Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.04.2013 22:19 - ЗЛОУПОТРЕБАТА С ОБВИНЕНИЕТО В „АНТИСЕМИТИЗЪМ”
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1639 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.04.2013 22:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Всеки, който критикува Израел, трябва да е наясно, че може да бъде заклеймен като антисемит. Но не е ли безумно да те нарекат "враг на евреите" само защото си се осмелил да критикуваш израелската окупационна политика?

 "Ти си антисемитски боклук. Внимавай да не ти се случи нещо, докато пресичаш улицата!" - мрежата е пълна с подобни закани. И всички те издават гняв и безумие. Свидетели сме на една опасна тенденция: с понятието "антисемитизъм" се злоупотребява, а смисълът му се обезценява.

 Да вземем примера с американката Джудит Бътлър, която тази година беше удостоена с наградата "Адорно", връчвана от градската управа на Франкфурт на Майн. Заради критиките й към израелската окупационна политика и подетата от нея кампания за прекратяване на тази политика, в Израел Бътлър беше заклеймена като антисемит и враг на еврейската държава. Нищо, че самата тя е еврейка...

Обвинения, съшити с бели конци

 Точно в това е проблемът: че въпросът се политизира. В дебата се намесват политически аргументи и се вкарват политически интереси. За Джудит Бътлър трябва да е било много болезнено да бъде хулена като антисемит. Но не това е най-лошото в случая. Обвиненията срещу нея са толкова безпочвени и толкова силно свързани с определени интереси, че на практика се връщат като бумеранг обратно към техните автори. От това произтича един друг проблем: колкото по-често обвиненията в антисемитизъм се използват за постигането на краткосрочни политически цели, толкова повече те се обезценяват. Този процес отдавна вече е в ход: преди беше позор да те смятат за антисемит, днес подобни обвинения вече не се приемат насериозно. А в морето от безумни обвинения, които се разпространяват в интернет, писанията, които действително са с антисемитско звучене, просто остават незабелязани, потъват.

 

imageДжудит Бътлър

 Израел е окупационна сила. И се държи като такава. Това твърди американският политолог Питър Байнард. Пред сп. Щерн той казва следното: "В международно признатите си граници Израел е демокрация - третира всички свои граждани равноправно, независимо от пола, расата или религията. Но в окупираните от Израел райони милиони хора нямат такива права, защото не са израелски граждани", казва Байнард. 

Цинично!

 С други думи - израелската политика се превръща в заплаха за легитимността на цялата държава. Както и други окупационни сили в миналото, държавата Израел се опитва да омаловажи всяка критика по неин адрес. Когато южноафриканското правителство отказа вноса на израелски стоки, произведени в окупираните територии в ивицата Газа, израелското външно министерство привика южноафриканския посланик в Ерусалим и му каза, че окачествява решението на ЮАР като расистко...

Що за аргументация е това? В този конкретен случай израелците си бяха послужили с метода на инверсията - тоест, бяха обърнали смисъла: една критика, насочена към окупационната политика на Израел и потискането на палестинското население в окупираните територии, беше поставена от Израел в расистки контекст. Подобна аргументация е чисто и просто цинична, коментира в тази връзка сп. Шпигел.


АГ, ЩО, ШпО, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел

Източник




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4881819
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286