Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
03.07.2014 22:20 - СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ КАТО ЧЕ ЛИ ЗАПОЧВАТ ДА РАЗБИРАТ ГРЕШКИТЕ СИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 5612 Коментари: 19 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Превод и редакция: Милен Маринов

Източник: focus-news


Вашингтон. Президентската администрация на САЩ разглежда възможността за взаимодействие с правителството на Сирия с цел разрешаване на кризата в Ирак, пише The Daily Beast.


По данни на изданието, в администрацията на Барак Обама е възникнало противопоставяне относно това, трябва ли САЩ да се откаже от целта си да свали режима на Башар Асад и да встъпи на практика в съюз с Дамаск с цел противопоставяне на джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта”.


„Всеки който призовава за смяна на режима в Сирия е просто сляп за събитията от последното десетилетие. Това касае и ръста на екстремизма в региона, в Ирак се извършват всеки месец между 30 и 50 атентата”, заяви високопоставен член на президентската администрация на САЩ.
Още в края на миналата година представители на Белия дом, сред които и помощника по национална сигурност на американския президент Тони Блинкен са посочили, че растящата заплаха от екстремизма води към „сближаване на интересите” между САЩ, Русия и правителствата на Иран и Сирия.


„Русия е силно заинтересувана от това да се избегне възникването на екстремистка Сирия, която да се превърне в плацдарм на терористичните групировки. Много съседни на Сирия страни желаят същото. САЩ също искат да избегнат такова развитие”, смята Блинкен.


 

Коментар на Виктор Кордон:

Всъщност каквито и да са Садам Хюсеин и Башар ал-Асад те поне не позволяваха техните страни да бъдат плацдарм на терористични групировки, заплашващи сигурността на целия свят. Може би едва сега Съединените щати осъзнават какви проблеми създадоха на себе си и на всички останали с инвазията си в Ирак (оправдана с лъжата, че Садам притежавал ядрено, химическо и бактериологическо оръжие), която донесе в действителност тотален хаос, и с подкрепата си за противниците на сирийския президент, което внесе още по голям смут и разкол в региона. Някой би казал, че и двамата са диктатори, установили авторитарни режими. Но си струва да се запитаме дали това не е най-удачната форма на управление в един свят, в който съществуват изключително много противоречия и антагонистични настроения на религиозна, етническа, племенна и кланова основа. Нима е разумно да се надяваме, че тия хора, които ненавиждат свои съграждани, защото са с различна от тях религия, защото са от различно течение в исляма, защото са от друго племе или друг клан, ще прегърнат демократичните принципи (Libertй, Йgalitй, Fraternitй) и ще заживеят задружно и мирно? Не е ли твърде оптимистично да очакваме, че още днес в тези страни могат да бъдат наложени демократични правила, при положение, че техните народи живеят все още едва ли не във феодалния строй и са под влияние на патриархалните порядки? 

Демокрацията не е вещ, която може да се закупи от едно място и да се внесе и използва на съвсем друго! Демокрацията е преди всичко състояние на общественото съзнание, плод на многовековна социална и културна еволюция. Тя може да се случи само ако народите са израснали, изстрадали и узрели за нея, когато са преминали през всички етапи на развитие, когато са изкачили всички стъпала и са научили всички уроци. Тогава те сами ще поискат и сами ще извоюват своята демокрация. Но не и преди това. Затова утопична е вярата, че демокрацията може да бъде импортирана и въведена в употреба, там където хората се намират на културното равнище на европейските народи през средновековието. Още по-малко това може да се случи с помощта на пряка военна интервенция или чрез провокирането на народни вълнения, целта на които мероприятия в крайна сметка е да осигурят контрол над определени ресурси.



Гласувай:
12



1. aip55 - Добро четиво
04.07.2014 06:33
и добър/логичен коментар. Поздрав!
цитирай
2. kordon - от kordon до aip55
04.07.2014 11:35
Благодаря! Радвам се, че логиката Ви е допаднала.
Поздрави!
цитирай
3. germantiger - ...
04.07.2014 22:53
Напротив - това бе целта на САЩ - да сринат района и те го постигнаха.

