Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
09.06.2021 15:32 - ЧОВЕКЪТ-БОГ (възможното бъдеще)
Автор: kordon Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5858 Коментари: 20 Гласове:
8

Последна промяна: 27.06.2021 08:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЧОВЕКЪТ-БОГ
(възможното бъдеще)


Автор: Виктор Кордон


През по-голямата част от своето съществуване човешкият вид е бил на границата на изчезването. Милиони години сме били плячка на всякакви хищници и сме се борили ежедневно за оцеляването си. Това се дължи на факта, че ние нямаме особени предимства пред останалите видове – липсват ни големи и остри зъби и нокти, а и не сме достатъчно силни и бързи. Единственото ни преимущество е нашият мозък. Но все пак то е толкова силно, че, за добро или лошо, ни осигурява господството над цялата планета. Така от плячка сме се превърнали в доминиращ вид, намиращ се на върха на хранителната верига, далеч над другите видове. За разлика от останалите животни, които са доволни, когато са нахранени, напоени и сексуално удовлетворени, нашето съзнание е устроено така, че не се задоволява само с удовлетворяването на нагоните и естествените ни нужди. Ние винаги се стремим към нещо повече - ако имаме най-доброто, ние искаме още по-добро; ако имаме най-голямото, искаме още по-голямо и т.н. Тази вечна неудовлетвореност ни тласка към нови земи, върхове, острови, континенти, завоевания, успехи, изследвания. Поради тази причина сме заселили всички материци, изследваме океанските дълбини и дори Вселената. Няма съмнение, че ще настъпи време, когато ще започнем да се разселваме из космоса, а това ще ни сблъска с нови предизвикателства. Но ние сме адаптивни и ще се справим с тях, както и със следващите. А изследвайки света, ние откриваме и себе си, защото съществуващото отвън ни казва много неща за нас самите и малко по малко ни разкрива кои сме, как сме стигнали до тук, откъде идваме и накъде отиваме.


Вземайки предвид историята ни като вид и вечно търсещата ни природа, можем да се опитаме да предположим какво ни очаква в близкото и далечно бъдеще.

Това, че сме оцелели, въпреки малките ни шансове в конкуренция с много опасни видове, и че сме населили толкова различни екосистеми, е доказателство за високата ни приспособимост. Но ние никога не спираме да търсим нови места и нови неща. И така, както преди столетия сме се решили да прекосим непознати и враждебни води и да достигнем нови територии, давайки началото на Великите географски открития, така и в недалечното бъдеще ще прекосяваме необятните и негостоприемни космически простори, където ни очакват Великите космически открития. Това е нашият шанс да избегнем пренаселеността, както и евентуалната гибел на човешкия род в случай на гигантски катаклизъм, който би могъл да сложи край на живота на Земята. При този процес на разселване ние ще достигнем до напълно различни от нашия светове, което ще ни наложи да изградим нови стратегии и да вземаме нестандартни решения. В наша помощ ще бъдат познанията и постиженията ни в разни сфери, които непрекъснато нарастват и увеличават възможностите ни както за проучване, така и за адаптиране към напълно различните условия.

Биониката, кибернетиката, криониката, квантовата механика, генетиката, биомехатрониката, невронното инженерство, мозъчно-компютърния интерфейс, AlterEgo системите, IA (Intelligence amplification – усилване на интелигентността) и другите научни области ще ни помагат в нашите космически завоевания. Ще имаме помощта и защитата на екзоскелет, на изкуствени телесни органи и мозъчни импланти и всякакви прибори, инструменти и апарати. Колониите ни ще стават все повече и ще проникват все по-навътре в дълбокия космос и самите ще създават свои колонии. Някои ще се откъснат напълно от родната Земя... и не само като разстояние. Съвсем разнородните условия и знания ще изискват да променим мисленето си и дори телата си. В нас ще настъпят генетични промени под влияние на околната среда и на изкуствена генетика. Нашите потомци, живеещи на далечни планети, няма да изглеждат като нас както физически, така и ментално. Те ще мислят различно от нас, защото мозъкът им неизбежно ще се промени. За това ще допринесе внедряването на изкуствен интелект в човешкия мозък. И така постепенно ще се превърнем в кибернетични организми - тоест съчетание от органична материя и технологични елементи.

Различни сензорни, телесни, мозъчни и други импланти ще повишат моториката ни и способностите ни да възприемаме и обработваме данни от заобикалящата ни среда и да комуникираме. Напредъкът в медицината ще повиши качеството и продължителността на живота ни. Хората ще могат да трупат знания и опит вече не в продължение на десетилетия, а на столетия, което ще ги направи по-мъдри.

