Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
01.10.2013 11:20 - СБОГОМ, АМЕРИКА: САЩ ДЪРПАТ ШАЛТЕРА ОФИЦИАЛНО
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 17868 Коментари: 39 Гласове:
15

Последна промяна: 01.10.2013 14:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Белият дом нареди на правителствените служби да започнат да спират работа, след като Конгресът не успя да постигне компромис по бюджета, преди да изтече крайният срок - полунощ местно време, съобщиха осведомителните агенции. 

 

Приканваме Конгреса да действа бързо и да вземе решение за осигуряване на временно финансиране, за да има достатъчно време да се гласува бюджет и да се възстанови работата на най-важните обществени служби и програми, се казва в комюнике на Силвия Бъруел, директор на бюджетната служба на Белия дом. 

 

Проектобюджетът бе отхвърлен от Сената два часа преди настъпването на 1 октомври, когато стартира финансовата година в САЩ. С изтичането федералното правителство изпада в несъстоятелност и държавните учреждения ще прекратят работата си.

При това положение агенциите трябва да приложат плановете си за прекратяване на дейността си поради липса на бюджет, подчерта Бъруел. 

 

Над 800 хил. държавни служители от общо около 2 млн. от днес трябва да излязат в принудителен неплатен отпуск. 

Персоналът на учрежденията ще бъде съкратен до възможния минимум, като в някои агенции на работа ще останат едва 5% от служителите. 

За пръв път от 17 години САЩ влизат в новата финансова година, която започва днес, без бюджет. 

Причината е, че администрацията на Барак Обама и републиканската опозиция в Конгреса не успя да се споразумее за финансирането на правителството. 

 

Президентът Обама увери военнослужещите, че службата им продължава в нормален режим, но предупреди цивилните, работещи за армията, че може да се наложи да излязат в отпуск, предаде Ройтерс. 

Държавният департамент на САЩ обяви, че при всички положения ще продължи работата си.

 

Ще продължим работата си, с цел обезпечаване на националните интереси и представляването на САЩ в чужбина, както и с цел оказване на помощ на нашите съотечественици зад граница, като издаването на визи и прочие, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

 

Камарата на представителите, доминирана от републиканците, вчера за пореден път гласува законопроект за временно финансиране, който се знаеше, че е неприемлив за Белия дом. В документа бе включена поправка, която лишава здравната реформа на Обама от един от важните й елементи - задължителното медицинско застраховане на всички граждани на САЩ от 1 януари 2014 г. и така на практика се блокира влизането ѝ в сила. 

 

Сенатът пък, в който мнозинство имат демократите, не подкрепи законопроекта на Камарата на представителите. С 54 срещу 46 гласа сенаторите демократи отхвърлиха промените в програмата "Обамакеър" и върнаха обратно в долната камара на Конгреса своя проект за удължаване на финансирането на правителствените дейности през следващите шест седмици. 

 

Демократите от Сената отхвърлиха и направеното късно снощи предложение на републиканците от Камарата на представителите да се състави помирителна двупартийна комисия, която трябваше да договори спешното продължаване на финансирането на държавните учреждения и през следващата фискална година, защото не можело да се преговаря с "опрян в главата пистолет".


Меморандумът на президентската администрация, с който американските държавни агенции се задължават да изпълнят плановете си за временно спиране поради липса на бюджетни кредити: http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/memoranda/2013/m-13-24.pdf


Източник: vesti.bg

Други източници: http://www.stuff.co.nz/world/americas/9231073/Goodnight-America-US-shutdown-official

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/09/30/absolutely-everything-you-need-to-know-about-how-the-government-shutdown-will-work/

http://www.theverge.com/2013/9/30/4789162/shutdown-us-2013-nasa-epa-hhs

http://www.c-span.org/Events/Government-Shut-Down-Begins-Senate-to-Debate-House-Request-for-Conference-Committee/10737441638/




Гласувай:
15



1. vmir - Закриват Америка заради финансови проблеми ли?
01.10.2013 15:05
Пък щерка ми вчера започна работа по специалността във финансова компания №1 в САЩ, в която по официални данни, приемът е по-труден отколкото в Харвард. Колегите й са до един изявени финансови гении и изобщо не подозират, че ще им закриват държавата... Така е, след като в САЩ един процент спад се третира като сериозна криза, 3% спад - като апокалипсис, за който повечето хора дори не подозират. А у нас неизбежно, дори при 2-3 трикратен спад във финансите се е твърдяло, че е дело на американците или на западноевропейците, и такъв спад не пречел на левите да вдигнат "пенцийте" и минималните заплати, стига да гласуват за тях, след което единствената оставаща утеха е, че въпреки всичко, дните на САЩ са преброени. Поне аз, откакто се помня като човек, стане ли дума за жизнен стандарт и доходи, все този филм прожектират у нас.
цитирай
2. kordon - от kordon до vmir
01.10.2013 15:52
Според мен страна като САЩ със сериозен бюджетен дефицит и с колосален външен дълг, който наближава фантастичните стойности от 17 трилиона долара, е в много нестабилна позиция. Държавният дълг практически е невъзможно да бъде върнат, поради което страната финансира лихвите по заемите си, както и публичните си разходи с нови кредити, което утежнява все повече нейния бюджет. Това означава, че американската икономика не е в състояние да покрие баснословните разходи на държавата, като външните заеми са единственото спасение пред дефолта. Фактически Съединените щати поддържат сегашното си благосъстояние (което не може да се отрече) като взимат все повече заеми, както това правеше и Гърция, както правеше и Народна Република България. Но това не може да продължава вечно и горчивият край е неизбежен и наближава, в което ни убеждава и горната информация и още много симптоматични сигнали.
Лично на мен това не ми изглежда много оптимистично...
цитирай
3. germantiger - ;)
01.10.2013 17:21
Ахааа, вероятно поредното театро (но пък сериозно ако е такова), от друга страна щастливо (ще зарадва бол българи в блог.бг), НЕ визирам теб!
цитирай
4. staler - малко цирк по американски от рода на ...
01.10.2013 18:58
малко цирк по американски от рода на --"маитап бе уили..".първо--сащ са твърде големи за да бъдат оставени да фалират,нали така?.ако фалират къде ще бъдат реализирани мерседесите от германия,боклуците от китаи и нефтопродуктите от полувин свят?второ--дългът им е непогасим и формално те са в фалит,това е широко известно.великите им финансови гении,проповядващи монетарен фундаментализъм имат предвид останалия свят,не и америка.защото те са изключителна нация и" год блез така или иначе америка". като съберем първото с второто се получава уравнение без неизвестни--света ще го крета от криза в криза,докато нефта удари 300 зелени и нагоре па после ще видим.може пък дъщерята на вмир да изобрети някои чудодеен дериват марка фед осмо поколение.
цитирай
5. vmir - 2. kordon,
01.10.2013 20:13
kordon написа:
Според мен страна като САЩ със сериозен бюджетен дефицит и с колосален външен дълг, който наближава фантастичните стойности от 17 трилиона долара, е в много нестабилна позиция. Държавният дълг практически е невъзможно да бъде върнат, поради което страната финансира лихвите по заемите си, както и публичните си разходи с нови кредити, което утежнява все повече нейния бюджет. Това означава, че американската икономика не е в състояние да покрие баснословните разходи на държавата, като външните заеми са единственото спасение пред дефолта. Фактически Съединените щати поддържат сегашното си благосъстояние (което не може да се отрече) като взимат все повече заеми, както това правеше и Гърция, както правеше и Народна Република България. Но това не може да продължава вечно и горчивият край е неизбежен и наближава, в което ни убеждава и горната информация и още много симптоматични сигнали.
Лично на мен това не ми изглежда много оптимистично...