Също постигат целите си в Украйна.

Стар "модел" на запада е:

Накарай противника да се чувства господар на положението, докато всъщност му отнемаш "положението".

Признаването на грешки, позата на слабост, самокритиката всъщност не е нищо от споменатите три.
цитирай
4. planinitenabulgaria - До днес в имейлите си до мен приятелите ми от бвшата ГДР въздъхват:
05.07.2014 06:48
Диктатурата бе стабилизилащ фактор! Сета упущихме всичко. Те имат предвид заселването на мюсюлмани там. И считат, че тези войни в мюсюлманските държави са не повод, а планирана инвазия на мюсюлманите в Европа, допустима при демокрацията. Където те после да се размножат и постепенно да станат мнозинство. Такъв пример и от Балканите.
цитирай
5. orlinpetkov - САЩ не правят грешка в близкия из...
05.07.2014 12:53
САЩ не правят грешка в близкия изток, а прилагат с пълна пара стария римски принцип "Разделя и владей". Заобикалят Европа с война и я насъскват срещу обкръжаващите я държави.
цитирай
6. kordon - от kordon до germantiger
05.07.2014 21:31
Допускам, че е възможно и да си прав, но си запазвам правото да се съмнявам в това. Аз лично не споделям оптимистичната представа, че американците са винаги прави и че във всички случаи са победители и печеливши. При целия респект, който изпитвам пред интелектуалния и икономически потенциал на тази страна, все пак не мога да пропусна факта, че съществуват достатъчно примери, които показват сериозни грешки и пропуски в разузнаването и стратегическото планиране на САЩ.

Веднага се сещам за дълго и щателно подготвяната от ЦРУ „Операцията Плутон” за свалянето на Фидел Кастро, известна впоследствие като „Битката в залива на свинете”, след чийто печален край щатите са принудени да изплатят 53 млн. долара на Куба, което си е голям позор.

Пълен банкрут претърпява политиката на Вашингтон и по отношение на Иран, когато през 1979 г. в резултата на Ислямската революция е свален проамериканския шах Мохамед Реза Пахлави. Това се случва в страна, в която ЦРУ се разпорежда като стопанин, но въпреки това проспива мощното антиамериканско и проислямско движение, което в крайна сметка детронира американската марионетка шах Пахлави и е провъзгласена Ислямска република Иран. Оттогава САЩ се опитват да си „върнат” Иран, но засега напълно безуспешно.

Особено позорен момент за САЩ е завземането на американското посолства в Техеран през 1979 г., което също не е било предвидено от разузнаването, нито е било предотвратено от съответните служби. В резултат на това са взети 66 заложници, 14 от които по-късно са освободени. Кризата продължава чак до 1981 г. и води до още един сериозен неуспех на въоръжените сили на Съединените щати.

Става въпрос за операция „Орлов нокът”, чиято цел е именно освобождаването на 52-та заложници от американското посолство в Техеран. Мероприятието е изключително зле планирано и освен това е съпътствано от редица непростими грешки, като в крайна сметка завършва с пълен крах без да изпълни своята цел, оставяйки в ръцете на врага всички участващи хеликоптери, труповете на загиналите американци и секретните документи за провежданата операция.

Тук е мястото да споменем и събитията от 11 септември 2001 г., когато обекти в САЩ бяха атакувани с отвлечени самолети от гражданската авиация. Днес вече е ясно от публикувани секретни документи, че американските тайни служби са получавали достатъчно сигнали за подготвяните атентати, но поради сериозни слабости в своята организация не са успели да се възползват от тях и да предотвратят такъв срамен удар на собствена територия.

Но най-колосалният провал на американците е войната във Виетнам, която е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ. Освен 58-те хиляди загинали американски войници, огромните материални загуби и гигантските финансови разходи, Съединените щати получават много сериозен удар по своя престиж и своите интереси. Основната им цел не е постигната и след позорното оттегляне на американските войски, Виетнам се обединява и става комунистическа държава, каквато е и до днес.

