Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.06.2021 12:19 - ИНДИВИДЪТ И ОБЩЕСТВОТО
Автор: kordon Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2981 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 26.06.2021 13:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ИНДИВИДЪТ И ОБЩЕСТВОТО


Автор: Виктор Кордон


Още от зората на човечеството хората живеят в групи, които отначало са били съвсем малки и едва оцеляващи и с течение на хилядолетията са се разраствали. Каква е причината ние и предците ни да предпочитаме живота в общности, което ограничава свободата ни, вместо да живеем сами, поотделно и напълно свободно от ограниченията на групата?

Известно е, че ние не сме единствените, живеещи в групи. Много животински видове също се групират в стада, прайдове, глутници, табуни, рояци и ята. Очевидно това им дава по-добра възможност да се защитават, да намират храна, да мигрират, да се чифтосват, да отглеждат потомство, а оттам и да оцеляват и съхраняват своя вид, което за самотният индивид е изключително трудно или дори невъзможно. Следователно животът в група е еволюционна стратегия, заложена генетично у някои видове, сред които и нашият. Но за нас това носи много повече предимства, за които мнозина не си дават сметка.

Нека се замислим какво би станало с човек, който още от най-ранна възраст бъде отделен от своите родители и от обществото изобщо и бъде отглеждан в пълна изолация? Ами той няма да се научи нито да върви, нито да говори. Нещо повече – той не би бил способен и на по-сложно мислене, защото всички тези характеристики ние придобиваме, усвояваме и усъвършенстваме само в процеса на съжителството ни с други човешки индивиди. Контактите ни с тях ни дават най-ценните ни придобивки – изправеният вървеж, който освобождава ръцете ни за други дейности, говорът, чрез който обменяме информация, идеи и опит, и социалното мислене.

Ние, хората, мислим с понятията и категориите, които научаваме при общуването си с другите членове на колектива и от писмени източници. Поради тази причина, живеещ изолирано индивид не би могъл да научи за тези представи и концепции и следователно не би могъл да мисли по начина, по който разсъждават човешките същества, защото без тях (понятията и категориите) той е неспособен на сложна мисловна дейност, характерна единствено за хората.

Друго огромно предимство е способността да четем и пишем, която отново се получава единствено при живот в обществена среда. Тази способност ни дава възможност да черпим знания не само от непосредственото ни обкръжение, но и от източници, намиращи се далеч от нас в пространството и времето. Така можем да почерпим идеи и данни от хора, които живеят на другия край на света, или са живели преди нас. Този неизчерпаем извор на знания ни прави още по-силни и успешни. Но досегът с него е възможен само в условията на социума и не е достъпен за изолирани индивиди.

От това можем да заключим, че онова, което ни прави хора, е животът в обществото. Без него ние бихме били просто животни, без способност да вървим, говорим, четем, пишем, обменяме информация и мислим. Само в границите на социалната група ние се превръщаме в човешки същества, ползвайки нейните ресурси и възможности. Затова интересите на обществото трябва да бъдат поставяни над тези на отделния индивид, тъй като обществото стои над индивида и всъщност го прави човек! Без обществото индивидът е празна черупка, животно в човешко тяло, у което липсват човешките характеристики и умения. Следователно човекът е човек само в контекста на обществото, извън което той е нищо повече от безсъзнателна и нежизнеспособна твар.





