Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.05.2014 12:30 - НЯМА ДА ГЛАСУВАШ?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 9375 Коментари: 29 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Божидар Божанов (http://blog.bozho.net)


Избирателната активност е ниска и намалява. И много хора се самоубеждават с привидно разумни аргументи, че няма смисъл да гласуват. Чувал съм всички тези аргументи, и ще си позволя да им отговоря. Нямам намерение да заклеймявам негласуващите, да им чета конско или да ги обвинявам за положението – нито имам право, нито е конструктивно. Просто ще им отговоря разумно:

§         „Така легитимирам престъпната власт“ – властта се счита за легитимна дори 5% да гласуват. Така че гласуваш или не, това няма значение за формалната легитимност на властта. Може би си мислиш, че една власт, избрана с 5%, не трябва да може да управлява? Законът подлежи на промени, но е нужно някой да ги прокара, а ти да гласуваш за него.

§         „Загуба на време е“ – разходката до секцията, заедно с гласуването, е 20-тина минути. Ако наистина в неделя имаш толкова много важни неща за правене, спести си тези 20 минути. Но не вярвам случаят да е такъв. Така че направи си една приятна неделна разходка до урната, отнема пренебрежимо малко време.

§         „Не знам за кого да гласувам“ – гласуването не отнема време, но следенето на политическите личности и събития отнема, и е напълно разбираемо да не ти се заминава с това. Но може би имаш един приятел, на когото имаш доверие, и който се интересува повече от политическите процеси – питай него за мнение. Ако пък нямаш, или не искаш друг да ти влияе, може просто да погледнеш лицата на кандидатите. Ще се изненадаш колко са различни – едните изглеждат интелигентно и спокойно, другите изглеждат като дребни мошеници или мутри. Няма нужда да вадиш френологичните карти, но визията на кандидатите ще ти създаде достатъчно усещане за това кого може да подкрепиш. Един поглед по сайтовете им пък, за половин час, ще ти каже кой на какви позиции е (или твърди, че е), и доколкото те са по-близки до твоите. Това достатъчно ли е? С известно приближение – да.

§         „Всички са маскари“ – може би изглежда, че всеки кандидат или партия търси изгода, и че всички ни обещават неща, които няма да изпълнят. И това най-вероятно наистина е така. И срещу всеки кандидат може да се извади поне един аргумент. Само че имай предвид, че не избираме изпълнителната власт в рая, и няма как кандидатите да са чисти като сълза. Замисли се, ако ти беше кандидат, как би изглеждал в очите на избирателя – щеше ли да може да се скалъпи някой компромат, щеше ли някой да ти повярва, че го правиш с цел различна от финансовата изгода? Не се доверявай на никой политик, но не търси ангели в листите, за да гласуваш за тях.

§         „Изборите не променят нищо“ или „Всички са еднакви“ – това, за щастие, няма как да е вярно. Има разлика между кандидатите и партиите им. Разликата не е между „доброто“ и „злото“, не е „от небето до земята“ и може би не е прекалено голяма. Но я има. И ако едните са само с 5% по-кадърни и с 6% по-некорумпирани, пак има смисъл да бъдат предпочетени. Защото изборите променят нещо – ако след „виденовата зима“ всички бяха сметнали, че изборите не променят нищо, и на власт отново беше дошла БСП, дали щеше да се справи с държавата, която преди 2 месеца беше довела до фалит? Ако изборите нямаха значение, и през 2005-та година Атака имаше мнозинство в парламента, сега щяхме ли да сме в ЕС, щяха ли фирмите да имат огромен пазар за стоките си, а гражданите – за труда си? Гласувайки за нещо дори с 5% по-добро от другото, може да допринесеш за 5% по-добра държава. От друга страна, Хитлер е избран с избори. Това е една промяна към по-лошо, но все пак промяна, която идва да покаже, че изборите имат значение.

§         „Тези избори нямат значение“ – дали ще са европейски, президентски или кметски, все някой се намира да каже, че те не са важни. „Евродепутатите какво ще направят за България“; „президентът какви правомощия има“; „кметът най-много да сложи нови плочки“. Евродепутатите са важни, и то не само защото показват вътрешното политическо съотношение, а и защото определят дали Европа ще има лява или дясна политика – дали ЕНП или ПЕС ще имат повече места в ЕП ще рефлектира обратно върху нас в следващите години. Президентът може и да няма правомощия, но дали ако бяхме избрали кандидат на БСП, през лятото щеше да има подкрепа за гражданското общество от страна на президентската институция? Ако на предишните избори беше избран Сидеров, нямаше ли да се изложим пред всеки международен партньор? А кметът – всичко от плочки, през улици и паркове, до култура в общината, зависи от този избор.

§         „Един глас, с него и без него, все тая“ – процесите в обществото стават в мащаб. Винаги опитвай да обмисляш реалността при условие, че всички мислеха като теб. И не, това не е клише от естрадна песен – общественото съзнание зависи от съзнанието на всеки негов член. Така че твоят глас има значение, макар и в по-абстрактен смисъл.