Всички тези примери идват да покажат, че американците далеч не са блестящи в прогнозирането, планирането и изпълнението на собствените си замисли. Това, както и много други факти ме карат да се съмнявам, че случващото се в Близкия изток в момента е осъществяване на някакви техни предварителни добре обмислени планове. По-скоро ми прилича на поредното блато, в което те отново са затънали и което ще им струва нови извънмерни разходи и ще натовари техния бюджет с допълнителни задължения към чужди държави.
цитирай
7. kordon - от kordon до planinitenabulgaria
05.07.2014 22:33
Демокрацията наистина не е лишена от слабости, най-голямата от които, според мен, е свръхтолерантността и прекалената търпимост към откровено извратени и вредни явления. като безконтролната имиграция, например. Не знам дали това означава, че демокрацията е излишна и трябва да бъде премахната и сменена с друга форма на управление, защото е възможно да стане така, че да "изгорим юргана заради бълхите". Или както казват римляните "Abusus non tollit usum. - Злоупотребата не изключва употребата". Това означава, че ако в съдебната система (примерно) има злоупотреби, това не означава, че трябва да премахнем съдебната система, а да прекъснем злоупотребите. Та, и с демокрацията вероятно нещата стоят по този начин – ако демокрацията има недъзи, трябва да се борим с тях, а не да премахнем демокрацията. Но и това не е сигурно...
цитирай
8. germantiger - ...
06.07.2014 07:42
Всъщност НИКЪДЕ не съм написал и никъде не твърдя, че американците са непостижими в планирането, винаги победители или "прави" - първо това е невъможно за никоя човешка дейност в полето на войната и политиката.

Второ, струва ми се, че ме припознаваш в твоя "грях" - казано/написано разбира се, на шега - в случая няма твой или мой грях. Какво казвам всъщност - НАПИСАЛ СИ:

Аз лично не споделям оптимистичната представа, че американците са винаги прави и че във всички случаи са победители и печеливши.

...

Аз нямам поредица постинги проамерикански или въобще серия постинги коментиращи темата американска политика, икономика или пр. При теб се наблюдава (в което няма лошо) пооредица, дори често последователни постинги които показват САМО ЕДНАТА СТРАНА ИЛИ ГЛЕДНА ТОЧКА, а именно гафовете (според теб или авторите които цитираш) на американците. Това разбира се, е избор - друг би посочил само успехите им вероятно. И все пак - когато иде реч за днешния ден, за теми днес и то за сблъсъци именно днес в политика и война, струва ми се е добре да се маркира и другата гледна точка (дори акцента да е на едната, все пак да се "щрихира" и другата) - това в авторите които цитираш, както и в твоя строеж на постингите поне аз НЕ наблюдавам (и пак пиша - не е задължително, но...).

За 11 септември аз имам друго "виждане", за войната във Виетнам също. Другото, което си споменал не познавам в детайл и не мога да изразя следователно сериозна позиция, но съм склонен да се съглася с теб и несъмнено американците имат провали, но за себе си съм убеден, че техните провали са по-малко от провалите на техните противници. Това е стремежа - допускането на грешки е неминуемо и неизбежно, но да ги минимизираш сравнен с опонентите си.

За "позата" и модела на запада за себе си съм убеден и бих могъл да развия темата, но не съм го направил. В западния МОЛ има всичко - от горчив швепс, до сладък шейк, през уиски и дори водка. Няма проблем от изток да крещят, че водката им е най... западния магазин източва всички свои клиенти. "Клиента" е господар, но всъщност е господар само на нуждите и изкушенията си - режисьора е друг.

...

