана от Тони Блеър каква е тайната на икономическата устойчивост на страната й, германският канцлер Ангела Меркел отговорила: “Ние продължаваме да произвеждаме”. Напоследък често можете да чуете да се говори по този въпрос в САЩ. Преувеличено би било да кажем, че Германия отново е на мода.

Твърде много неодобрение среща подходът на Берлин към кризата в еврозоната, за да е така. Когато става дума за трудовия пазар обаче, САЩ все повече завиждат на Германия, както казва един анализатор. “Хората постоянно ме питат как го правим”, твърди Ерик Шпигел, изпълнителен директор на Siemens в САЩ, известен с това, че беше цитиран от Барак Обама в последните му две речи “За състоянието на съюза”.

Американски президент да назове името ти на висок глас може да не е най-важното нещо на света - макар че шефовете на неспоменатите конкуренти като General Electric не са на това мнение. Обама обаче само повтори нещо, което казват мнозина бизнес лидери и профсъюзни членове в САЩ.

“Можем ли да копираме германския модел?”, пита сенатор от Демократическата партия. Като цяло отговорът е “не”. Германия насочва приблизително половината от гимназистите си към професионално обучение още от 16-годишна възраст. В САЩ биха сметнали това за твърде еретично и даже неамериканско.

Над 40 % от германците получават професионално обучение. В Америка това се случва с едва 0,3 % от работната сила. При рязко спадащото равнище на заетостта в САЩ обаче (нови 496 000 американци са се отказали миналия месец да търсят работа), много американски политици пребродиха Германия в търсене на отговори.

Това започва да се превръща в нещо като поклонничество. Губернаторът републиканец на Мичиган Рик Снайдър и съпартиецът му губернаторът на Охайо Джон Касич неотдавна обиколиха професионалните висши учебни заведения в Германия. Германското посолство във Вашингтон дори разработи програма, наречена “инициатива за професионална квалификация”, за да отговори на всички въпроси от основните области.

“САЩ не са развиваща се страна, така че не е нужно да изпращаме екипи от технически съветници на място. Просто се опитваме да отговорим на интереса към германския модел”, каза германски дипломат. Колкото по-дълго продължава фазата на икономическо възстановяване на САЩ, толкова повече расте интересът. САЩ са изправени пред дълбоко несъответствие между нуждите на трудовия пазар и онова, което произвежда образователната система. Този парадокс има две страни. Първо: по-ниска професионална квалификация от търсената.

В САЩ има високо равнище на безработица, а същевременно в страната има 3,5 милиона свободни работни места, както сочат данните на Бюрото за трудова статистика. Някои икономисти твърдят, че “несъответствието в квалификацията” е въображаемо - недостигът на инженери щял да се изрази в изкуствено повишаване на заплатите, което не стана.

Средната цена на час на американски работник в производството е 32 долара. В Германия тя е 48 долара. При все това американските работодатели настойчиво твърдят, че недостигът на квалифицирана работна сила е задълбочаващ се проблем.

Американските щати се опитват да “се надцакват” помежду си, предлагайки данъчни облекчения. Това работи добре при казината, но много щати като Мичиган и Охайо осъзнават, че онова, което привлекателните инвеститори търсят най-много, е квалифицирана работна сила. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) САЩ се нареждат последни от 29 страни

по трудова подготовка на завършващите гимназисти, а 46 % от постъпващите в колеж не успяват да завършат иначе четиригодишното си обучение за шест години. “Това, че ще получиш данъчна ваканция, не компенсира факта, че имаш лош бизнес план, а само отлага неприятностите”, казва висш мениджър в американския клон на германската автомобилостроителна компания Daimler, която има няколко завода в САЩ.

“Ако имаш добър план, онова което търсиш е добри работници”, отбелязва той. Втората страна на парадокса в САЩ е по-високата квалификация от търсената. Почти половината американци с висше образование работят на места, на които не се изисква толкова висок ценз, показва изследване на Центъра за достъпност и продуктивност на колежите.

Петнадесет процента от шофьорите на такси в САЩ днес са с висше образование - при един процент през 1970 година. Сходно е положението при продавачите - 25 % са с висше образование, при 5 % през 1970 година. Смайващите 5 % от портиерите днес имат бакалавърска степен. Те сигурно прекарват безсънни нощи, съжалявайки за студентските си заеми.

Добро сцепление между пазара на труда и образователния пазар има единствено на върха на системата. Докторанти и аспиранти са единствената категория участници в трудовия пазар в САЩ, които се радват на увеличаващи се, понякога силно нарастващи доходи.

За компания като Siemens, която има 60 000 американски служители и неотдавна започна да произвежда в САЩ влакове (в завод край Сакраменто), отговорът е прост. САЩ трябва да възродят колежите, които предлагат двугодишно професионално обучение, но често не разполагат със средства. Освен това САЩ трябва да си върнат любовта към професионалната квалификация.

Бенджамин Франклин започнал като чирак при един печатар в Бостън. Много американски профсъюзи като синдикатите на водопроводчиците и на майсторите на казани и котли някога сами обучавали работниците си. Сега те може би просто трябва да си спомнят историята си.

Siemens полага усилия да бъде цитирана от Обама за трети път. Компанията получи неотдавна 2000 молби на кандидати за 50 свободни работни места в Северна Каролина. Едва 10 % от кандидатите са преминали изпитите за квалификация. Влагайки по 165 000 долара в подготовката на човек, Siemens предоставя на шестима души, завършили местни гимназии, обучение по “мехатроника” - нещо средно между машинно инженерство и компютърни технологии.

Тези хора контролират работата на роботизирани системи. Компанията се надява професионалното обучение да стане разпространено явление в САЩ. В Германия такова обучение завършват по 10 000 души годишно и страната като че ли почти няма проблеми с по-ниската и по-високата квалификация от търсената. “Има голям потенциал за възраждане на производствените дейности в САЩ, но ако компаниите се затрудняват с намирането на квалифицирани служители, то до голяма степен това няма да се случи”, казва Шпигел.


Източник: e-vestnik.bg



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845873
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285