§         „Не искам да нося отговорност за това кой управлява“ – ти носиш така или иначе. Ако гласуваш, заради гласа си, ако не гласуваш, заради недаването му. Така че от това измъкване няма, а и е хубаво да не бягаме от отговорност, колкото и споделена да е тя.

§         „Няма смисъл, след като моят глас ще се неутрализира от един цигански глас, купен с 10 лева“ – циганският глас ще бъде купен така или иначе. Ако не го неутрализираш с твоя, инвестицията в него ще се оправдае, правейки инвеститора доволен. Гласувай, за да им прецакаш инвестицията.

Така че – да гласуваме. И да осмислим нещата така: не гласуваме за „по-малкото зло“, а за едно бъдеще, което ще е дори малко по-добро от това, което би било, ако не гласуваме.

Но…това е само началото, основата. Гласуването е само едно от нещата, които като граждани можем да направим, за да живеем малко по-добре. Твърде нужно е да сме активни граждани не само на избори. Но да започнем от изборите. 



Гласувай:
9



1. minevv - да
23.05.2014 15:26
много добро
цитирай
2. germantiger - ...
23.05.2014 23:25
Отговорите изглеждат ПРАКТИЧНИ или прагматични, но всъщност са... ЦИНИЧНИ!

Не от самия автор - той добре го е написал, а от същността на написаното - ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА ЗАДОВОЛЯВАМЕ С ТОВА НИВО НА ТЕЗИ КОИТО ИЗБИРАМЕ И ЕТО ЦИТАТИТЕ:

- "Един поглед по сайтовете им пък, за половин час, ще ти каже кой на какви позиции е (или твърди, че е), и доколкото те са по-близки до твоите." ТОВА В СКОБИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА Е АБЗАЦ И С ГЛАВНИ БУКВИ АВТОРЕ)

- "Не се доверявай на никой политик, но не търси ангели в листите, за да гласуваш за тях." ЧОВЕК НЕ ТЪРСИ, КАМО ЛИ АНГЕЛ Е ПРОПУСНАЛ АВТОРА ДА НАПИШЕ

- "Евродепутатите са важни, и то не само защото показват вътрешното политическо съотношение, а и защото определят дали Европа ще има лява или дясна политика" ГОСПОДИН ГЛУПАК - ЕВРОПА ИМА АНТИЕВРОПЕЙСКА ДЕМОГРАФСКА, КУЛТУРНА И НРАВСТВЕНА ПОЛИТИКА

- „Един глас, с него и без него, все тая“ – процесите в обществото стават в мащаб. Винаги опитвай да обмисляш реалността при условие, че всички мислеха като теб." ТУК ВЕЧЕ ГОВОРЕНЕТО МУ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО КЪМ МЕН, ТЕБ ИЛИ КОЙТО И ДА Е - ПОСОЧИ СМЕ С ПРЪСТ АВТОРЕ, С ЛИЧНИТЕ МИ ДАННИ ДОРИ

- „Не искам да нося отговорност за това кой управлява“ – ти носиш така или иначе. Ако гласуваш, заради гласа си, ако не гласуваш, заради недаването му. Така че от това измъкване няма" ИЗМЪКВАНЕ НЯМА ПИШЕ "ПРАГМАТИКА" И ПАК БЛАГОДАРИМ ЗА ЧЕСТНОСТТА - ЩЕ ВИ ЧУКАТ БЕЗ СЪМНЕНИЕ (а може ли с вазелин - поне на това имаме ли право авторе или да не питаме)

- „Няма смисъл, след като моят глас ще се неутрализира от един цигански глас, купен с 10 лева“ – циганският глас ще бъде купен така или иначе. Ако не го неутрализираш с твоя, инвестицията в него ще се оправдае, правейки инвеститора доволен. Гласувай, за да им прецакаш инвестицията." НЕ АВТОРЧО, НЕ - ЩЕ ДОЙДЕШ ДА КУПИШ МОЯ ГЛАС, КАКТО ТВОЙТЕ ОТ ТВОЯТА ПАРТИЯ КУПУВАТ МАНГАЛСКИТЕ, ПРИ МЕН С ПИСАРУШКИ ПОСТИНГИ НЕ МИНАВАШ

Под автора съм имал пред вид Божидар Божанов!
цитирай
3. staler - изглежда е пуснато "окръж...
24.05.2014 00:45
изглежда е пуснато "окръжно"до честните и красивите-да се повиши избирателната активност/нещо като генерална репетиция за предсрочни парламентарни избори/ с цел да се вкарат в парламента риформаторити които в блок с боику да ни върнат на правия път на демокрацията.къде греши станишко та предизвиква божествата?мче лесно е да се познае---тръбите са големия трън в гъзъ на демокрацията.газовите.
цитирай
4. germantiger - Постинга показва:
24.05.2014 17:10
Цинизма с който се стремят да ни почти накарат да гласуваме, вместо да променят същността на тези за които искат да гласуваме.

