Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.07.2011 12:52 - КОЛКО ПАРИ ДАВА ГЕРМАНИЯ НА ГЪРЦИЯ ЗА ДА Я СПАСИ ОТ СОБСТВЕНАТА Й ЛУДОСТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3815 Коментари: 9 Гласове:
4



 Германия ще отпусне 5,05 млрд. евро по петия транш за Гърция, чиято обща сума е 12 милиарда евро, разпределени между европейските страни и Международния валутен фонд (МВФ), съобщи държавната германска банка КFfW, цитирана от Франс прес.

Германската помощ ще представлява над половината от общите помощи на европейските държави по този транш (8,7 млрд. евро), уточни банката, потвърждавайки информация на в. "Билд". 

По досегашните четири транша Германия е осигурила 8,4 млрд. евро. 

"При всеки транш сумите, искани от Гърция, са различни и се определят от необходимите й средства за незабавно рефинансиране", обясни говорител на германската банка, натоварена от федералната държава да извърши това
кредитиране. 

Петият транш е част от рамковия план за спасяване на Атина, изготвен от ЕС и МВФ през май 2010 г. Той предвижда за 3 години Гърция да получи кредити от 110 млрд. евро. От тях 80 млрд. евро трябва да осигурят европейските държави, а Германия, която е основният платец, ще даде близо 22 млрд. евро, уточни
АФП.




Гласувай:
4



1. monarchism - Това е безумие. А като си помисли ...
12.07.2011 03:59
Това е безумие. А като си помисли човек, че преди няколко месеца Германия изплати последния транш от репарациите за Първата световна война, явно плаща и за Втората, сега отпускат социални помощи и за маляките....да се чуди човек докога германската икономика ще издържи.
цитирай
2. germantiger - ...
25.07.2011 20:30
Така е защото германците са "лоши гадове", а гърците "добри самаряни".
Несъмнено аз съм 50% немецкая сволоч, фашисткая гад, а неблогодарните грЪци винаги са много отворени и напети... и пак ще реват как света ги бил обрал, да ги ... в мързеливците, щото българи им работят до скъсване на леваците ужелини!
цитирай
3. анонимен - За мишките и... немците
19.08.2011 00:01
Естествено, че дойната крава на Европейския съюз трябва да поема винаги най-сериозния дял от репарациите... пардон, помощите за всички мързеливи и некадърни твари с иначе равни на немския професор и инженер права, защото техните бащи и дядовци имаха неблагоразумието да изгубят световен конфликт за втори път.
Вижте, аз не смятам, че безбожното количество финанси, да не говорим за ресурси, които изтекоха от Германия по някакъв начин са ограничили немския икономически растеж. За мен моментът на унижението е много по-важен!
Но трябва да ги поздравим за това, че успяха да подтиснат порива за независимост, за културен и икономически напредък на този най-творчески и най-способен народ в северното полукълбо! И в същото време да им зашлевим един ободряващ шамар и да им посочим изхода от всеки един опит за паразитиране върху немската съзидателност. Германската е единствената нация способна да строши и най-здравите окови, да изтласка и най-голямата тяжест от плещите си и да постави на колене и най-силния враг... И този порив никой не ще потуши, както се пееше в един известен немски марш, solang ein Tropfen Blut noch glüht, noch eine Faust den Degen zieht...
Ще ми позволите да завърша с едно мое леко изменение в самия край на същия този марш:
Heil Deutschland! Nieder mit dem Brut!
Ertrink den Feind in seinem Blut!
-Aufklärer-
цитирай
4. анонимен - Нещо не разбрах
18.09.2011 20:41
В статията са исползвани думите като"Германска помощ" но в крайна сметка са включени и други държави, които трябва да осигурят 80 млрд.+Германия 22 млрд. което в крайна сметка излиза, че Е.О. не е само на Германия.Отделно германската банка, която е натоварена да извърши транша.Най-вече ме озадачи-ПОМОЩ и то от банка.Според моите разбирания от помощ до кредит има голяма разлика, та, ако ще и нисколихвен да е той.Много уважавам вашите статии и начин на мислене, но този път смятам, че е някак подвеждащо.Все пак говорим за кредит.До сега не съм чула банка да дава и подарява без да иска.Колкото и да са облекчени гърците на тема лихви то германската банка печели на фона наречен-световна криза.Далеч съм от мисълта да защитавам гърците.Но утре за всяка една държава може да се пише в същият дух и читателят да остане с грешно впечатление.
цитирай
5. kordon - от kordon до анонимната дама от коментар №4
22.09.2011 14:25
Здравейте,