Вече няма да сме толкова зависими от нашата физиология и ще можем да отделяме повече време за други занимания. Ще разполагаме с огромно количество информация и много от тайните на Всемира, които днес ни изглеждат неразгадаеми, ще се разкрият пред нас. Ще сме в състояние да си предаваме информация чрез мислите си, но не точно под формата на телепатия в строгия смисъл на това понятие, а с помощта на технологиите, които ще са вградени в нас, ставайки част от нас.

Технологично ще сме напреднали толкова много, че ще можем да създаваме и рушим светове. Тогава, в очите на други, по-неразвити от нас цивилизации, ще изглеждаме като богове и за тях ще бъдем такива. В тази връзка е възможно някога Земята да е била посещавана от иноземни пришълци, които заради високите си технологични способности, да са възприемани от предците ни като божествени създания. Може би дори нашият свят е плод на експеримент на високо развити извънземни. Възможно е, но не е доказано. Но ние със сигурност ще достигнем до такова ниво на технологично развитие, че за някои обитатели на чужди светове ще бъдем богоподобни и за нас ще се разказват и пишат легенди и ще се създават религии. Тогава човекът ще се превърне в Бог.

Но това няма да бъде Бог в смисъла, който влагат свещените писания, а една високо развита цивилизация, чиито познания и възможности далеч ще надхвърлят тези на останалите не човешки общества. За тях хората ще бъдат техните богове, защото ще са изумени от способностите им, които ще им се струват свръхестествени. Но те няма да се основават на свръхестественото, а на дълбоки знания и напреднали технологии, натрупани и развити в продължение на човешкия прогрес.

Вероятно такова бъдеще ни очаква, ако преодолеем препятствията и предизвикателствата, които неизбежно ще се изправят пред нас. Защото опасностите ще дебнат отвсякъде. Всяка развита цивилизация (ако такива съществуват), която срещнем по пътя си, ще ни смята за конкуренти и ще се стреми да ни отстрани, като ни завладее или унищожи. Всяка неразвита цивилизация може в даден момент да напредне и да се превърне в наш враг, защото ще се наложи да се конкурираме за ресурси, които винаги ще бъдат причина за конфликти. Ако преодолеем тези трудности, Космосът ще бъде в ръцете ни и над нас няма да има нищо друго, освен звездите, защото благодарение на технологичния ни напредък ще можем да преодоляваме ограниченията на физичните закони.

Разбира се, никой не знае каква съдба очаква човечеството, но по всичко изглежда, че описаното по-горе е едно правдоподобно бъдеще, с оглед на човешката история.




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Предполагам, че не сте прочел това.
09.06.2021 18:30
Може би ще Ви е от полза.

https://www.mediafire.com/file/jhmrnjh4uzvzpb4/NOVACUUM.pdf/file
цитирай
2. rosboz - Чудесно описание, на грозното б...
10.06.2021 07:04
Чудесно описание , на грозното бъдеще ,
което ни очаква !
Поздравления !
цитирай
3. rumyn - :)
10.06.2021 09:39
rosboz написа:
Чудесно описание , на грозното бъдеще ,
което ни очаква !
Поздравления !