Дългът на САЩ наистина е колосален, това непрекъснато се повтаря от всички, но малцина добавят, че БВП на САЩ е толкова колосален, колкото и дългът им. Също така, много рядко се споменава, че от тези почти 16 милиарда дълг, вътрешния, ако не ме лъже паметта, е около 2/3. Според мен, самите американци целенасочено премълчават това и правят доста, за да изглеждат възможно най-зле в очите на останалите. Премълчава се и факта, че има държави с несравнимо по-лоши финанси от щатските, британците например имат дълг догонващ щатския, а икономиката им е в пъти-по-малка от щатската, същото важи с пълна сила и за японците, но за тези и много други примери не се споменава нищо. Да не говорим за Германия, дългът на която спрямо БВП е почти 2 пъти по-голям от щатския, а я превъзнасяме като финансовия стожер и благодетел на Европа. Много са лъжите и предразсъдъците у нас, които предопределят споделянето на наивните очаквания и оценки за другите, нека завърша с това, че САЩ трудно биха се класирали даже в 20 - тицата на най-тежко задлъжнелите големи икономики в света.
цитирай
6. kordon - от kordon до vmir
01.10.2013 21:59
Трябва да отбележа, че в коментара Ви има определени неточности. Дългът на Съединените щати в момента, в който пиша това, е 16 трилиона 959 млрд. 778 млн. (а не 16 млрд. както твърдите Вие), но нараства всяка секунда с десетки хиляди долари (ето официалните индикатори, които отчитат активно различните параметри на щатския дълг в реално време: http://www.usdebtclock.org/). Освен това при страните с конвертируема валута (какъвто е случаят със САЩ) дългът не се дели на външен и вътрешен („от тези почти 16 милиарда дълг, вътрешния, ако не ме лъже паметта, е около 2/3”), тъй като всички кредитори имат равни права, за разлика от тези с неконвертируема валута, където правилата са други. Британският дълг е 90.7% от БВП, което означава, че в абсолютни стойности е десетки пъти по-малък от американския. Актуалният дълг на Федерална република Германия е 81.20% от БВП (и намалява, макар и с бавни темпове, предвид стабилното икономическо състояние на германската икономика), което е много далеч от Вашето твърдение, че „дългът на която спрямо БВП е почти 2 пъти по-голям от щатския”. Реалният размер на германския дълг е 2,150,500 млн. евро., което отново е десетки пъти по-малко от щатския. Да, има страни с дълг, който спрямо БВП е по-голям от този на САЩ, например Гърция, но знаем (или поне някои знаят) какво се случи с нея.

В заключение ще кажа, че твърденията Ви се основават на грешни предпоставки, което предполага и грешни изводи.
цитирай
7. bulgarinut57 - ЗА СЛЕПИТЕ.
01.10.2013 23:40
"В заключение ще кажа, че твърденията Ви се основават на грешни предпоставки, което предполага и грешни изводи." -
Категорично сте точен, г-н Кордон !

Пропагандата е едно, информацията е друго нещо.

http://www.webofdebt.com/

http://www.lisamharrison.com/pdf/Web%20of%20Debt%20By%20Ellen%20Hodgson%20Brown.pdf

http://image.yaymicro.com/rz_1210x1210/0/5ee/toilet-paper-roll-of-money---hundred-dollar-bills-5ee9a0.jpg

http://www.pinterest.com/pin/563090759629479893/

И още едно четиво за размисъл: http://www.whale.to/b/allen_b1.html
цитирай
8. vmir - 16 или 17 трилиона не променят нещата, ясно споменах, че дългтът е колкото БВП, а това прави неволната ми грешка от 1000 пъти очеввадеща и негодна за каквито и
02.10.2013 01:10
kordon написа:
Трябва да отбележа, че в коментара Ви има определени неточности. Дългът на Съединените щати в момента, в който пиша това, е 16 трилиона 959 млрд. 778 млн. (а не 16 млрд. както твърдите Вие), но нараства всяка секунда с десетки хиляди долари (ето официалните индикатори, които отчитат активно различните параметри на щатския дълг в реално време: http://www.usdebtclock.org/). Освен това при страните с конвертируема валута (какъвто е случаят със САЩ) дългът не се дели на външен и вътрешен („от тези почти 16 милиарда дълг, вътрешния, ако не ме лъже паметта, е около 2/3”), тъй като всички кредитори имат равни права, за разлика от тези с неконвертируема валута, където правилата са други.
В заключение ще кажа, че твърденията Ви се основават на грешни предпоставки, което предполага и грешни изводи.


Моля, потърсете актуалните данни към един момент за различните държави, защото са много различни от Вашите, без това различие да се дължи на неволна грешка от разсеяност. Няма как да сравните US дълга в настоящия момент с дълга на другите държави отпреди години. Дори не ми се спори за твърденията, че дълга не се сравнява като отношение към БВП и нямало значение дали дълга е външен или вътрешен не, защото последствията между външен и вътрешен дълг не може да бъдат съизмерими в малки и политически лабилни държавици, а защото става дума за държава, в която повсеместната корпоративна култура е комбинирана със закони и практика на непонятно лек за представите ни фалит. Това прави и проблема непонятен в държава като нашата, в която няма дори закон за фалита, камо ли опит и традиции в практикуването и разбирането му. "Разбирачите" на проблема у нас следват единствено грешното си убеждение, че разбират неща, от които реално нямат дори елементарна представа.

Съжалявам, че не сте забелязали чисто техническата ми грешка в самата стойност на US дълга и сте построили отговорът си върху вярата, че наистина нямам елементарна представа за цифрите, които споменавам.

Ето един списък за положението към края на миналата година. По тежест на дълга спрямо БВП, щатите са на 20-то място от сравнените към съответния момент държави:

http://libertarianpress.co.uk/2012/11/15/biggest-debtor-nations-some-astonishing-figures-for-you/

