Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2017 23:15 - За биткойна, АЕЦ - Белене и екологията
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1509 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 12.12.2017 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако очаквате да разберете от този постинг, що е това биткойн, то веднага ще ви разочаровам. Не, че не искам да ви кажа, просто нямам представа що е то, въпреки, че по въпроса прочетох доста неща. Писалите тези неща в голямата си част, не по-добре от мен знаят що за валута е този биткойн, но иначе много ентусиазирано преподават незнанието си. Трябва да призная, че прочетох и някои статии по въпроса, авторите на които може и наистина да познават материята, но обясненията им са толкова сложни, че не ми помогнаха въобще. Най-простото обяснение е, че биткойнът е криптовалута, при това далеч не единствената. Криптовалутите се използват от почти всички фирми администриращи онлайн игри. Който е играл в такива игри, знае за какво става въпрос, но тези валути действат само в играта която ги предлага и с тях естествено можете да си закупите само екстри, даващи ви предимство в самата игра. Ако се вярва на това обяснение, биткойнът се емитира от подобен администратор, но действа в цял свят, и с него може да си купите всичко, как се случва това... за мен е загадка. Във всеки случай цената на биткойна, само за 2017г. се е покачила с над 1100%, а "фирмата" която "емитира" биткойна е оценена на над 200 млрд. долара, тоест по-ценна е от Кока Кола. За биткойна се говори в двете крайности, от новата световна валута, до новата супер измама.

image

Като имаме предвид, че банкерите в течение на векове са се борили с всякакви средства да докопат властта върху създаването и предлагането на пари, то възможността няколко хакера да им изземат това "право" е пренебрежимо нищожна. Което ще рече, че или биткойна е поредната финансова измама, или пък зад разпространението му стоят същите тези банкери. Но, както и да е, не банкерите са предмет на това писание. Една любопитна подробност от битието на биткойна ме накара да напиша тази статийка. А именно - оказва се, че оперирането с биткойни е много енергоемко упражнение... почти като тежкото машиностроене. Ако се вярва на една статия която прочетох в Днес.бг https://www.dnes.bg/technology/2017/12/12/bitkoinyt-predizvikatelstvo-za-energetikata.361995, то за оперирането с тази дигитална валута са необходими 32 тера/ват/часа електроенергия. Това е енергията необходима за захранване на огромното количество компютри необходими да изчисляват и следят всяка транзакция с биткойни по света. За сравнение, АЕЦ Козлодуй годишно произвежда 26.7 тера/ват/часа ел.енергия, а цялото годишно потребление на България е 35 тера/ват/часа електроенергия. Разбирате ли сега за каква грандиозна измама иде реч! Веднага обаче отварям една скобка, кое е измама, дали биткойна, или статията в Днес.бг... а може и едното и другото, не е ясно.

Но пък я си представете, че измама няма и всичко си е точно така, а и прогнозите са, че тепърва "копането" в "мините" на биткойни ще набира сили. Каква грандиозна перспектива е това за българската енергетика! Ние имаме един "гьол", наречен АЕЦ Белене, имаме за него и два реактора, назад сме демек с 3-4 млрд. лева (не знам точно колко).

image

 Ами ето, появи се голям потребител на енергия - мините за биткойни. Сега е моментът ударно да постоим АЕЦ-а и да се впуснем в този супер иновативен бизнес! Не са ни нужни газови хъбове (нали видяхте как гръмна хъбчето в Австрия), ние можем да станем Швейцария на Балканите! Какво говоря, Швейцария, ряпа да яде, тя ще залезе заедно със залеза на банките, а ние ще станем новата Швейцария на Европа, един световен биткойн център. Трябва ни само един АЕЦ и по пет компютъра на човек от населението, та денонощно да копаме биткойни. Да не говорим какви ползи ще има за екологията в световен мащаб. Днес близо 60% от биткойните се копат в Китай, а както видяхме това е изключително енергоемко, а в Китай електроенергията се произвежда основно в ТЕЦ от въглища, съответно вредните емисии са огромни. Докато при нас цял АЕЦ ще работи само за захранване на мините с биткойни, без да замърсява околната среда. България и гражданите ѝ ще забогатеят, защото както е известно производството на пари е сферата с най-висока производителност на труда. Повишаването доходите на населението ще имат допълнителен положителен ефект върху екологията, тъй като българинът ще може да си позволи да се топли с електроенергия от възобновяеми източници и ще спре горенето на дърва, въглища, парцали и гуми. Българинът, ще изнася към Китай биткойни, а от там ще си купува чисто нови електромобили, които в отличие от днешните 20 годишни бракми няма да цапат въздуха ни.
........................................
Бррр, събуждам се... от студ, дървата в камината са изгорели.
Разтърквам очи и съня започва да се изнизва заменен от студената реалност. Мамка му, казвам си, какъв чуден план за развитие... само един проблем помрачава тази национална идилия - политиците ни. Ако не ги изпратим в емиграция заедно със скътаните им милиони във валути, които утре няма да струват нищо, то те пак ще ни прецакат. Ще намерят "чуждестранен", "стратегически", еврогейски "инвеститор", ще му продадат АЕЦ-а за един биткойн, ще ни продадат и нас и ние пак ще копаме на чужда мина за жълти стотинки, ще караме брички и ще се топлим с кюмюр.

image
 
И накрая малко музика за згряване, и лека нощ!






Гласувай:
11



1. leonleonovpom2 - Поздравления, Мерлин!
13.12.2017 11:06
Чудесно си го написал!
В тона на написаното, трябва също така някакъв специален сън, с който да ни се явят водачи, искащи да сме богати и щастливи, а не бедни и нещастни!? Като всички досега Защото те ядно проповядваха и проповядват бедността , след като самите те не са от бедните!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!
15.12.2017 17:48
По-лесно се печели от биткойни. Но не всеки печели...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679826
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031