С "две думи" - когато на запад чета критика за самия запад, много често съм готов да се усмихна. Те са силни не с крясъка, че са силни, а с това, че манипулират кресливостта. Под кресливост разбирам и сериозни анализи - когато сериозно и достоверно инфо се миксира със също истинни разсъждения, се продуцира най-въздействаща манипулация и внушение (често, не винаги). В никой случай не си въобразявам, че всичко е театър или всеки анализатор е в хоровото изпълнение (полифонично при това). И все пак почти всичко е КОНЦЕРТ!
цитирай
9. kordon - от kordon до germantiger
06.07.2014 12:00
Надявам се, че не възприемаш войната във Виетнам (въпреки че имаш друго "виждане", както си се изразил) като блестяща победа на американците!
Не е необходимо да твърдиш в прав текст „ че американците са непостижими в планирането, винаги победители или "прави”. Това се подразбира от контекста на твоите изказвания, вкл. и на последния ти коментар. Освен това не е нужно да имаш "поредица постинги", за да си направи човек извод, че това, което изпитваш към САЩ е нещо повече от симпатия и то те принуждава точно ти да показваш само едната гледна точка. Достатъчни са такива публикации като " Аз обичам АМЕРИКА" и " САЩ Е ОК - Америка не страда", както и многобройните ти коментари в този дух, от които си проличава, че ти приемаш защитата на Америка като лична кауза. За разлика от теб аз съм публикувал материали, които представят Съединените щати във всякаква светлина, докато при теб съществува само едната гледна точка. По същия начин аз представям положението на Русия от различни страни, докато ти показваш само негативни данни, при това съпроводени с твърде много чувства и емоции от твоя страна.
Така че намирам за неуместно точно ти да ме обвиняваш, че представям „САМО ЕДНАТА СТРАНА ИЛИ ГЛЕДНА ТОЧКА”, при положение, че ти нямаш нито един материал, който да показва Русия в положителна, а САЩ в отрицателна светлина, което показва явно пристрастие и необективност.
цитирай
10. kordon - от kordon до germantiger
06.07.2014 14:45
За мен няма никакво съмнение, че днешните катаклизми в Близкия Изток са следствие от явни и задкулисни действия на Съединените щати, които се стремят да създадат хаос в региона. Моята теза, обаче е, че тези действия са довели до негативни последствия за самите тях и това налага преразглеждане на собствената им политика. Това е като да искаш да унищожиш даден обект чрез взрив, но не преценяваш добре количеството на необходимото взривно вещество и ефекта от неговото взривяване. В крайна сметка целта е унищожена, но вследствие на взрива ти също претърпяваш сериозни поражения.
Лично за мен поведението на Вашингтон е повод не за гордост и злорадство, а за повече критичност, каквато аз ще продължа да проявявам и към Русия и към когото и да било!
цитирай
11. germantiger - ...
06.07.2014 21:45
kordon написа:
Надявам се, че не възприемаш войната във Виетнам (въпреки че имаш друго "виждане", както си се изразил) като блестяща победа на американците!
Не е необходимо да твърдиш в прав текст „ че американците са непостижими в планирането, винаги победители или "прави”. Това се подразбира от контекста на твоите изказвания, вкл. и на последния ти коментар. Освен това не е нужно да имаш "поредица постинги", за да си направи човек извод, че това, което изпитваш към САЩ е нещо повече от симпатия и то те принуждава точно ти да показваш само едната гледна точка. Достатъчни са такива публикации като " Аз обичам АМЕРИКА" и " САЩ Е ОК - Америка не страда", както и многобройните ти коментари в този дух, от които си проличава, че ти приемаш защитата на Америка като лична кауза. За разлика от теб аз съм публикувал материали, които представят Съединените щати във всякаква светлина, докато при теб съществува само едната гледна точка. По същия начин аз представям положението на Русия от различни страни, докато ти показваш само негативни данни, при това съпроводени с твърде много чувства и емоции от твоя страна.
Така че намирам за неуместно точно ти да ме обвиняваш, че представям „САМО ЕДНАТА СТРАНА ИЛИ ГЛЕДНА ТОЧКА”, при положение, че ти нямаш нито един материал, който да показва Русия в положителна, а САЩ в отрицателна светлина, което показва явно пристрастие и необективност.


