Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
29.01.2015 13:48 - ХРИСТИЯНСТВОТО КАТО КУЛТУРЕН ФЕНОМЕН
Автор: kordon Категория: История   
Прочетен: 7368 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 22.12.2016 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ХРИСТИЯНСТВОТО КАТО КУЛТУРЕН ФЕНОМЕН


Автор: Виктор Кордон

         Християнството възниква като секта на юдаизма преди повече от 2000 години. Но то въобще не прилича на останалите секти (есеи, садукеи, фарисеи, караити, зилоти, сикарии, терапевти и други), които не излизат от тесните етно-религиозни рамки на юдейската религия и нейната расова доктрина за богоизбраността на евреите. Християнството се заражда като проява на протест – протест срещу своеволията на първосвещениците, срещу сляпата доктриналност на духовенството, срещу наложените от сановниците обществени правила и религиозни предписания, срещу съществуващите порядки, срещу морала на тогавашното еврейско общество, задушавано от фарисейщината. Християнските апостоли отправят общочовешки и общовалидни нравствени послания, което прави християнството универсална, наднародностна религия, за разлика от юдейството, фокусирано изцяло върху еврейския етнос. Макар и определяно като религиозно течение, християнството носи социален характер и има своите корени в недоволството сред еврейския народ, предизвикано от обсебването на целия обществен и стопански живот от духовниците фарисеи. Всъщност християнските пионери са се борили срещу онези порочни явления и недъзи на юдаизма, които от столетия присъстват като ежедневни явления в Църквата, която претендира да е християнска.

         Съвсем резонно нововъзникналата християнска секта не е добре приета, бидейки неудобна за юдейските свещеници, които контролират еврейското общество, и е подложена на гонения и преследване от представителите на ортодоксалния юдаизъм (а някои от раннохристиянските водачи са убити) и не намира място в това ограничено общество, обърнало погледа си единствено към себе си. Така християнските апостоли и последователи тръгват по света и някои от тях достигат до Европа, където движението намира по-добра почва в богатото културно и етническо многообразие на Римската империя и на Вечния град. Минавайки през различни перипетии, остро съперничество с другите вярвания и жестоки гонения, то все пак се установява на европейска земя и в крайна сметка след няколко столетия се превръща в господстваща религия, която на свой ред започва да преследва сектантите и инакомислещите, каквито всъщност са били първите християни.

         Самата история на християнството и на другите вероизповедания показва, че религиите не са откъснати и изолирани от останалите обществени процеси и явления, а се намират във връзка с тях и са неделима част от тях. Ето защо християнството не може да се разглежда само и просто като религиозен, а преди всичко като културен феномен, явяващ се неотделим елемент от обществено-културното развитие на европейската цивилизация. Християнството и неговите основни морални послания не са създадени от църковните институции и дейци и затова „християнство” и „Църква” не могат да се отъждествяват. Затова и наложените от Църквата религиозни догми не могат да бъдат оприличавани, идентифицирани и приравнявани с нравствените постулати, които произлизат от корените, от изворите на християнството и нямат нищо общо с натрапените от църковните агенти канони.  

         Поради тази причина споменатите църковни канони не бива да се приемат като фундамент на християнската вяра, която в действителност е построена върху етическия кодекс, заложен в раннохристиянските писания, неизкривени, неопорочени и недогматизирани все още от религиозните служители. Това означава, че на християнството трябва да се гледа на първо място като на общокултурно явление, представляващо естествен етап от еволюцията на обществените отношения в Европа, влизащи във връзка и с процесите в други региони, а не да се поставя в тясно религиозни рамки.

         Разбираеми са мотивите на църковните органи и на ревностно вярващите да си присвоят християнството и да се самоидентифицират с него, за да си припишат някакви заслуги и качества, които отказват на останалите. Но да бъдеш християнин означава най-напред да споделяш и следваш неговите нравствени принципи, които стоят в неговата основа и с които са изпълнени Евангелията, а не да спазваш строгите пости, да вярваш в чудесата, извършени от светци, да се молиш в храмовете и да приемаш сляпо Църквата като свещена институция, която единствено пази и изпълнява Христовите завети. Християнството (както и всяка друга религия) е твърде сложно, полиморфно и многопластово явление, в което участват много и различни фактори от всякакво естество – културно, социално, историческо, икономическо, политическо, географско – за да бъде ограничено и опростено единствено до религиозния фактор.

