Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.09.2013 10:41 - ПОБЕДА ПО ГЕРМАНСКИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1961 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Георги Даскалов


Пет мандата не достигнаха на канцлерката на Германия Ангела Меркел, за да добие абсолютно мнозинство в Бундестага, долната камара на германския парламент. ХДС има 311, а му трябват 316. Въпреки това госпожа Меркел постигна забележителна победа. Тя е изключение във времена, в които повечето политически партии изглеждат изчерпани и изпразнени от съдържание и смисълът на съществуването им все повече се свежда до чистото и самоцелно властване, та се налага един огромен брой държави да бъдат управлявани от кръвосмесителни и противоестествени коалиции между ляво и дясно, между евроскептици и евроентусиасти, между националисти и социалисти.

 

Така е например в Гърция, където двете традиционни партии на левицата и десницата дори не могат да осигурят заедно стабилно мнозинство, та се налага да търсят подпиралки. Така е в Италия, където левицата и десницата също крепят заедно правителството на Енрико Лета. Във Франция стабилно мнозинство има само поради тънкостите на избирателната система, а във Великобритания за първи път след войната управлява коалиция. За България да не говорим. Такъв тюрлюгювеч никъде досега не е бъркан. 

Ангела Меркел си спечели победата по германски. Работливо, упорито, системно, без фойерверки, дисциплинирано, всекидневни усилия да бъде направена и поддържана силна Германия. Нищо не пада от небето, поне не и в Германия. Все още. 

Канцлерката е живото доказателство, че политика може да се прави и по старомодния начин. Без 800 дни, без „циганите вън”, без да каля политическите си противници. Има, разбира се, и една дребна подробност – избирателите трябва да се германци. 

Всички предполагаха, че Меркел ще спечели, но не така. Тя не само влиза в историята редом с Хелмут Кол, но и прекрачва в бъдещето, там, където политическите мошеничества, надяваме се и ние в България, няма да бъдат толерирани от избирателите. 

Не защото е Германия, но защо пък не, последните германски избори чертаят пътя, по който Европа може да излезе от политическата, моралната и на последно място, да – на последно – икономическата криза. Икономическата криза, макар и почнала отвъд Океана, е следствие от срастването на икономически силните и политиката, от упадъка на нравите, от нагласата да се правят лесни пари без много усилия и за сметка на другите, от загърбването на разбирането, че в основата на всяко благо стои трудът, упоритата работа.

Е, в Германия не е така. Там предпочитат да си работят.

Извън фундаменталното значение на победата на госпожа Меркел единственото притеснение е как Германия ще процедира с Европейския съюз. Германците дадоха отново доверие на канцлерката най-вече за начина, по който тя пази позициите на страната в обединена Европа. 

Без много анализ се вижда, че канцлерката в това отношение е застанала на ръба. Ако още малко натегне пружинката, фронтът срещу нея и срещу Германия ще добие съвсем ясни очертания. Него и сега го има, но страхът го възпира да е съвсем открит.

Ако Меркел премине невидимата граница, опозицията ще се ожесточи, понеже няма да има друг избор.

Така че сега главното пред новата-стара германска канцлерка не е как ще нареди пасианса у дома. Там тя се справи блестящо и може да прави каквото си поиска. Главното е дали ще уцели баланса в отношенията с Европа. 

От това зависят много неща, включително и как и накъде ще върви и България.


Източник: ekipnews



Гласувай:
7



1. germantiger - ...
24.09.2013 13:09
С тази разлика, че Германия няма (знаем го и двамата).

Спечелила е по германски в мигрантландия.

Забележително е, че се реди до Коол и това, че все още там нищо не пада от небето (без ирония)!
цитирай
2. batogo - !!!:)))
26.09.2013 15:53
Когато отстояваш националните ценности и добрия път, хората оценяват усилията и достойнствата ти и те подкрепят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4881463
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286