Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
09.07.2013 22:17 - КЛОПКАТА С ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА ПОДКРЕПА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1977 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 09.07.2013 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Валери Найденов


Предложението на г-н Тренчев за Велико народно събрание (ВНС) напомня ловкия ход на Настрадин Ходжа, който взел пари от халифа на Бухара, за да научи една камила да говори. Срокът бил 10 години. Когато жена му започнала да си скубе косите, той казал: “Спокойно, жена! До 10 години я камилата, я камиларят!”

Уви, нито г-н Тренчев е Настрадин Ходжа, нито ВНС е камила. А и протестът не е халифът на Бухара, та да чака 10 години.

Очевидно “Подкрепа” няма за цел да променя конституцията, тъй като досега не е предлагала нищо конкретно. А и сега не предлага. Следователно просто иска да хвърли на народа парче месо, та да спре да ръфа задника на властта.

Но отлагането, дори и с обещанието за ВНС, няма да прибере народа от софийските улици. Това може да се случи само по 2 начина:

1. Оставка, служебно правителство, избори през есента. 
2. Широка коалиция между ГЕРБ и БСП с много кратък срок, решават се някои неотложни задачи и пак избори.

Технология на отлагането

Вероятно от “Подкрепа” смятат, че обещанието за ВНС ще успокои улицата и ще постигне това, за което от самото начало на протестите настоява БСП – избори 2 в 1 през май или юни... Нещо повече, подготовката за ВНС може да се проточи и още по-далеч. 
Колко време ще отнеме свикването на ВНС? Прочетете внимателно членовете от 158 до 163 в днешната конституция. Там са описани задължителни процедури още в рамките на днешния парламент, които спокойно могат да отнемат и 1 година. Нова конституция не се пише за месец-два. И накрая на това писане, триене, задраскване, гласуване, пак писане и триене, идва гласуването за свикване на ВНС, което изисква мнозинство от две трети. Не знам как днешният парламент ще събере две трети, освен ако не го подгонят с павета. Но тогава просто се разпуска, едва ли ще му е до ВНС.

И ако, да речем, след 7-8 месеца работа парламентът все пак реши да свика ВНС, това ВНС спокойно може да се труди още 1 година и накрая да не приеме нищо, защото пак ще са му нужни две трети. Година и половина – две ще си изтекат в нищонеправене. 
Между другото, едни избори за ВНС няма да бъдат по смесената система, както предполага г-н Тренчев. Да си смени конституционалистите. В конституцията изрично е записано: “по общия ред”. А общият ред е днешната пропорционална система, освен ако депутатите междувременно не я променят.

Котка в чувал

Значи днешните депутати ще подготвят новата конституция, а днешните партии след избори за ВНС ще я одобрят. Пази боже! По-разумно е да си купите котка в чувал. Веднага ще ви кажа каква конституция ще получите. Президентът вече няма да се избира пряко, а от парламента. Депутатите ще се отзовават, т. е. ще им се отнемат мандатите с решение на партийните групи. Самото ВНС като институция ще се отмени и промените в държавното устройство ще се приемат с обикновен парламент, без референдум. Ще отпаднат социалните текстове, като гарантирано право на труд, на безплатно здравеопазване и т. н. Те и без това са една туристическа диплянка. 
Всичките тези идеи многократно възникваха от партийните редици по време на прехода. Това искат партиите, това ще приемат. Това е партийното „дао”. Ако сънувате мокри сънища за президентска република или желаете да си избирате съдиите, това е все едно да се надявате на джакпота от тотото, без да сте пуснали фиш.

Но няма смисъл да разсъждаваме за новата конституция. Ултиматумът на „Подкрепа” не може да има друга цел освен отлагането на оставките и изборите за догодина. Според мен обаче това е много наивен сценарий. Дори летните протести да утихнат, което засега не изглежда вероятно, през зимата те ще се върнат много по-мощни и многочислени. Ако днес са концентрирани в София, тогава ще обхванат цялата страна. Нима днешната коалиция ще се чувства по-комфортно през зимата, когато към протеста на културните и богатите се добави и протестът на гладните и отчаяните?

Няма логика! Когато пръстът ти забере, веднага отиваш до местната амбулатория и минаваш с почистване и малко риванол. Ако отложиш процедурата с месец-два, ще се наложи да ти отрежат ръката.

Като гледам нещата, бързите избори са спасителни именно за партията, която най-много се опъва - БСП. Ако може междувременно да промени избирателната система, чудесно. Ако не – да спасява каквото може.

“Червената къща” – враг на американската демокрация?

Междувременно здравите сили се организираха за мощен отпор срещу идеята за мажоритарна избирателна система – единственото, което би дало малко власт на избирателя. Единственото, което може да накриви шапката на олигархията. В „Червената къща” направиха дежурното комсомолско събрание от „експерти”, представители на дежурните мозъчни тръстове и НПО-та. Аз, естествено не бях поканен, тъй като с 2 изречения мога да им разваля седянката.

Първото – като сте експерти, защо лъжете, че при мажоритарен вот в 2 тура ще останат 2 партии? Такъв случай няма в човешката история! Тъкмо обратното – при мажоритарен вот в 2 тура в парламента влизат дори повече партии, отколкото при пропорционалния вот. Има и такъв закон в политологията. Нали сте експерти? Защо се правите, че не го знаете? Не четете ли „24 часа”? Не? Ето ви линк с уикито: http://en.wikipedia.org/wiki/Duverger%27s_law
Между другото, напоследък дори правилото, че изборите в 1 тур водят до двупартийност, е много под въпрос. В Канада в парламента има 5 партии, в английския са над 12, а в индийския са над 20 и още ги броят.

Да напомня – през 90-те години десните мислители у нас бяха привърженици на двупартийната система, каквато е в САЩ и Англия. Къде отиде англосаксонската им ориентация?

Второто – всички в тази къща повтаряте, че важното сега било да се „преформатират” партиите. Не сте ли прочели в учебниците, че единственият демократичен способ да се преформатират партиите е, като се смени избирателната система? А? Как иначе ще ги преформатирате, чрез баене на отвара в лунна нощ? Или чрез военен преврат? Да дойдат танковете на демокрацията? Късно е, чадо. Единственото подобие на армия в България са частните охранители, а те ще дойдат само за да ви отведат.
Само тези 2 въпроса са достатъчни, за да пратят тези „експерти” в първи клас. А има поне още 100. Но ето и трети въпрос с понижена трудност. Тези мозъчни тръстове и НПО-та в огромното си мнозинство са подразделения на американски фондации и други организации. Задачата им е да ни учат на демокрация. Чудесно, аз също пия от този извор. Защо тогава така категорично отхвърлят основния механизъм на американската демокрация? А?

Както казах, този въпрос е с понижена трудност. Ще дам само един жокер – тези народи, които са господари на съдбата си, предпочитат мажоритарния вот. 


Източник: 24chasa.bg



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4883935
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286