Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.06.2013 15:39 - СТРАННИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ ВЪВ ВЛАСТТА-ГРЕШКИ ИЛИ ТЕЖКА ЗАВИСИМОСТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2982 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2013 15:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В министерствата и областите управи се появиха хора, някои от които са скандални, а други - озадачаващи

Три седмици след като дойде на власт, кабинетът "Орешарски" изглежда така, сякаш управлението на държавата е последната му грижа. Логично би било,  изправени пред нарастващите протести заради Делян Пеевски, Пламен Орешарски и неговите политически ментори Сергей Станишев и Лютви Местан да направят всичко възможно да избегнат каквото и да било подозрение върху следващите хора, които избират във властта. Вместо това във втория ешелон на властта влизат нови странни личности - някои скандални, други озадачаващи, а трети необясними. Поне за един от тези случаи може да се каже, че Пеевски беше изгонен през вратата, но влиза през прозореца. За друг пък е напълно неясно какво прави изобщо в парламента и как е стигнал там. 

Скандалните 

Емил Иванов

Емил Иванов е сегашното предложение на ДПС за областен управител на Софийска област. Срещу него има немалко компрометиращи неща още от началото на прехода. По това време той се занимава с търговия с горива и представлява ВИС в Своге. През 1999 г. е избран за кмет на града – пост, който заема близо десет години. През това време Иванов успява да наложи имиджа на Своге като първи частен град.


През 2000 г. името му се появи покрай мистериозната смърт на руснака Александър Крук - един от видните представители на руската силова групировка "Уралмаш", открит "обесен" в дома на своя приятел Аднрей Папуприн (експулсиран през 2010 г. като заплаха за националната сигурност). Разследване на "Капитал" тогава разкри, че Емил Иванов е "българската връзка" на Крук. Руснакът е подкрепял Иванов и дори двамата са подписали договор за намерения за дългосрочно сътрудничество между корпорацията на Крук "Европа" и община Своге. Има и друг договор със сходен предмет, който освен от Крук е подписан и от вицепрезидента на "Уралмаш" Александър Сколяров, като техен контрагент е... едноличен търговец "Емил Иванов". Емил Иванов става областен управител на София, който пост заема до 2009 г. По време на управлението на ГЕРБ той беше депутат от ДПС, като по време на престоя си в парламента нито веднъж не взе думата.

От ДПС намекват, че заради гафа с назначението на Делян Пеевски и протестите на хората не е изключено да преосмислят предложението си за областен управител на Софийска област.

Бюрхан Абразов
     
                                                   
Скандален може да се нарече и изборът на Бюрхан Абразов за зам. земеделски министър. През 2004 г., когато заема същата длъжност, той продава на физически и юридически лица общо 974 декара в парк Странджа на цена между 100-150 лв. на декар. Съпругата на Абазов – Зюмруд, има счетоводна кантора, която, видно от отчетите в Съдебната палата, обслужва ДПС. През 2007 г. в декларацията на Бюрхан Абазов пред Сметната палата е отбелязано, че неговата съпруга е получила заем от русенската фирма "Караман - експорт – Сабри Караманов". Сабри Караманов всъщност е баща на Зюмруд, а фирмата му нашумя през 2010 г., когато стана ясно, че тя е една от тези, които са получила земи чрез заменки именно по времето, когато зам.-министър е Абразов.

От два независими източника в службите за сигурност "Капитал" научи, че името на Бюрхан Абазов фигурира в разработка за корупция, водена от ДАНС по времето на тройната коалиция, но срещу няма повдигнати обвинения. 


Озадачаващите

Георги Христозов
В МИЕТ също започнаха да се извършват странни назначения. Дълго спряганият за зам.-министър на икономиката Георги Хростозов, шеф на държавната ТЕЦ  "Марица-изток 2", тази седмица беше назначен за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг - шапката на държавните дружества в  сектора. Христозов е начело на ТЕЦ "Марица-изток 2" от 2007 г. Мотивът на  тогавашния министър на икономиката Петър Димитров да го назначи е, че той може да се оправи с инсталирането на сероочистките в централата - проект, който се беше забавил сериозно. Това се случи, но се оказа, че наетият изпълнител - "Идреко-Инсигма", е използвал, без да има право на това, технология на конкурента "Алстом". Като резултат ТЕЦ-ът загуби европейското финансиране и трябваше да завърши инсталациите със собствени средства.

По същото време е подписан и договор между ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Ес Джи кънсълтинг" на Стефан Гамизов, консултант на японската "Мицуи" - основен изпълнител на цялостната модернизация на централата. С този договор Гамизов става помирител на ТЕЦ-а с японската компания, така че да се уредят взаимните претенции за забавянето на проекта. Христозов се свързва и с нарастване на влиянието на финансовите интереси на фирми от кръга на Корпоративна търговска банка в ТЕЦ-а.

