Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.01.2013 19:06 - ЕВРЕИТЕ В ЕВРОПА ПРОИЗХОЖДАТ ОТ КАВКАЗКИ ПЛЕМЕНА, ПРИЕЛИ ЮДАИЗМА, СОЧАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ГЕНЕТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ В САЩ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 4879 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 17.01.2013 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Генетикът Еран Елхаик потърсил мутации в ДНК кода, свързани с географския произход на дадена група

 

Произходът на евреите в Европа е свързан със смесване на родословия, много от които произхождат от кавказки племена, приели юдаизма, сочат резултатите от генетично изследване, цитирани от Франс прес.

Те би трябвало да сложат край на дебати, които продължават повече от два века.

Евреите ашкенази, които са с европейски произход, днес съставляват около 90 на сто от евреите по света.

Според хипотеза, известна като "рейнска", евреите ашкенази произхождат от евреи, които са избягали от Палестина след завладяването й от мюсюлманите през 638 година

Според същата хипотеза те са се установили в Южна Европа, а по-късно, в края на Средновековието, са се преместили от Рейнска област в Германия към Източна Европа.

Някои смятат, че тази хипотеза е малко вероятна, тъй като от демографска гледна точка сценарият е невъзможен. Това би предполагало увеличаване на евреите в Източна Европа от 50 000 души през 15 век на около 20 милиона в началото на 20 век.

В такъв случай раждаемостта сред тях ще е 10 пъти по-голяма в сравнение с тази сред местното нееврейско население и въпреки икономическите трудности, болестите, войните и погромите в еврейските общности.

За да хвърли светлина върху този въпрос, новото изследване сравнило геномите на 1287 души от осем несвързани помежду си групи еврейско население и на 74 неевреи.

Генетикът Еран Елхаик от медицинския институт "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Мериленд, внимателно анализирал данните, търсейки мутации в ДНК кода, свързани с географския произход на дадена група.

Подобни индикации бяха ползвани в миналото, за да се хвърли светлина върху произхода на баските и на пигмеите в Южна Африка.

Сред евреите в Европа генетикът открил древни индикации, които ясно сочат към Кавказ и в по-малка степен към Близкия изток.

Получените резултати подкрепят друга хипотеза, която е противоположна на "рейнската" и е известна като "хазарска", поясни ученият.

Според втората хипотеза евреите в Източна Европа произхождат от хазарите - племена, установили се в района на Кавказ в първите векове от новата ера.

След като били повлияни от евреи от Палестина, те приели юдаизма през 8 век. Хазарите изградили процъфтяваща държава, като привлекли евреи от Месопотамия и Византийската империя.

Разцветът й бил толкова голям, че в Унгария и Румъния се сформирала тяхна диаспора.

Държавата им обаче се разпаднала през 13 век след нападения на монголски племена и в резултат на епидемии от черна чума. Тогава те избягали на запад и се установили в Полша и Унгария, където компетентността им в областта на финансите, икономиката и политиката била високо ценена.

Според "хазарската" хипотеза, те в края на краищата се разпространили в Централна и Западна Европа.

"Заключихме, че геномът на евреите в Европа е мозайка от древно население, което включва хазари, приели юдаизма, гръко-римски евреи, евреи от Месопотамия и Палестина, отбеляза Елхаик. Тази структура на населението им е сформирана в Кавказ и на брега на р. Волга, а корени на това население се простират до Палестина и брега на р. Йордан".

Резултатите от изследването са публикувани в "Гени, биология и еволюция".

Източник




Гласувай:
8



1. balgarski7vinarki - само в България те се наричат евреи
17.01.2013 19:46
Защо?
цитирай
2. lambo - т.н. "Руски евреи" всъщност са ХАЗАРИ
17.01.2013 19:46
Няма никаква новина ...
цитирай
3. kordon - от kordon до lambo
17.01.2013 20:11
Всъщност, новината е, че досегашните предположения относно произхода на европейските евреи-ашкенази се потвърждават категорично по научен път чрез генетиката. И става въпрос за всички ашкенази, които са ок. 90% от всички евреи, а не само за "руските евреи".
цитирай
4. demograph - Хазарите са юдеи, но не и евреи
18.01.2013 18:44
Това си ги пише в еврейските енциклопедии. Нещо повече, в една енциклопедия е записано едно към едно, че хазарите са народ родствен н а"волжските българи". Защо само и точно на волжските -те си знаят. Но е покаазателно.Това лутане из Кавказ за доказване на доказаното е някаква димка. Евреите от Юдея са семити и са само 10% от юдеите по света. Не монголите, а руснаци+волжските българи+Византия ликвидират остатъка от последното хазаско царство в Крим и ешкеназите прозелити се разпръсват из Европа. Имаме си работа с идеология Юдеизъм-Ционизъм, а не с етнос.
цитирай
5. kordon - от kordon до demograph
19.01.2013 16:39
Мисля, че сте прав и 90% от онези, които се представят за евреи, всъщност са с евроазийски произход и общото им с евреите е само религията и някои нрави и обичаи, придобити по време на историческото им развитие. Така че, тук наистина става въпрос само за обща идеология и културни признаци, а не за общи етнически корени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4884482
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286