Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
08.05.2013 19:06 - НЕГЛАСУВАНЕТО – ПРИЗНАК НА ПОЛИТИЧЕСКА НЕЗРЯЛОСТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3700 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 08.05.2013 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      „Това, което не е забранено,  е задължително”                                                     Енрико Ферми

   Съвременната политическа система в България, използувана и на много други места по света (включително и в развитите страни), дава на всеки пълноправен индивид пълна свобода на избор дали да гласува и за кого да даде своя глас. Но свободата, както е известно, е също така и отговорност – отговорност пред себе си и преди всичко пред обществото. Защото индивидът е неразделна, интегрална част от социума, без чиято помощ, опит, знания, подкрепа, традиции и култура той не би бил пълноценна личност, не би бил човек. Без човешкия колектив отделният субект би имал само човешки облик, но не и човешки дух и съзнание, би бил само форма, лишена от основните характеристики, присъщи само на човека – интелигентност, съвест, морал.

    Ето защо всеки от нас има задължения към обществото, едно от най-важните от които е да се грижи за неговото благополучие. А това може да стане само ако той е ангажиран с проблемите на колектива, ако се интересува от процесите, които протичат в него, ако е загрижен за подобряване на отношенията и отстраняване на несъвършенствата. Но за да бъде полезен, човек трябва да притежава някои умения и познания, които се придобиват в процеса на личностното му израстване, в контактите с другите индивиди, чрез образованието. Той трябва да е адекватно информиран относно основните принципи, по които функционира цялата социална система в политически, икономически и културен аспект. Без тези знания той е обикновен маргинал, самоотлъчил се от колектива, незаинтересован от неговите проблеми и тежнения; той е неспособен да се ориентира в сложните отношения, съществуващи във всяко съвременно общество и може лесно да изпадне в заблуждение или да се подаде на недобросъвестни внушения, каквито за жалост изобщо не липсват. Политически неграмотната и апатична личност лесно попада в капана на мнипулациите, защото не притежава необходимата осведоменост и вещина за правилна ориентация в комплицираната среда на политиката. Така, както човек, който не познава гората, има голяма вероятност да се изгуби в нея, така и незаинтересованият и некомпетентен човек се губи в политическия гъсталак, тъй като не познава неговите условия и правила.

    Да се твърди обаче, че политиката е маловажна дейност и поради това няма смисъл да се занимаваме с нея, е несериозно. Защото тя неминуемо рефлектира върху абсолютно всички аспекти на обществения живот – икономика, трудов пазар, образование, здравеопазване, култура, наука и т. н. Наистина човек има право да не се интересува от политика. По същия начин той има право да не се интересува и от своето здраве. Формално той е в правото си и в двата случая, но от рационална гледна точка това е неразумно. Да не не се интересуваме от политика и да не гласуваме е като да заравяме главите си в пясъка с надежда, че ще избягаме от проблемите и отговорностите си. Но негласуването не освобождава никого от отговорност, както липсата на интерес и грижа за собственото ни здраве не ни прави нито по-малко болни, нито по-малко виновни за здравословните ни проблеми. Само че неглижирането на тези проблеми е индикатор за ирационалност.

    Пример за неадекватността на политически неграмотните особи са протестите в последно време. Иначе справедливото недоволство на хората се изразяваше в абсурдно формулирани искания, редица необосновани обвинения спрямо управляващата партия и призиви за смяна на системата. Редно е да се запитаме обаче защо същата тази система работи далеч по-успешно в други страни. Значи не системата, а нещо друго трябва да се промени. И то е отношението на хората към политиката, които следва да осъзнят, че отговорността за случващото се е на всички нас, а не на държавата (защото държавата – това сме ние) и не само на политиците (защо са избрани, овластени и търпяни от нас).

    Ако продължаваме да се отнасяме към политиката по същия безотговорен начин както досега и както се отнасяме и към здравето си в национален план, ние ще продължим да страдаме от същите политически заболявания, които ни съпътствуват по време на целия т. нар. преход и които все повече ще се усложняват и задълбочават вследствие на равнодушието ни към тях.

