Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.01.2017 12:37 - КОЕ НИ ПРАВИ ХОРА?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 9983 Коментари: 23 Гласове:
27

Последна промяна: 16.01.2017 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        КОЕ НИ ПРАВИ ХОРА?  
Автор: Виктор Кордон

Една виртуална разходка из интернет пространството може да ни даде отговор на въпроса защо изчезват доброто, човечността, взаимопомощта, милосърдието, справедливостта, честността, сърдечността, достойнството. Причините аз виждам в това, че тия добротетели живеят събрани заедно само у Човека и са характерни единствено за него в цялата си гама. Но в днешно време този вид се среща все по-рядко, изместен от нова порода човекоподобни, на които споменатите качества са чужди и непривични. Вторите приличат само външно на хора, но отвътре им липсва човешкото съдържание. Ето защо човешки достойнства у тях няма да намерим така, както няма да ги намерим и у останалите твари. Защото човекът е човек не заради това как изглежда, а заради духовните черти, които обладава, заради това, което наричаме съвест, чест, благородство. Без тях той е една празна коруба, едно животно с човешки черти, но без онова, което прави човека – човешкия дух.

И сега, стоейки пред огледалото, се питам дали у този, който ме гледа отсреща, я има онази искра, която поддържа човешкия огън, или тя е изгаснала безвъзвратно. Това, обаче, може да бъде видяно и потвърдено само от другите, защото човешкото си проличава само в отношенията с околните, то не е самоцел и не е нещо, което можем да пазим в себе си и да не го показваме, а да твърдим, че го имаме. Човекът е човек само когато постъпва човешки с останалите, т.е. когато е добър с тях, когато им помага в нужда, когато е честен с тях, когато страда заради техните нещастия, когато постъпва отговорно, когато е толерантен спрямо тях (при положение, че и те са толерантни с него), когато зачита техните права, чувства, убеждения и достойнство. Ето в това се състои човекът, а не в материалните придобивки – маркови дрехи, скъпи коли, бижута, най-нови телефони, имоти, пари, ценни метали и прочие. Някой може да има от всичко това по много, но пак да не бъде човек, ако му липсват човешките атрибути, които изброихме. Защото не материалните, а духовните ценности разграничават човека от животното и ако не следваме тези ценности, ние сме просто зверове в човешки образ и нищо повече. 

        Сходството с  физическите особености на вида хомо сапиенс не е достатъчно условие да бъдем човеци. Днес има роботи, които поразително приличат на хора. Но те никога няма да бъдат такива, защото им липсват характерните само за Човека чувствителност, съпричастност, емпатия, състрадание, безкористност, алтруизъм, жертвоготовност. При някои животни също могат да се наблюдават отделни прояви, които можем да оприличим на някои от горните качества. Но те са инстинктивни, а не осъзнати, те са само рефлексия, те са инцидентни случаи, а не модел на поведение, основано на разбирането, че да бъдеш добър е задължение на всеки, който иска да се нарече човек. Това обаче е категория, към която не можем сами да се причислим, която не можем сами да си припишем, а зависи изцяло от нашето поведение и от отношението ни към другите. Следователно, за да бъдем истински хора, трябва да се държим като такива, а именно да бъдем добри!

 




