Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.06.2013 20:26 - ИМА ЛИ ЕВРЕИ БЕЗ ЮДАИЗМА?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2630 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.06.2013 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Борбата на израелското общество с деспотичното влияние на ортодоксалния юдаизъм продължава.

 “POLOSA”, ИЗРАЕЛ      
                                                                                               
 
Автор: Хаим Бен Яков


Израелският писател, художник и публицист, човекът с леви възгледи Йорам Канюк почина на 83-годишна възраст в болница в Тел Авив. Йорам Канюк завеща тялото си на науката, затова погребение няма да има.

Рускоговорящият театрал Йорам Конюк е известен в театралните среди в Израел. Той е популярен с политическите и обществени батални сцени около взаимоотношенията между държавата и религията в Израел. Припомняме за съдебното решение от 2 октомври 2011 г. Тогава се случи събитие, което способства за промяната на съществуващото положение между религиозните и светските граждани на Израел.

Събитията се разиграваха в окръжния съд в Тел Авив, който удовлетвори иска на известния израелски писател и сценарист Йорам Канюк за регистрирането му в базата данни на МВР като “нямащ религиозна принадлежност”. С това решение съдията Гинат потвърди, че в Държавата Израел, като в демократична страна, действа Закона “За достойнството и свободата на личността”, и на това основание гражданинът сам е в правото си да решава своята религиозна принадлежност или отсъствието на такава. Самият Канюк в интервю за вестник “Хаарец” заяви, че сега той може официално да се смята  за нерелигиозен гражданин, при това да си остане евреин по националност. Канюк нееднократно казваше, че би предпочел в графата “Националност” да фигурира думата “израелтянин”, но, за съжаление, подобна националност официално не съществува в официалния регистър на МВР.

Съдебното решение предизвика отклик: 77-годишният Амос Амир и неговата 64-годишна съпруга Ривка също се обърнаха към адвоката, представляващ интересите на Канюк.

Амир е бригаден генерал в оставка. Той сподели следното: “До днешния ден ние не мислихме да извършим нещо подобно, но след като разбрахме за победата на Канюк, решихме с жена ми да постъпим така, както той. Ние сме невярващи и не сме съгласни с това равините да ни диктуват как да живеем. Това е дълбоко благородна идея, защото религията е явление, което пречи на спокойствието на света. Бих искал да се отдели религията от живота на Държавата Израел или поне да се раздели религията от държавата.

Ние сме евреи по националност, но подобна крачка ни е необходима, за да отделим религията от държавата”, – каза той по радиото.

Амир изиска в графата в паспорта му да се запише “хофши” (свободен). Напълно е възможно в това да се съдържа и определено количество ирония, защото термина “лишен от религия” (“хасар-дат”) може по погрешка да се разбере и впише като “хасар-даат” (лишен от разсъдък), защото на иврит тези думи се пишат и произнасят почти еднакво.

В статия във вестник “Маарив” се твърди, че става дума именно за графата “националност”, и че израелтяните изискват да ги записват като “лишени от религия” в знак на протест против това, че думата “евреин” е започнала да се възприема само като религиозна принадлежност. При това в аналитичната статия, посветена на Канюк, журналистът Дрор Ямини твърди, че става дума само за графата “религия”, а в графата “националност” Канюк си остава евреин.

По такъв начин Канюк е регистриран в МВР като нерелигиозен човек, който се добра до целта си чрез съдебната система, изразявайки солидарност с внука си.

Канюк е женен за християнка от САЩ. Неговата дъщеря е родена в Израел. За нея иврит е роден език, но синът й получава предложение от МВР да бъде записан като “американски християнин” или “човек без религия”. В многобройните си интервюта Канюк заявява, че подобно съществуване е неприемливо за него, имайки предвид статуса на равините и влиянието им върху обществените процеси в страната.

Религиозните авторитети не можеха да пропуснат подобен безпрецедентен повод и да не изкажат мнението си. Бившият Главен равин на Израел Исраел Меир Лау смята, че евреите без юдаизма не могат да съществуват. Коментирайки в радиопредаване решението на съда да задължи МВР да запише Канюк като човек “без религия”, равин Ла, каза: “Жал ми е за Йорам Канюк и за всички тези, които смятат, подобно на него, че може да се откъсне еврейската и израелската идентичност от наследството на поколенията. Някога един голям евреин казваше, че “народ не се създава чрез празни думи”.

Саадия Гаон каза, че “нашият народ – не е народ без Торите”. Без писмената Тора и без устната такава липсва своеобразието на еврейския народ, а неговата способност да се съхрани се превръща в крехък кристал. Болно ми е за Йорам Канюк, защото той написа книга за Войната за независимост, и кой, ако не той, трябва да знае, че командирите, пълководците и войниците са жертвали живота си за създаването на държавата на евреите в смисъла, който е определен в Декларацията за независимостта: не държава на евреите, а еврейска държава! В какво ще се изразява неговото “еврейство”, ако не носи тежестта на поколенията? Ако искаме да оцелеем, не бива да разделяме религията от националността. Ако религиозните учреждения имат недостатъци, можем да ги отстраним, но не бива да изхвърляме младенеца от коритото заедно с мръсната вода”, – отбеляза равин Лау.

Цялата тази история си има предистория: през 1970 г. Джордж Тамарин поиска да бъде записан като “израелтянин”. Искането му е отхвърлено. “Няма израелска нация, отделно от еврейската нация”. Такъв беше отговора на съда.

През 2003 г. 38 граждани подадоха иск в графата “националност” в паспорта им да бъде записано “израелтянин”. Искът също е отклонен. Показателна е позицията на Държавната прокуратура, която заяви в съда, че да се запише в графата “националност” “израелтянин” не е приемливо, защото “не отразява основите при създаването и съществуването на Държавата Израел, дори ги подрива”.

Обществеността и пресата възприеха постановлението на съда и отказа на Йорам Канюк от религията като събитие, което има потенциал да повлияе на по-нататъшната история на Държавата Израел.


Хаим Бен Яков – зам. генерален секретар на Евро-Азиатския Еврейски Конгрес

Оригинал на публикацията: http://www.polosa.co.il/blog/30513/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4883359
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286