По-интересното за Христозов е, че за кратко той е миноритарен акционер във "Видахим", докато е изпълнителен директор на дружеството. По-късно официално  прекратява участието си в завода, но в енергийните среди упорито се говори, че именно той е човекът, който е сред реалните собственици на видинското  предприятие. "Видахим" притежава една от най-големите и скъпи заводски когенерации в България и в последните няколко месеца тя е сред нарочените за  ограничаване.

Бившият министър Асен Василев очевидно не беше много доволен от Георги Христозов. На един от обществените съвети в МИЕТ директорът на ТЕЦ "Марица-изток 2" каза, че  централата няма повече резерви за свиване на разходите. "Трябва ли да има добавка "Берое" в цената на тока?", запита тогава служебният министър (ТЕЦ-ът е  налял почти 4 млн. лв. във футболния отбор през миналата година, става ясно от годишния отчет на централата).

Връзката "Берое" между другото не свършва тук - новоизбраният изпълнителен директор на БЕХ Боян Боев е председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на футболния клуб от Стара Загора.

Проблемите със съдебното минало на Христозов могат да окажат сериозни проблеми на БЕХ. Предстоящото пускане на облигации на холдинга (за погасяване на  заема на НЕК към BNP Paribas) трябва да бъде регистрирано и в Американската комисия по ценни книжа, която има много строги правила за одобрение.  Това ще направи невъзможно в тях да участват американски инвеститори.

Георги Димитров 
                                                               
Външното министерство също се отчете с объркващо назначение тази седмица. То щеше да остане също под радара, ако чужд дипломатически източник не беше изразил недоумение пред "Капитал" от планираното поставяне на поста постоянен секретар в МВнР бившият посланик в Белград и съветник на Георги Първанов Георги Димитров. По-късно то стана факт чрез качването на биографията на Димитров на сайта на ведомството. В нея липсва, разбира се, фактът, че Димитров е бил сътрудник последователно на Второ и Първо главно управление на Държавна сигурност. Тази седмица сайтът desebg.com пусна и досието на Димитров, от което става ясно, че псевдонимите му са били Боил и Антон, приел е направеното му предложение "безусловно и без колебание" и е предложен за вербуване от сегашния директор на оперативния отчет и архива на ДАНС Любомир Осенов. Свален е от отчет през 1991 г., след като неколкократно е отбелязвана "склонност към употреба на алкохол в големи количества".

Димитров беше един от онези посланици, които бившият външен министър Николай Младенов върна в София, след като стана ясно, че са свързани с ДС. Той осъди министерството заради връщането му, но не успя да спечели исканите средства, които според него МВнР му дължи за принудителния престой в София. Министър Кристиан Вигенин прие противоречива позиция по въпроса - първо каза, че хората са били унижени, после съобщи, че те няма как да представляват България, но министерството ще търси начин да ползва капацитета им. Вигенин казва, че е консултирал назначението на Димитров с широк кръг хора от МВнР и извън него, сред които вероятно и Висшия съвет по външна политика към БСП и Българското дипломатическо дружество (в което видно място заемат дипломатите - агенти на ДС). Но за непредубеден наблюдател поставянето на такава личност начело на дипломатическия състав, за да отговаря за кариерното развитие на дипломатите, е, меко казано, странно. 

"Знаете ли, че в момента, при влизането ми в МВнР, заварвам 9 такива дипломати, които са ръководители на дирекции и отдели, а други 7 са ръководителите на посолства?", заяви Вигенин за "Капитал". "При цялата битка, която беше проведена от моя предшественик, очевидно необходимостта е наложила и той да се опре на тях. А самият президент Плевнелиев пък не е счел за нужно да ги върне, както направи с много други. Аз съм направил само едно такова назначение." Назначението на такъв висок пост на Димитров обаче е достатъчно показателно. По време на служебното правителство на среща с тези дипломати им е предложено увеличение на заплатата като компенсация за това, че повече няма да имат шанса да станат посланици. Въпреки това поне още един е одобрен за командироване в чужбина: бившият постоянен секретар и щатен сътрудник на военното разузнаване Константин Андреев заминава за Женева, където ще отговаря за преговорите по разоръжаването.

Подозрителните

Росен Асенов
БСП укрепи позициите си в контролираното от ДПС екоминистерство с назначението на зам.-министъра Чавдар Георгиев (засега единствен), но и с едно любопитно, промъкнало се тихомълком назначение – това на главен секретар. Постът се заема от Росен Асенов. От търговските регистри става ясно, че Росен Райков Асенов има участие в 5 фирми, заети в сферата на строителството и проектирането. Компанията 

"Строй инвест Средец", в която Асенов е съсобственик с още 4 души, е заявила през 2009 г. пред ДКЕВР намерение да изгради ветроенергиен парк - "Вятърен парк Зорница" с мощност 150 мегавата. Изпълнението на проекта обаче изостава на този етап въпреки одобрението на ДКЕВР, МОСВ и договора с НЕК за присъединяване към електропреносната мрежа. Интереси в изграждането на ВЕИ мощности има и зам.-министър Чавдар Георгиев – собственик на на компанията за изграждане и внедряване на възобновяеми енергийни източници "Прайм енерджи системс".

