Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.07.2014 22:37 - ЛЪЖЕЦЪТ ТОНИ БЛЕЪР И ВИНАТА МУ ЗА ИРАКСКАТА КРИЗА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1798 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Светослав Абросимов


Бившият британски премиер отхвърля да има вина за хаоса в Ирак и трупа милиони от консултантска дейност в Близкия изток

 

Доскоро почти всички бяха забравили или крайно рядко се сещаха за бившия британски премиер Тони Блеър. Но това драстично се промени след избухването на новата гражданска война в Ирак и успешното настъпление на сунитските ислямисти срещу шиитското правителство в Багдад, подкрепяно от Запада. Именно затова Блеър, който от 2007 г. заема поста специален представител на "квартета" за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия), бе потърсен от британските медии да коментира ситуацията. Никой не очакваше той да даде някаква вълшебна рецепта за овладяване на кризата, но казаното от него взриви дипломатическите среди и общественото мнение, особено в неговата родина Великобритания. Тони Блеър най-категорично заяви в интервю за телевизия Би Би Си: "Кризата в Ирак не я направихме ние". Според него тя нямало да се случи, ако Западът бе ударил с армия по-рано Сирия. И това го казва Блеър, който вече си спечели прозвището Пудела на Буш, защото бе най-близкият съюзник на бившия американски президент Джордж Буш за нахлуването в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин от власт през 2003 г. Това стана под фалшивия предлог да се унищожат неговите оръжия за масово поразяване, които така и не бяха открити. 

Много хора в Лондон вече са убедени, че бившият премиер не трябва да бъде представител на "квартета" за Близкия изток, коментира Фабио Кавалера в статия във в. "Кориера дела сера". А един приятел на Блеър дори се отрече от него. "Аз вече не го познавам", написа журналистът Робърт Харис. "Той е нарцис с комплексите на месия и извърши смъртен грях, тъй като загърби старата си политика и сега проповядва в полза на богатите", написа наскоро Харис във в. "Гардиън". "Проблемът не е само в това, че Тони Блеър подкрепи Буш за войната в Ирак, като загърби пацифисткото мнозинство в собствената си лейбъристка партия. Един лидер на партия и държавата има право да поема отговорността и игнорирайки дипломацията да реши, че складовете с евентуални оръжия за масово унищожаване трябва да бъдат унищожени. Проблемът е, че Блеър построи през последните години малка икономическа империя, която съществува благодарение на големите хонорари, които той получава за това, че консултира недемократични правителства. Както и инвестиционни банки на различни суверенни фондове. Къде се дяна предишният Тони Блеър?", пита авторът на статията. 

За смелостта на даден лидер да заема определена позиция, дали тя се харесва на някого или не, винаги се налага по-късно да се плати скъпо. Бившият британски премиер никога не е изпитвал недостиг на такава смелост. Именно затова той взе правилна позиция покрай трагедията, която се разигра след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г. Една година по-късно той, заедно с много други политически партньори, успя да постигне така желания мир в Северна Ирландия, където хиляди загинаха заради конфликта между пробританските протестанти и ирландските националисти католици. Днес обаче Тони Блеър е критикуван най-вече заради милионите лири, които постъпват във фонда му Tony Blair Associates и компаниите, които са свързани с него. 

Блеър обикаля целия свят, дава съвети на богати араби, палестинци, азиатски държави и европейски столици. Без от това да има някакъв виден резултат. Неговите ангажименти вървят толкова добре, че наскоро той дори реши да отвори свой офис в скъпия Абу Даби и така да укрепи ролята си в Близкия изток. Официалният списък с договори предизвиква уважение. В. "Файненшъл таймс" разкри, че само от инвестиционната банка "Джей Пи Морган" бившият британски премиер получава 2.5 милиона лири годишно. Освен това Блеър активно си сътрудничи с Бразилия, Руанда, Либерия, Сиера Леоне, Албания, Румъния, Казахстан, Монголия, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Човекът, който някога бе архитект на новите леви сили в Европа и на новия лейбъризъм във Великобритания, стана доверен съветник по политическите и икономическите реформи в страни, които не са съвсем демократични по своята същност. Той е също така много активен, когато става дума за инвестиции и петролни мегапроекти. Естествено, това става срещу много добра комисионна. Британски медии твърдят, че бившият премиер е събрал вече над 10 млн. лири от хонорари за изнасяне на публични лекции.

Опитът, интелектът и способностите на бившия британски премиер лейбърист се оказаха ценни колкото златото. Според някои изчисления той получава около 100 милиона лири годишно от своята активна дейност. За това не е чудно, че пряката "стрелба" по Тони Блеър през последно време се превърна в национален спорт във Великобритания и особено за местните медии. Това обаче него явно въобще не го безпокои. Проблемът е, че най-слабото място за него се оказва конфликтът на интереси. В момента той е посредник на "квартета" за Близкия изток, което е много деликатна политическа и дипломатическа длъжност. Въпросът всъщност е дали той може да бъде съветник, от една страна, на арабските правителства и да играе ролята на посредник при техните разговори например с Израел или някои от западните правителства. Към това се прибавя и неговото безочие да твърди, че не носи никаква отговорност за поредната касапница в Ирак

Именно заради това преди дни редица общественици и бивши посланици на Великобритания призоваха Блеър да бъде отстранен от заемания в момента пост на специален пратеник на Близкоизточния квартет (САЩ, Русия, ЕС и ООН). Това поискаха в писмо, публикувано във в. "Гардиън", бившият кмет на Лондон Кен Ливингстън, адвоката по човешките права Майкъл Мансфийлд, бившите посланици на Великобритания в Египет, Иран и Либия. Те определят като "незначителни" постиженията на Блеър в Близкия изток. "Ние, подобно на мнозина други, сме ужасени от религиозния конфликт в Ирак, който заплашва съществуването на страната и сигурността на съседите й. Освен това сме изумени от опитите на Тони Блеър да се освободи от всякаква отговорност за настоящата криза, като я изолира от наследството на иракската война през 2003 г. В действителност инвазията и окупацията на Ирак бяха бедствие дълго време преди напредъка на "Ислямска държава в Ирак и Леванта", се казва в писмото. Авторите също така смятат, че най-трайното наследство в Ирак от войната е увеличаването на ислямисткия тероризъм в земя, където той не съществуваше преди свалянето на диктатора Саддам Хюсеин. "Смятаме, че Тони Блеър, като голям защитник на инвазията, трябва да приеме известна степен на отговорност за последствията от нея", се казва още в писмото. Говорител на Блеър веднага осъди писмото, което било написано от стари противници на бившия премиер в лицето на леви политици и синдикати. Това само показва, че сладката приказка на Тони Блеър ще продължи да се развива необезпокоявана, за сметка на неразрешимите трагедии в Близкия изток.


Източник: segabg.com



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4891382
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2287