Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.01.2013 22:47 - АХМЕД ДОГАН ИЗБРАН ЗА ПОЖИЗНЕН ПАРТИЕН МОНАРХ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2533 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Проф. Людмил Георгиев: ДПС е обречено! Агент Павел замести агент Сава!

Лошо е, че се занимаваме толкова време само с данданията около проявата на този младеж, нападнал Доган. Защото бяха пропуснати много по-важни неща: това коментира специално за „Гласове” проф. Людмил Георгиев, член на ЦС на ДПС до май 2010 г. По думите му „всички говорят за голямото оттегляне на Доган, а такова не се състоя. Преформулира се неговата позиция в пожизнен почетен председател, който ще има решаваща дума във вземането на важни решения. Звучи като „партиен пожизнен монарх" и няма аналог в демократичния свят".

- Проф. Георгиев, какъв е коментарът ви за всичко, което видяхме и чухме по повод покушението срещу Ахмед Доган? Опит за политическо убийство или  сценарий за съживяване на политически труп?

-  Според мен не е нито едното, нито другото. Става дума за чисто индивидуален акт на един човек, млад мъж, който най-вероятно търси себеизява. И разбира се, днес някъде се прокраднаха версии и за други лични мотиви, но това в никакъв случай не е подготвен и организиран терористичен акт.

-  Лютви Местан заяви, че „показното нападение срещу пожизнения председател на партията Ахмед Доган било не просто опит за политическо убийство, а показно покушение срещу българската демокрация”, "уродлива изява на езика на омразата" и "анти-ДПС агресия". А името на младежа, както го наричате, е турско.

-  Политическите сили в България обикновено използват всяка една ситуация, за да ни се представят нещата от тяхната собствена партийна позиция. Но нека разсъждаваме. Ако наистина това беше планиран терористичен акт, мисля, че утре-вдругиден щяхме да бъдем на погребението на г-н Доган. Дори човекът да е камикадзе, така не се прави организиран терористичен акт с цел убийство. Да не говорим, че един политически лидер може да бъде убит по всякакъв начин, а не непременно пред телевизионните екрани на цяла България. А той не подхожда по този начин. Първо, убийство не се извършва с такова оръжие. Второ, излизайки на сцената, ако става дума за истински терористичен акт, той започва да стреля от няколко метра с цел да падне обекта и после да го довърши. При тази ситуация, която наблюдавахме, това не беше никак сложно. Затова е изключено да е имало подготвен терористичен акт, което автоматично изключва и версията за политическа поръчка.

- Политическа поръчка с цел убийство - не, но не допускате ли, че е възможно да е  политическа инсценировка с цел сплашване, отклоняване на внимание, послание? Все пак беше оставен съвсем необезпокояван да премине през охранителите и да се качи чак на сцената.

- Изключвам инсценировка. Прекалено театрално е, за да е инсценировка. Вероятно става дума за един млад човек, който търси начин да се изяви. Имайки предвид и предишни негови действия, които е извършвал заедно с брат си. Не говоря само за кражби и притежание на наркотици, а за скандали, за побоища, в които е участвал. Така картината се наслагва. Но вижте какво стана в Щатите преди два месеца, вижте какво стана в Норвегия преди две години. Срещу такива хора обществото не е подготвено, независимо кое общество - американското, българското или норвежкото.

Ще ви кажа още нещо, тъй като стана ясно, че Октай е мотивирал поведението си с мнението за себе си, че е български патриот, че със сплашването и унижението на Доган цели нормализирането на държавата. Сравнението се налага от само себе си -  

абсолютно същите мотиви изтъкваше в предсмъртните си бележки и Ахмед Емин,

Бог да го прости! Мисля, че съвпадението е твърде драматично и съвсем не е в полза на Доган и ДПС.

- Чуха се и мнения, че това са отчаяни опити да се сплотят редиците на ДПС преди изборите.