         Истината е, че християнството е било узурпирано от някои сили, които злоупотребяват с него за собствена изгода. Тези сили го институционализират и догматизират, имплантирайки в него и прикрепяйки към него правила и доктрини, които го отдалечават от неговата същност – специфичният християнски морал с общочовешко лице. Тези, допълнително привнесени, чужди на първоначалния дух на християнството компоненти, помагат на силите, обсебили християнското движение, да го превърнат в инструмент за господство и експлоатация на невежото население и за натрупване на огромни материални богатства. Така те го опорочават, отклонявайки го от истинската му цел – разпространението и утвърждаването на нравствените норми, които то носи и които представляват неговата основа. Една от тези изкуствено натрапени догми е твърдението, че Исус е Син на Бог, което се представя като основното християнско вярване. Има ли обаче разумен човек, който би допуснал, че главната цел на Исус Христос е била да накара хората да повярват в неговата божествена същност, че той е скитал, проповядвал е, страдал е, умрял е само за да се самоизтъкне като син на Бог? Това ли е била неговата мисия на земята? Какъв е смисълът на подобно действие, какво ни казва то само по себе си?

         Тезата, че основата на християнската религия е формулата „Христос е Бог” е наложена от Църквата с цел да експлоатира безрезервно вярващите, което тя прави в продължение на близо двадесет века. Но есенцията, същността на Новия Завет, който е най-важният документ и извор на християнството, е в нравствените послания на Исус, които той отправя не само към съвременниците си, но и към бъдещите поколения, послания, които могат да бъдат открити в целия текст на това писание. И тези послания не са загубили своята актуалност дори и две хиляди години след това. И именно те лежат във фундамента на християнската цивилизация, а не изпразнената от съдържание формулировка „Христос е Бог”, която не носи никакъв морален, интелектуален или какъвто и да е заряд. Това е просто лозунг на църковните дейци, призоваващи людете да вярват безусловно, от което печелят поповете. Това, което ни казва Христос в неговите притчи, е да бъдем добродетелни, а не да му се кланяме, да му строим храмове и да му палим свещи. Ако той искаше да парадира с божествения си произход и да ни накара да изпаднем в несвяст от изумление, щеше да извърши какви ли не дивотии, а не да ни проповядва и да ни дава морални примери със собственото си поведение и накрая да бъде разпънат на кръст заради това. 

         Разбира се, че целта на Исус не е била да спечели нашето признание и преклонение, за да го превърнем в култ, а това е измислица на теолозите и църковните сътрудници, които са насочили фокуса именно върху този фрагмент, наблягайки на божествеността, за да принудят народа да вярва сляпо и безрезервно, че те са представители на Господ на земята, единствено упълномощени от Него да предават и тълкуват Неговото слово и да действат от Негово име. Което означава да имат пълна власт над живота, битието и смъртта на миряните, да владеят огромни територии, да използват труда на селяните, да живеят охолно, да се месят в светските дела, да трупат всякакви блага. А смисълът на християнството присъства във всяка страница на Новия завет чрез христовите притчи, проповядващи извечните морални максими.

         Затова християнство не е равнозначно на Църква и религия, които са създадени от човеците институти за користолюбиви цели, нямащи нищо общо с духовността и морала. Християнството се състои единствено в нравствено-етичните му послания, които апелират към нас да бъдем добри, честни, справедливи и милосърдни. Всичко останало е ненужен товар, струпан от църковната пропаганда, облечена в благовидни одежди, целяща да оплете в мрежите си наивните и невежествени съзнания, за да извлича изгоди от това. Защото християнството не е в догмите, ритуалите, храмовете, камбаните, постенето, молитвите, литургиите и поповете. Християнството не е и в теологичните спорове и Вселенските събори, чрез които се налага Догматиката, нужна да се заблуди, постави в зависимост и управлява простия народ.
Християнството се намира само и единствено в морала, който проповядва! 




