Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.07.2013 19:03 - ДЕСЕН БЛОК БЕЗ ГЕРБ Е КАТО ЛЯВА КОАЛИЦИЯ БЕЗ БСП
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 26880 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 04.03.2014 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Още с избирането си за лидер на ДСБ Радан Кънев доказа, че е марионетка на Иван Костов – сивият кардинал на дясната политическа сцена. Тази рокада напълно възпроизвежда ситуацията с Лютфи Местан и Ахмед Доган (и двамата сътрудници на Държавна сигурност), при която бе извършена фиктивна смяна на стария лидер, който обаче продължава да управлява фактически. Цялата риторика на Кънев се състои от почти буквално зазубрени реплики на Командира. Някои ще кажат, че приемствеността в политиката е хубаво нещо и принципно ще бъдат прави. Но сляпото доверие на Кънев в Иван Костов е нещо повече от приемственост – то е зависимост. Но точно заради тази си покорност той е избран от лидера за негов заместник. Да бъдеш зависим обаче от човек, който с боричканията и раздорите, които създаде в СДС и в дясната област, доведе най-голямата дясна партия до разцепване на множество отломки, е опасно. Следователно, за да разберем мотивите и поведението на Кънев, трябва да познаваме същността на човека, който дърпа конците му – Иван Костов.   

    През 2004 г. Костов напуска СДС, отцепва част от депутатите и симпатизантите и създава партията ДСБ, на която е неизменен лидер до 13 май 2013 г.. През 2009 г., изправен пред провала на проекта си, той успява да се прилепи за СДС и чрез създадената Синя коалиция влиза в 41-вото народно събрание. Горе-долу по това време се ражда вицът, че Костов ще се бори за тотално единство на синята идея, докато не остане само той.

    А отношението на Костов към българите извън демагогските му шаблони е видно от речта му на XIII Национална конференция на СДС през 2002 г., в която ги нарича „народ в кавички”, обиден на избирателите заради „отказаната” подкрепа при тежката загуба на изборите през 2001 г. Като резултат от саботьорската дейност на Костов в СДС, от близо 2,5 милиона избиратели, които подкрепяха сините по време на президентските (1996) и парламентарните (1997) избори, днес, както се вижда, те се свеждат на малко повече от 200 000. Това е колосален провал и негов извършител е именно този човек. На този продължил повече от десет години упадък Костов гледа типично в негов стил единствено като чужда вина. Освен разбиването на СДС, най-големите грехове на Иван Костов по време на неговото управление са: неразкриване досиетата на служителите на ДС, което болшинството от народа и пряко неговите избиратели очакваха от него; липсата на каквито и да е стъпки и дори индикации за лустрация на агентите на Държавна сигурност и комунистическите функционери от периода преди 10 ноември 1989 г.; укрепването икономическата власт на червените капиталисти и мафиоти; безогледната приватизация и продажбата на хиляди, вкл. и стратегически предприятия на смешни цени и пълната липса на постприватизационен контрол; продажбата на тецовете Марица 1 и Марица 3 и договарянето на изключително неизгодни за народа условия за изкупуване на електроенергията им в продължение на десетилетия; отсъствието на каквито и да е опити за разкриване на крупните престъпления, извършени до този момент в политическата, икономическата и финансова области (финансовите пирамиди, банковите фалити, кредитните милионери и т.нат.), чрез които бяха ограбени огромна част от националните ресурси.