   Управлението на ГЕРБ далеч не бе идеално и през него се откроиха някои грешки, колебливост и не особено уместни решения. Но съвършени политици няма никъде и никой не е застрахован от пропуски. Редно е да отчетем, че голяма част от проблемите по време на техния мандат се дължаха на изключително неблагоприятната политическа и икономическа ситуация в Европа, САЩ  и в целия свят. Държави, които доскоро давахме за пример и на които се възхищавахме, днес са силно дестабилизирани. В Гърция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия и дори Франция десетки милиони хора са без работа, много от тях са загубили дори и домовете си, намаляват се заплатите, пенсиите и социалните помощи, орязват се социалните програми, хора се самоубиват от отчаяние, а политиците все още не са намерили ефективно решение за излизане от кризата. България, разбира се, не е самотен остров и проблемите на европейската икономика се отразяват и на нея. Ето защо кризата в нашата страна трябва да се разглежда не изолирано, а като част от един гигантски процес, който няма как да подмине само нас. Още повече когато има сили, които допълнително отслабват държавата – БСП, ДПС и производните им креатури като Атака, Лидер, Гергьовден, България на гражданите и други псевдо партии, чиято единствена роля е да разединяват дясното пространство и да създават суматоха и дезориентация. Хората започват да се колебаят, стават равнодушни и безучастни и се отказват да гласуват. А точно това очакват от лагера на безумно абсурдната коалиция БСП-ДПС. Докато техният електорат остава твърдо стабилен, този на опонентите им отдясно се топи, защото много от гласовете се разхвърлят между зомби партийките, а другите въобще не достигат до урните, понеже твърде голяма част от народа е станала жертва на зловредната манипулация, призоваваща ги да не гласуват.

   Без да идеализираме ГЕРБ не можем да не отбележим все пак, че голяма част от проблемите, които се струпаха над българското общество през техния мандат, всъщност бяха заложени от предишните правителства и по стечение на обстоятелствата се проявиха именно в този момент. Това е все едно да ви заболи язвата, а вие да си мислите, че проблемът ви е започнал в момента, в който сте почувствували болката. За всеки е ясно, че този проблем е започнал вероятно години по-рано и се е задълбочил след като не сме разпознали симтомите и не сме взели навременни мерки. Това се отнася за цените на тока, които се определят от договорености, сключени далеч преди ГЕРБ да поемат управлението на страната. Когато правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев подписваха договорите за Марица 1 и 3, за ВЕИ и АЕЦ „Белене” обществото остана в блажено неведение относно тежестите, с които бе натоварен българският народ и които постепенно щяха да натежават все повече и повече, докато в един момент повлякоха страната към дъното по време на управлението на ГЕРБ, но не по тяхна вина. Ето това са нещата, които незаинтересованият не знае и лесно решава, че всички политици са еднакво лоши и няма смисъл да гласува.

   Негласуването е абдикация от задълженията на всеки член на обществото и обслужва интересите на вътрешни и чужди криминогенни структури. Човек трябва да се интересува от политика, както се интесесува от собствените си финанси, защото последните зависят от политиката, която се провежда в държавата. В противен случай той е лесна плячка за манипулатори и спекуланти, понеже не притежава познанията и уменията да се ориентира в политическата обстановка. Вследствие на дезориентацията му, на него без особен проблем може да му бъде внушено да гласува за еди кой си или пък въобще да не гласува. А когато не познава ситуацията и политическите фигури, той не може да има компетентно мнение и да вземе адекватно решение. Всеки избор, направен от него, ще бъде или под чуждо влияние, или плод на некомпетентност.

   Едно от оправданията на негласуващите е желанието уж по този начин да бъдат наказани и стреснати политиците, за да подобрят работата си, т. е. осъществяването на натиск и контрол над политическите играчи. Но давление и надзор над политиците и техните решения не може да се осъществи ефективно чрез равнодушие и пасивност. Това по-скоро поощрява политическите шарлатани и им дава още по-широко поле за изява, тъй като не усещат над себе си никакъв контрол.

   Негласуването служи на интересите единствено на определени политически сили – БСП и ДПС, дискредитирали се многократно в последните две десетилетия. И двете притежават твърд и непоклатим електорат от фанатизирани поддръжници, които не могат да бъдат разколебани по никакъв начин. Независимо какво се случва в държавата, те винаги ще гласуват безсъзнателно за своите идоли. Взети по отделно или дори заедно те държат неголяма част от българските избиратели. Поради това имат шанс за успех само ако разединят опонентите си и ако внушат на една значителна част от имащите право на вот, че гласуването не си заслужава. Затова те всячески се стараят да наложат на обществото становището, че от нашите гласове няма полза, че всички политици до един са маскари и мошеници. Те се стремят да посеят разочарование, отчаяние, апатия, униние и песимизъм. По този начин разколебават електората и го довеждат до отказ от собствените му права, т. е. от правото да гласува и да определя бъдещето си. Колкото по-малко са гласувалите, толкова по-голяма тежест придобиват иначе недостатъчните гласове на техните надъхани поклонници, които обаче чинно отиват до урните.