Гласувай:
9



1. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЕ: САМО ЗА ЗАГЛАВИЕТО
31.01.2015 09:11
НЕВЕРОЯТНО, ТОВА ДА Е ВАША МИСЪЛ... СЪЧЕТАНИ С ОМРАЗАТА ВАША И НА СЪПРУГАТА ВИ... ПИСАНИ В ИНТЕРНЕТ И МЕДИИ
АМА ТЕКСТА ПОКАЗВА ДЕМАГОГИЯТА... ДА МАНИПУЛИРАТЕ, А НЕ СТЕ ВЯРВАЩ И ТОГАВА-
цитирай
2. zaw12929 - ТА ПИТАМ ВИ КАК ГО ПРАВИ "Хр...
31.01.2015 09:17
ТА ПИТАМ ВИ КАК ГО ПРАВИ "Християнството се състои единствено в нравствено-етичните му послания, които апелират към нас да бъдем добри, честни,..." АКО НЕ ПРЕЗ ЦЪРКВАТА
ПРАВОСЛАВИЕТО Е ПОСТАВЕНО ЗА УНИЩОЖЕНИЕ ОТ САЩ И НАШИТЕ ИДИОТИ- НАРЕКЛИ СЕ ДЕМОКРАТИ ГО ЗАПОЧНАХА С ФОРИ СВЕТУЛКАТА, ДВАТА СИНОДА И ВСЕКИ ДЕН БЛОКИРАТ ПЪТЯ ЗА ВРЪЩАНЕ В ЦЪРКВАТА... ДОБРЕ ЛИ ВИ ПЛАЩАТ ДА РУШИТЕ ПРАВОСЛАВИЕТО ИМАТЕ ЛИ МАЛКО УМ КАКВО ПРАВИТЕ
цитирай
3. kordon - до zaw12929
01.02.2015 11:57
Напълно разбирам емоционалната Ви реакция. Тя се дължи на това, че стълбовете, на които се основава Вашата вяра, дори Вашият свят, са подложени на критика от мен в горния материал. Но може би сега е моментът да ревизирате вярванията си и да се замислите над тяхната правдивост.

Би било добре, когато защитавате някаква позиция да представяте подходящи аргументи. Но във Вашия коментар такива не видях, а открих само голословни обвинения, които, неподкрепени с доказателства, нямат никаква сила и представляват само злоумишлени клевети. По същия начин аз мога да Ви запитам колко пари получавате от Православната църква, за да пропагандирате нейните тези и да работите в нейна полза.

Аз знам обаче, че Вашата вяра е искрена и безкористна точно толкова, колкото са и моите идеи, изразени в материала ми. Аз просто изразявам своето мнение, зад което стои само моят разум, а не някакви конспиративни сили. Освен това никъде не съм визирал Православната църква специално, а говоря за Църквата като цяло във всичките й разклонения.

Но ако твърдите, че изводите ми не са верни, то Вие трябва да докажете това със съответните доводи и факти, защото истината (а се надявам, че всеки от нас се стреми на първо място към истината) се постига само когато има борба на идеи, а не чрез безпочвени обвинения и анатемосване на противната страна. Ако имате съображения, с които смятате, че можете да ме оборите, сте добре дошъл да дебатираме по тези въпроси. Но ако нямате такива, то поне не хвърляйте кал и клевети срещу опонентите си, защото това не е част от добрия тон и издава слабост.