Асенов беше главен секретар на Министерството на финансите пo времето на министър Пламен Орешарски. По силата на длъжността, която заема в МФ по онова време, Асенов е в борда на директорите на "Благоевград - БТ" и на печатницата на БНБ. В края на мандата пък Асенов става говорител на идеята "Нова медийна група" на Ирена Кръстева да строи на принципа на публично-частното партньорство нова сграда на НАП на "Цариградско шосе" в замяна на офисите на данъчните в центъра на София. Планът предизвика остро обществено недоволство, а решението на Министерския съвет за реализацията му беше един от първите актове, отменени от правителството на ГЕРБ.

Илко Желязков
В БЕХ се завръща и председателят на борда на директорите на централата Илко Желязков. Желязков беше освободен от поста в БЕХ само преди  два месеца от служебния министър на икономиката Асен Василев. Мотивът е бил, че Желязков, който дълги години е работил в държавния резерв, а преди това и в МВР, няма необходимите качества за длъжността. Според запознати това е предизвикало скандал с ДАНС - явно Желязков има близки връзки с агенцията,  които го пазят на различни длъжности. Той влиза в съвета на директорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" през 2008 г. по предложение на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров. По това време резервът е на подчинение на Министерството за държавната политика по бедствията и авариите, където  зам.-министър беше Делян Пеевски.

Иван Йорданов
Нито от БСП, нито от ДПС припознават за свой кандидат и областния управител на Пазарджик Иван Йорданов. Със сигурност номинацията не е от местната структура на БСП, защото там за поста беше номиниран бившият зам.-министър на транспорта и областен управител на Пазарджик по време на тройната колация Георги Петърнейчев. В специална декларация те поискаха оставката на лидера на БСП Сергей Станишев и преразглеждане на назначенията на областните управители. В ДПС също бяха изненадани от това назначение. "По време на разговорите с колегите от БСП нито е ставало въпрос областният управител да е от нашата квота, нито познавам този човек", заяви член на ръководството на движението.

И от БСП, и от ДПС обаче потвърждават информациите, че зад назначението на Иван Йорданов, който е бивш директор на дирекция "Правно и административно обслужване" в общината, стои Делян Пеевски. Той е втори мандат водач на листата на ДПС в пазарджишкия избирателен район и има голямо влияние в региона. В прав текст това каза и бившият кмет на града от БСП Иван Евстатиев. "Недопустимо е, че той като колега е защитавал незаконосъобразни решения на общинския съвет, а сега да осъществява контрол върху законосъобразността на актовете на всички администрации в 11-те общини", заяви Евстатиев и добави, че "това е позиция на Пеевски и на сегашния кмет Тодор Попов, за да се замажат големите закононарушения в областния център."

Венцислав Каймаканов
ДПС категорично отричат назначеният за областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов да е излъчен от тяхната квота. И Каймаканов подобно на Муса Палев вече четвърти ден не може да влезе в сградата на областната администрация. На пресконференция в началото на седмица той призна, че преди години е дал на депутата от ДПС и член на ръководството на партията Джевдет Чакъров заем от 105 хил. евро за стоматологичен кабинет на съпругата му. Уточни обаче, че двамата са дългогодишни приятели. "Предложението за поста дойде от премиера Пламен Орешарски", каза Каймаканов. Същото твърдение изказа публично и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Политици от Пловдив описват Каймаканов като удобен за всички партии. Той е бизнесмен и според системата ДАКСИ предмета на дейност на фирмите му са в областта на строителството, отоплението и вентилацията и животновъдството. Не е член на никоя партия. Преди години е гравитирал около кръг бизнесмени около бившия син кмет Иван Чомаков. По времето на управлението на СДС е бил директор на все още държавното по това време предприятие "Юрий Гагарин-БТ" и остава като член на борда на директорите известно време и след приватизацията на предприятието, зад която стоеше Първа инвестиционна банка.

Сочи се и като близък до областния лидер на БСП в Пловдив и бизнесмен Георги Гергов. Двамата са членове на гражданското сдружение "Сдружение за Пловдив". Гергов обаче също отрече да има нещо общо с назначението на Каймаканов за областен управител. В началото на седмицата Гергов заяви, че назначението му не е съгласувано с областното ръководство на БСП и че местната организация на социалистите подкрепя протестите срещу него. Каймаканов обаче заяви, че няма да се оттегли от поста.

по темата работиха:
Велина Господинова, Росен Босев, Илин Станев, Десислава Лещарска, Огнян Георгиев


Източник: capital.bg




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845342
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285