Няма изискване за блестящи или неблестящи победи във войната, такива обикновено са оценките (най-вече на лаици) или пропагандатори на победите или пораженията.

В никой случай НЕ се подразбира това от коментарите ми - непостижимост, победа, правота. Съжденията ми, които ТИ възприемаш или четеш така са в отговор на премного разсъждения на различни блогъри, включително понякога и твои. Ще рече, аз реагирам на една маса постинги в духа на твоя (такива постинги като "съотшношение" про и контра на запад са различни - тук на изток антиамериканското преобладава (което аз разбирам).

Не изпитвам симпатии към САЩ и много пъти съм го подчертавал, но предполагам ти си си внушил това за мен, защото пак споменавам - достатъчно съм подчертавал несимпатията ми към САЩ и никой близък познат НЕ ме е подозирал към проамерикански симпатии. Дори и да ги имах - тук НЕ трябва да иде реч за симпатия или антипатия , а за същността на "предмета" в дискусията.

Постингите ми които си посочил са сламката вместо гредата в твоето око - аз не се намемам да посочвам десетките постинги при теб (със сигурност над 10), които звучат противоположно на моите, И ЗАБЕЛЕЖИ - под споменатите от теб съм посочил ПРОВОКАТИВНОТО ИМ ЗАГЛАВИЕ, КОЕТО АЗ ПОЧТИ ВЕДНАГА ОТРИЧАМ В ПОСТИНГИТЕ ЦИТИРАНИ ОТ ТЕБ!

За Русия отново грешиш - аз НЕ показвам положебие в Русия, а конкретни "неща" - изнасилвания в исторически план примерно, а с положението днес в Руската федерация никога не съм се занимавал като централна тема в постинг, НИТО С АНАЛИЗ, НИТО С ИНФО, погледни в блога ми и ще се убедиш.

С "две думи" - не слагай каруцата пред коня - аз не се занимавам с днешните русия и сащ, твърде рядко вземам отношение към тях, ти го правиш в пъти по-често от мен. Аз се занимавам най-често с теми в миналото касаещи (с русизъм) русия, ти се занимаваш с днешния "ден" на сащ и русия.

Ако прочетеш спокойно написаното от мен в този ми коментар, честно сам ще се убедиш, че съм прав и действително в случая по-често грешиш в предположенията и квалификациите си за моите симпатии и антишатии, а НАЙ-ВАЖНОТО КАКТО СПОМЕНАХ НЕ СА ХАРЕСВАМ-НЕХАРЕСВАМ!

Посочих и ще се наложи да повторя - Когато много блогъри анализирате сащ и политиката им (а дори икономическото им състояние) пропускате част от фундамента - инфото и анализите които цитирате са част от това, което се зове медийна борба, манипулация на мнение, влияние на среда, дори дезинформация. Ако идеше дума за война - с посоченото от мен трябваше да започнете, но тъй-като не иде реч за война (а иде реч за война много по-всеобхватна, с повече последствия и ресурси каквато е "цивилната и тихата", икономическата, медийната и пр.) то още повече ИВЕ ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ не ви ли водят за носа понякога (в което няма лошо) - всички ние сме били водени и ще бъдем - човешко е).

МАРКЕРИ:
- твоите постинги контра сащ са десетки, моите про шепа
- твоите занимания с днешния ден в политика и икономика на сащ и русия са много, моите "занимания" са в минало и друготемие за сащ и русия
- не иде реч за симпатии и антипатии - всеки има правото на тях - иде реч за друго:

анализирате инфо и нечии анализи, които трябва първо да помните, че често са продукт на дезинформация или информация с определена цел - това е фундаментално днес и има маса организираност, която се занимава именно с това - да манипулира и управлява (доколкото е възможно) информационните потоци. Ако желаеш да си сериозен анализатор (а аз съм убеден, че го искаш) имай това предвид ВИНАГИ!