Бъдете здрав и не приемайте непременно идейните си съперници като врагове!
цитирай
4. jelezov - Съжалявам, че едва днес случайно ...
12.06.2015 13:45
Съжалявам, че едва днес случайно попаднах на този пост. Споделям почти напълно идеите които той съдържа. "Почти" означава, че не споделям едно разбиране на автора, което трудно се формулира кратко. Негова основа е не особено прецизното третиране на РАЗЛИЧИЕТО И ЕДИНСТВОТО на понятията "Църква" и "религия". Религията е идеология основана на ВЯРАТА в съществуването на Бог-творец, т. е. "практическо приложение" на философския обективен идеализъм, ненадминат връх в развитието на който е Хегеловата философия. Вярата в съществуването на Бог-творец е ОБЩОТО във всичките съвременни световни религии. Християнството се различава от тях с обожествяването на своя Пророк Христос, но не как да е, а чрез превръщането му в един от ипостасите на "Светата Троица". Църквите са институции, основани върху различни религиозни идеологии. Църква без религия (идеология) е невъзможна, както и идеологията, в т. ч. и религиозната, без своя институция угасва бързо.
Последните два поста в моя блог съм посветил на идея, която кореспондира със съдържанието на поста на г . Кордон. Опитвам се да докажа, че системната криза, в която е изпаднало човечеството и която заплашва дори физическото му оцеляване, може да се преодолее само чрез единодействие на атеистите –комунисти и другите леви движения от една страна и религиозните (вярващите в Бог) – от друга. Единодействие – основано върху общите за всички религии и за комунистите от всички разновидности морални и етични норми и принципи. Това което разделя и противопоставя едните от другите – вярата в Бог и атеизма – не е и не може повече да е пречка за общи действия, защото отдавна е решен от Карл Маркс проблем. Според домарксовия философски атеистичен материализъм Бог няма, защото не съществува физически. Според комуниста-марксист, който се самоопределя и като атеист – реакция срещу политиката на Църквата, Бог има, защото той съществува като ИДЕАЛНА РЕАЛНОСТ.
цитирай
5. krumbelosvet - Четох дотам:
30.11.2018 12:25
" Има ли обаче разумен човек, който би допуснал, че главната цел на Исус Христос е била да накара хората да повярват в неговата божествена същност, че той е скитал, проповядвал е, страдал е, умрял е само за да се самоизтъкне като син на Бог? Това ли е била неговата мисия на земята? Какъв е смисълът на подобно действие, какво ни казва то само по себе си?"
Защото тия фрази издават дълбоко НЕПОЗНАВАНЕ на елементарни неща.
За ЮДЕЙСКИЯ БОГ маже да се помисли, че се кандидатира за бог, подобно на кандидат-вожд на племе. Защото десетки пъти повтаря "И вие ЩЕ БЪДЕТЕ мой народ, а аз ЩЕ БЪДА ваш бог". Може ли творецът на ВСЕМИРА да каже такива думи в БЪДЕЩЕ време?
Исус се позовава на ОТЦА и прави чудеса, за да повярват хората в думите му, ЗА ДА БЪДАТ Ж И В И. За ТЯХНО дабро, а не за СВОЕ. Затова и измива краката на апостолите - драстичен жест, за да се запомни, че водачът трябва да СЛУЖИ на водените, а не да ГОСПОДСТВА.
А че църквата се е изграждала ИСТОРИЧЕСКИ, от своите текущи нужди и борба с опасности, е факт, затова стига до НАРУШАВАНЕ на ясна БОЖИЯ ЗАПОВЕД, да не си правим кумири. Защото гръкоримският свят е ПРИВИКНАЛ с изобразителните изкуства, доведени до съвършенскво...
Църквата, като всяко ЧОВЕШКО дело, има своите грехове. Но НЕ САМО ХРИСТИЯНСКАТА църква. И като развенчаваш тая църква, ти оставяш християнството като лесна плячка за другите религии. И ТУК Е ЗАКОПАНО КУЧЕТО. Кои религии в момента са РЕАЛНА, ЗЛОБОДНЕВНА и СМЪРТНА опасност за християнската цивилизация? Ами - СЕМИТСКИТЕ юдаизъм и ислям. Ислямът има ОПИТ - преди векове е превзел душите на едни други европеиди - баш-арийците, иранците. А юдаизмът е покорил хазарите, който разлагаха ОТВЪТРЕ царска русия и СССР, а сега и новата, ХАОТИЧНА Русия.
ПП: И англосаксонските държави - САЩ, Англия и Австралия, не са ли ездитни коне на Банкери-юдаисти?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844169
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285