Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.06.2013 18:30 - ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИЛИ КАК ПРЕСТЪПНОСТТА ОКУПИРА СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ, ПРОКУРАТУРАТА И В ГОЛЯМА СТЕПЕН СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И МЕДИИТЕ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 960 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.06.2013 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кариерата на сина на Ирена Кръстева винаги се е развивала по "втория начин"

                                                                                             

С гласовете на ДПС и БСП парламентът прие в  петък сутринта
предложението на премиера Пламен Орешарски за председател на ДАНС да бъде избран Делян Пеевски. Решението идва само ден, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС гласувани спешно от парламента и които дават полицейски (да задържат за 24 часа и да обискират) и разследващи правомощия. ДАНС стана правоприемник и на ГДБОП.

Централна част от промените бяха свързани със статута на председателя на агенцията, като бяха занижени изискванията за стаж, като беше прието, че председателят може да има и само юридически стаж. Още тогава коментарите бяха, че промените се правят за конкретен кандидат, а заложеният стаж съвпадаше с този на Пеевски. Беше махната и възможността председателят да бъде отзоваван предсрочно "при при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията."

След избора, премиерът Орешарски нарече синът на бившята шефка на тотото Ирена Кръстева "външен специалист", а пък лидерът на БСП Сергей Станишев, който единствен се изказа в подкрепа на Пеевски заяви, че вярва, че "днес България се нуждае от стабилност" и новият председател на ДАНС "ще има голяма отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия. След избора Пеевски заяви, че ДАНС "вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото."

Единствено Георги Кадиев от БСП излезе с позиция и обясни защо не е подкрепил номинацията си: "Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо."

Различни източници от дипломатическия корпус, с които "Капитал" разговаря определиха решението като скандално и с пагубни последици в сътрудничеството между правоохранителните институции. Решението е предизвикало сътресение и в самата агенция.

От няколко независими източника в службите за сигурност "Капитал" научи, че през различни етапи срещу Делян Пеевски е имало разработки за корупция, водени както в ДАНС, така и в ГДБОП. По тях не се е стигнало до реализация заради чадъра, който е бил опъван над сина на Ирена Кръстева. Източниците ни коментираха, че става дума за злоупотреби в Държавния резерв, източване на държавни предприятия и др.

Според разследване на в. "Труд" депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите "Лабиринт" и "Другари". Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

Кой всъщност е Делян Пеевски?

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е поредният скок в кариерата, която започва своето развитие по времето на управлението на НДСВ. Той стана съучредител на сдружението "Младежко НДСВ" заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева - Росен. Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация. Още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство - пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на "Пристанище Варна". Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право, трета година. Това стана след скандал в парламента за безпринципните назначения в държавните бордове, срещу които се обявиха дори и жълти депутати.

Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име към онзи момент, беше свързан с приватизацията на столичната зала "Универсиада" и спортния комплекс "Тотошанс" в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма "Олимпика" ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт "Новото време". По случая беше образувано следствие, но то потъна.

Докторант Пеевски

Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в "Тиви глобус", а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по "втория" начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен "по изключение". Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил "като лъв" за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.

Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на "Капитал" от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни.

През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска.

В самото начало на скандала обаче Александров пише докладна до главния прокурор Борис Велчев. В нея той казва, че се е запознал с Пеевски покрай работата му в следствието (въпреки че две години по-рано лично е ходатайствал ВСС да го назначи без стаж) и е бил бил впечатлен от неговото нестандартно виждане и идеи за развитието на държавния резерв. Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит.

Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която трябваше да разкрие злоупотребите на... Христо Лачев.
 
Именно в деня в който прокуратурата влезе на претърсване в сградата на "Булгартабак", ВСС разглежда молбата на Пеевски, с която той иска да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, то няма как да има морал да бъде и магистрат (този човек днес е председател на ДАНС!!! – В.К.).

Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви.

Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски приятелски медии) купува от Петьо Блъсков вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф". Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски "контролира голяма част от медиите в България". Тези медии се подпомагат финансово от банката и групата фирми около Цветан Василев.

През ноември 2007 г., притиснат от решението на ВАС, ВСС възстановява Пеевски като следовател. За да го освободи отново три седмици по-късно, защото той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След края на управлението на Тройната коалиция Пеевски е избран за депутат, но така и не се появява в парламента. През март тази година ВСС отновно го възстанови за кратко като следовател за да го освободи малко след като се кандидатира за депутат.

Бизнесът на Пеевски
Извън медийния кръг групата Пеевски - Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, "Булгартабак", БТК, "Техномаркет" и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България - "Доверие". Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:

Телекомуникации
БТК - 1.4 млрд. лв.
НУРТС България - 213 млн. лв.

Цигари и напитки
Булгартабак холдинг - 616 млн.  лв.
Юрий Гагарин, Пловдив - 81 млн. лв.
Телиш - 70 млн. лв.

Търговия
К енд К електроникс (веригата "Техномаркет") - 290 млн. лв. през 2008 г.
"Странд Бургас" (миноритарен дял)

Банки, застраховане и други финанси
КТБ - 5.6 млрд. лв.
КТБ асет мениджмънт - 500 хил. лв.
ЗАД "Виктория" - 86 млн. лв.

Медии и разпространение
"Нова българска мейдина група холдинг" (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач" и др.) - 40 млн. лв.
"ТВ Седем" - 26 млн. лв.
Национална агенция разпространение - 9.3 млн. лв.
3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) - 6.6 млн. лв.

Автомобили
Литекс моторс (миноритарен дял) - 65 млн. лв.
КИА България - 32 млн. лв.
Субару мотърс - 312 хил. лв.

Инфраструктурно и пътно строителство
"Интегрирани пътни системи" - 211 млн. лв.
"Хидропонт-М" -4 6 млн. лв.
"Евробилд проект" - 98.7 млн. лв.

Производство и машиностроене
"Гипс" - 79 млн. лв.
"Рубин" - 215 млн. лв. (2010 г.)
"Корабостроителница Русе" - 97 млн. лв.
"Дунарит" - 77 млн. лв.
"Терем - Георги Бенковски" - 28.4 млн. лв.

Земеделска земя
"Агро финанс" АДСИЦ - 73 млн. лв.

Туризъм и хотели
"Хелт енд уелнес" - АДСИЦ - 147 млн. лв.
"Сана спейс хотел Хисаря"
"Пирин голф пропъртиз"


Източник: capital.bg 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4883235
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286