Гласувай:
28



1. ard - здравей kordon
15.01.2017 13:38
Какви да бъдем не е ли въпрос на избор и вътрешно осъзнаване?
Или въпрос на опитност, преживени страдания?
цитирай
2. germantiger - В Е Л И К О Л Е П Н О
15.01.2017 13:54
Великолепен постинг и според мен той трябва да бъде приеман и четен с по-малко "въпросност' и аналитичност като проявени примерно от по-горе писалата моя добра позната :) ?!
цитирай
3. kordon - Здравей, ard!
15.01.2017 13:59
Какви да бъдем е може би най-сложният въпрос, въпреки че в моя материал аз съм дал прост отговор. Но в живота, разбира се, не е толкова лесно. Нашият характер, нашите навици, нашата лична култура и дори нашите решения се влияят от широк комплекс от фактори, включващи генетичните ни дадености, семейството, обществото, информацията, която получаваме и т.н. Всичко това в крайна сметка определя избора, който ще направим. Аз мисля, че много често хората постъпват лошо не защото са зли, а понеже си мислят погрешно, че постъпват правилно. Не малка вина за това имат медиите, политиците и производителите на филми, които формират определени настроения и нагласи у обществеността чрез образите и посланията, разпространявани умишлено от тях.
Тук съм разгледал малко по-подробно тази тема и ако проявяваш интерес, можеш да се запознаеш с нея (което не е задължително, разбира се): http://kordon.blog/lichni-dnevnici/2015/06/30/razmisli-za-dobroto.1373060
цитирай
4. kordon - до germantiger
15.01.2017 14:04
Благодаря ти за високата оценка!!!
цитирай
5. wonder - Браво! Оставам в мълчаливо въ...
15.01.2017 14:36
Браво!
Оставам в мълчаливо възприемане.
После ще попиша. :)))
цитирай
6. litatru - Поздравления, kordon!
15.01.2017 14:40
Много полезна тема и много хубаво написана!
Поздравления!
Хубав ден!
Литатру
цитирай
7. kordon - до litatru
15.01.2017 14:45
Благодаря за хубавите думи!
цитирай
8. kordon - до wonder
15.01.2017 14:46
Благодаря ти, wonder!
цитирай
9. katara - кратко и добре казано.но..тук не съм съгласна/
15.01.2017 14:47
когато е толерантен спрямо тях (при положение, че и те са толерантни с него),

както казва Буда..
най -човешко е състраданието/или емпатията, ако по ви харесва..
без условности..
и..все пак..
Буда дава една прекрасна подсказка -
"Не бива да драматизираме прекалено защото това ни блокира."
хубав Постинг, поздрави ,виктор!
цитирай
10. kordon - до katara
15.01.2017 15:03
Благодаря, katara!
Все пак ще си позволя и аз да не се съглася с безусловната толерантност, тъй като неслучайно съм уточнил, че тя е взаимен, двупосочен процес. Ще задам прост въпрос: трябва ли да бъдем толерантни към тези, които искат да изнасилват, малтретират, осакатяват, ограбват, убиват? Мисля, че с това приключваме темата за толерантността без граници...
Не знам какво е имал предвид Буда, казвайки, че не трябва да има условности, но мога да предположа, че е искал да каже, че не трябва да очакваме и искаме нищо в замяна на нашата емпатия. И аз съм съгласен, ако приемем, че е имал предвид точно това. Но не мога да приема, че съм длъжен да бъда толерантен с някой, който желае да ме нарани или убие. А ти?
цитирай
11. katara - знам, че не можеш, и аз така, но не спирам да се опитвам всеки ден и час..:)
15.01.2017 15:41
Но не мога да приема, че съм длъжен да бъда толерантен с някой,
който желае да ме нарани или убие.
А ти?

преди малко коментирах при джани..
„ Човешко, твърде човешко“ Ницше..
но ,ние трябва да се стремим към..Божественото..
/дано не предизвикам много усмивки с това ..
увоволствието бе мое..
Благодаря ти!
цитирай
12. podvodni - Хубав постинг, браво ! Малко с...
15.01.2017 15:47
Хубав постинг, браво !
Малко сладникав, малко хвърчащ, малко ........ никакъв !
В общи линии, силно религиозен и заблуждаващ.
Та на въпроса - Кое ни прави хора ?
Ами това, че имаме способността да творим - да създаваме, да рушим, да се борим с противниците и най-вече със себе си, да отстояваме своята позиция, да побеждаваме и да се изправим когато сме сразени, да спорим, да мислим, да грешим и да си извличаме поуки от тях.
Забравете за добро и зло, защото това са абстракции на мозъка и нищо повече. Ни сме дуални същества, защото такъв е софтуера на тази планета. Такава е програмата по която се обучава човек на този малък къс скала нарена планета Земя. Тук не може и няма да съществува една от двете крайности самостоятелно, защото няма да има с какво да се сравни та да стане абсолютната истина.
Заящото целтта на живота и на човека като еманация на живота е прогрес и развитие което е възможно само в дуалност.
Инак все още да ходим облечени в щавени или нещавени зверски кожи, да живеем в пещери или най-много в сламенни колиби в "пълен синхрон с природата", изхранвайки се само от лов и събиране на плодове и корени, затворени в своята родова общност.