цитирай
9. bulgarinut57 - http://libertarianpress.co.uk/2012/11/15/biggest-debtor-nations-some-astonishing-figures-for-you/
02.10.2013 07:33
And my response: I was not at all cailnlg you a liar.
I always appreciate your comments.I was, however, saying that the sources from you were citing are filled with lies. At least if they claim that stopping the drug war in Portugal has caused a 40% spike in murders. Where is this 40% increase? I just don’t see it. Seriously. No two numbers give a 40% increase, right? I may be missing something.But I’ve been in the game too long to believe crazy stats that come from drug prohibitionists.Again, I think both sides twist data sometimes intentionally and sometimes unintentionally, but the I’ve yet to see the pro-drug-legalization side just make shit up.Also, I don’t know Portugal well. I’ve never been there. I really have no idea how things are working out. But I do know Amsterdam pretty well. And I hear what people (who have no clue) say about the Dutch drug policy. So I certainly suspect similar lies from prohibitionists about Portugal.Look, if crime really is exploding there because of their drug policy, then it’s not a good policy. And the benefits of any policy that focuses only on users is going to be limited in what it can do. I’ll look over your links as soon as I can.
цитирай
10. vmir - 9. bulgarinut57 - http://libertarianpress.co.uk/2012/11/15/biggest-debtor-nations-some-astonishing-figures-for-you/
02.10.2013 08:19
Да не забравяме, че проблемът в постинга не е по методиката за оценка на отделните държави, а за положението в щатите. Има ли смисъл да се уповаваме на това, че САЩ, или която и да било държава, ще фалира??? Що за мазохист трябва да е човек, да споделя "научно доказаният" от Маркс банкрут на капиталистическите държави, след като 150 години след тази "научна прогноза", "цитаделата на капитализма" САЩ са с пъти по-мощна икономика от всяка друга държава? Колко заблуден, захлупен, загубен или незнам какъв трябва да е човек, за да разчита, че САЩ ще фалират, без да има идея що е фалит, освен глупостите, с които са го плашили от малък, и са се постарали да го донаплашат с българските фалити, тежестта на които, инициаторите на тези фалити са струпали на балъци като него, а сега го будалосват, че и в САЩ ще се случват глупостите, които му се случват тук.
цитирай
11. theeconomist - Привет, колега!
02.10.2013 08:59
Радвам се, че още един блогър е обърнал внимание на финансовата ситуация в САЩ, макар и в друг ракурс.
Поздрави за постинга и коментарите.
А на този "фмир", не обръщайте внимание. Той е икономически илитерат, социален лузър и елементарен папагал. Единствените му икономически познания са свързани с хвалбите, че щерка му била вече шеф на Chase Мanhattan Bank и че той има да плаща доживотен кредит в България.:-)))

Само вижте изреченията му по 7 реда и ще се убедите в правотата ми.:-))
цитирай
12. daimyo - Затварянето на един музей и зоопарк ...
02.10.2013 10:04
Затварянето на един музей и зоопарк аз лично не го виждам като спиране на САЩ...
Това е прах в очите на хората да ги пооплашат малко и да ги подготвят за нещо по-голямо
цитирай
13. usandthem - kordon - търся отговор на въпроса -
02.10.2013 10:18
- дали тези, които продължават да дават кредити на САЩ , не са достатъчно умни и компетентни и не виждат, че (цитирам вас) " американската икономика не е в състояние да покрие баснословните разходи на държавата, като външните заеми са единственото спасение пред дефолта" , или вие сте на недостижимо за тях високо ниво на икономическа компетентност ?! Ще разчитам на това ниво, за да ми отговорите и на още един въпрос - Дълг към кого е държавния дълг на САЩ ? И има ли разлика между държавен и външен дълг ? Колкото до размера на дълговете - ако ,примерно, на вас банките отпуснат 100 000 лева кредит, а на "Лукойл" - 1 000 000 000, то означава ли това, че вие сте в цветущо икономическо състояние, а рафинерията пред фалит ?!
цитирай
14. kordon - от kordon до theeconomist
02.10.2013 11:06
Благодаря за комплиментите!
Без да претендирам, че знам всичко, то и непълните ми познания сигнализират, че в Съединените щати нещата не са розови и въпреки някои временни положителни резултати, проблемите са фундаментални и непоправими. Повечето хора не забелязват това или поради липса на информация, или поради замъгляваща преценката им пристрастност, или поради и двете заедно. Но това е естествено - болшинството от населението вижда проблемите едва когато го шамаросат през лицето и станат твърде болезнени, за да не им обърнат внимание.
цитирай
15. germantiger - ...
02.10.2013 11:20
НЕ се чудя защо никой (поне в блог.бг) не посочва следващото:

1. ОК, САЩ са в дълг - това бол червен българин и нечервен го сочи в блог.бг.

2. "Аджеба" колко другите дължат на САЩ и на кого всъщност САЩ дължи (не с общи думички) а "мота-мо" с КОНКРЕТИКА?

3. ЗАЩО САЩ са в положението което са?

Струва ми се почти или всички четени от мен приключват с пункт 1?!
цитирай
16. staler - чи таз питанка и отдавна разгада...
02.10.2013 13:33
чи таз питанка и отдавна разгаданъ--правителствата на сащ дължат наи вече и преди всичко на фед,които пък въобще не бере грижа да си събере вересиите---ощв утре може да си нащрака несколко стотин милиарда на компютрите.тука номера и експорта на реални благини към блеснатите да не секва---затуи пък се грижат все сериозни учреждения като цру,първи,втори ....и т.н. до седми американски флот,ввс и прочии които осигуряват реда и хаоса около газо и петролните производители.хочеш нефт,заплачиваи с зеленими гущерами,не имееш гущерами---блъскаи у завода да произведеш нещо полезно за америката и она че ти плати с зелени...... и така до края на приказката.
цитирай
17. dimat - първо правя уточннието,че в сравнение с вас,аз съм лаик,
02.10.2013 15:31
и като такъв имам един въпрос.
Чел съм нееднократно от специалисти в областта на икономиката и финансите,че парите в световен мащаб,многократно превишават създадения от света БВП.От друга страна,според това,което съм учил някога,парите би трябвало да съответстват на всички създадени стоки и услуги,в стойностно изражение.Ако от някъде се отпечатат допълнителни пари,се получава инфлация и не след дълго,те би трябвало,"да изгорят" и се редуцират до необходимото количество,за да се запази това съответствие.Да,но излиза,че това не е така.Банките могат да си "печатат" толкова ,колкото си пожелаят и никой не може да ги спре.При това "печатат" не е точната дума.По-точната е,"правят си допълнителни записи в компютрите на банките".След което,"раздават" тези записи на търговските банки, или на правителства,НО СРЕЩУ ЛИХВА И ОБЕЗПЕЧЕНИЕ(РЕАЛНИ АКТИВИ).С други думи,раздават "нищо",срещу "нещо",като това "нещо" може да бъде и "провеждане на реформи"т.е ,директно управление на населението,с административни средства,наложени на администрацията.А ПАРИ,ДЕ ФАКТО,НЯМА.НЯМА!!!
ВЪПРОСА МИ Е: КАК ТАКА СЕ УПРАВЛЯВА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА,ЧРЕЗ БАНКИТЕ,КАТО РЕАЛНО НЯМА (ИЛИ ИМА САМО МАЛКА ЧАСТ) ПАРИ???
цитирай
18. kordon - от kordon до usandthem
02.10.2013 18:09
Аз, естествено, не съм нито най-компетентния в тази материя, нито най-прозорливия и освен мен много други хора ¬– икономисти и финансисти, обръщат внимание на тези проблеми. Тъй като Вие ме питате дали кредиторите на САЩ не забелязват проблемите на страната, аз ще отговоря, че няма как да е така, защото те са незабележими само за незаинтересуваните и слепите от пристрастия. Причината, поради която продължават да отпускат заеми, е в наличието на някаква изгода, което е и основният двигател на всякаква икономическа и финансова активност. В крайна сметка те печелят от лихвите, а не раздават кредитите си безвъзмездно. Но мотивите на Китай, например, който е най-големият външен кредитор на Съединените щати, отиват далеч извън лихвените проценти. Изкупувайки американски съкровищни бонове, китайците поддържат стабилността на долара и същевременно държат своята валута на ниско равнище. За какво е нужно това? Първо, ниската стойност на юана (renminbi – буквално „народни пари”) подпомага конкурентноспособността на китайските износители, чиито стоки поради тази, както и поради други обективни причини, са с достатъчно ниски цени, което ги прави по-търсени. Всяко покачване на китайската валута е удар върху експорта на страната. Неслучайно американските правителства упрекват Китай, че умишлено държи нисък курса на валутата си (макар че американците също манипулират курса на долара в посока надолу, като пускат повече парични средства на пазара). Второ, поради разбираемото желание на китайските управляващи да натискат юана надолу и заради огромните търговски излишъци, обусловени от сериозното превишаване на износа над вноса (което генерира много свободни капитали, които трябва да се вложат някъде), Пекин е мотивиран да изкупува американски дълг под формата на дългосрочни и краткосрочни ценни книжа. По този начин Китай става най-големия държател на американски държавен дълг и най-големият притежател на валутни резерви в американски долари в света (т.е. китайците притежават повече валутни резерви в долари от самите американци). Но това, оказва се, е нож с две остриета! Слуховете, че Китай може да използва дълга на САЩ като дипломатическо или икономическо оръжие, се опровергават от доклад на Пентагона от 2012 година. Според него огромните вложения на Китай в американски дълг представляват риск за неговата националната сигурност. Причината е, че всеки срив в стойността на долара ще доведе до колосални загуби на китайските инвестиции в американски държавен дълг и в запасите от американска валута. Поради тази причина Китай се е превърнал в заложник на своята страст към притежаване на американски държавни облигации и резерви в щатски долари. Затова и всяко сътресение на пазарите в САЩ или всяко напрежение в Конгреса и в политическата сфера, което може да влоши доверието на инвеститорите в американската икономика и да доведе до девалвация на долара се посреща с особена тревога от Пекин.