Защо да е грозно?
Инстинктът ни за оцеляване (бий се или бягай) е в основата на разсъждението тук. В търсене на изход от липсата на хранителни ресурси вече се оглеждаме за други планети - домове , за вида ни.
Неизбежно е да се получи видоизменение в нови условия на живеене.
Обръщайки поглед към развитието на вида ни през вековете - ние не сме копия на предците си, а само подобия. Подобрена версия - различни. И по тази логика бъдещите поколения (ако има такива разбира се) ще са различни от нас.
предците ни навярно са използвали жестове преди да се оформи речниковия запас. И са разчитали само на собствения си опит за да оцелеят. Ние днес използваме интернет за да добавим липсващата ни информация , която някой друг е събрал от опита си. Защо в някакво бъдеще да не можем да си добавяме липсващата ни , и нужна в даден момент информация без да ровим в интернет?
Или в конкретния случай , на този пост- да можем да проведем разговора без да се налага да натискаме клавиши за да изкажем мислите си?
Е , според мен всеки напредък ни дава преимущество в нещо, но също и ни лишава от друго. Навремето Пишехме писма. Разговаряхме когато пием кафе. Днес пишем в чат програми, и си ровим в телефоните докато пием кафе. Станахме самотници. Това ни даде постижението - светкавичен достъп до човека с който искам да си говоря; получихме и - самота...
цитирай
4. rosboz - Прав сте ! Но аз не отричам това, к...
10.06.2021 10:42
Прав сте ! Но аз не отричам това , което сте
Написали ! Имам предвид духовността , която
Вероятно ще изчезне !Хората ще спрат да обичат
Заети с техническите постижения !
цитирай
5. rumyn - Роси,
10.06.2021 19:25
Не знам,
Не ми се иска да приема че чувствата като емоция ще изчезнат.
Точно сега под прозореца ми има младежи , на по биричка . Приятно е да чувам шума от разговорът им. Не , не ги знам какво си говорят. Но тембърът на тона показва , че им е приятно да са точно там , точно в този момент.
Те в този момент изпитват емоцията- наслада от общуването.
Вероятно днес са минали през множество други емоции - задоволство от постижение в работата си; гняв към някой колега или клиент; съпричастност към нечия радост или болка и др. но сега изпитват наслада.
всеки човек е изтъкан от емоции , дали ги осъзнава или не е друг въпрос.
Моето лично мнение е , че няма да изгубим емоционалният си живот. Може да е видоизменен , навярно няма да е такъв какъвто ние го познаваме. но предците ни са се радвали на други неща и са страдали от други фактори нали?
За нас не е притеснително дали ще си набавим храна или ще станем храна за животното което искаме да изядем. За нас е притеснително да пресечем кръстовището заради наличието на нарушители на правилата, за предците ни не е имало такъв проблем. Но те са обичали и ние обичаме. Защо тези след нас да спрат да обичат?
цитирай
6. kordon - Ще престанат ли бъдещите хора да обичат?
10.06.2021 20:38
По принцип съм съгласен с Румяна и не мисля, че хората ще престанат да изпитват обич и други чувства, защото те са заложени дълбоко в нашата същност. Все пак искам да изложа виждането си по този въпрос, който за мен представлява интерес.

Предполагам, ще се съгласите, че мислите, чувствата, емоциите и усещанията са функции на мозъчната ни дейност и съответстват на качествените и количествени характеристики на нашия мозък, които пък са резултат от милиони години еволюция. Тоест начинът, по който мислим, чувстваме и усещаме, отговаря на степента на развитие на мозъка ни на този етап. Ако този наш орган претърпи промени в процеса на разселването ни из космоса, което, смятам, е неизбежно, несъмнено това ще окаже влияние и върху мозъчната ни активност в различните й аспекти. Освен това, трябва да имаме предвид, че наред с естествената еволюция на мозъка ни, ще има значителни изменения и поради това, че напредналите технологии ще позволят в него да бъдат интегрирани и технически елементи, които подсилват и подпомагат неговата работа (впрочем, такива се използват и сега). Изхождайки от горното, мисля, че измененията в мозъка ни ще променят сериозно нашите възприятия, но в каква посока не мога да кажа. Дали ще станем по-малко чувствителни, или, напротив, ще станем свръхчувствителни, кой знае?
цитирай
7. rosboz - Благодаря и на двамата ! Нека в...
11.06.2021 13:09
Благодаря и на двамата !
Нека вярваме , че бъдещите високи
технологии и техники ще помогнат
хората да обичат повече !
цитирай
8. kordon - До zarenkow
15.06.2021 15:00
Не виждам къде е противоречието в това всичко да е предопределено, от една страна, и, от друга, да правим нещо, въобразявайки си, че сме творци със свободна воля.
цитирай
9. kordon - До zarenkow
16.06.2021 08:17
Човекът-бог - това е само метафора и се надявам читателите да го разбират по този начин. Да, в едно далечно бъдеще, достигнали до много високо ниво на технологично развитие, хората биха могли да бъдат възприемани от по-слабо развитите извънземни цивилизации като богове. Но те няма да бъдат богове в смисъла, който предполагат религиите - съвършени същества, които виждат, знаят и могат всичко, а просто ще са много напреднали в технологично отношение. Мисля, че изрично съм акцентирал върху това в изложението си.

Тук ще цитирам част от Вашия коментар: "От друга страна , ако някой е кукла на конци, то тази кукла не може да е творец и да има претенциите за избори. Би следвало. че някой друг твори заради куклата и тя е само инструмент за изпълнение на плановете му."