И тъй-като боклукизбранниците няма да сменят, то нека се...
цитирай
5. kordon - от kordon до germantiger
24.05.2014 20:41
germantiger написа:
Цинизма с който се стремят да ни почти накарат да гласуваме, вместо да променят същността на тези за които искат да гласуваме.

И тъй-като боклукизбранниците няма да сменят, то нека се...


Първо, нищо в природата не се променя от самосебе си. За да се случи каквато и да е промяна е необходимо външно въздействие. Това се отнася също и за политиката и политиците. Те няма да се трансформират в това, което искаме, ако ние не правим нищо. Под „ние” разбирам всички.

Второ, прави ми впечатление следното ти изказване: „... вместо да променят същността на тези за които искат да гласуваме”. Кои са ония, от които ти искаш да променят същността на политиците? Нима очакваш само от другите да се ангажират с тия проблеми, другите да ангажират времето и разума си, да хабят нерви и да търпят всички негативи от това, докато ти и другите негласуващи стоите отстрани и раздавате критики и съвети и вечно недоволствате, без да сте положили и най-малкото усилие да промените статуквото?
цитирай
6. germantiger - ...
24.05.2014 21:07
Към кордон 5

Разбира се, че очаквам и няма нужда да очаквам - ТЕ ГО ПРАВЯТ.

Не само отделят време, тъе отделят пари и не от днес, от векове или поне от 24 години в България и десетилетия след ВСВ по света.

Убеден съм, че знаеш - има специалност политология и пъблик рилейшънс PR, има бол книги написани и бол проверени пртактики отпреди Макиавелли за всичко това що се зове политика, лидерство и как да се манипулират масите. Има учения за това, трудове планина.

И без да очаквам, дори да не искам ЩЕ ИМА ОРГАНИЗАЦИИ, МАСА ХОРА И СТРУКТУРИ, КОИТО ЩЕ ОТДЕЛЯТ ВРЕМЕ, ПАРИ И ВСИЧКО ЗА ДА НИ ПРЕДСТАВЯТ КАНДИДАТИ - техните, не нашите. А наши няма как да има - ЗАСЕГА В БГ.

Второ (твоето пърои) ти мислиш, че промяната в политиците е следствие от гласуването на масите.

Мога само да се учудвам на твоята наивност и то наивност на човек с интерес към политиката - заявил такъв интерес като претенция.

Та драги - промяната в политиците се осъществява и е следствие от икономика и кората или корпорациите с пари, промяната в политиците е резултат от промяна в мегаструктури и движещите ги интереси.

Всъщност вие - гласуващите полагате усилия статуквото да се запази и живота потвърждава това в БГ, негласуващите са тези, които нито желаят да поддържат статуквото, а съзнават и че няма как да го променят.

P.S.
Разбира се, ти не си наивен, но тъй-като си позволи в няколко коментара под другите ти постинги първи да наричаш нас-негласуващите с "особени" квалификации, реших да те нарека наивен (по-малко обидно сравнено с твоята лексика), но нп. Убеден съм, че заставаш зад всеки твой коментар в постингите ти и че мислиш - негласуващите заслужават тези твои определения. Аз не мисля, че ти си наивен и за това се извинявам.
цитирай
7. kordon - от kordon до germantiger
24.05.2014 22:14
Добре, ясно е, че няма да постигнем съгласие по този въпрос. Аз смятам случая за приключен.
цитирай
8. germantiger - От viva 1122
24.05.2014 23:48
Защо математикът не гласува?

Попитали професор по математика:
- Ще гласувате ли на предстоящите избори?
- Не, разбира се. Имам си по-важни занимания – отвърнал той.
- Но защо? Това е ваш граждански дълг! Вие сте обществено значима личност!
- Знаете ли – отвърнал ученият, - аз съм математик и изчислих, че вероятността моят глас да повлияе на нещо, е близка до нулата.
- Но какво ще стане, ако всички се покажат такива „умници” като вас? Изборите ще пропаднат!
- Знаете ли... аз съм математик. И изчислих, че вероятността в нашата страна да се намерят толкова много умни хора също клони към нулата!
цитирай
9. germantiger - ВЕЛИКОЛЕПНО
26.05.2014 16:16
НА ЕВРОИЗБОРИ 2014
Поне за мен - много ИСТИНИ ясно и лаконично предложени