Аз се стремя понякога да коригирам антиамериканския вой (думата не е подходяща за теб, а за част от авторите, които цитираш) и не се хващай за нея-думата. Не прехвърляй товара от "теб" на "мен" като "звучене" и тенденциозност - повече самокритика ще ни е в полза и на двамата.
цитирай
12. viva1122 - Интересно !
06.07.2014 23:53
И статия и коментарите към нея прочетох с интерес. Разбира се, изразяват се различни мнения и в това няма нищо лошо, напротив. Само че забелязвам, за пореден път /втори - за да бъда точна/ лично отношение към коментиращите, когато Кордон не е съгласен с мнението на опонента си. Лично аз не вярвам, или поне съвсем малко и преминало през сито на каквато и да е информация относно световната политика. От коментарите на Кордон ще извадя само един пример, няма да се впускам в подробности и риторика.
........
"Тук е мястото да споменем и събитията от 11 септември 2001 г., когато обекти в САЩ бяха атакувани с отвлечени самолети от гражданската авиация. Днес вече е ясно от публикувани секретни документи, че американските тайни служби са получавали достатъчно сигнали за подготвяните атентати, но поради сериозни слабости в своята организация не са успели да се възползват от тях и да предотвратят такъв срамен удар на собствена територия. "
..............
Аз поне знам три версии за този ден и "все достоверни и доказани с факти" и няколко документални филма и коя е истината???? - така че.... и винаги разсекретени, а колко има още засекретети и до кога - мълчи се и ще се мълчи още дълги години...
Ще кажа по принцип, че на народа се поднася това, което той трябва да чуе, а коя е истината, само те си знаят. Но ми се струва, че малко повече информация излиза на запад, отколкото на изток, а доколко е информация или дезинформация
аз не знам....
Така че мой съвет не превръщайте коментарите в лични нападки кой повече или по-малко е на страната на едни или други. Всеки има право на собствено мнение, дори и да се различава и да не се приема от останалите. Аз винаги съм на страната на народа, който страда, а не на една или друга държава.

За мен всяка статия е интересна и полезна - дори и да не съвпада с моето виждане и разбиране.
С уважение! viva

цитирай
13. kordon - от kordon доviva1122
07.07.2014 11:27
Здравейте,
Тъй като Вие упреквате мен за проявата на лично отношение в коментарите, то аз се чувствам длъжен да се защитя. Може би не сте обърнала внимание, но такова лично отношение първи проявява моят опонент, обвинявайки ме (в коментар №8), че показвам само едната гледна точка, което, моля, няма нищо общо с действителността, а още по-малко има връзка с конкретния материал. Така че, ако държите на справедливостта, сте длъжна да имате предвид това обстоятелство, освен ако забележката Ви не е продиктувана от лично отношение!
цитирай
14. germantiger - По повод viva и рекоментара от Kordon
07.07.2014 11:51
Към Kordon

Има поне за мен ЕДНА ФУНДАМЕНТАЛНА РАЗЛИКА:

В коментар 8 аз характеризирам твоите постинги или ибзор, НО НЕ атакувам по начина по който ти мен в коментар 9.

Забележи - в случая аз отново СЛЕД ТЕБ правя това уточнение, защото за мен не е особен проблем когато се атакуваме лично, защото няма какво да крием или от какво да се притесняваме дори в дискусия с подобен личен да го нарека "оттенък". Личното за мен става проблем ако пречи на същността на спора, ако го допълва и дообяснява, доизяснява или мотивира - нямам против.

Какво казвам/пиша всъщност:

1. В коментар 8 аз наистина характеризирам твои постинги и позиция, но не атакувам рязко самия теб, бих казал "косвено".

2. В коментар 9 ти си НЕТИПИЧНО за теб (бих казал дори емоционално) по-рязък в този ти цитат:
По същия начин аз представям положението на Русия от различни страни, докато ти показваш само негативни данни, при това съпроводени с твърде много чувства и емоции от твоя страна.
Така че намирам за неуместно точно ти да ме обвиняваш

Два пъти "ти" от теб към мен и то във втория случай със забележим акцент (преди тези две "ти" цял абзац в коментар 9 повече с лично от моето лично ктм теб в коментар 8).