Това е изцяло Ваша идея, която не се появява никъде в моя текст, освен, може би, като недоказано предположение. Аз не смятам, че щом живеем в причинно-следствен свят, значи сме марионетки на някой, който направлява нашите мисли и постъпки. Според мен предопределеността е следствие от действието на природните закони и не съществува разумна сила, която да ни контролира. Един от най-очевидните фактори, доказващи, че всичко е предрешено, е смъртта - ние всички в крайна сметка умираме. Начинът и времето, по които ще умрем, зависят от това как живеем и от много други условия, а всички те са подчинени отново на природните закони. Тоест природата е нашият "кукловод", ако използваме алегория.

Претенцията, че сме "богове" или"творци" е продукт изцяло на нашето съзнание, което е създало още много други инвенции, претендиращи за правдивост. Аз не рекламирам този тип мислене, защото, според мен, ние сме нещо като биологични машини, един вид биороботи, създадени от Природата, чиито мисли и действия са напълно подчинени на нейните правила и следователно са предопределени от нея, а не от някакъв свръхразум.
цитирай
10. kordon - До zarenkow
16.06.2021 14:00
Май съм съгласен с всичко или почти всичко, казано от Вас. Очевидно споделяме приблизително общи възгледи, но може би ги изразяваме по различен начин, което понякога може да доведе до неразбиране. Мисля, че най-важно е разбирането за причинно-следствения характер на света, в който живеем. Това е фундаментът, върху който може и трябва да се гради всяка логическа система. Разбира се, има хора, които по една или друга причина не са съгласни с това схващане, но нима това има значение...
цитирай
11. kordon - До zarenkow
17.06.2021 08:37
Съгласен съм, че не можем да се доверим безусловно на логиката, защото тя не работи безгрешно и, както казвате в коментара си, "логиката е релация в множества, но Действителността е цяла и неделима, т.е логиката ни е резултат от единственият ни начин да познаваме Действителността, да отделяме части от принципно неделимото, да ги превръщаме в множества и да създаваме релации, което е неприсъщо за цялото, на което множеството е неприсъщо и следователно нашата логика, също."

Знаете, че в математически контекст първичните релации са интуитивни, тоест не подлежат на доказване. Ако прехвърлим това в полето на логиката би трябвало да се получи хаос, защото не съществува единно определение за всичко и всеки от нас има своя собствена интуитивна представа за нещата - предмети, вещества, събития, явления, процеси - която със сигурност се разминава с представата на другите. Ако всеки трябва да даде дефиниция за обикновен и прост предмет, да речем тухла, то дефиницията на всеки ще бъде различна. Същото ще се случи и с дефиницията за вода - вещество, което ползваме ежедневно. Още по-голямо разминаване би имало в определенията на по-сложните неща и още повече - на света като цяло. В тази връзка не е ли прелюбопитно как, при положение, че всеки има свое различно виждане за всичко, все пак успяваме да комуникираме, да се разбираме някак си и да изграждаме, поддържаме и развиваме такива сложни общества?
цитирай
12. kordon - До zarenkow
18.06.2021 14:04
Според мен, религиите и техните богове са естествен етап от развитието на човешките общества, които се опитват да си обяснят света около тях. Впоследствие съвсем очаквано са се намерили хора, които са се възползвали от възможността да употребят религията за собствена изгода като я институционализират и догматизират. Въпреки това, религиите имат принос към общественото развитие, защото спомагат за култивирането на нравите, за внедряването в общественото съзнание на етически норми, от които произлиза общественият морал, за сплотяването и организирането на общностите. В този смисъл би било неуместно да отричаме ролята и заслугата на религиите.

Между другото, изследвания показват, че религиозните хора са по-щастливи от останалите, по-склонни са на милосърдие, взаимопомощ и благотворителност и повече от атеистите уважават авторитета на държавата, институциите, полицията, учителите, държавния флаг и общите морални принципи, каквото и да означава това.

https://www.livescience/9090-religion-people-happier-hint-god.html

https://www.livescience/moral-compass-atheists-believers.html

цитирай
13. kordon - До zarenkow
18.06.2021 21:35
Боговете не присъстват в религиите от зората на създаването на последните, а са по-късен етап в тяхното развитие. Първоначалните вярвания са били по-примитивни, но в процеса на усложняване на обществата се усложняват и те, за да отговорят на променените условия. Което означава, че всички религиозни персонажи са продукти на човешкото съзнание, адаптирани към съответната епоха и към конкретните обществени порядки. Вероятно това е начинът, по който древните хора са се опитвали да наложат ред в своите представи и в своите общества, които без общи вярвания и морални принципи не биха могли да съществуват и успяват. Тоест в религиите аз откривам чисто лукративни основания, както и в останалите човешки дейности.
цитирай
14. kordon - До zarenkow
19.06.2021 12:25
Цитирам част от Вашия коментар: "...има общества без религии, вярвания,, които са без формални божества, които са непълноценни религии, но те присъстват в общества без трайно съществуване."