Гласувай:
11



1. notfun - :-))))
26.06.2021 12:33
не съм..съвсем..согласна...
Човекът, е НЯКОЙ, когато е сам..
в Самотата,Човек ,се бори с Божеството ( т е..със Себе-то..
поради, това ,и Всички Мъдреци..напускат т н Социум...
да не се нацупиш, отново..ейй..сърдУшко..
привет, от мен,Джули
цитирай
2. kordon - До Юлия
26.06.2021 13:19
Прави ми впечатление, че в твоите коментари обикновено поставяш каруцата пред коня, тоест следствието преди причината. Не съм чувал някой да стане мъдрец преди да е живял в общество, поради изброените по-горе причини. Без обществото той не само не може да стане мъдър, но дори не би могъл да се научи да върви и говори, а какво остава за по-сложна мисловна дейност. Освен това, всеки от големите мъдреци и философи от древността до днес (Сократ, Платон, Аристотел, Русо, Волтер, Дидро, Монтен, Декарт, Ницше, Хегел, Кант, Шопенхауер и всички останали) са живели в общества, а не изолирано. Всъщност не се сещам за никой значим мислител, който да е живял в изолация. Така че възражението ти не се приема.
цитирай
3. zarenkow - Съжалявам за отрицателният вот,
26.06.2021 15:27
но каруцата пред коня мисля, че поставяте вие. Много са общностите в животинския Свят, но само една, човешката може да разсъждава, да мисли. Какво им пречи на другите , безброй общности, да са като нас ? Това, че индивидите се събират в групи, очевидно е бонус и очевидно "неудобството" да са в група е доминиращо над "удобството" да са "свободни". Два са бонусите в общност, веднъж виншна защита и втори път вътревидова селекция. Вътревидовата селекция селекционира елита от най здрави, силни,мимикриращи, плодовити .. и това важи за всички в общност, за примати и дори хора без социализирано общество, позволяващо всички методи за селекция на елит присъщи на животните. Просто няма свободни, без значение къде са. Свободата е химера дори за най силните. Човечеството живее много хилядолетия, стотици хиляди са преди нас но едва последните хиляда-две хиляди, в пълен синхрон с религиите, оставя безспорни доказателства за присъствие с мисъл. Защо ли ? Защо без познатите социални групи ,човешките индивиди са си също обикновени животни. Защо цели човешки общности, губещи правилата, около които са изградени , не само се разпадат, но индивидите се насочват към познатите в животинския Свят правила - да крадат, да лъжат, да са полигамни, да убиват... ? Това с еволюцията не може по никакъв начин да обясни , как не кради, не лъжи, не убивай...., очевидно неприсъщи на хората по рождения (нали са заповеди и от кой) , стават правила , противно на природата им ? Още преди да станат силни в мисленето, алфа мъжкарите са елита в общностите , а не придобиващите еволюционната способност, според вас. И кой ще им позволи да са елит , на тези полу мислещи, та и да налагат правилата, които трябва да са вродени , или доказали вече предимство, за да се прилагат? И днес дори индивидите в голямата си част не са съгласни с тези правила и ги неглижират, налагани са със сила, с полиция , със съдилища. Имало ли е в този "еволюционен" преход кой и защо да прилага тези рестрикции? Не се връзват нещата в тази, описана от вас светлина. Мисля, че вече споделих това виждане и не получих нито един валиден аргумент, затова и се оттеглих. Както и да е , бъдете здрав и успешен.
цитирай
4. kordon - До zarenkow
26.06.2021 15:41
Аз също не получих от Вас аргументирано опровергаване на моите идеи. Не виждам смисъл да спорим по тази тема, защото това би било повторение на предишния ни спор, който не доведе до никъде и има опасност да продължи безкрайно.

Все пак да обърна внимание, че явно за удобство предпочитате да пренебрегвате човешкият интелект като достатъчен фактор за генериране на идеи, включително и тази за бог и религията, защото този факт очевидно не пасва на Вашите умозаключения.

Бъдете здрав!
цитирай
5. milady - ..уважавам Труда ти,кордон...
26.06.2021 17:19
но, ти ,не търпиш...различно мнение/ старая се да бъда кратка..
винаги,и моля, не го приемай лично..
явно,ти , не ме четеш, аз съм тази която "постави" Коня ( Духът) преди каруцата
....няма как да промениш моето лично, изстрадано мнение..
което, е лИчно,именно, защото, не е..Обществено!!))
добро настроение,ти пожелавам..
цитирай
6. kordon - До Юлия
27.06.2021 08:13
Какво разбираш под това да приемам чуждото мнение? Може би да не му опонирам и да се съгласявам с него безкритично?

Това, че не мога да променя твоето лично мнение никак не ме притеснява. Ти също не можеш да промениш моето. Освен това, не предлагаш никакви аргументи, а само твоето голо мнение, което не се основава на нищо. Ако очакваш да ти повярвам, трябва да се постараеш повече!
цитирай
7. zarenkow - Никога не съм пренебрегвал човешкият интелект...
27.06.2021 14:52
и нямам изобщо такъв коментар, но и не споделям идеята, че човешкият интелект е даденост. Никога не съм пренебрегвал религиите и главните персонажи в тях. Точно напротив, показвам съвсем ясна връзка между тях, а има още много и важни неща. Ако за вас човешкият интелект е априори, то за мен ,както за всичко в действителността , така и за появата на интелекта има причини. Преди да споделя за причините, коментирам, че няма как това да е априори, да е бавно и полека, еволюционно и давам достатъчно аргументи за това. Моите умозаключения просто не съм ги споделил. "Все пак да обърна внимание, че явно за удобство предпочитате да пренебрегвате човешкият интелект като достатъчен фактор за генериране на идеи". Не мога да пренебрегна нещо, ако все още не съществува. За това говорим, за появата и причините. Мога да пренебрегна причините, само ако се е появил априори. Това следва от коментара ви.
цитирай
8. kordon - До zarenkow
28.06.2021 08:10
Отново навлизаме в същия коловоз, по който се движехме преди не много време, което създава опасността да повтаряме едни и същи аргументи.

Термините априори и апостериори са доста хлъзгави и всеки ги разбира по своему, затова избягвам да ги употребявам.

Според мен човешкият разум не съществува сам по себе си, а е резултат от милиони години еволюция. Именно той дава възможност на хората да извършват сложна мисловна дейност и да раждат идеи като тази за религията и безброй други.