Извинявам се за забавянето на моя отговор и благодаря за вниманието към моите статии.
А сега към Вашия основен въпрос. Трябва да призная, че критиката Ви относно дефинирането на отпусканите за Гърция средства като "помощи" ме свари неподготвен. Наистина не бях се замислял доколко е основателно използването на подобна фразеология. Виждам, че Вие му придавате голяма важност, но за да бъда честен ще кажа, че за мен той не е толкова значителен, особено на фона на главния проблем, а именно гръцката дългова криза. Ще се опитам да изложа накратко своето виждане по въпроса, но не смятайте това непременно като пледоария в защита на възприетата терминология, а като опит за диалог, макар и с полемичен характер.
Всеки кредитор, независимо дали е банка, правителство или дори физическо лице, разполага с правото да отпуска заеми по свое усмотрение. Тоест, нормално е заемодателят да направи анализ на риска за възвращаемостта на отпусканите от него средства, разследвайки потенциала и кредитното досие на своя евентуален клиент. Някои кредитни институции притежават собствени отдели, чиято задача е да извършват проучвания на икономическото състояние на субекта, търсещ тяхната финансова помощ, както и на неговата кредитна дисциплина. Други ползват услугите на специализираните учреждения – кредитни и рейтингови агенции. Възоснова на техните анализи се преценява дали заемоискателят отговаря на общите критерии и на тези, които всяка кредитна институция изработва за себе си. Вие знаете много добре, че не всеки желаещ получава заем от банката. Това се случва, когато той не отговаря на приетите стандарти, което е съвсем оправдано. Съществува определена категория субекти, които по разбираеми причини никога не биха получили кредитиране. Гърция в момента е в ролята на субект с една от възможно най-ниските кредитни оценки, предвид незавидното й финансово и икономическо състояние и политическата криза, обхванала тази страна. При това положение едва ли ще се намери уважаваща сбе си банка, която доброволно би й отпуснала огромна сума, чиято възвръщаемост въобще не е гарантирана. Все едно Вие да дадете заем на човек, за когото знаете, че не работи, че не си плаща задълженията и разходите, че има сериозни проблеми в семейството, че е лентяй и пияница. Затова решенията за предоставяне на финансови средства на гръцката държава се взимат на политическо ниво. Именно европейските правителства отпускат тия крупни суми, лишавайки собствните си бюджети от тях, като парите идват от европейските данъкоплатци. Едва в средата на месец юни т.г. отново политическите лидери от ЕС решиха да "помолят" частните кредитори на Гърция да поемат част от финансовата тежест на помощите за нея. Това по същество си беше политически натиск, защото никоя банка няма стимул да кредитира доброволно една потъваща държава.
С всичко това искам да кажа, че макар и отпускани под формата на кредити, тези средства все пак могат да се дефинират и като помощи. Първо, защото са с много облекчен режим на обслужване и с много ниски лихви и второ, защото в днешното си състояние при липсата на Европейски съюз Гърция би била оставена на свободно падане, т.е. да "умре" изолирана и напълно безпомощна, тъй като никоя частна институция не би си и помислила да я кредитира. Натоварвайки извънредно своите национални икономики, европейските държави й предоставят пари от своя оперативен резерв, което е опасно начинание, предвид кризисното положение в евросъюза в момента. Освен това европейските правителства и Европейската централна банка изкупуват солидарно далеч не изгодните и несигурни гръцки облигации, подпомагайки я и по тоя начин.Вярно е, че тия вложения ще донесат някакви изгоди (при положение, че гръцкия дълг не бъде преструктуриран ,което според мен е по-вероятният сценарий), но те са минимални на фона на реално съществуващия риск. Освен това не можем да очакваме абсолютна безкористност в света на политиката и финансите. Това би било твърде наивно. А и никой не е длъжен никому, т.е. останалите държави не са задължени с нищо пред Гърция, за да се лишават от солидни средства, които биха могли да вложат в собствените си икономики, инфраструктура, социални програми и т.н.
И накрая у мен все пак остават съмнения доколко е морално оправдано използването на термина "помощ" в случая с отпусканите на Гърция средства. Оставям всеки да установи това за себе си.