Ако разбирам правилно казаното от Вас, обществата, практикуващи "вярвания, които са без формални божества" са нетрайни, тоест не съществуват дълго. В действителност това са най-дълго просъществувалите общности, които са запазили своите примитивни анималистични и анимистични представи още от времето на палеолита до днес. Могат да бъдат срещнати и в момента в Азия, Африка и Океания, та дори и в Япония, където традиционният шинтоизъм, основаващ се на анимизма, се изповядва от около 112 милиона души. В тях се намират основите, от които се развиват по-късните религиозни системи - политеизмът и монотеизмът.

Защо хората измислят духовете, а след това и боговете? Защото не са могли да си обяснят явленията, на които са свидетели, по друг начин, освен чрез намесата на свръхестествени сили. Едва с натрупването на повече знания започваме да осъзнаваме, че природните явления си имат естествени причини, а не се предизвикват от субекти с мистични възможности.

Защо религиите са толкова консервативни? Според мен този факт се дължи на няколко причини. Първо, хората са консервативни по природа и трудно променят вярванията и представите си. Второ, като цяло хората са невежи, не се интересуват от същността на процесите и не обичат да използват разума си за сложни задачи. Трето, хората са податливи на суеверия и предпочитат да приемат лесните обяснения, каквито религиите предлагат. Четвърто, има сили, преди всичко в средите на религиозните дейци, които имат интерес да поддържат вярата у населението.

Ако Вие имате друго обяснение, ще се радвам да го споделите.

P. S. Резултатите от експеримент потвърждават тезата, че много възрастни са склонни да повярват в паранормално явление, особено ако то събужда емоциите им. От което можем да направим извода, че религията има основание в нашата психика.

https://www.psypost/2021/06/experiment-suggests-that-many-adults-are-easily-convinced-by-a-paranormal-event-especially-if-it-arouses-their-emotions-61171
цитирай
15. kordon - До zarenkow
21.06.2021 11:29
"Не хората създават религиите, а обратно", казвате Вие. В този случай излиза, че религията съществува преди хората и извън тях, тоест тя не е човешки продукт, а обратното - създател на хора. Бихте ли ми обяснили как са се появили религиите и по какъв начин създават хората, за да разбера посоката на Вашите разсъждения, които иначе ми изглеждат непонятни, поне в тази си част.
цитирай
16. kordon - До zarenkow
21.06.2021 12:59
Казвате, че "духовете нямат общо с религиите и Боговете, нямат правила, заповеди, които са задължителни при Религиите". Обаче анимизмът, една от най-старите форми на религията, е вяра в души и духове, а анимистически представи съществуват в почти всички религии. Тоест анимизмът е една от най-ранните форми на религията и в нея не присъстват богове, но също като по-късните, вече организирани религиозни системи, е обусловена от вярата в свръхестественото. Вече е известно, че съществуват и още по-ранни, доанимистически направления, като аниматизма например. Следователно религиите следват естествената обществена и културна еволюция на човешките общества и са техен продукт. В същото време те от своя страна също влияят върху обществата, формират ги и ги култивират, тоест това е двустранен процес.

Иначе съм съгласен, че без правилата, систематизирани и наложени от религиите, не би било възможно изграждането на сложни общества, а страхът от по-висша сила е факторът, който принуждава индивидите да съблюдават тези норми. Когато този страх не съществува, може да се стигне до разпад на социума. Надявам се, че в днешно време, в отсъствието на страх от Бог, такава обуздаваща роля могат да изпълняват законите.
цитирай
17. kordon - До zarenkow
21.06.2021 16:17
Според мен, корените на правилата, които човешките общности си налагат, се намират в нашата природа. В животинския свят, от който ние произхождаме, всички индивиди, които живеят в групи - стада, прайдове, глутници, табуни - се подчиняват на правилата на групата и на някаква йерархия. Тези правила ограничават свободата им, тоест противоречат на естествените им желания и нагони, но пък им дават предимството на груповия живот, който улеснява оцеляването, намирането на храна и отглеждането на потомство. Човешките групи също се подчиняват на такива правила, но вече на по-високо ниво, което се дължи на по-високия ни интелект.