   Споменатите две партии са наследници на старите комунистически органи и структури – БКП, Държавна сигурност, Военно и контраразузнаване, МВР и т. н. Комунисти и бивши служители на ДС днес са се настанили във всички важни звена от обществено-политическия живот на страната – съд, прокуратура, следствие, органи на вътрешните работи, медии и издателства, ректори и декани на университети, ръководители на различни държавни агенции, ДАНС, ГДБОП, Националната служба за охрана, Българската стопанска камара, в бизнеса и финансите (собственици и управители на банки) мн. др. Тези хора разполагат с почти целия държавен ресурс и го използват за да дискредитират опонентите си като ги шпионират, подслушват и изваждат на показ подробности от живота и политическата им дейност, които биват раздухвани неимоверно, така че да отблъснат хората.

   Очевидно е, че дискутираните в последно време подслушвания са извършвани именно от такива троянски коне. Достатъчно е само да се замислим кой е подслушван (министри от ГЕРБ?!) и кой има полза от разгласяване на информацията. Не е трудно да отгатнем, че тези, които имат интереса и ресурсите да извършват подслушванията, не са от тази партия, а от нейните противници. Лесно е да се досетим, че (с оглед на възрастта и професията) кадрите, работещи в тези институции, и особено ръководния състав, са били обучени и квалифицирани през тоталитарно време (а много от тях са завършили и в СССР) и са неразривно свързани по партийна линия, тъй като в онези времена не е било възможно да постъпиш в тях без да си член на комунистическата партия. Освен това с технологиите за подслушване разполагат и други институции като Военното разузнаване, ДАНС (които дори не се нуждаят от прокурорско разрешение за извършване на подслушването) и няколко частни компании. Те са пълни с кадри на Държавна сигурност, МВР и БКП. Ето това е нишката, която свързва всички тези хора и всички скандали, които тресат държавата. Почти без изключение те са инспирирани от бившата партийна номенклатура, инфилтрирала се във всички нива на обществения живот и работеща единствено за своето облагодетелстване.

   И когато разочарованите от окаяното състояние на страната ни хора търсят причина за бедите, тя им бива услужливо сервирана от средствата за масова информация. Естествено като главни виновници според тази версия са всички други, но не и БСП и ДПС – превърнали се в пристани за служители на ДС. Голяма част от избирателите изпада в отчаяние, че теханите избраници са се оказали „мерзавци” и не заслужават да бъдат отново избрани. И те решават, че е най-добре да не гласуват, тъй като никога не биха дали гласа си за тандема БСП-ДПС. Но пък последните са предоволни, че отново са прекарали българската общественост и че отново са спечелили благодарение на пасивността на противниковите привърженици. И пак на власт идват тези, които няколко десетилетия източват националните ресурси.

   Ето защо негласуващите са основните виновници за днешното нерадостно състояние на българското общество, понеже поради незаинтересованост, незнание или пораженчество осигуряват възможност на бивши комунисти, служители на репресивните органи на тоталитарна България, техни поставени лица в политиката, финансите и икономиката и техни протежета от криминалния сектор да създават хаос, дезорганизация и липса на ред, защото това е единствената среда, в която те могат да виреят. Само ако се интересуваме живо от политическите процеси в страната ни, ако се стремим да вникнем в тях и да ги разберем и ако изразяваме активно гражданската си позиция (едно от проявлениета на което е гласуването), можем да променим събитията в полза на цялото общество. Негласуването не е позиция и не е решение – то е израз на страх, на слабост, на престъпно равнодушие и на невежество, заслужаващи не уважение, а презрение. Разбира се, всеки има право да не гласува, както всеки има право да се предаде или да не се интересува от здравето си, но това в никакъв случай не е разумен подход. 




Гласувай:
3



1. ykpaina - ...
08.05.2013 22:14
"Споменатите две партии са наследници на старите комунистически органи и структури..." А останалите неспоменати партии? Иван Костов да не би да е на светлинни години от БКП? М. Кунева? В. Сидеров? Бойко Борисов чий политически проект е? И т.н…..
Проблемът на много от негласуващите е, че не виждат за кого биха могли да гласуват. Дори и да са наясно, че трябва да се гласува. Буквално до вчера знаех за кого ще гласувам. Изведнъж разбирам, че в листата на тази партия има агент на ДС. Един брой. Но знам, че вече няма как тази партия да получи гласа ми. А не искам да гласувам за никоя друга. А знам, че трябва да се гласува. И какво правим? Гласуване, но с недействителна бюлетина?
цитирай
2. kordon - от kordon до ykpaina
08.05.2013 22:39
Всъщност аз не съм си поставил за цел да изреждам всички партии, създадени от комунистите за разкъсване на дясното пространство. Разчитам, че средностатистическият гражданин притежава поне минимална политическа грамотност.