„Дълг към кого е държавния дълг на САЩ” питате Вие. На този въпрос можете да намерите отговор в интернет, където има предостатъчно информация. Аз не се наемам да отговоря, защото тук не става дума за един или двама кредитори, а за десетки.

„И има ли разлика между държавен и външен дълг?” е следващия Ви въпрос. Естествено, че има такава разлика. Тя се състои в това, че държавният дълг е само този, който правителството дължи на някакви кредитори, независимо дали са външни или вътрешни, независимо дали са банки, други държави или международни институции (МВФ, СБ, ЕЦБ). Докато външният дълг е много по-обширно понятие, което обхваща сумата от дълговете на всички местни лица към кредитори извън страната. Длъжници могат да бъдат държавата, регистрирани в страната предприятия и жители на страната, а кредитори - чужди държави, банки и други предприятия или частни лица от други страни, както и международни финансови институции, като Международния валутен фонд и Световната банка.

Надявам се, че тази информация Ви е била полезна.
Виктор Кордон
цитирай
19. kordon - от kordon до vmir
02.10.2013 18:40
Данните от линка, който сте посочил, представляват статистика за Брутния външен дълг, който обаче е сбор от държавногарантирания дълг (който ни интересува и който единствено вълнува инвеститорите) и частния дълг (т.е. задълженията на регистрирани в страната банки, предприятия и жители на страната към нерезиденти). И тъй като частната задлъжнялост няма никакво отношение към дълга на държавата към външни и вътрешни заемодатели, тя не представлява интерес в случая. Но цитирането и спекулирането с тази статистика е стар трик, тъй като прави положението на САЩ да изглежда по-добро, отколкото е в действителност.

Мога да Ви уверя освен това, че абсолютно всички данни, които съм използвал в своите коментари, са съвсем актуални от текущата година и при желание мога да посоча официалните източници. Аз обаче не мисля, че грубото и механично сравняване на показателите на различните страни е удачен подход за оценяване на реалното състояние на техните икономики и общества. Ще дам пример с Испания, чийто публичен дълг далеч не е от най-фрапиращите и е с по-скромни стойности, която обаче се намира в тежка политическа и икономическа криза с над 26% безработни (ок. 4-5 млн. души), с над 55% младежка безработица, със стотици хиляди (да, над триста хиляди) души, чиито домове са били отнети от банките поради невъзможност да обслужват ипотечните си кредити, с много хора, които вече са отпаднали от социалните програми за безработица и подпомагане и са принудени да живеят на улицата. Факторите, които влияят върху икономическия и обществения живот са твърде много и понякога не са достатъчно видими, така че простото съпоставяне на сухите икономически цифри в никакъв случай не дава реална картина на действителното положение на отделните държави.
цитирай
20. usandthem - kordon - направили сте си труда, да отговорите наистина на въпросите ми,
02.10.2013 18:50
които бяха по-скоро риторични и до известна степен( мека и учтива) иронични. Целта им беше да посочат неоснователността на "тревогите" на всички "загрижени" за състоянието на американската икономика. Надявам се , да ви е ясно, че така нареченото от вас "дърпане на шалтера", няма нищо общо с това състояние. Ще ви пратя линк, от който ще видите, че такова дърпане на шалтера е 18-то поред и винаги е било израз на политическото противоборство на демократи и републиканци, в зависимост от това, кой в определен момент е имал президентската власт,а кой е контролирал Сената и Конгреса. Колкото до Китай - съгласен съм с казаното от вас, със забележката, че юанът струва, колкото каже китайската комунистическа партия. Това е и основната пречка , той никога да не може да замени долара. Ако сте инвеститор и си зададете въпроса : " ВЯРВАМ ЛИ на тази партия достатъчно, за да и доверя капиталите си в дългосрочен план, ще разберете тезата ми.Впрочем ,за последните пет години китайския дълг е нараснал със 70% и надвишил два пъти ВБП на държавата. По въпроса за държавния дълг, явно не сте наясно - връщам ви "съвета" , потърсете в гугъл. Или прочетете коментар 16, макар да не съм съгласен с автора му, по обяснението му ,че долара е налаган насилствено , за да текат блага към щатите. Блага текат и към Финландия и Люксембург примерно. Пък, едва ли е издържана тезата, че САЩ, по някакъв насилствен начин карат Русия да държи държавния си резерв в долари и търгува суровините си пак за същата валута. Просто, реалностите са такива - валутата на най-мощната икономика е най-сигурна в очите на световните инвеститори. Те се интересуват от печалбата, ако България ги убеди, че лева е най-сигурната валута, те няма да се поколебаят да я използват. Един инвеститор си задава въпроси от типа- " Къде е най-малката вероятност от национализация на икономиката, къде съдебната система ще защити интересите ми, ако някой местен политик, или мафиот ги застраши, къде икономиката е диверсифицирана, а не е зависима от ..
цитирай
21. usandthem - продължение
02.10.2013 19:02
... от полезни изкопаеми с неясно бъдеще и стойност". В крайна сметка, къде правилата се определят от борсата и икономическата логика на пазара, а не от този, който в момента е на власт. Когато страните от митичният и "страшен" БРИКС , настигнат САЩ ,имено по тези показатели, тогава ще имат някакъв резон , периодичните съобщения ,изказвани вече доста години, за смъртта на долара и американската икономика. Тогава ,може би, някоя от тези държави , също ще може да печата своята си валута, в каквито обеми желае, без да я унищожи в дълбока инфлация. До тогава "шалтерът" остава вдигнат.