    Поведението на Радан Кънев и ДСБ спрямо ГЕРБ трябва да се разглежда именно в светлината на личните отношения на Иван Костов към тази партия и преди всичко към нейния лидер. Фаталният момент настъпва, след като се разбира, че Костов напразно е ходил във Военната болница да носи цветя и бонбони на бъдещия премиер Бойко Борисов и когато се оказва, че Синята коалиция не държи златното ключе за участие в управлението на страната. Всъщност целта на Иван Костов е била да се присламчи към ГЕРБ, за да може да влезе в ролята, която играе ДПС в брака им по сметка с БСП, където социалистите са напълно зависими от партията на Доган, поради невъзможността си да съставят правителство без нея. Така БСП е в пълна зависимост от ДПС и лесно се поддава на техния рекет. Точно в такъв политически изнудвач е жадувал да се превърне и г-н Костов и затова несъгласието на лидера на ГЕРБ жестококо го е наранило. След отказа на Борисов и особено след като случая с визитата му в болницата се разчува, Костов се чувства лично оскърбен и развива тежка антипатия и неприкрита враждебност към лидера на ГЕРБ. Оттам произхожда и органическата ненавист на И. Костов към тази партия, т. е. истеричният му тон се основава не на принципи, както той иска да ни внуши, а на лично отношение.

    Освен това Костов, с прословутото си тщеславие, изпада в силна депресия когато новосформираната партия ГЕРБ бързо печели симпатиите и гласовете на дясно мислещите граждани, които той грешно смята за свой актив по презумпция. Парламентарните избори през 2009 г. недвусмислено показват, че в дясното пространство се е появил нов субект от най-голяма величина, чието присъствие и тежест не могат да бъдат подминати лекомислено, освен от силно пристрастни и необективни хора. Костов разбира, че с удобното му популистко ораторствуване, което се основава само на празни думи и с което досега е печелил привърженици, вече е свършено. Заслепен от суетност и високомерие обаче, не осъзнава собствената си вина за катастрофалното положение, до което сам е довел не само откъснатият от СДС фрагмент (ДСБ), на който той се изживява като горд собственик, но и „синята идея” и десния проект като цяло. Търсейки вината винаги у другите, Ив. Костов отново намира удобен „виновник” за падението си – този път това е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, към чиято особа са фокусирани, в съзвучие с пропагандата на БСП и ДПС, злословията и отмъстителните му внушения, с които той подвежда подло своите фанатизирани адепти и немалка част от непросветената общественост.

    Точно от тази гледна точка можем да разберем антиГЕРБ държанието и риторика на Радан Кънев, които той демонстрира верноподанически веднага след избирането му за лидер на ДСБ. Пред Дарик радио Кънев обясни защо ГЕРБ нямат място в новото бъдещо обединение:                                           
„Но не и ГЕРБ. Не го казвам с враждебност. Хората, които представляваме, на които търсим доверието, много ясно са показали, че за тях ГЕРБ не е алтернатива (в същото време те са показали, че ДСБ също не е тяхна алтернатива – Виктор Кордон). ГЕРБ бяха силни на тези избори, те ги спечелиха. Те общуват добре с избирателите си. Мобилизират ги, само че стотици хиляди българи гласуваха или за партии, които рискуваха да не прескочат бариерата, или разочаровани от това, че ние сме малки и разединени останаха вкъщи. Ако харесваха ГЕРБ, вратата беше отворена. Щом не са минали през нея, как да мина аз през тази врата, това би било предателство".

    Новият председател на ДСБ казва още:  
„Получихме оферта от г-н Бойко Борисов, за да участваме в единен десен блок, но ГЕРБ не е алтернатива в българската политика. Предложението на нашите приятели от "Синьо единство" за подновяване на предизборната ни платформа е добре прието. Важно е да си сътрудничим с тях, но това не е достатъчно. Публично, открито и смело ще вървим към единодействие на десницата.

    „За мен всяка една реформаторска партия, която е демократична, проевропейска и не смята, че ГЕРБ е алтернативата в българската политика, има своето място”, обяснява г-н Кънев.