http://aboychev.blog.bg/politika/2014/05/26/bylgarskiiat-nacionalizym.1268347

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ
ДОКАЗА
СВОЯТА ЗРЕЛОСТ
КАК СЕ СЛУЧИ ТОВА ?
1.
ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ПОКАЗАХА НА ДЕЛО,
ЧЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАБЛУДЕНИ ОТ
ПСЕВДОНАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ОРГАНИЗИЦИИ
НА РУСКАТА КГБ АГЕНТУРА В БЪЛГАРИЯ КАТО:
АТАКА,
НАЦИОНАЛНИЯТ ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ,
ВМРО,
ГЕРГЬОВДЕН
И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГЬОЗБАШИИ НА РУСКАТА ЯСЛА.
2.
БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ
С МАСОВИЯТ СИ БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ ДОКАЗАХА,
ЧЕ В НАРЕДЕНОТО ОТ РУСКИТЕ СПЕЦ СЛУЖБИ
И БЪЛГАРСКИТЕ ИМ ЛАКЕИ ОТ ДС
ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО
НЕ МОГАТ ДА ИЗЛЪЖАТ КОГОТО И ДА БИЛО И ДА ПОЛУЧАТ ПОДКРЕПАТА МУ В
КАКВАТО И ДА БИЛА ФОРМА.
НАПРАЗНИ СЕ ОКАЗАХА ЗАКЛИНАНИЯТА, ЧЕ НЕГЛАСУВАНЕТО БИЛО ОТКАЗ ОТ
УЧАСТИЕ В ДЕМОКРАЦИЯТА И ОТ ОСНОВНОТО БЛАГО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
НЕ,
ПРЕДИ ВСИЧКО НЕГЛАСУВАНЕТО ПОКАЗВА НА ЕВРОПА,
ЧЕ
НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ "ПАРТИИ"
НЕ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И НАЦИЯ
3.
БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ДОКАЗАХА,
ЧЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА ЛЕГИТИМИРАТ
КАКВАТО И ДА БИЛА ТРОЯНСКА КОННИЦА В ЕВРОПА И
ЧЕ НАПЪЛНО СЕ РАЗГРАНИЧАВАТ ОТ
10
ГОДИШНАТА
ИЗМАМНА ПОЛИТИКА
НА
(п)
РЕЗИДЕНТА НА КГБ В БЪЛГАРИЯ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
-
ВРЕМЕ Е И ПРОКУРАТУРАТА
ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ДЪРЖИ
КАТО
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНАПРОКУРАТУРА
(А НЕ КАТО ФИЛИАЛ НА КГБ)
И
ДА ЗАПОЧНЕ НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ
НА ЛИЦЕТО
ГЕОРГИ СЕДЕФЧОВ ПЪРВАНОВ
И
ПРИДРУЖАВАЩИТЕ ГО ГЕНЕРАЛИ
ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ И
ПОСТАВЯНЕ НА ЦЕЛИЯТ НИ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ И ИНСТИТУЦИИ
В УСЛУГА НА ИНТЕРЕСИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА.
4.
БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ДОКАЗАХА,
ЧЕ
ПО ОТНОШЕНИЕ ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ
НА ПУТИНСКА РУСИЯ В КРИМ И УКРАЙНА
ТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОДВЕДЕНИ,
С ПСЕВДО СкЛАВиЯНСКИ ТИРАДИ
И ДЕЙСТВИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКИ КЛОУНИ
КАТО
ПАВЕЛ ЧЕРНЕВ
НЕЗАВИСИМО ОТ ДОБРИТЕ СИ ЧУВСТВА
КЪМ НАРОДИТЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.
5.
БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ДОКАЗАХА
ЧЕ
СЕ НУЖДАЯТ ОТ
СВОЯ АВТЕНТИЧНА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ
ЧИСТА ОТ КГБ АГЕНТУРА
ЧИСТА И ОТ ДС АГЕНТУРА
ЧИСТА И ОТ ПОТОМЦИТЕ НА ТЕЗИ АГЕНТУРИ.
САМО ТОГАВА
В ЕВРОПАРЛАМЕНТА
БЪЛГАРИТЕ
ЩЕ БЪДЕМ
ПРЕДСТАВЕНИ ОТ АВТЕНТИЧНА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ
ЗАЩИТАВАЩА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ
6.
БЪЛГАРСИТЕ НАЦИОНАЛИСТИ ДОКАЗАХА
ЧЕ
СА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО МНОЗИНСТВО НА БЪЛГАРИЯ
(МЕЖДУ 60% И 70%)
И
ПО НИКАКЪВ НАЧИН
НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕДСТАВЛЯВАНИ ОТ
ТЕЗИ
17
ДЪРВЕНИ КОНЯ
СКОВАНИ В ДЪРВОДЕЛНИЦИТЕ НА КГБ И ДС
НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСЕТНЕШНАТА ИМ ШЛИФОВКА
В
ЗАПАДНИ АТЕЛИЕТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДИЗАЙН

ЗА
БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА
В
РАМКИТЕ НА ЕВРОПА
-
ДЪРЖАВА
ЧИСТА
ОТ
ЧУЖДИ И РУСКИ МЕКЕРЕТА
цитирай
10. kordon - от kordon до germantiger
26.05.2014 16:52
А според мен това е една евтина манипулация, поднесена в примамлива форма - един вид примамка за шарани, която привидно прилича на съблазнителна муха, а в действителност крие остра кука.
цитирай
11. lostov - Доста сходна статия с моята! ;)
26.05.2014 17:21
http://lostov.blog.bg/politika/2014/05/21/koito-ne-glasuva-da-ne-mrynka.1267074
цитирай
12. germantiger - ...
27.05.2014 20:59
10. kordon - от kordon до germantiger
26.05 16:52
А според мен това е една евтина манипулация, поднесена в примамлива форма - един вид примамка за шарани, която привидно прилича на съблазнителна муха, а в действителност крие остра кука.