цитирай
6. анонимен - Авторът е прав,но...
15.09.2012 10:23
Всичко е политика...гърците са демонизирани за да бъдат сринати като другите народи.Българите в Гърция са много и колкото са повече закъсали гърците и Гърция,толкова по-закъсали са и всички българи,работещи и живеещи там.
Пропускат се договорите за превъоръжаване и нужните кредити за превъоръжаването на Гърция като външна граница на ЕС и страна членка на НАТО.
Последното след Кипърският проблем 1974 е само на хартия,но договорките трябва да се спазват.
Репарации на гърците не са изплащани като пострадали след ВСВ и в тези големи кредити лично част от гърците виждат един вид реваншизъм за сметка на западноевропейците.Американците и евреите са недолюбвани в Гърция и това сега им се отплаща.
Срине ли се и Гърция,всички емигранти,които са там от България и бившият СССР ще "духат супата" и доста нашенци вече го правят отново в България.
Това води до повече работници за разсипаната ни икономика,последваща конкуренция между тях и в съвпадение с раболепната ни психика и други фактори водят до мизерните заплати и резултатите са налице.
Не случайно масмедиите млъкнаха за кризата в Исландия РЯЗКО,понеже последната се оттърва от международните банкери и изроди.
Към авторът-в Атина,до Гръцкият парламент /Сто Вулио,както му казват самите елини/ е сградата на Посолството на Великобритания...какво по-голямо доказателство за влиянието,което е ИМАЛА Англия по тези земи.
Не защитавам гърците като личности,там има добри и лоши хора,бедни и богати,свестни и престъпници...като навсякъде другаде.
И там не пипат богатите корумпирани адвокати,лекари и други професии,при които има баснословни печалби и естествено укриване на реалните доходи,но поне се опитват да се борят срещу тези,които трябва да върнат откраднатото.
Естествено,най-големите гръцки олигарси не ги пипат,но това е навсякъде по света,не само в Гръцко.
Не бързайте да сеете неприязън,това искат Масмедиите и НСР - да срутят и последната държава със своя ЗАПАЗЕНА КУЛТУРА И ИДЕНТИЧНОСТ,СЪС ЗАПАЗЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ!
цитирай
7. анонимен - Продължение на 6 коментар
15.09.2012 10:39
В Гърция е нормално хората да живеят над 80 години,говоря за пълноценен начин на живот,не за доизживяване като инвалиди като нашите пенсионери,храните,напитките са с естествени съставки,хората са доста по-здрави от нормалното,Православното християнство още е силно /религията и нейното влияние в една държава са един от най-силните и устои/,има наборна казарма за мъжете,както имаше и при нас доскоро...въобще това е единствената страна,където все още хората живеят нормално в Европа,нормално не просто икономически,но най-вече духовно.
Причината Гърция да не е извън Евросъюза ВЕЧЕ е чисто политическа,както е БИЛО и тяхното влизане там-отваряне на вратите за всякаква измет и емигрантство,влияние на Западът там /както и в България/,зависимост на техните банки от чужди.При един фалит и връщане на драхмата страната ще бъде затворена икономически и огромната Гръцка Търговска Флота /една от най-големите,ако не и на първо място/ няма да може да снабдява толкова евтино Европа със стоки азиатско производство.Вече ще има такси,МИТА и същите банкери,които изнесоха част от европейското производство в Азия няма да могат да си вкарват евтините боклуци със СВРЪХПЕЧАЛБИ на Старият Континент.
Но за тези неща не се говори,не се говори какво е дала Гърция на ЕС,говори се само какво е взела /като кредити,които са теглени от гръцкоговорещи политици,слуги и маши на Уолстрийт,хора създадени,изучени и ОБУЧЕНИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ /.
Ако Гърция беше толкова "лоша",колкото я изкарват защо не ги разкараха от Евросъюза-защото Западните Икономики са силни само спрямо икономически слабите такива,защото и Гърция е пазар за вносни БЕЗМИТНИ СТОКИ с над 10 милиона население.Ако ги махнат от ЕС се губи ТОЗИ ПАЗАР + вреда и оскъпяване на стоките на всички страни членки!
Неслучайно се бързат за членство в Евросъюза Македония,Сърбия...на ЕС и трябват страни-донори!
Прехвалената Германия нямаше да е икономическа сила ако нямаше къде да изнася стоките си!И не само Германия,това важи и за другите силни...