    Виждаме, че основният акцент в изказванията на новия лидер на ДСБ (в отличен унисон с позицията на задкулисния манипулатор Иван Костов) е поставен върху враждата срещу ГЕРБ и изолирането на тази гигантска, в сравнение с неговата, партия. От тези словоизлияния остава натрапчивото впечатление, че в ДСБ смятат ГЕРБ за свой главен опонент, дори и враг, срещу когото са насочени основните им усилия и ресурси, при положение, че и двете партии са част от ЕНП (Европейската народна партия) и би следвало да споделят общи принципи. Оставаме с неприятното усещане, че ръководството на Демократи за силна България приема като основна своя мисия дискредитирането, изолацията и екстерминирането на ГЕРБ, като че ли опасните политически хищници БСП и ДПС (с целия човешки и материален ресур на ДС) не съществуват. Изключително лицемерно е да се заблуждават гражданите, отдавна жадуващи да видят единомислие и консолидация в дясната плоскост, със симулации за сътрудничество и кооперативност, докато в същото време открито се игнорира една огромна част от политическия сектор и от българското население, стоящо зад него. Това е открита обида за дясно ориентираните граждани, които, крайно разочаровани от безпринципното и неадекватно поведение на партийните функционери от СДС и ДСБ и безкрайните им интриги и машинации, припознаха в ГЕРБ силата, която може да прокарва и отстоява техните стремежи и права, без да очакват от нея чудеса и абсолютна безгрешност.

    Несъмнено Радан Кънев е интелигентен човек, но тези негови „аргументи” са съвсем нелепи. Нелепи са, защото отчаяно се нуждае от оправдание за отказа си от коалиране с ГЕРБ, но такова в политически смисъл не съществува. И той използва несериозното извинение, че, видите ли, как би привлякъл хора, които не са гласували за ГЕРБ, ако е в коалиция с тях. Но същите тези хора, както и още милиони други не са гласували също така и за ДСБ, защото са се колебаели, като една от основните причини за колебливостта им е именно непримиримостта и антагонизма от страна на политическите лилипути в отношението им спрямо най-голямата дясна партия. Смешно е да искаш да привлечеш десните избиратели с неизпълними предложения за обединение при положение, че те достатъчно ясно са показали, че не те разпознават изобщо като политически субект и не ти гласуват доверие.

    Изключително лицемерно е да се говори за „единодействие на десницата”, а да се отписва с лека ръка грамадна част от десните гласоподаватели, без да се вслушва в техните чувства и настроения. В действителност непрекъснатите призиви за игнориране и изолация на ГЕРБ са в противоречие с широко прокламираните лозунги за дясно обединение, които очевидно представляват лицемерна демагогия от най-долно качество. Това на практика е активно мероприятие за разединение на десните сили, след като най-голямата и влиятелна от тях бива пренебрегвана, подценявана, злепоставяна, отблъсквана и очерняна в странен синхрон с клеветническата кампания на пропагандния апарат на Държавна сигурност. Дори и пред опасността от червените кхмери на бившите репресивни органи, ДСБ, Радан Кънев и Иван Костов не търсят сближение с най-силния десен политически играч, а усилено работят за неосъществяване на единодействието на десницата, въпреки че се кълнат в обратното. Докато манифестират на думи ангажираността си за десния реформаторски проект, в действителност те работят усърдно за неговото нереализиране. Това е видно от условията и акцентите, поставяни от тях в ежедневните им появявания в общественото пространство, в които основна теза е, "че ГЕРБ не е алтернативата в българската политика" и че съюз с тази партия е напълно изключен. Това, моля, въобще не означава обединение и единство, а чист разкол, партизанщина и възмутително сектантство.

    Иван Костов в лицето на Радан Кънев иска да остави извън десния фронт не просто партията ГЕРБ, а всички тези 1 081 605 български граждани, които на последните избори са гласували за тази партия (срещу 103 638 души за коалицията „Демократи за Силна България и Български Демократически Форум”), хора, които са изцяло дясно мислещи. Тоест отхвърлените от десните избиратели неудачници претендират с фрапиращо безочие да представляват цялото дясно пространство, присвоявайки си правото да определят кой принадлежи към него и кой не. И това при положение, че представляват само една миниатюрна част от него.