...

Защо влизам в тези детайли - не бих и не съм в други дискусии с други блогъри, за мен това не е проблем, но го правя с теб, за да ти (ето ти-то от мен), за да покажа по твоя начин и с твоята прецизност "диспозицията".
цитирай
15. germantiger - Едно необходимо (поне според мен) допълнение
07.07.2014 12:27
Явно посочих един фундаментален пропуск на авторите които цитираш или понякога и на твоите анализи. При цитираните автори може да няма недостаък, а именно постигната цел ако анализите (на някои от тях) са изпълнена задача.

Ако те-авторите пишат без "поръчка", както убеден съм ти твоите анализи, то винаги трябва да имате първо предвид (първо поне според мен, аз не се наемам да редя "методологията" или подхода ви), но първо точно тази дезинформация и информационни потоци.

Това е факт - с информация се манипулира, информация се управлява (макар това да не е възможно до съвършенство) и ОГРОМНА ЧАСТ (по моему) от инфото за днешния ден що иде реч до щатска политика, армия, икономика е фалш. Има опастност вие често да ставате жертва (силно казано) на тази манипулация с инфо.

Ти НЕ се съсредоточаяваш върху този факт (с изкл. на първото си изречение в коментар 6) а твърде много върху мен - аз в отговор също твърде много върху теб, НО... ! На финала на моите коментари се връщам няколко пъти на тезата ми за манипулацията с инфопроцеси. Ти знаеш за тази манипулация и за това е още по-изумително как често популяризираш автори с подобно (може би) инфо. Няма лошо все пак!

По-малко върху мен (и аз въртху теб) повече по предмета на коментара ми щом ме рекоментираш.

По-малко ме подозирай в емоционалност - прощавай егото ми, но за война и понякога политика мисля, че съм нива по НЕемоционален дори от теб (може и да греша).

Впрочем емоционалността не е слабост, а предимство (разбира се и грешка в зависимост от ситуацията). Намирам, че един човек трябва да е ниво в анализ и емоция!
цитирай
16. viva1122 - Ще отговоря на kordon
07.07.2014 13:57
- "Само че забелязвам, за пореден път /втори - за да бъда точна/ лично отношение към коментиращите, когато Кордон не е съгласен с мнението на опонента си."
- това ми изречение е мое мнение и виждане и не предполага задължение от защита, но така сте преценили. Съсредоточаването върху точно такива елементи, а не по принцип на изказаните ми мнения от мен или други коментиращи по повод постинга ми прави впечатление - нищо повече.
Колкото до мое лично отношение, отново бъркате с преценката си - приемете го
така - моите виждания и размишления повече се доближават до неговите/ на german_tiger/, и аз мисля че виждам коментарите по ясно, без емоция. Между другото , ако видя някъде Ваш коментар в други постове, който се доближава до моите виждания, а Вие сте критикуван - също така бих постъпила. Това до тук.

Относно темата - аз дадох само един пример и коментарът ми да не мине извън темата, ще дам още един пример, в който споменаваш демокрацията - няма да го цитирам, но не съм съгласна и това мнение. Само ще задам въпрос - При нас демокрацията/ ако изобщо я има/ как дойде и как я манипулират политиците ни?? И защо я наричат вече псевдо демокрация?
И последно моето мнение отново съвпада с мнението на g_t за информацията и дезинформацията или поне се доближава. Нима никой тук / твоите съблогери/ не знае силата и оръжието на това последно оръжие в днешно време - не вярвам. Така че внимателно четете и мислете кога -къде - в какъв момент ви се поднася една или друга теза или мнение по даден въпрос и ситуация.