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/09/25/here-is-every-previous-government-shutdown-why-they-happened-and-how-they-ended/?tid=sm_fb
цитирай
22. kordon - от kordon до usandthem
02.10.2013 19:23
Всъщност, коментарът ми, макар и формално отправен към Вас, в действителност е насочен към евентуалните читатели, които биха имали нужда от обяснение на някои процеси, течащи в сферата на политиката и икономиката в глобален мащаб. Вие, разбира се, не се нуждаете от такова, тъй като очевидно имате своя изградена представа за тази материя. Все пак ми бе интересно да беседвам с Вас, въпреки принципните ни различия.
цитирай
23. staler - вие, юез и други, може и да не сте с...
02.10.2013 20:34
вие,юез и други,може и да не сте съгласни с силовото налагане на долара,като правилна валута за покупка на нефто и газо продукти.то и други имаше несъгласни,но я вижте какво им се запролети,кои си отиде с щик в задника,кои намаза въжето.....рашките както е известно отдавна са схванали схемата и където могат бягат от долара---я с бартери ,я с юро.....но те не са фактор които може да обърне накъдет си иска борсите,свет.търговия и прочие...това не е единствената причина $ да е св.резервна валута,но това е безусловно наи важната.
цитирай
24. germantiger - ...
03.10.2013 08:17
Впрочем най-дължали Япония, България пък се мъдри с едни 16% към какво и кого скоро ще разбера... в англоговорящите сайтове хората пишат (под хора разб. икономисти), че всъщност САЩ дължали много по-малко трилиони. А пропо и Швейцария дължи - сериозно ;)

Аз нямам интерес или познание в икономичеаски "теми", но вчера погледнах и може скоро - 3-4 дни в блога ми да се погледне с постинг!

НА ТРИТЕ МИ ВЪПРОСА ОТГОВОР ДА ЧАКАМ ИЛИ НЕ?
(към всеки желаещ ако има такива, не само към автора)

P.S.
В англо-говорящото инфо си пише, че ПАРКОВЕТЕ ГИ ЗАТВАРЯТ ЗА ТРЕТИ ПЪТ, ПЪРВИЯ ПЪТ ЗА 5 ДНИ, ВТОРИЯ СЛУЧАЙ ЗА 21... Има нещо гнило в Дания и в прочита на българите през английски. Пропуски най-малко или "криво огледало".

Във видяното от мен САЩ не дължи "толкова", затварянето на националните паркове не е прецедент, а едва ли не моментна практика, на самия САЩ дължат бол, Япония, Гърция, Италия дължат повече от САЩ като външен дълг, а дължимото от Щатите е "към самите себе си" (непрецизно написано) както друг е коментирал по-горе.

НАЙ-МАЛКОТО - немалко блогъри струва ми се едностранчиво се "позиционират"!
цитирай
25. kordon - от kordon до germantiger
03.10.2013 11:04
Всъщност проблемите на САЩ са много по-големи, отколкото официално се признават, тъй като чрез различни манипулации американците изключват от реалния си дълг редица държавни задължения. Например, към публичния дълг на Съединените щати не се прибавят дълговете на отделните щати, корпорациите или физическите лица (които са колосални), дори когато са гарантирани от държавата. По този спекулативен начин действителният дълг се редуцира изкуствено до по-приемливи размери и се хвърля прах в очите на несведущите и на наивно доверяващите се.

На останалите твои въпроси аз (както и много други хора) си имам собствен отговор, но нямам време да го споделя с публиката (което може да не е голяма загуба за нея). Освен това, ако имаш интерес по тази тема, може сам да се осведомиш, да анализираш проблема и да си изградиш своя версия, без да разчиташ на чужди мнения, които винаги са субективни, включително и моето.

Та, ако човек се рови в нтернет пространството ще открие всякакви гледни точки, дори и такива, които представят положението на САЩ в розова светлина. Могат да се срещнат всякакви статистики и диаграми, много от които обаче използват спекулативни методи, за да заблудят невежата публика и особено тези, които фанатично вярват в непогрешимостта на Вашингтон. Затова е възникнала и приказката, че най-лесно се лъже тоя, който иска да бъде излъган. По същия начин днес има хора, които защитават социализма и неговата икономическа политика, въпреки че този строй потъна в небитието поради собствената си несъстоятелност. Но те упорито намират „аргументи” в подкрепа на своята теза, за които апологетите на комунизма се хващат като удавник за сламка.