...

Автора е писал постинга си след изборите - не обслужва и не подбужда към гласуване или негласуване - постфактум е.

Автора не търси популярност, защото го чета не от днес и постингите му нямат четения като количество, нито ги популяризира сред други.

Автора показва последователност не от днес и прави впечатление с несъблазнителния начин по който пише.

...

Би могло да се "каже", че част от твоите постинги са съблазнителна муха на кукичка, но тъй-кйато те познвам, не те подозирам в това. И все пак - поредицата при теб преди изборите (и не само преди тези, а често) понякога звучат като манипулация или поръчка (не лична и на за теб), но ОТ АВТОРИТЕ, които споделяш. Допускам и коренно противоположното - авторите, които споделяш да са чисти момини сълзи (не цветя:)

P.S.
Поздравления за вас - гласувалите, защото не очаквах такива изборни резултати и без ирония - наистина трябва да бъдете отличени!
цитирай
13. kordon - от kordon до germantiger
28.05.2014 12:19
germantiger написа:

И все пак - поредицата при теб преди изборите (и не само преди тези, а често) понякога звучат като манипулация или поръчка


Да го кажем направо: искаш да кажеш, че съм манипулатор. Незнайно защо обаче не го изричаш открито, въпреки че си директен и прям човек. Да, ти наистина си прав – аз съм манипулатор. Но не мисля, че това е някаква извънредна новина. Психолозите отдавна са установили и доказали, че всеки човек е манипулатор и че всяка наша дума е предназначена да създава у другите определени внушения, да променя техните представи в наша полза. И аз не правя изключение от това правило.

Покрай нашия спор обаче ми се се струва, че ти се иска да кажеш какво наистина мислиш за мен (и то не само за манипулаторската ми същност), но нещо те възпира. Аз лично ще се радвам повече да се запозная с откритата ти позиция, отколкото да чета недомлъвки и недоизказани намеци. Едва ли би успял да ме изненадаш с нещо, тъй като имам няколко блога, т.е. може да се каже, че воювам на няколко фронта (надявам се, че мога да използвам военната терминология, без тя да се тълкува буквално) и затова съм свикнал да получавам какви ли не квалификации – фашист, комунист, нацист, болшевик, расист, пацифист, марксист, идиот, кретен, лъжец, русофоб, русофил, американофоб, американофил, предател, антисемит, юдофил, еврейска подлога, аморален тип, драскач, графоман и др. под., гарнирани понякога с отлични български ругатни. Ако това ми правеше впечатление, досега отдавна да съм се отказал да казвам това, което смятам за вярно и правилно. Но така или иначе ти си свободен да кажеш какво е истинското ти мнение за мен. Това е твое право, дори бих казал, че е твое задължение, защото истината е по-важна от ВСИЧКО друго, от всякакви сантименти и пристрастия.
цитирай
14. germantiger - Да прощаваш.
28.05.2014 17:02
Аз нямам проблем да казвам и ПИША това, което мисля "направо" или просто директно и никога не съм имал ;)

Напротив, струва ми се, че ти искаш нещо да "ми" кажеш, но някак не се получава директно, защото това - директното не е твоя начин и маниер (в което няма нищо лошо).

ОТНОВО МЕ ПОДОЗИРАШ В НЕЩО, КОЕТО Е МОЖЕ БИ, В ТЕБ?!

Притеснително е, че предполагаш в мен подобни квалификации или определения за теб, каквито в никакъв случай не бих ти дал, защото не са верни (поне така мисля аз и сега).

Това, че други са те наричали така, не приписвай на мен и не предполагай, че аз ще те нарека така - в това не само, че няма логика (понеже се знаем и никога не съм те наричал подобно, никога дори не съм намеквал), но показва в случая явно раздразнение, което не бива да се превръща в комплекс или "сработване" щом чуеш нечия критика или подозрение.

...

