Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
31.01.2014 21:24 - ИГНОРИРАНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3334 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор на статията, публикувана по-долу (която е поместена в британския вестник The Guardian под заглавието „Deny the British empire"s crimes? No, we ignore them”), е английският писател и политически активист George Monbiot. В нея той алармира, че престъпленията на Британската империя са много слабо познати и че дори и малкото факти за тъмните дела на англичаните, промъкнали се случайно в публичното пространство, се игнорират напълно или се приемат с учудващо безразличие.
    
Автор: George Monbiot

    Новите свидетелства за зверствата на британците в колониите не са повлияли на нашата способност да не им обръщаме внимание.

    В полза на отрицателите на холокоста може да се каже, че те поне знаят какво отричат. Отстоявайки своята лъжа, те са принудени да създават фалшификации. На британците обаче не се налага да правят такива усилия, за да отричат колониалните зверства. Изглежда повечето хора дори не знаят, че нещо трябва да се отрича.

    Историята за благотворния империализъм, основна цел на който била не завоюването на земи, работна сила и природни ресурси, а обучението на тезумците на английски език, маниери и счетоводство, е мит, внимателно култивиран от дясната преса. Но неговата сила се основава на изключителната способност на британците да прикриват своето минало, премълчавайки неприятните моменти.

    Миналата седмица стана известно (статията е публикувана във в. The Guardian на 23 април 2012 г.), че британското правителство систематически е унищожавало документи, касаещи малтретирането на населението в колониите, и че впоследствие Форин офис (Министерството на външните работи на кралство Великобритания) е лъгал за секретното събиране на документи, съдържащи не по-малко шокиращи сведения. Харесва ли ви или не, събитието е важно. Но голямата част от британската преса или го игнорира, или го помести в бележките. Аз не успях да намеря нито едно споменаване за секретните архиви на сайта на Daily Telegraph. А Daily Mail, доколкото мога да кажа, се ограничи със статия на историка по име Lawrence James, който се възползва от случая да заяви, че всички недостатъци в управлението на колониите лежи на съвестта „на шепа безразсъдни, некомпетентни и агресивни хора”, докато всички други са били „безкористни, лоялни и дисциплинирани”.

    Но в действителност въобще не се е налагало британското правителство да крие фактите. Даже при наличието на обширна документация за сериозни престъпление тях не ги отричат, а просто ги игнорират. Например, в своята статия за Daily Mail, публикувана през 2010 година, историкът Dominic Sandbrook обяви, че „Британската империя се отличава на фона на другите като символ на толерантността, почтеността и върховенството на закона... Британците не са допускали нищо подобно на зловещите изтезания, практикувани във Френски Алжир. Той наистина ли не знае нищо за историята, която отрича?

    Професорът от Харвард Caroline Elkins почти десет години събира факти за своята книга „Британският ГУЛАГ: бруталният край на Империята в Кения” (Britain"s Gulag: the Brutal End of Empire in Kenya). Започвайки своето изследване, тя изхожда основно от това, че британската версия за потъпкването на въстанието мау-мау на народа кикую през петдесетте години (на ХХ в.) в основни линии съответства на действителността. Но след това открива, че голяма част от документацията е унищожена. Тя започва да изучава останалите архиви и провежда 600 часа интервюта с участници в тези събития – бунтовници и лоялисти от кикую и британски надзиратели, заселници и чиновници. Нейната книга е добре и подробно документирана, за което тя получава наградата Пулицър. Но Сандбрук, Джеймс и другите апологети на империята се държат така, като че ли тя не съществува.

    Елкинс показва, че британците са затворили в лагери и укрепени селища не 80 хил. кикую, както твърди официалната историография, а почти целия народ от милион и половина души. Там хиляди хора са били пребивани до смърт или са починали от недохранване, коремен тиф, туберкулоза и дизентерия. В някои лагери са умрели почти всички деца.

    В лагерите се е практикувал робски труд. Над вратите са висели назидателни лозунги от рода” Труд и свобода” и „Помагащият на себе си, получава помощ”. От високоговорителите звучали националният химн и патриотични призиви. Тези, които били счетени за нарушители, били убивани пред очите на другите. Оцелелите принуждавали да копаят масови гробове, които бързо се запълвали. Ако имате слаби нерви, пропуснете следващия абзац!

    Широко били използвани мъченията при разпити. Много мъже били изнасилени анално, за което са използвани ножове, счупени бутилки, цеви на пушки, змии и скорпиони. Любим метод бил провесването на мъжа за краката, потапянето на главата му във ведро с вода и натъпкването на пясък в задния му проход с помощта на пръчки. Надзирателите устройвали групово изнасилване на жени. Хората били гонени с кучета и им е бил пускан ток. Британците изобретили специален инструмент, с който първо смазвали, а след това откъсвали тестисите на жертвите. Те осакатявали женските гърди с клещи. Те отрязвали ушите и пръстите на затворниците и изваждали очите им. Те влачили хората със своите лендроувъри, докато телата им не се разпаднели на части. Мъжете увивали с бодлива тел и ги подритвали из двора.

(В края на 2012 г. трима кенийци на пределна възраст, участвали във въстанието мау-мау срещу британската окупация, осъждат Великобритания да им плати компенсации за това, че са били подложени на ужасяващи мъчения от английските колониални власти, включващи сексуално насилие, побоища и кастрация – Виктор Кордон).

    Елкинс привежда много свидетелства за това, че ужасите, извършвани в лагерите, били  одобрявани на най-високо ниво. Губернаторът на Кения Evelyn Baring постоянно се месел, за да не позволи привличането под отговорност на виновните. Министърът по делата на колониите Alan Lennox-Boyd нееднократно е лъгал в Камарата на общините. Това е мащабно, системно престъпление, за което никой не е понесъл наказание.

    Няма значение. Даже тези, които признават, че все пак нещо се е случило, пишат така, все едно Елкинс и нейните трудове не съществуват. На страниците на Telegraph Daniel Hannan твърди, че до смърт били пребити само 11 души. Освен това били обесени 1090 терористи и около 71 хил. човека били задържани в нарушение на правосъдието.

    Британците не броели труповете и повечето жертви били погребани в небелязани гробове. Но очевидно десетки хиляди, възможно стотици хиляди кикую са загинали в лагерите и при набезите. Ханан е един от най-въпиющите примери за ревизионизъм, които съм срещал някога.

    Без да влиза в подробности, Лоурънс Джеймс признава, че понякога са били използвани „твърди мерки”, но твърди, че „докато мау-мау тероризирали кикую, Колониалните ветеринарни служби учили туземците как да лекуват болестите по добитъка”. Като че ли не е имало заграбване на земите и добитъка на кикую, нито глад и убийства, нито широка подкрепа, която кикую оказвали на опитите на мау-мау да върнат земите и свободата. И двамата твърдят, че британското правителство незабавно пресичало всяка злоупотреба.

    Мен повече ме впечатлява не това, че те пишат подобни неща, а това, че такива изопачавания практически не се оспорват. Митът за Империята е вкоренен толкова здраво, че ние веднага отхвърляме всичко, което му противоречи. С натрупването на доказателства за гладовете, многократно провокирани от 1870-те години в Индия (виж Хронология на големите гладове в Индия по време на британското управление), както и за отношението в другите колонии, британският империализъм започва да изглежда не по-добре, а в някои случаи дори по-лошо от империализма на други народи. Въпреки това доказателствата все още не могат да разклатят мита за цивилизаторската мисия.



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843742
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285