Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.11.2012 12:17 - Олигархична Америка
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1319 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-горният 1 процент от американците притежава около 100 пъти повече власт от тази на останалите 99 процента, взети заедно. Те са свръхбогатите на Америка. Те са елитът, който всички наричат олигархия.

Социолозите вече говорят за САЩ като за олигархия, без, разбира се, да влагат оценъчен елемент в това понятие. Заключението им всъщност е напълно логично. Да си припомним, как дълго време в Америка беше едва ли не табу да се говори за слоеве и класи: та нали почти всички американци се определяха като "middle class". Само че в тази предизборна година вече се говори не просто за свърхбогати, а и за съществуването на олигархични структури. 

Елит и олигархия

"Олигархия" според Аристотел е не просто господството на някакво елитно малцинство, а такова господство, при което това малцинство превръща във власт огромни материални ресурси. Стъпвайки върху тази класическа дефиниция политологът Джефри Уинтър припомня важното различие между елити и олигархии: елити има навсякъде - без непременно да са заможни те заемат постове, в които е съсредоточена власт. Не навсякъде обаче има олигархии - в бившия Съветски съюз например имаше елити, но за разлика от положението в днешна Русия нямаше олигархии.

Ето защо, според Уинтър, известният "железен закон на олигархията" е всъщност законът на елитите. Всяка организация създава елити - но не и олигархии. Законът на олигархията се състои всъщност в това, че главната й цел е да защитава своята собственост.

На практика отдавна е доказано, че политическата система в САЩ почти не откликва на първостепенните нужди на по-бедните слоеве. Уинтърс сочи, че политически релевантната разделителна линия минава не между единия процент на свръхбогатите и останалите 99 на сто от населението, а в рамките на въпросния един процент. Близо 3 милиона американци съставят единия процент и те притежават средно сто пъти по-голяма власт, отколкото останалите 99 % американци. Още по-голяма власт съсредоточават в ръцете си 400-те най-богати американци: съотношението е съпоставимо с това между сенатора и роба в древния Рим.

Формална демокрация за обикновените граждани?

Но как така свръхбогатите са се сдобили с такава власт? Та нали те не заемат политически постове? Отговорът е лесен: те упражняват влияние върху Конгреса чрез лобисти и наемат безбожно скъпи адвокати, икономисти и данъчни съветници, които неуморно се трудят за това, разликата между номиналната и реалната данъчна ставка за олигарсите да е колкото се може по-голяма. Конспиративна теория ли е това, популистка пропаганда срещу плутокрацията или просто връщане към лошите стари времена, когато Западът беше упрекван, че предлагал на гражданите само "формална демокрация"?

Все още живеем в демокрации. "Гражданска олигархия", при която за защита на собствеността си олигарсите се осланят на правовата държава, е възможна и в рамките на демократичното общество.

АГ, ДПА, ЗЦ, Б. Рачева/Редактор: Е. Лилов

  DW.DE



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4895617
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2287