С "две думи":
- за мен ти ПЪРВИ бе груб към негласуващите
- ти първи обвини друг, в случая абойчев в поръчка и така си го написал
- когато ти посочих, че по същия начин човек може да погледне и на твоите постинги (правейки разлика, НЕ НА ТЕБ, а на постингите от други) ТИ ЯВНО ИЗТЪРВАШ НЕРВИТЕ СИ ИЛИ ПРОСТО ПИШЕШ ГЛУПАВИ ПОДОЗРЕНИЯ

Не заслужавам такава мнителност от теб (струва ми се) и съжалявам ако съм те засегнал, защото НЕ това съм целял!
цитирай
15. kordon - от kordon до germantiger
29.05.2014 10:44
Може би било по-разумно да прекратим тук и сега този спор, който заплашва да продължи до безкрайност, за да не се окаже, че в него сме загубили нещо повече от време, нерви и интелектуални усилия. Аз поне не се чувствувам комфортно в тези води. Това дребнаво натякване кой е виновен и кой не, кой е започнал пръв и т.н. не са моята любима територия. Аз бях дотук...
цитирай
16. germantiger - съгласен
29.05.2014 19:47
Моя територия НЕ са подозренията и съмненията в личността на добри познати - ако имам такива - грабвам gsm-a, но това не е твоя начин и го разбирам.

НП, разбира се и аз съм дотук с този спор.
цитирай
17. kordon - от kordon до germantiger
30.05.2014 09:42
Е, никой не е съвършен, та дори и да си въобразява, че е такъв!
цитирай
18. viva1122 - Кордон
30.05.2014 12:31
Кордон, приеми моето мнение към опонента, а не към човека.

Евро изборите свършиха и информацията за резултатите в Словакия мина някак мимоходом без да се коментира много много, поне тук в блог.бг

- 87% негласували и 13% гласували/по точно 13.05% /

Поздравявам Словакия за начина, по който показаха несъгласието си за политика и евродепутати като 87% не отидоха да гласуват и това беше ПРЕЦЕДЕНТ в историята на избори в Европа.

Честно казано искаше ми се това да беше станало в България и народа да покаже цивилизовано своето неодобрение спрямо политика и депутати. Но при нас действа мисленето и внушението - абе да гласуваме, а после да протестираме и критикуваме. Даже още по нататък, че който не гласува, няма право после да критикува. Така ни се внушаваше от всички партии, медии , форуми - разбираемо защо.
А Словакия показа колко по-просто и ясно става изразяването на недоволство от управление и политици.

Поздравявам всички, също и тези, които не сме гласували - да не сме посмели да критикуваме - нямаме право на това, според гласуващите.

А колкото до въдицата и мухата - Бареков хвърли такава въдица и закачилите се на нея шарани ще отидат при БСП : )

И ще завърша - И едноокия е водач в света на слепците!

И последно - към Кордон и G_T - време беше да заровите томахавките и да си стиснете ръцете - сигурно имате и други "неща", които ви свързват, а не разделят. Поздравления!
цитирай
19. germantiger - ...
30.05.2014 14:48
Благодаря за пожеланието към двама ни viva1122 - несъмнено е така за нещата, които ни свързват.

Благодаря и за инфото със Словакия - имах възможността да ти го напиша и в лс, но е на място и тук :)
цитирай
20. kordon - от kordon до viva1122
01.06.2014 15:09
Благодаря за коментара!

Ще започна с казуса „Словакия”. Значи според Вас, ниската избирателна активност в Словакия се дължи на желанието на словаците да накажат своите политици („Поздравявам Словакия за начина, по който показаха несъгласието си за политика и евродепутати като 87% не отидоха да гласуват”) и това е пример, който ние трябва да последваме („Честно казано искаше ми се това да беше станало в България и народа да покаже цивилизовано своето неодобрение спрямо политика и депутати”). Аз обаче мисля, че грешите. Не е коректно и е лишено от логика да се вземе един статистически отрязък, да се извади от общия контекст и от него да се направят генерални изводи или да се наложи механично върху друга, напълно чужда система (в случая България). Не е удачно да се отреже миниатюрно парче от картината и по него да се прави критичен анализ на цялата картина. Все едно да вземете едно единствено изречение от който и да е роман и по него да правите литературен разбор на цялото произведение! Знам, че е много удобно да се вземе посочената от Вас статистика, защото е лесно и просто. Но какво Ви казва тази статистика за политическата и икономическата ситуация в Словакия? Какво Ви говори тя за настроенията и тенденциите в словашкото общество? Абсолютно нищо! Това са само сухи цифри, изпразнени от съдържание, тъй като са откъснати произволно от цялото.

Първо, трябва да знаете Вие и този, който Ви е подхвърлил тази информация, че поголовният отказ от гласуване (което според Вас автоматично означава протестен вот) не е необичаен феномен за тази страна. Избирателната активност за Европарламент през 2009 г. в Словакия е 19.64%, а местните избори в Словакия през 2005 г. преминават при избирателна активност малко над 10 процента!!! Следователно това е типично явление за словашкото общество и едва ли може да бъде свързано с някаква моментна конюнктура, тъй като Словакия е една от най-успешно развиващите се страни в Централна и Източна Европа, която избегна сътресенията на последната световна икономическа криза, увеличи националното си богатство и днес показва завидни икономически показатели. Словакия е на 61 място по БВП на глава от населението с $ 24,700 на човек, докато в същото време ние сме с 32 места по-надолу на 93-а позиция. За какво сравнение можем да говорим тук изобщо! Това е нелепо. И е неуместно да се сравняват механично две напълно различни страни, като просто се екстраполират откъслечни данни.