Да, Съединените щати няма да фалират днес или утре, но това непременно ще се случи в обозримо бъдеще, защото те са поели по инерция надолу по наклонената плоскост и вече нищо не може да ги спре. От тук нататък пропадането им може само да увеличава своята скорост и свидетелство за това е непрестанното и бързо покачване на държавния дълг, който расте всеки час с няколко милиона долара. Това означава, че без външно финансиране САЩ биха изпаднали в състояние на неплатежоспособност, т.е. на държавен банкрут, защото американската икономика не е способна да генерира приходите и средствата, необходими за покриване на публичните разходи. Рано или късно балонът, наречен „Съединени американски щати”, ще се спука и ще донесе огромни проблеми на световната икономика и ще доведе до тежки социални сътресения в световен мащаб.
цитирай
26. staler - изглежда некои хора тука ги вълнува ...
03.10.2013 12:39
изглежда некои хора тука ги вълнува кои на кого колко точно дължи с таината надежда да хванат аджеба наи накрая кои е кредитора,у кого е дебелата пачка.работата е там че дебела пачка няма,има гениално проста схема за създаване и дестрибуция на дълг.когато амер.президент отиде в фед и каже----я ми даите 300 миларда на заем,фокусниците там просто отварят компютрите и правят запис---дължими 300 милиарда,които по съществуващите сега приципи на банкиране автоматично стават актив на фед.тоест съваршенно несъществуващите/неподплатени с никаква реална стоиност/виртуални пари се сътворяват от вакуума.и двете страни в сделката се разотиват доволни.фед купуват америка за пореден 1268ми път без това да им струва нещо.президента--тоже доволен,има си парици за харчлък.как става дестрибуцията"?всеки по света,които си купи амер.държ.ценни книжа или пък изнесе за сащ стока,суровина и пр. и получи в замяна долари,прави споменатата двоичица щастлива--срещу виртуална реалност тя получава съвсем реална ,здраво отработена благина.при това президента няма никакво намерение някога да се издължи напълно на фед,нито пък фед-да си събере,покрие вземанията.некакви плащания се правят само за пред публиката.защо тогава мераклиите да заработят долари не свършват?по много причини.1.$ е световна резервна валута,по времето когато е бил приет за такава е бил с златно покритие.през 70те сащ за пореден път тихо и хладнокръвно фалират и отменят златното покритие.могат да си го позволят--капана вече щракнал и вътре пърхат всекакви германии,японии и пр. които са си построили икономиките до голяма степен върху експорта за сащ....2.енергоресурсите=нефт и газ.продават се срещу долари.защото гарант по доставките е чичо сам с големия гън.защото наи богатия раион на нефт е много неспокоен,защото има един удобно вечен,неразрешим арабско--евреиски конфликт,едни сунитско=шиитски разправии,едни алкаиди,едни кюрди пръснати навсекъде,едни цветни революции и т.н....3.защото съвременния капитализъм е построен върху.
цитирай
27. staler - . . . 3. защото съвременния капит...
03.10.2013 13:07
...3.защото съвременния капитализъм е построен върху свръх стимулираното потребление/спокоино може да се говори за изнасилено потребление/.за него много по страшно е пазара,потреблението да намалее с дела на сащ ,отколкото факта че последните плащат кажи-речи цветна хартия....4.борсите,банките,междунар,търговия,финансите и пр в съвременния им вариант.исторически са се развили и стъпили върху долара.а те са доста консервативни.5.развития запад не е просто невинна жертва на тази схема,напротив,активно участва в смученето.има светоно утвърдени западни фирми и корпорации които само от името /бренда/на продукцията си правят милиарди свръхпечалба.например мерседес среден клас продаващ се за 40-50 хилки в зелено,всъщност струва на производителя 3-4 пъти по малко....6.китаеца.ми тои до вчера ручаше врабчета.благодарение на америката стана световна икономическа сила.какво го боли че долара е станал малко много измислен след като е вече в голямата игра....и пр и пр...все пак някои плаща сметката ,нали така?кои е тоя балук?ами поогледаите се наоколо в непосредственна близост.
цитирай
28. kordon - от kordon до staler
03.10.2013 13:32
Вашите коментари винаги са много точни, макар и изказани в своеобразен ироничен тон. Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
29. usandthem - staler - много живописно, много забавно и много Вярно.
03.10.2013 14:33
Също така много убедително доказване на тезата"защо САЩ не може да фалира". Истината е нелицеприятна, но това е положението - явно световната икономика е силно зависима от американското потребление. Неведнъж съм казвал на възторжените фенове на Китай, които в негово лице виждат гробокопача на Америка, че без американския пазар, в Китай ще изникнат още едни Хималаи от джапанки, потници, детски играчки и други подобни стоки. Справедливо ли е ?! Не, разбира се, особено от наша гледна точка.Но е факт. И дано накрая автора на постинга(кордон) най-сетне, чрез примера за "фокуса" разбере, че твърдението му, цитирам , "Това означава, че без външно финансиране САЩ биха изпаднали в състояние на неплатежоспособност, т.е. на държавен банкрут, защото американската икономика не е способна да генерира приходите и средствата, необходими за покриване на публичните разходи." е невярно, защото държавният дълг е дълг към ФЕД, тоест, към себе си, макар и ФЕД да е частна институция.И, че блокирането на "обамакеър" от Сената не е повод за нова серия от злокобни предсказания за края на щатите. Пък заглавия от типа "Сбогом Америка" са направо смешни. Както staler много находчиво е обяснил, най-големите и най-богати държави, включително Китай и руските олигарси, са заинтересовани да поддържат статуквото. Та ,по-кротко с шалтерите и дългите сбогувания !
цитирай
30. kordon - от kordon до usandthem
03.10.2013 16:16
Сигурно знаете, че повече от половината дълг на американското правителство е към чужди кредитори, следователно твърдението, че „държавният дълг е дълг към ФЕД, тоест, към себе си” не е съвсем коректно, меко казано. Освен това да не забравяме, че проблемът с бюджета в момента само отклонява вниманието от основния въпрос за тавана на държавния дълг, който виси като дамоклев меч над Вашингтон. Според изчисленията на Министерството на финансите финансовите възможности на държавата ще бъдат ИЗЧЕРПАНИ в средата на октомври. По думите на министъра на финансите Джак Лю, всяко забавяне на повдигането на тавана на дълга може да доведе до непоправими щети за икономиката на САЩ.

Това че „световната икономика е силно зависима от американското потребление” далеч не означава, че САЩ не могат да фалират. Преди 2 хиляди години Рим е бил могъща и непобедима военна сила, политически и икономически колос, най-развитото във всички отношения общество, основният двигател на икономиката в огромни области от древния свят, но това не попречи империята да залезе и изчезне не без причина на недалновидна икономическа политика и проблеми, сходни с тези на днешна Америка. Това ни напомнят думите на Уил Дюран, че „Една велика цивилизация не може да бъде завладяна отвън, докато не се разруши сама отвътре” (Will Durant (1885–1981): A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself within). Дюран казва още: „Основните причини за падането на Рим лежат в неговия народ, в неговия морал, в класовата борба, в пропадащата търговия, в бюрократичния деспотизъм, в задушаващите данъци, в неговите консуматорски войни”. Аз виждам в това незавидното бъдеще на Съединените щати.

Тежките времена, които, според мен, предстоят без съмнение за американския народ, ще бъдат причинени не от Китай, Русия или някой друг външен враг, а от неразумна политика, от потъпкване на основни и жизненоважни икономически, политически и дори културни принципи, както и от пренебрегването уроците на историята.
цитирай
31. germantiger - ...
03.10.2013 21:09
25. kordon - от kordon до germantiger
11:04
Всъщност проблемите на САЩ са много по-големи, отколкото официално се признават, тъй като чрез различни манипулации американците изключват от реалния си дълг редица държавни задължения. Например, към публичния дълг на Съединените щати не се прибавят дълговете на отделните щати, корпорациите или физическите лица (които са колосални), дори когато са гарантирани от държавата. По този спекулативен начин действителният дълг се редуцира изкуствено до по-приемливи размери и се хвърля прах в очите на несведущите и на наивно доверяващите се.

На останалите твои въпроси аз (както и много други хора) си имам собствен отговор, но нямам време да го споделя с публиката (което може да не е голяма загуба за нея). Освен това, ако имаш интерес по тази тема, може сам да се осведомиш, да анализираш проблема и да си изградиш своя версия, без да разчиташ на чужди мнения, които винаги са субективни, включително и моето.

...

Вървиш "след мен" казано на шега (и не на шега). Преди 2 дни започнах с мнението и собственото търсене и това личи в коментарите ми. Точно това направих и вчера отделяйки пренебрежително малко време (темата заслужава много повече сериозност) и КАКТО ПОСОЧИХ ДНЕС забелязвам за пореден път "едно огледало", едностранчивост и ограниченост в немалко от блогърите (вкл. в блогър кризата цитиран в предходния ти постинг).

За манипулацията - ще се съгласиш, че тя се прави про и контра САЩ, пропуснал си едната и пишеш за другата. Знам, че не си тъй наивен да допускаш само про-щатската.

...

Моя извод в "рамките" на 3 дни:

- не четете английски или избирателно го четете
- представяте едната гледна точка

Разбира се това е ваше право, но тази ограниченост или предпочитание ви отдалечава от истината.

А пропо като се ровех в нет-а (както ти казваш) не открих розово за щатите (каквото ти споменаваш), а доста черно и сиво. Просто наблюдение, което си има логично обяснение.