И съм уверена, че вие двамата отново ще си стиснете ръцете :) - аз съм страничен коментатор

-извинете за грешките/ако има/ пиша го на прима виста и после ще го прочета :) - доста време отделих, което не ми е присъщо за тази част от деня :)
цитирай
17. kordon - от kordon до germantiger
07.07.2014 16:42
Благодаря за изразеното мнение!
цитирай
18. dimat - Напълно съм съгласен с germantiger.
13.09.2014 16:32
Точно такава е целта,да се сринат държавите в района,потънат в безкрайни войни и се раздробят във вид угоден на САЩ.Всичко друго,даже и мнения на "The daily beast",работят в подкрепа на тази цел.До момента целта е постигната наполовина - регионът потъва в непрекъснати войни ,нестабилност и голяма миграция.Следващата фаза е сваляне от власт на Башар Асад,или поне подчиняването му на американски диктат и раздробяването му.Последната фаза е прехвърляне на големи емигрантски маси към Европа и преди всичко ЕС и изваждането му от положението на световна сила,конкурент в икономиката на САЩ.Нещата се движат планомерно и в тази посока, с определящата помощ, на управляващата в Брюксел, американска агентура.Трудно би могъл да се измисли по-ефикасен способ ,за ликвидиране на Европа, под маската на обединението и.Даже с една разединена Европа това би било по-трудно постижимо.Две световни войни не можаха да постигнат това,което се получи чрез едно "мирно" обединение.Това "мирно" обединение се постигна с цената на разрушаването на икономиките на повечето страни,особено източноевропейските,ликвидира армиите и военната им инфраструктура,принуди ги да се лишат от голяма част от населението си и почти разруши тяхната национална идентичност.Страхотно постижение,под маската на "добро дело".
цитирай
19. ok3223 - Съгласен съм на 100% с написаното от dimat
25.09.2015 21:30
[quote=dimat]Точно такава е целта,да се сринат държавите в района,потънат в безкрайни войни и се раздробят във вид угоден на САЩ.Всичко друго,даже и мнения на "The daily beast",работят в подкрепа на тази цел.До момента целта е постигната наполовина - регионът потъва в непрекъснати войни ,нестабилност и голяма миграция.Следващата фаза е сваляне от власт на Башар Асад,или поне подчиняването му на американски диктат и раздробяването му.Последната фаза е прехвърляне на големи емигрантски маси към Европа и преди всичко ЕС и изваждането му от положението на световна сила,конкурент в икономиката на САЩ.Нещата се движат планомерно и в тази посока, с определящата помощ, на управляващата в Брюксел, американска агентура

МНОГО СТЕ ПРАВ КОРДОН. В АНАЛИЗА ВИ ИМА МНОГО РАЗБИРАНЕ ЗА "АРАБСКА ПРОЛЕТ" провокирана от САЩ и ЕС.Идва времето Русия и Китай,па и други страни да се намесват все по решително,и неутрализират ролята на САЩ като господар на Света.Роля,с която сами са се натоварили,без искат съгласието на някой.За налагане на американска демокрация навсякъде,където има петрол/Ирак,Либия/,или окупиране на стратегически места/Афганистан/от където да командват.
Руснаците и без тях ще се справят с ИДИЛ,и за късо време ще стабилизират обстановката в Сирия и района с помощта на Иран,и ще стъпят здраво на това място. Климата ще се промени тотално.
ВРЕМЕ Е СВЕТОВНИЯТ ПАРАЗИТ САЩ,КОИТО С БЕЗКОНТРОЛНОТО ПЕЧАТАНЕ НА ТОНОВЕ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ С НИЩО КНИЖНИ ДОЛАРИ/произвежда 6% от световната продукция,а потребява 40%/.И живее повече от добре,за сметка на 100-ци милиони бедстващи народи по света,да се озапти и постави в клетка,за да миряса.Корея,Виетнам,Ирак,Афганистан,а сега и Сирия и Украйна,не го научиха на нищо,и все още се репчи и плаши ... гаргите.
Дано поумнее паразита и види,че не може повече така,че са колос на глинени крака,който може да рухне всеки момент,ОТ собствената си слабост.Дано нещата се уредят разумно и на взаимноизгодни начала за всички, БЕЗ ГОЛЯМА ВОЙНА.ДАНО,ИНАЧИ ЛЬОШО.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843528
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285