Тъй като Вие не сте разкрили досега кой е тайнственият източник на религията, който според Вас я е предоставил благородно на човечеството по незнаен начин и по незнайни причини (твърде много неизвестни има в тази версия), ще се опитам да обясня своето становище "с думи прости". Надявам се, ще се съгласите, че религията е идея, а идеите се зараждат само в мозък, надарен с интелект. Тъй като не ми е известно да съществува друг вид (нито пък някаква друга форма), способен да генерира сложни идеи, освен хомо сапиенс, е най-логично да заключа, че религията е плод на човешкия разум. От което следва, че разумът (на човека) не просто предхожда идеята за религията, но и я поражда, което за мен е най-резонното и естествено заключение. Всичко останало са спекулации, които звучат противоестествено на фона на научното познание, с което разполагаме на този етап.

До този момент не е открит друг източник на абстрактни идеи (каквато е религията), освен човешкото съзнание, и няма никакви, дори и най-малки, индикации да съществува такъв. Затова до откриването на разум извън нашия вид, смятам да се придържам към тезата за човешкия произход на идеята за религията.
цитирай
9. milady - ...има ощее многоо да..размисляш, друже) по млад си, все пак.Успех!
28.06.2021 20:05
имам достатъчно много разработени 'подобни' критични Теми..

..."Обществото", е Матрицата, Егрегора
/ който "лови", и се храни с Човешки Елексир, или божествената субстанция - лууш..
Целта на Еволюцията на Хомо Сапиенс Сапиенс, е да 'прогони "човешката форма"
карлос Кастанеда/ Колелото на Времето..
преди него, и Ницше, е написал, нещо така велико, и просто..
Бог, е мъртъв!!
бих ги допълнила, Религията, е създаден допълнително Егрегор
от който се възползуват Великите Архитекти...на антиРазума)
Темата, не е..лека,но е удобна за...демагогия!
поздрави, пак съм, Юлия

/ще се опитам да обясня своето становище "с думи прости". Надявам се, ще се съгласите, че религията е идея, а идеите се зараждат само в мозък, надарен с интелект. Тъй като не ми е известно да съществува друг вид (нито пък някаква друга форма), способен да генерира сложни идеи, освен хомо сапиенс, е най-логично да заключа, че религията е плод на човешкия разум/
цитирай
10. kordon - До Юлия
29.06.2021 08:58
Може би живеем в различни светове, защото нищо не разбрах от коментара ти. А може би ми липсва интелектуален потенциал, за да го разбера...
цитирай
11. kordon - До zarenkow
29.06.2021 11:54
Надявам се, не приемате за възможно религията да се зароди от само себе си в природата. Ако вярвате, че тя може да бъде породена само от разум, но той не е човешкият, както твърдите, то тогава трябва да обясните къде се помещава този свенлив разум, който се крие от всички нас и се е разкрил единствено на Вас. Следва да обясните и какъв е този разум, как се е появил, как в крайна сметка е внедрил идеята за религията в човешкото съзнание и защо не я е разпространил и сред другите видове.
цитирай
12. zarenkow - априори: Независимо от опита и практиката; предварително.
29.06.2021 11:57
1. Това е общоприетото тълкуване, за да няма недоразумение.
2. Еволюцията е факт и процес от причини и следствия. Човешкият разум - също. Ако аз не мога да посоча източникът на религиите, защото проследявайки еволюцията се вижда непреодолимо логическо противоречие, така както го посочих вече няколко пъти това не променя абсурда , който предлагате за произход на разума, не променя и логиката обясняваща този абсурд. Религията не е само вярване. Тя, освен системата от противоествени правила за всички животински видове, към които принадлежим и ние, съдържа психологически комплекс за изпълнението им, психологически метод за физическо съхранение на вида в условията на чужди за него програми (в психологията се на нарича метод на изтласкването, решаващ огромните психосоматичните проблеми) и не на последно място в условията на конкуренция, присъща особено в група, забранява всички естествени методи за конкурентна борба и остава един единствен начин за конкуренция, който развива нови средства за това.Наистина забележителна синергия в три фактора с една ясна цел. Наистина , няма по лесно да се каже, че еволюцията е решила проблема. Това , обаче трябва да се доказва прецизно , както всяко претендиращо за интелект твърдение. Декларативното заявяване, че еволюцията ни е решила проблемите не е достатъчно. За това се искат и доказателства. Един стар анекдот разказва за реакцията при първата среща на шопа с жираф в зооградината - "О, не това не е може да го бъде. Това не е верно". Понякога трябва да вярваме и на логиката, че има планети, дори да не сме ги виждали, нали ?
цитирай
13. kordon - До zarenkow
29.06.2021 12:18
Проблемът с Вашата теория е, че в нейна подкрепа не само отсъстват доказателства, но и е логически абсурдна и, изглежда, само Вие не виждате това, вероятно защото сте твърде заслепен от емоционалната си обвързаност с тази логически неиздържана хипотеза.
цитирай
14. zarenkow - С радост приемам различно мнение
29.06.2021 14:29
защото обогатява и спасява от заблуждение, но мнението без коментар по същество е точно това, в което определяте мен. Нищо конкретно, само тривиални общи приказки, за съжаление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843189
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285