Ние нямаме спор, защото аз не се съмнявам в проблемите на щатите, а съм предпазлив към инфото с което оперирате, задавам въпроси във основа на него - да не ги задавате публично и да не пишете възможните отговори е ваш избор, пожеланието ми да стигате и по-далеч.
цитирай
32. germantiger - Това е
03.10.2013 21:27
Човек с твоя потенциал не трябва да е рупор, а да е нализатор в повече.

Нежеланието, примерно липсата на време, избора на тема в която да включиш своя потенциал вкл. философски и не само който имаш повече от мен - това вече са обяснения.

Мисълта ми е, че ти като чоявек, който познавам можеш успено да анализираш и да предлагаш отговори на различни въпроси (дали икономическите са сред тях не знам, но допускам да).

Аз съм ясен:

- ОК Щатите имат проблеми, вероятно фундаментални

- ОК защо имат тези проблеми, кой, кога, къде, какво и защо

- Какво е ОК в Щатите, какво е зле в другите би могло да е в плюс към темата
цитирай
33. kordon - от kordon до usandthem
03.10.2013 21:31
Като допълнение към предходния ми коментар и като контрааргумент срещу Вашето твърдение, че „САЩ не може да фалира", защото „световната икономика е силно зависима от американското потребление”, ще прибавя и следния исторически пример. За дълъг период от време Британската империя е едноличен глобален лидер, който безспорно доминира в политически, военен и икономически аспект над целия свят. Тя притежава над 33 млн. кв. км. колонии с близо половин милиард души поданици и почти неизчерпаеми ресурси. Великобритания е най-големият индустриален производител, най-големият износител на промишлена продукция, най-големият експортьор на капитали, най-големият кредитодател, там се извършват най-важните научни и технически постижения. Изобщо Англия е неоспоримият световен хегемон. Но след известно време, под влиянието на обективни фактори, от най-голям заемодател се превръща в длъжник на Съединените щати, губи колониите си и първенството си в икономиката, политиката и военното дело, изпада в състояние на второстепенен фактор, а след Втората световна война се нуждае спешно от средствата, които отпускат САЩ чрез плана Маршал (Обединеното кралство получава 23% от целия обем помощи по тази програма, която включва общо 17 страни), за да се спаси от острата икономическа криза и нарастването на социално напрежение, които създават предпоставки за политически изменения.

Изводът е, че светът е една динамична система, върху която влияние оказват твърде много фактори, които е невъзможно да бъдат обхванати от икономическите анализи и статистики, ограничаващи се само в своята сфера. Историческите примери доказват, че вечни и непроменими константи не съществуват и тези сили, които днес са били на върха на своето могъщество, утре може вече да са на дъното.
цитирай
34. kordon - от kordon до germantiger
03.10.2013 23:00
Признаването на проблемите на САЩ вече е основа, върху която можем да дискутираме. Естествено най-важният въпрос е какъв е генезисът на тези проблеми и дали те могат да бъдет преодолени или не. Отговорът ми на втората част на въпроса е отрицателен, защото смятам, че Съединените щати са тръгнали по пътя на великите империи, които на даден етап от своето развитие неминуемо залязват и това не може да бъде превъзмогнато (аз поне не знам за случай, при който някоя сила стои вечно на върха на световното господство, без да се сгромоляса). А за първоизточниците на тези проблеми вече сме беседвали, но съм останал с впечатлението, че моята гледна точка не е предизвикала интереса ти, поради което сметнах за необходимо да не я натрапвам повече. Все пак, ако подходим логически към проблема, ще установим, че щом една система (държава) функционира удачно, значи тя разполага с необходимите за това характеристики (потенциал). Когато обаче възникнат проблеми, това означава, че е настъпила някаква промяна в тази система (иначе не биха възникнали проблеми). Това можем да приложим и към Съединените щати, които благодарение на своя човешки и интелектуален ресурс успяха да отнемат световното лидерство на такава сила като Британската империя. Но ето че в някакъв момент се появяват редица много сериозни затруднения, които сигнализират за капитални проблеми в американската икономическа и финансова политика. Това показва, че нещо се е променило в тази страна, което е изменило баланса, съществуващ до този момент. Какво обаче е това нещо? Знаем, че от своето начало политиката, икономиката и финансите в САЩ са били управлявани от англосаксонци. Но през втората половина на 20 век тази стабилна на пръв поглед до този момент тенденция се преобръща. Днес политиката и финансите се доминират и контролират от неанглосаксонци. Единствено икономиката е все още в ръцете на истинските основатели на Америка и единствено тя е в сравнително добро състояние. Но за съжаление външно и вътрешно политическият курс вече се определя от други хора. Те измислят нови финансови похвати и прийоми, с които вкарват страната в необосновани разходи и я натоварват с огромни заеми. И въпреки че икономическият потенциал на САЩ е огромен, той бива провален от недалновидната политика на новите господари на Белия дом. Кои са те? Достатъчно е да видим кои са съветниците на последните 5-6 президенти, кои са председателите на Федералния резерв през последните 25 години, кои са създателите и собственици на NASDAQ, кои притежават основните финансови институции и ще видим кой управлява днес Америка и ще разберем защо тя е в сегашното си състояние.
цитирай
35. usandthem - кордон - Не видях икономически аргументи в защита на тезата ви.
04.10.2013 02:09
Аргумента, че щом римската империя е паднала, то и САЩ неминуемо ще фалира даже няма да коментирам. Може да фалира, може и да не. Кой знае?! Кой, освен вас, разбира се, може да го твърди с такава увереност ,осланяйки се на историческите примери. Можем да гадаем и допускаме различни варианти, но да сме сигурни в един от тях,правейки аналогии с други,различни времена и тези аналогии да са ни достатъчни аргументи... е, ще се въздържа да нарека този подход с епитетите, които заслужава. Аз също допускам тази хипотетична възможност, още повече,след като руските комунисти успяха да докарат до фалит най-богатата на ресурси в света страна. Ако да речем Гюс Хол, надявам се ,че знаете кой е той,беше управлявал САЩ в продължение на поне 40 години, идеята за предстоящият им фалит,щеше да ми е съвсем понятна. Ако пък ,да речем, сегашното правителство на България застане начело на същата тази държава, то за някакви си десетина години, мокрият сън на световната левица ,ще стане факт.От вашето изложение разбрах още, че американските англосаксонци са по-кадърни от британските англосаксонци.Първите са успели в американската икономика, а вторите са изпортили британската.Аз си мисля, обаче, че нема начин и на Острова, мошетата да не са прецакали Империята. Моята версия е, че тоя Ричард Лъвското сърце не е бил оригинала.Там ,някъде по Холиленда, чифутите са го подменили със техен човек ! :). Пък и тоя Чърчил, като му гледам големия нос... За последно - неприемането на бюджета от Конгреса, заради здравната реформа на Обама не е прецедент, това е 18 - тият поред случай от 1976 година насам. Финансовата криза не е нито първата, нито най-голямата, нито ще е последната. САЩ имат проблеми, като всяка една нормална държава. Имали са и ще имат, но винаги са намирали решения и винаги са плащали дълговете си.Доларът е световна резервна валута и е предпочитан за инвеститорите по цял свят. Златния резерв на САЩ е близо 10 000 тона . Ако някой си мисли,че е Нострадамус, и се пробва, аз съм дотук.
цитирай
36. kordon - от kordon до usandthem
04.10.2013 08:36
Твърде любопитна и екстравагантна логика демонстрирате наистина, но от нея е видно, че историята не е силната Ви страна. Все пак Ви желая всичко най-хубаво!