Така че за „протестен вот” едва ли може да се говори в този случай. Подобна устойчива тенденция за намаляване на интереса към политическите процеси се забелязва в цяла Европа, включително и в някои от най-развитите страни. Отслабването на интереса към участието на избори има дълга история: 38% от европейските избиратели отказват да гласуват през 1979 г., 41% през 1984 г., 41,5% през 1989 г., 43,3% през 1994 г., 50,5% през 1999 г., 54,6% през 2004 г. и 56,8% през 2009 г. (приблизително толкова е и на последните „европейски” избори). В същото време тези страни повишават икономическото си благосъстояние, което говори за успеха на провежданите политики. Следователно можем да изведем формулата, че избирателната активност в нормалните страни е обратно пропорционална на икономическия просперитет. Преведено това означава, че колкото по-богати са гражданите на една държава, толкова по-малко са заинтересовани от политическите процеси. Което означава, че за да стане и нашата страна нормална, трябва и ние да преминем през същото развитие, през политическо ограмотяване, през активна обществена дейност, ангажираност и отговорност към политическите процеси.

Ако имате интерес и проследите историята на политическите движения и процеси, ще видите, че тези народи са изградили успешна политическа система, която им носи благоденствие, не с пасивна позиция, а с активна дейност и гласуване. Така създаденият от тях политически модел днес работи почти по инерция, защото изградената система – т.е. гражданското общество все още има достатъчно механизми – активни организации, граждански колективи, сдружения и институции които продължават да следят и регулират политическите процеси. Така че на нас ни предстои тепърва да изграждаме такова общество и това е невъзможно да се случи с клинчене и детинско цупене. Докато продължаваме със своята пасивност, ще берем гнилите плодове на това си отношение!

Ако Ви разбирам правилно, според Вас излиза, че ниският вот означава непременно, че хората са недоволни от политиката, респ. от икономическия си статут, а високият вот – че хората са доволни.
Затова аз ще Ви предложа данните за избирателната активност през 2013 г. в две страни и ще Ви помоля да определите какво е отношението на гражданите на тези две страни към политическата ситуация в тях. В едната са гласували 85.91% от имащите право на глас, а в другата 81.44%. Е, какво можете да кажете за тези хора, как можете да изтълкувате данните? Ами, абсолютно нищо не можете да изведете от тях! От Вашата логика излиза, че това са едни от най-доволните хора на света, защото, за разлика от „недоволните” словаци, са гласували много активно. Всъщност това са едни от най-високите резултати в света изобщо. А страните са съответно Кения и Исландия. Нима можете да ги сравните по-нещо, освен по-горепосочената статистика? Не, разбира се. Исландия е с космическа преднина пред африканската държава, намирайки се на 27 място по БВП и $ 40,700 на глава от населението. Кения е 198-а с $ 1,800 на човек и с една от най-ниската продължителност на живота в света. Не вярвам кенийците да са особено доволни от стандарта си на живот... От друга страна Исландия пострада много сериозно от последната дългова криза, причина за която бяха големите банки. Но исландците не оставиха нещата да се развиват на самотек. Те се мобилизираха и наложиха на управляващите да принудят банките в страната да поемат тежестта на своите грешки. Високата избирателна активност на исландското население е израз на активната им позиция и на желанието им да поемат нещата в свои ръце, а не да оставят някой друг (на техните еквиваленти на цигани, турци, неграмотни, продаващи гласовете си и др. под. елементи) да решават съдбата им.