цитирай
8. анонимен - Продължение на 7 коментар
15.09.2012 10:55
...това важи и за другите силни икономики.Моите мнения и мисли до този момент са основани на една здрава и елементарна логика.По същите причини България РЯЗКО ОБЕДНЯ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО СИ В ЕС !Милиарди левове от мита на чужди стоки вече ги няма в бюджета.Улесни се още повече изтичането на "мозъци" от България извън нея и това също е налице.Родното производство беше доразсипано като става въпрос най-вече за дребният ни бизнес,производство на храни,напитки и нискотехнологично производство /стоки дето и в гаражен цех могат да се създадат с нужното качество и количество/.
Неслучайно големите хипер-маркети с чужди стоки се увеличиха РЯЗКО СЛЕД ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС!Това не можеше при по-ранната ЕСТЕСТВЕНА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ на нашите производители,при липса на конкуренция вече е лесно.
"Бедните" Гърци масово имат поне по 1 имот,не са рядко и тези с повече от 1,пенсиите им не са окрадени и МОГАТ ДА СЕ НАСЛЕДЯВАТ ОТ ПРЕКИ НАСЛЕДНИЦИ!Има хора,които не им се налага да работят и живеят от пенсиите на родители,баби,дядовци /което е и редно/.Тези пенсии може да са с измислени бонуси,но основните пенсии и заплати са честно изработени.Плюенето по Гърция и "наглите" гърци донякъде намира добри корени в завистливата българска душа,но осъзнатите хора знаят,че истината не е черна или бяла,става въпрос за милиони души население.
Самите гърци знаят,че докато са били на драхма /тоест докато националната им валута не е била обвързана с чужда-еврото/ Гърция е била чувствително по-добре икономически.Лично баща ми е взимал по 1000 долара заплата в Елефсис като заварчик/корабостроител и това е през 94,95-та година.Тогава гърците си бяха в ЕС,но бяха на ДРАХМА.Говорел съм и с малтици,малтийски работници-откакто са в ЕС и малтийската лира я няма стандартът на живот е спаднал за обикновеният човек там.Но на касовите им бонове в магазините срещу сумата в евро има и изчисление на сумата в малтийски лири.
Едно е да се вярва на медиите,друго е човек да разказва от личен опит!
С най-добри пожелания.
цитирай
9. kordon - от kordon до анонимния автор на коментари 6, 7 и 8
15.09.2012 18:08
Благодаря Ви за пространните коментари. Изглежда познавате от близо обстановката в Гърция, защото впечатленията Ви са доста лични и непосредствени. Трябва да призная, че отстрани нещата изглеждат по-различни от Вашите описания. Но понякога страничният наблюдател може да види детайли които остават незабелязани от вътрешни хора. Много често хората не забелязват собствените си недостатъци, докато за другите те са очевидни.
Аз бих Ви върнал немного назад в гръцката история. През Втората световна война Гърция е окупирана от немски войски за двадесетина дена в рамките на операция „Марита”, което не е много добра атестация за самите гърци. По време на немската окупация в Гърция се води гражданска война (1943-1944) за послевоенния контрол над страната, което пък показва гръцкия характер.
След войната в тази страна избухва нова кървава гражданска война, която води до много жертви, репресии, погроми, зверства, изстъпления, лагери, насилствени преселвания, гонения. Гражданската война нанася катастрофални поражения върху гръцката икономика.
През шестдесетте години в Гърция настъпва политически хаос и сблъсъци, които завършват с преврата през 1967 г. и установяването на режима на полковниците до 1974 г. Краят на хунтата е ознаменуван от кърваво въстание в атинската политехника, потушено брутално от военните.
Едва след падането на военния режим през лятото на 1975 се провеждат демократични избори, установява се нова конституция и официално се разпуска монархията. Обособяват се консервативна и социалистическа партия като водещи политически сили, а през 1980 година страната се връща в структурите на НАТО.
През 1981 година Гърция се присъединява и към Европейските общности, по-късно реформирани в Европейски съюз. Ето в този ход е разковничето на гръцкото блаженство. В последвалото десетилетие инвестициите в тежката промишленост, еврофондовете и увеличаващият се поток от туристи подсилват неимоверно гръцката икономика, и стандартът на живот се покачва до невиждани дотогава нива. Гръцката приказка продължи, докато се разкри, че гърците, в сговор с „Голдман и Сакс”, са манипулирали данните за финансовия баланс на страната и по този начин са измамили европейските институции и са си осигурили по нечестен начин членство в еврозоната. Днес, без подаянията на европейските страни, Гърция може да издържи не повече от няколко седмици, защото икономиката й е крайно неефективна и неконкурентноспособна.
Днес гърците обвиняват кого ли не, но отказват да назоват главния виновник – самите себе си!
Както виждаме нещата са силно комплицирани. Вероятно в гръцката трагедия са замесени много фактори, включително и злоумишлени сили. „Голдман и Сакс” са една от тях. Но без никакво съмнение всеки народ сам носи отговорност за своята съдба и е нечестно вината за днешното драматично състояние на гръцкия народ да се приписва някому другиго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843600
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285