Нострадамус
цитирай
37. kordon - от kordon до читателите
04.10.2013 19:14
Искам да обърна специално внимание на спекулативните внушения, циркулиращи в пространството, според които интересът на инвеститорите към американските ценни книжа е стопроцентова гаранция за безпроблемното бъдеще на Съединените щати и е ясен признак, че фалитът на Вашингтон е избегнат завинаги. Но това е поредната заблуда и типичното надценяване на способностите на финансовите играчи, които биват възприемани от някои като полубогове. Примерите обаче доказват, че последните нерядко грешат и при това фатално, просто защото са хора като нас и притежават подобни на нашите слабости. Алчността за пари и печалби е един от тези недостатъци, които карат хората от сферата на финансите да поемат твърде често необосновани рискове.

Свидетелство за слепотата на компетентните е кризата от 2007 г. , чиито симптоми бяха проспани от всички (с малки изключения) мастити експерти, като техните непоследователни и неадекватни реакции доведоха до разрастване на финансовата криза в световна икономическа. Всички именити и авторитетни специалисти бяха подведени от собствената си алчност и тесногръдие, подплътени угодно от измамните данни на рейтинговите агенции, чиито първокласни оценки за състоянието на банковите институции в САЩ не попречиха те да фалират и да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците.

Друг пример за некомпетентността на прехвалените капацитети е Гърция, в чиято неработеща икономика се предовериха много от тях и вложиха колосални средства в нейното кредитиране. Последвалата неплатежоспособност на гръцката държава обаче ги свари съвършено неподготвени и те в последствие бяха принудени да опростят значителна част от парите, които й бяха отпуснали, инкасирайки огромни загуби.

Също толкова показателен е случаят с фалита на Аржентина през 2001 г., когато тя обяви неплатежоспособност по дълга си, възлизащ на близо 100 млрд. долара. През 2005 и 2010 г. са осъществени две преструктурирания, при които кредитори, държащи 93% от дълга, се съгласяват да понесат сериозни загуби и да получат само 25-29 цента за долар.

Не по-малко поучителен урок за това как алчността заслепява хората (естествено, не само тези от финансовия сектор) и дори институциите, чието основно занимание при това са финансовите дейности, можем да извлечем от случая с Bernard Lawrence Madoff (един от създателите на Американската фондова борса NASDAQ, сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на скандала за аферата му, е наричан от масмедиите "стълба на Уолстрийт" и "пионер в електронната търговия на фондовата борса"). Този, ползващ се с огромен авторитет финансист, се оказва жалък спекулант (каквито са и повечето от събратята му), който успява да организира най-голямата пирамида в историята на човечеството, чрез която завлича многобройни алчни за високи проценти вложители, сред които и Стивън Спилбърг. Но ако последния все пак не е компетентен в тая област (макар със сигурност да е ползвал услугите на други „компетентни” консултанти) и това донякъде извинява недалновидността му, то за финансовите институции – банки, пенсионни и хеджфондове, които също толкова лекомислено бяха предоставили баснословни суми в съмнителното предприятия на г-н Madoff, няма никакво оправдание. Но има логично и естествено обяснение – дейците във финансовата сфера не са съвършени и лишени от недостатъци, не са безгрешни, не са пророци и притежават свои слабости.

Примерите свидетелстват, че тия хора могат да се подлъжат от желанието си да реализират печалби, а заблудата им може да се подсили от инерцията на пазара, от общата тенденция, когато останалите правят същото като тях. Това приспива бдителността им и в един момент се оказва, че за пореден път прословутите финансови специалисти са вложили парите си в неподходящо начинание, което е изглеждало толкова сигурно – сигурно като пирамидата на Мадоф, като банката Lehman Brothers (в мига преди да фалира), като съкровищните бонове на Гърция и Аржентина и преди всичко – сигурна като държавния дълг на Съединените щати, чиято непоклатимост е също толкова несъстоятелен мит, колкото и изброените преди това.
цитирай
38. germantiger - ...
06.10.2013 22:40
И ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ ЗА ТАЗИ СТРАНА:

1. Тези хора, когато правят нещо го правят докрай, решени са докрай И ПРЕДИ ТОВА ЖЕСТОКО ПРЕЦИЗНО СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА. Там нищо не се прави без предварителна сметка, разчет и преценен интерес. Примерно - ще загинат толкова и толкова американски войници, но толкова и толкова лоби, петрол и влияние в региона ще постигнем и СМЕТКАТА ИМ ПОНЕ СПОРЕД МЕН ДОСЕГА КАТО ДРЪПНЕМ ЧЕРТАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА ТОЧНО В ТЯХНА ПОЛЗА.

2. Така се прави държава - това е хубаво, да хубаво е затварянето. Няма бюджет - затваряме, като се договорим за бюджета - ще отворим музеи и прочие. ТЪова е държава и условие, така трябва да се прави - ПРАВИЛА И СПАЗВАНЕ!

3. Един град NY примерно той е две българии, но едва ли има 20 министерства като нас и едва ли като бг има 200 000 администрация, а тук катро прибавим полиция и армия сигурно ще станем с половин милион администрация за 6 милиона България - абсурд. НЙС се управлява от един кмет, един главен прокурор и шерифа им почти винаги и съм 100% сигурен, че няма толкова администрация като дял колкото имаме ние.

И още нещо - каквото и да затварят при тях винаги работят - кмета, съдебната власт, полицията, армията и болниците, ако ще торднадо да е. И да, за мен това е държава!
цитирай
39. germantiger - ...
06.10.2013 22:48
И хората имат визия за десетки години напред!

Да сте чували САщ да е енергийно зависима от някой?!
А нефта им е затворен в основните кладенци не се пипа.

За това и разработуиха шистовия газ - да вредно или невредно, да има минуси, но като дръпнеш чертата плюсовете (поне за мен) са повече. Години след САЩ в Европа Норвегия почна да "набива" сонди в морето за горива, щатите направиха това много преди, защото имат мисъл, а нефта си примерно не пипат в Тексас, добиват ограничено и това не е случайно. Ще рече, че това е държава в която се мисли, технологиите, НАСА и армията са номер 1 и МНОГО ИМА ДА УЧИМ ОТ ТЯХ, ТВЪРДЕ МНОГО ИМА ВСИЧКИ ДА СЕ УЧАТ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА-ЕКСПЕРИМЕНТ, оставям настрана колко инфо и други интереси не знаем, за да си правим изводи.

Българския кеф щатите или друг да са зле го оставям настрана - тази простотия няма да коментирам. Защото елементарния мозък знае, чер глобално всички сем омотани и навързани, ще рече, чемечката като играе при далечния ти съсед и при теб ще дойде, та свинския кеф този да е зле не го схващам, а този и онзи НА НАЩИЯ ФОН ХИЧ НЕ Е ЗЛЕ, НАПРОТИВ, ДА НЕ СЕ КОСИМ, ТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ - УБЕДЕН СЪМ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843151
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285