- Това е пак опит да се вкара всичко в контекста на вътрешна инсценировка. Но аз пак повтарям, това за мен е абсурдна теза.     

- Тогава какви изводи си правите? Защото от два дни само с това се занимават и политици, и журналисти, и анализатори?

- Това е лошо, че само с това се занимаваме, особено вие журналистите. Лошо е, защото покрай данданията около проявата на този младеж, бяха пропуснати много по-важни неща.

Най-важното, за което никой не говори, е своеобразният принос на Доган и ДПС в партийното строителство. И това, което те формулираха като  „пожизнен почетен председател”, който ще участва във взимането на всички решения и ще има решаваща дума в подреждането на листите и кандидатурите за кметове и общински съветници. Тази  формула звучи като „партиен пожизнен монарх”. В демократичния свят няма аналог подобна партийна формула. И, който е гледал изявленията на

новия партиен председател Лютви Местан, който е такъв само на книга,

е видял, че той не се държи като лидер. Той се държи като заместник, какъвто в действителност е. Друг е въпросът, че на практика, макар и илюзорно, агент Павел замества агент Сава. Сякаш

ДПС е обречено да бъда рожба на Държавна сигурност.

Всички говорят за голямото оттегляне на Доган, а такова всъщност не се състоя. Просто се преформулира неговата позиция в ДПС, за да се утвърди тя пожизнено. Големият парадокс е, че бяха произнесени толкова мантри, включително и от Доган, за демокрацията. А в същото време реализираха една абсурдна партийна формула, която няма нищо общо с демокрацията. И това е парадокса, на който трябва да се обърне внимание.

- Защо беше преформулиран, както казвате, поста на Доган? Защо му е от действащ председател да става „пожизнен и почетен”?

- Това е поредна негова маневра. С нея той демонстрира, че уж се оттегля, но всъщност си остава да дърпа конците, както той си знае. Защото разчита на това, че хората не четат и не мислят. Че ще си мислят, че

като се е оттеглил от председателското място, значи се е оттеглил от политиката. Глупости.

Слушам всички политически лидери, видях и обръщението на царя, че се бил оттеглил най-значителният политик от прехода. Ама за какво оттегляне става дума? Или аз нещо не съм наясно? Пожизнен почетен председател с право на решаващ глас при реденето на листи и вземането на решения...

- Към кого е отправено това послание, че Доган се оттегля от политиката?

- Той сам го каза: че се оттегля, за да може следващият лидер да реализира възможни, бъдещи коалиции. Т.е. аз си стоя отзад, но давам на Лютви Местан възможността да преговаря бъдещите коалиции. Това е.

- Защо Доган да не преговаря? Защо слага отпред Местан?

- Защото той е тотално изолиран. Цялото ДПС е изолирано като партия и политически субект, с изключение, разбира се, на топлите връзки с БСП. Видяхте ли друг гост на конференцията, освен заместници на БСП? Видяхте ли някой от земеделците, някой от дясното пространство, от центъра, от новите формации? Никой!  Тотална изолация на Доган и ДПС, това е истината.

- Значи това е ход да се отвори вратата за преговори?

- Това е хитър маньовър в стил Доган. 

- Ще успее ли Доган с този "хитър маньовър"?

- Ако говорим за единствено възможния коалиционен партньор на ДПС, става дума за БСП, той няма нужда дори от подобно „оттегляне”. Но никой друг няма да се ангажира да партнира с ДПС. Това е абсурд! Това е последният отчаян опит на Доган да представи уж ново лице на ДПС, за да може евентуално да варира в бъдещи преговори. Но мисля, че тези намерения станаха безпощадно ясни. Затова няма да успее и с този ход. Напротив, ДПС отново се вкара в капан, говорейки само за акта на Октай като „политическа поръчка”, да не говорим за защитата на онези талибани, които при явно беззащитен човек, скачаха отгоре му като обезумели.

ДПС тихо и полека отива в политическото небитие, това е.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844761
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285