Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
11.06.2013 22:13 - ДЕПУТАТИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ КРИТИКУВАТ СЛЕДЕНЕТО В ИНТЕРНЕТ ОТ САЩ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 910 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Източник: Европейски парламент

Депутатите в ЕП заклеймиха американския проект "Призма" за следене на Интернет трафика по целия свят и посочиха, че той противоречи на европейските разбирания за личен живот и защита на данните. Много от изказалите се по време на пленарния дебат по темата във вторник сутрин бяха особено критични относно уверенията на президента Обама, че се следят само неамериканци, но в същото време подчертаха значението на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността.

Мнението на Комисията 

Комисарят за здравеопазването Тонио Борг заяви от името на Европейската комисия, че "програми като "Призма" и законите, въз основа на които подобни програми се одобряват, застрашават основното право на европейските граждани на неприкосновеност на личния живот и защита на данните". Комисията ще повдигне въпроса на срещата на министрите от ЕС и САЩ в Дъблин в петък, заяви г-н Борг и подчерта, че в една демократична система правораздавателните служби трябва да следват правилата.

Мнението на политическите групи

"Моите данни ми принадлежат - това е основата на европейския начин на мислене за защитата на данните", посочи Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Той изтъкна, че е "напълно неприемливо САЩ да имат едни правила за американски граждани и други правила за граждани на други страни", но подчерта, че "САЩ са наш партньор. Американският подход не е нашият подход, но ние ще работим съвместно като партньори". 

Клод Мораес (С&Д, Великобритания) определи ситуацията като "съществен пробив в доверието" на гражданите и нарушение на законодателството за защита на гражданите. "Ние трябва да гарантираме, че американските власти, обработващи данни на европейски граждани, го правят по нашите стандарти", заяви той, но предупреди, че "жизненоважният баланс между сигурността и защитата на данните трябва да бъде съхранен".

"Ние подвеждаме европейските граждани и трябва да се срамуваме от себе си", посочи Софи ин’т Велд (АЛДЕ, Нидерландия) и разкритикува Комисията за липсата на действия по темата и страните-членки за използването на двойствен език. "Обама заяви на американците: "Не се притеснявайте, ние не шпионираме вас като граждани, ние шпионираме чужденците." Е, ние сме чужденците", каза тя и възкликна: "Що за специални взаимоотношения са това?".

"Темата тук не е само защита на данните, темата тук е и демокрацията и върховенството на закона, които не могат да бъдат в съгласие с масовото следене на граждани по целия свят", заяви Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия), който е и докладчик на ЕП по реформата на законодателство за защита на данните. "Бих искал да постигнем съгласие по отношение на нормите със САЩ, но се нуждаем от законодателни промени и на другия бряг на Атлантическия океан".

"Компаниите, чиито имена излязоха в пресата, за момента отричат да са действали извън закона... и въпреки това ние вече посочваме с пръст, а някои от вас изразяват мнения срещу американците и срещу Комисията", се обърна към своите колеги в залата британският консерватор Тимъти Къркхоуп

Ярослав Пашка (Европа на свободата и демокрацията, Словакия) заяви: "Ние трябва да приложим към замесените компании същите санкции, които налагаме срещу други нарушители на закона. Параноичното поведение на нашите американски партньори е достойно за съжаление."

Мари-Кристин Вержиа (ОЕЛ/СЗЛ, Франция) посочи като главна причина за безпокойство факта, че "европейските граждани не се ползват от същите права като американските граждани" и призова преговарящите със САЩ от страна на ЕС да направят необходимото, така че американските власти да зачитат правата на личен живот на европейците.




Гласувай:
5



1. balar - от
11.06.2013 22:20
една страна е лошо но от друга страна хич не е зле
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844473
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285