    В същото време, докато не зачитат и денонсират мнението и тежненията на мнозинството от десните гласоподаватели, Радан Кънев и ДСБ рекламират близките си отношения с Меглена Кунева и нейното Сдружение „България на гражданите“ (Партия „Движение България на гражданите“), обявявайки гръмогласно, че с нея ще осъществяват дясното единство. Но те удобно забравят мнението за нейната персона на самия Иван Костов, който само преди година (през май 2012 г.) категорично заяви, че „Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо” и още, че Кунева не може да бъде десен субект. Той, естествено, има предвид, че Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962-1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има син Александър Пръмов. Никак не е сложно да се досети човек, че М. Кунева е поредният саботьор в дясната зона, чиято диверсионна мисия е да създава смут и разцепление в този политически участък и да отнема гласове от десните партии. Всъщност, такава е ролята и на много други „десни” формации, които в действителност представляват креатури на ДС, създадени с цел да не допуснат обединение на субектите от десния политически спектър.

    В светлината на фактите и логиката, приведени дотук, можем да заключим, че създаването на десен блок без привличането на ГЕРБ е равносилно на образуването на лява коалиция без участието на БСП, т.е. ще има нулева политическа тежест и стойност!

    Изводът е, че позицията на ДСБ против ГЕРБ, но в същото време в съюз с „червената кукувица”, не се основава на принципни постановки, а на някакви дребни бакалски сметки, недодялано интриганстване и междуличностни антипатии, които винаги са били бичът на десния фронт, спомагащ за неговото разединение. И това е видно за всеки непредубеден наблюдател, който не страда от сантименти, излишни емоции и фанатична привързаност към определени личности (в случая към Иван Костов или Бойко Борисов), а следи трезво, активно и с широк набор от информация политическите процеси в страната, очаквайки не чудеса, а прагматизъм и здрав разум. Защото „политиката е изкуство на възможното” (Ото фон Бисмарк), което означава, че осъществяването на политическите цели и замисли трябва да се извършва с оглед на реалностите, използвайки възможностите на моментната ситуация, без да се робува на буквата, а на духа на следваните принципи, но и без да бъдат грубо пренебрегвани и погазвани тези ръководни аксиоми. Политическото изкуство също така изисква и правенето на компромиси, без те, разбира се, да представляват безскрупулно и непоследователно отклонение от заявените основополагащи максими. Защото историята не прощава както на крайно твърдолинейните политици, така и на безпринципните политически функционери.