Относно терзанията Ви за кого да гласувате аз не мога да Ви помогна, защото това е изцяло Ваша отговорност. Само искам да Ви обърна внимание, че "гласуването" с недействителна бюлетина дефакто не е гласуване. Освен това, ако търсите съвършен политически субект, такъв няма да откриете нито в България, нито където и да е по света. Основно правило в политиката е да се гласува за по-малкото зло. Моето лично мнение е, че най-малкото зло от всички възможни в българското политическо пространство е ГЕРБ с всичките им несъвършенства и кусури. Изборът и отговорността обаче са Ваши.

цитирай
3. dedenze - Вашите твърдения са вярни само за държави с пряка демокрация !
09.05.2013 00:00
Никой не може да ме накара да гласувам за престъпници и да стана техен съучастник ! Правите ли разлика от гласуване за личности с да и не, от това за гласуване само с да за компрометирани партии !? Четете и мислете малко повече!
http://dedenze.blog.bg/novini/2013/04/19/kak-da-osydia-dyrjavata.1102127
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/05/08/prosti-narodni-vyprosi-kym-politikanite.1108207
http://dedenze.blog.bg/history/2013/05/06/istoriia-na-oglupiavaneto.1107594
цитирай
4. dedenze - А Ферми е казал ужасяваща глупост, ако е вярен цитата
09.05.2013 00:04
Хомосексуализма не е забранен, но много ви моля, не го правете задължителен !?
цитирай
5. kostas - Как да избера сред недостойните ??? Всички те, съзнателно се стремят към власта !!Протестът също е начин на изразяване на позиция !!
09.05.2013 16:22
* Сър Томас Мор, английски юрист, писател и политик ни е завещал: „Всеки, който съзнателно се опитва да бъде избран на обществена длъжност, автоматично е недостоен за това.“
цитирай
6. mikino - Ами като е така, ще гласувам с нев...
09.05.2013 16:53
Ами като е така, ще гласувам с невалидна бюлетина! От както имам право на глас, винаги съм се възползвала, защото не смятам, че е редно онези, които на са гласували да плюят срещу чието и да било управление. Този път силно се колебая и започвам да установявам, че невалидната бюлетина с един огромен хикс на всички е най-добрия вариант...
цитирай
7. kordon - от kordon до kostas
09.05.2013 18:24
Аз не мисля, че в съзнателния стремеж към властта има нещо нередно по принцип. Нима очаквате, че в политиката ще влязат хора, които нямат собствени интереси, които безсъзнателно се подвизават на това поприще или са движени единствено от алтруизъм? Това би било наивно!

Протестът също е изразяване на позиция, разбира се. Но какъв протест има в негласуването? То всъщност отваря още повече вратите на спекулантите, които са доволни, когато по-малко хора се интересуват от деянията им.

Казвате "Как да избера сред недостойните" и аз мисля, че точно тук е проблемът. Защото много хора бъркат сгрешилите с недостойните. Всеки греши и това е напълно човешко. Това не означава обаче, че всеки е мошеник и е недостоен. Негодниците са тези, които нарушават правилата умишлено, а това далеч не може да се каже за всички политици. Ако мислим обаче, че "всички са маскари", попадаме в порочната схема на Бай Ганьо и на политическите спекуланти, които се стремят да убедят обществото, че всички политици до един са некадърни. Така съвестните и добронамерени политици (макар и не безгрешни) биват автоматично приравнявани с некомпетентните и престъпниците.
цитирай
8. kordon - от kordon до mikino
09.05.2013 18:42
Да гласувате с невалидна бюлетина означава да не гласувате. Това, разбира се, е Ваше право. Моето мнение е, че да не гласуваш означава да предоставиш правото да определят съдбата ти на неграмотни цигани, на фанатизирани комунисти и малцинства, на престъпни групировки.

Ще повторя това, което казах в друг мой коментар, а именно, че в политиката винаги се избира между две злини - по-голяма и по-малка (приемаме, че две еднакви злини не може да има). Все едно да избирате между това да ви ударят две плесници или двадесет плесници. Имате три варианта: да изберете първото; да изберете второто или да останете пасивни и да оставите някой друг да реши колко плесници да получите (а "на чужд гръб и сто тояги са малко").

Естествено в политиката нещата не са толкова прости, защото пропагандата постоянно се стреми да ни внуши неверни твърдения и да ни дезориентира. Ето тук е нашата отговорност: интересувайки се активно от политическите процеси да съумеем да определим кое е по-малкото зло.
Това е моята позиция!
Дерзайте!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845980
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285