Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.07.2014 13:02 - ГЕРМАНИЯ Е РАЗОЧАРОВАНА ОТ САЩ И ВЕЧНИЯ ИМ ШПИОНАЖ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1395 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.07.2014 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Източник: fbr.bg


Германия трябва да бъде по-активна във външната си политика, включително и във военните операции, заяви Андерс Фог Расмусен в интервю за германския седмичник Der Spiegel. „Разбирам, че поради миналото си Германия много внимателно подхожда към международните военни операции. Днес обаче Германия е готова за такава дискусия, както и Европа”, каза генералният секретар на НАТО.

 

Расмусен разкритикува пълномощията на немския парламент, който има право да налага вето върху военните операции. Според него, тава състояние създава риск за съвместните операции на НАТО. „При многостранно сътрудничество всяка държава трябва да е съгласна, че другите имат право да участват във взимането на решения. Ако има риск, че една държава може да наложи вето върху използването на оръжия, то другите партньори без желание ще инвестират в такъв проект. Парламентът трябва да осигури равномерност на тези процеси”, заяви Расмусен.

 

Освен това, според него, Германия е важен политически играч на световната арена и затова не може да остане отстрани при важни международни въпроси. „Германия е силна. Всички очакват, че тя ще има по-активна роля”, - добави Расмусен. Тази роля Расмусен я вижда в партньорството на Германия със САЩ: според него, голяма част от германците, включително и политическото ръководство на страната, подкрепя съюза с Америка.

 

Междувременно списание Der Spiegel направи собствена анкета относно симпатиите на германците: 57% от анкетираните смятат, че Германия трябва да се дистанцира от САЩ в областта на външната политика. Изданието също показа данните от анкетата, направена от фонда Kцrber-Stiftung. Социолозите обясниха, че възгледите на жителите относно външната политика на Германия са приблизител но по равно: 56% искат тясно сътрудничество с Америка, 53% - с Русия.

 

Пречка за по-тясното сътрудничество със САЩ се превърна скандалът с дейността на американското разузнаване, който избухна след ареста на един шпионин в германските разузнавателни служби. Въпреки теоретично общите ценности, отбеляза Der Spiegel, „на практика, Америка и Европа все повече се отдалечават една от друга”.

 

„Германците са разочаровани от американците и техния вечен шпионаж, - пише Der Spiegel. - В същото време, по време на украинската криза те показаха изненадващо висока степен на разбиране по отношение на руснаците и президента на Русия Владимир Путин. Сега възникна фундаменталният въпрос за самоопределение на германците”.

Три четвърти от участвалите в анкетата признават, че по-малко се доверяват на Русия, но 40% смятат, че Германия трябва да сътрудничи с нея.

„Германия може да е страна, която разбира Русия по-добре от другите, но не поставя под въпрос връзките си със Запада”, това е възможна немска стратегия според Der Spiegel. И все пак, изданието добавя, Германия може да стане по-независима от САЩ: „Герхард Шрьодер направи правилното нещо като каза: не на войната в Ирак. Това беше сигнал, че Германия, с цялата си привързаност към съюзниците си не е готова да следва политиката на заблуда, която се основава на лъжи и както можем да видим днес, е в пълен хаос. Ето защо, от гледна точка на Der Spiegel, Германия трябва да покаже по-голяма независимост във външната политика, дори ако това ще я направи „по-малко удобен партньор” за Съединените щати.


Коментар на Виктор Кордон по темата за ограничения германски суверенитет и зависимостта на Германия от Съединените щати




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4893011
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2287