Автор: Виктор Кордон




Гласувай:
7



1. kordon - от kordon до читателите
29.07.2013 10:55
Възможно е да има проблем с публикуването на коментари от читатели, както и с индикаторите за одобрение или неодобрение!
цитирай
2. haralanov - Нормално...
29.07.2013 15:34
Може ли БСП да е лява начело с олигарси?
Може ли БСП да е лява с въвеждането на 10% плосък данък?
Може ли ГЕРБ да е дясна партия с лидер бодигарда на Тодор Живков?
цитирай
3. karaiany - Харесва ми безпристрастният ти ...
29.07.2013 17:42
Харесва ми безпристрастният ти поглед и откровения анализ на състоянието на "десницата" в България, която е в дълбока криза от много дълго време.
Не напразно поставих кавички, тъй като на десницата и липсва необходимата платформа за да бъде легитимирана с това име .
Аз самият научавам много от задълбочените ти анализи и съм ти благодарен за тях.
Поздрави, Кордон!
цитирай
4. kordon - от kordon до karaiany
29.07.2013 18:52
Аз също ти благодаря за високата оценка и изобщо за вниманието към моите споделени размишления!
Наистина, на т.нар. десница й липсва съответното поведение и маниер, с които би трябвало да заслужи този етикет. Но пък според мен ние, обществото, заслужаваме тези политически карикатури заради индиферентността си или заради твърде повърхностното си отношение към тази толкова важна сфера от обществения живот. В крайна сметка ние получаваме това, което сме посели. Докато не се научим да се отнасяме отговорно към обществените си задължения, важна част от които е зоркото следене на политическите процеси и критичното отношение към управляващите, ще получаваме все същия "урожай" от ненужни плевели.
Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
5. antikom - И според теб Герб е дясна партия?
29.07.2013 19:08
Особено като се има предвид, че живият `и бог Буда е едноличен разпоредител с всичко що касае тази партия?
Дали се е отказал от БКП, като се отказа от пожарникарската си кариера?
Дали е служил добре в корпуса на ДС, когато кръщаваха турците в Делиормана по време на Възродителния процес?
Дали е получавал протекции от ДС, като се има предвид генезиса на СИК, когато е партнрал с разни бейове и паши, и е вкарвал крадени коли от Австрия, и е гарантирал пътя на каптагона като главен секретар на МВР, и по време на неговото секретарстване бяха избити почти всички враждебни нему босове на подземния свят?
Нали случайно, съвсем случайно, неговия Ипон охранява обектите на Лукойл с масраф за 100 милиона годишно?
Нали слечайно назначи партийна секретарка за шеф на НС?
Нали случайно закарфичи начело на държавата висш комсомолски кадър?
Нали случайно назначи човек за шеф на ДАНС, който стана шеф на кабинета на закарфичения от него държавен глава, който сега е министър на вътрешните работи в комунистическото правителство?
Или може би, като премиер, със силно десни идеи, национализира резервния пенсионен форд в размер на 1,5 милиарда лъва?

Ако тази сбирщина по интереси е партия - с този главатар - при не дясна, а лаладжийска, то шумкарите преди 9 септември са били народни закрилници!

Най-смешното в това писание е, че за всичко това е виновен Иван Костов, който застана до него на предните парламентарни избори! Чудна работа - Костов е боклук и комунист - без да има нито един от изброените активи, а Борисов е антикомунист! И то при положение, че точно сега влезе в парламента за да лигитимира ревизията на бюджета, в ролята, която играеше Болен Лидеров и по този начин той става напълно излишен на комунистите!!!

Чел съм и по-големи гербаджийски идиотии, но винаги може повече!
цитирай
6. ok3223 - ... и претенциозен
29.07.2013 19:20
Като Госпойца.
Може ли мишлета да са в равноправен съюз с котарака Б.Б.
Нали РЗС на Я.Я. и АТАКА опитаха.
Опапа ли ги КОТАРАКО.Опапа. Е, и, кво следва.
Много ДСБ-ри Костов бе подредил като зам.министри
и на други службички.
И помагаше на ББ да закрепне отначало.
След като си оплете кошничката, накупи депутати от
РЗС и АТАКА,на ББ подкрепата на Костов стана ненужна.
На сините остана да слушкат ... като безгласни букви.
А Костов не ще ...иска да е наравно с ББ.
Мишока иска да е котарак, иска равноправие.
Не стая с 10-на депутати.
А тиквата е за и с всеки, който му помага с нещо да е на власт.
Другото е приказки.
цитирай
7. ok3223 - ... и претенциозен
29.07.2013 19:22
Като Госпойца.
Може ли мишлета да са в равноправен съюз с котарака Б.Б.
Нали РЗС на Я.Я. и АТАКА опитаха.
Опапа ли ги КОТАРАКО.Опапа. Е, и, кво следва.
Много ДСБ-ри Костов бе подредил като зам.министри
и на други службички.
И помагаше на ББ да закрепне отначало.
След като си оплете кошничката, накупи депутати от
РЗС и АТАКА,на ББ подкрепата на Костов стана ненужна.
На сините остана да слушкат ... като безгласни букви.
А Костов не ще ...иска да е наравно с ББ.
Мишока иска да е котарак, иска равноправие.
Не стая с 10-на депутати.
А тиквата е за и с всеки, който му помага с нещо да е на власт.
Другото е приказки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4882036
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286