Може би ще Ви разочаровам, но не мисля, че е възможно да промените позицията ми относно проблема с негласуването. Тази позиция не е моментно хрумване, не е плод на емоции, пристрастия или антипатии, а се основава на моя опит, познания и логика, на много информация и критични анализи, за които имам претенцията да не са никак малки. Простете самочувствието ми, но не мисля, че мога да бъда сравняван с обичайните обитатели на интернет пространството и специално на блог.бг, които могат да бъдат повлияни от евтини трикове или пък упорстват в глупостта си (въпреки че дори и най-умният е малко глупав, както гласи сентенцията).
цитирай
21. kordon - от kordon до viva1122
01.06.2014 15:32
За Бареков съм напълно съгласен! Неговата професионална и политическа биография, съмнителния произход на средствата за неговата кампания, и, преди всичко, репутацията на стоящите зад него фигури – Делян Пеевски, Ирена Кръстева, а още по-дълбоко – бившият служител на ДС Цветан Василев, чийто проект е и „България без цензура” (с извинение), оставят неприятното усещане за нещо мръсно, гнило и вонящо, т.е. носи се зловонието на БСП/БКП и Държавна сигурност.
цитирай
22. viva1122 - Кордон
01.06.2014 17:50
Всичко, което казвате е точно така и съм съгласна с Вас. Но аз лично не виждам как по-цивилизовано ние да покажем недоволството си с политика и управляващи, освен да ги накажем и да не могат да манипулират вота, като не отидем да гласуваме. Мирно и демократично, да излезем на площадите и улиците, но да не гласуваме. Според мен точно това е деня. Знам, че това е невъзможно в нашите условия и страна. Знам, че където са доволни, избирателната активност е малка и хората малко се интересуват от политика, но на мен ми хрумна в момента, когато чух тази новина, че това може да се използва при нас в обратния ред - на недоволство. Пак казвам, че е невъзможно, но ми се искаше и иска да е така. В желанието си да бъда кратка и точна, пропуснах тези обяснения, които Вие посочихте. Мисля, че не беше нужно да обяснявам толкова, но явно е било необходимо.
Сега пак се стремя да съм кратка и каквото и да се каже от тук нататък аз спирам с коментарите. И все пак мисля, че е хубаво да се чуе и такова мнение като моето. Това, което казвам/пиша/ си е чисто мой коментар, не повлиян от никого - дори да е прост и т.н.
Не се стремя на никого да променям мнението.
Поздравления и успех, а аз когато преценя и се убедя в това, което ме лъжат, може би ще отида да гласувам. :)


цитирай
23. viva1122 - И последно към Кордон
01.06.2014 18:15
Все пак за мен беше удоволствие да споделя точно тук моите мисли и коментари и да се убедя за пореден път в някои мои истини.
цитирай
24. germantiger - ...
01.06.2014 21:31
20. kordon - от kordon до viva1122
15:09
Първо, трябва да знаете Вие и този, който Ви е подхвърлил тази информация

...

Става "клинично" ?!

Виж ми коментара 19 и съобрази, че благодаря на вива за инфото със словакия, която ТЯ ми предложи на лс - там (на лс) й благодарих, но реших да го направя и тук под постинга.

Разбира се, няма и другото - не бягам гузен - негонен, а ти изяснявам детайла, защото лафа ти за ОНЗИ подхвърлил инфото ясно показва това в теб, което коментирах нагоре.

Ако не си имал предвид мен, а така си писал, от немай-къде, за ала-бала ;) - прощавай.
цитирай
25. kordon - от kordon до viva1122
02.06.2014 08:51
viva1122 написа:
а аз когато преценя и се убедя в това, което ме лъжат, може би ще отида да гласувам. :)


Зад иронията като че ли съзирам лъч надежда...
Искам да Ви помоля да не забравяте, че идеални политици няма и то не само в България. Нито Меркел, нито Обама, нито Оланд, нито които и да са други политици са безгрешни. Като разумни хора ние не можем да очакваме, че Месията ще се кандидатира за някакъв политически пост, та да можем да гласуваме за Съвършения. Поради това ние винаги ще трябва да избираме между хора, които грешат по-малко, и такива, които грешат повече. Нашата отговорност е да съумеем да преценим добре и да направим правилния избор. А когато сгрешим, да не се отчайваме, а да се поучим от грешките си и следващия път ще успеем. Но важното е да мислим и да действаме активно.

Желая Ви успех!
Виктор Кордон
цитирай
26. kordon - от kordon до germantiger
02.06.2014 09:02
Мисля, че приемаш нещата твърде лично...
цитирай
27. germantiger - ...
02.06.2014 20:26
kordon написа:
Мисля, че приемаш нещата твърде лично...


На теб това ти личи в поредица постинги.

...

Разбира се, че приемам лично съмненията между добри познати или "обвиненията" дори, а струва ми се при теб лична е чувствителността и следствие това загубата на контрол спрямо темата.
цитирай
28. kordon - от kordon до germantiger
02.06.2014 20:48
"загубата на контрол спрямо темата"
Интересно хрумване, няма що...
цитирай
29. germantiger - ...
02.06.2014 21:59
28. kordon - от kordon до germantiger
20:48
"загубата на контрол спрямо темата"
Интересно хрумване, няма що...

...

Прави впечатление в постинга и след това в доста от твоите рекоментари.
Не хрумване, а констатация, но мисля, че засега си неспособен да реагираш адекватно и да забележиш това в теб. Надявам се, с времето да съзрееш и да се самонаблюдаваш кога дойде реч за тази тема и твоята чувствителност към нея.

Пиша ти го най-дружески, без язвителност.
цитирай
30. kordon - от kordon до germantiger
02.06.2014 22:44
Благодаря за съветите. Все пак ми се струва, че всеки има нужда да се погледне отстрани, за да не изгуби връзка с реалността!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843268
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285