На ранен етап, без да разполагаме с достатъчно знания, стремежът да си обясним света и природните явления ни е подтикнал към идеята за свръхестествени сили, които движат всичко. Такива сили би трябвало да са много могъщи, откъдето произлиза и чувството, че сме им подчинени и трябва да ги почитаме, за да спечелим благоразположението им. Така се раждат мистичните същества - духове и, по-късно, богове. А правилата, които си налагаме и спазваме, са отражение на естествения ни стремеж да се организираме в групи, които са невъзможни без правила. Страхът от тези свръхестествени сили пък спомага за по-лесното внедряване на правилата в обществото и гарантира тяхното спазване. Така се е родила връзката между стадния инстинкт за подчиняване на правила и вярата в свръхестествени сили, което е дало началото на религията.

цитирай
18. kordon - До zarenkow
22.06.2021 11:59
Моето мнение е, че изхождате от невярната предпоставка, че религиите създават хората (точният цитат е "Не хората създават религиите, а обратно"), което Ви принуждава да търсите произхода на религията извън хората, във външен източник, за което няма фактически основания и никакви доказателства. От тази кота до изобретяването на бог или негов еквивалент, като вселенски разум или нещо подобно, крачката е много малка и, бих казал, неизбежна, защото в тази посока няма друго "обяснение". Затова грешната Ви предпоставка Ви води и до грешни изводи, а именно, че религиите предхожат хората и ги създават. В коя част на времето и пространството съществуват тези религии и кой е техният създател Вие не обяснявате, а и не е възможно да обясните, иначе бихте го направили. Но е ясно, че вървенето по този път води единствено до сферата на фантазиите.

В действителност религиите са се появили след появата на хората (и Вие не можете да докажете обратното) и са се развивали по естествен път заедно с развитието на човешките общества и това е доказано. А че не го приемате е Ваш проблем. Хиляди години след появата на религиите в примитивна форма през палеолита хората са преживявали в малки групи и са се занимавали с лов и събиране на растения и корени. Едва през неолита започват да се появяват по-големи и сложни общности. Но не религиите са катализатор на този процес, а нещо друго. Именно тогава започва така наречената неолитна революция (за която няма никакви данни да е свързана с религиите), която се изразява в опитомяването на диви животни и в култивирането на зърнени растения. Вследствие на това се появяват излишъци от храна, които позволяват на хората да се заселят трайно и да имат повече деца, тъй като не зависят пряко от наличните природни ресурси, които са крайно ограничени. Тогава се създават по-големи и развити общества, които, естествено, генерират повече идеи и дават началото на цивилизацията. Едва след това религиите претърпяват модификации и стават организирани, за да отговорят на обществените трансформации, докато преди това са били несистематизирани и хаотични, каквито са били и обществата на ловците-събирачи. Следователно религиите винаги са следвали общественото развитие, нещо, което наблюдаваме и днес при този отлив на вярващи на фона на научните познания.
цитирай
19. kordon - До zarenkow
22.06.2021 12:13
Когато казвате, че "Изобщо не ограничават правата на животните стадата, глутниците..." по незнайни причини не вземате под внимание факта, че в животинските групи, в които цари по-строга йерархия, правото за чифтосване на голямата част от мъжките индивиди е силно ограничено, както също и правото на хранене. Защо въпреки тези ограничения индивидите като цяло не напускат групите си? Защото животът в група дава големи предимства, въпреки че спазването на йерархията означава следване на ограничителни правила, които в човешките общества са се развили до много по-сложни обществени норми. За разлика от тази теза, Вие не можете да предложите смислено становище за произхода на правилата, но и отказвате да приемете логичното, търсейки отговора някъде извън хората, което означава навлизане в дебрите на фикциите. Кой или какво може да създаде и наложи на хората правила - космически разум, извънземни или нещо друго? Не звучи много сериозно...
цитирай
20. blagovesteliseev - Чак никой да не знае каква съдба очеква човечеството не е съвсем точно
25.06.2021 15:35
Знаем. Живеем в последното, съдебното време. Страшният съд е минал, неговите решения са свалени в България и е в ход разнасянето им по света като благовестие на царството. Язвите са пуснати да изтребят една трета от всичко живо. А скоро, съвсем скоро всичко ще свърши - ще дойде първото възкресение на праведните.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843514
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285