Както казах, постинга е хубав но доста блудкаво-сладникав!
Все пак, поздрави !
цитирай
13. milady - № 12
15.01.2017 15:55
точно!
цитирай
14. kordon - до podvodni
15.01.2017 16:33
Благодаря за коментара, макар че аз бих го определил като вулгарно материалистичен.
Съгласен съм с някои отделни размишления, но не и с основната теза. Въпреки това ще се въздържа от дебат, тъй като рискувам да влезем, както винаги, в безконечен и, вероятно, безполезен спор. Мога да посоча хиляди аргументи против Вашите, но това ще ми отнеме ценно време, а резултатът ще бъде нулев и дори и отрицателен. Затова Ви пожелавам приятен ден!
цитирай
15. podvodni - Все пак далеч по-добре вулгарна ...
15.01.2017 16:45
Все пак далеч по-добре вулгарна истина от сладникава измама.
Приятен ден !
цитирай
16. viva1122 - kordon... Поздравления!
15.01.2017 17:43
Напълно съм съгласна с всичко написано, като допълвам само малка част и за другата страна на човешката природа.

Както човечността, която се определя от взаимопомощта, милосърдието, състраданието,чесността и всички други добродетели, така НЕчовечността, носи в себе си качества, обратни на тези, но също характерни само за човешкия род. Това, какво при нас ни определя като хора и какви да бъдем зависи както и ти споменаваш от много фактори и не на последно място от хората, които повеждат народите, общностите и както се казва „рибата се умирисва от главата” , а защо ние го позволяваме като общности и народ и доколко зависи от това до каква степен се образоваме и искаме да знаем истината, да я следваме и спазваме ценностите и да възпитаме в тях следващите поколение, зависи и от нас. „Колкото един народ е по неук и изкуството и културата не са на почит,така да го кажа, толкова по-лесно се манипулира и води. Не откривам топлата вода, а това са само констатации и всички го знаят.
Сега с възможностите, която ни дава интернет ни се разширява кръгозора и виждаме по-добре и по-ясно, как тези човешки ценности все повече изчезват и понеже празно място не може да има, вече преобладават другите качества – злоба, завист, алчност,ненавист и...
Само човешкия род се избива помежду си, по различни причини, а не от нужда само да задоволи глада си, както е в животинския свят – така мисля.
И все пак – това, за което ти пишеш трябва да ни прави хора и да се стремим да е така – чест, достойнство, истина, добрина... не случайно наричани ЧОВЕЧНОСТ.

И поздравления за темата и постинга!
цитирай
17. inel379 - С интерес прочетох постинга.
15.01.2017 17:50
Хареса ми написаното. Само човекът е с втора сигнална система и затова изискванията ни към него са високи. Можещият морален човек е в основата на добрините през вековете и годините. Безгрешни хора няма, но едно е да сбъркаш, когато мислиш, че така е правилно, а съвсем друго, когато действията ти съзнателно са насочени към самообогатяване чрез заблуди и ограбване/по един или друг начин/ на другите хора/общества, народи.../. Затова са правото, законите, съдебната система. Добрите нрави се възпитават. Това се случва в семейството, училището и обществото. Добрите закони те учат да бъдеш морален човек. Изборът е личен. Но дори в Сингапур затворът съществува като място, където нарушителите излежават присъди. Когато съдебната система не работи както трябва, хората губят от морала си. Човещината, както и всички, посочени в постинга добродетели, са част от този морал. Нулева толерантност към неработещата съдебна система трябва да имаме и всичко постепенно ще си дойде на мястото. Може би като в Сингапур, където цифрите сочат, че постиженията са най-оптимистични.:)
Поздрав за поистинга!
цитирай
18. horos - Нещо старо
15.01.2017 18:07
В книгата на Франсоа Рабле „Гаргантюа и Пантагрюел” е описано това сътворение:

„— Сега ще ви разкажа — продължи Пантагрюел — какво съм прочел по този въпрос у древните Апологети. Физис (сиреч Природата) родила като първородни чада Красотата и Хармонията, без плътско съвокупление, тъй като тя сама по себе си е много плодовита и плодоносна. Антифизис, всевечната противница на Природата, в същия миг завидяла на това тъй хубаво и почтено раждане и като се съвокупила с Телутон родила Прекомерност и Несъразмерност... В последствие тя родила фанатиците, лицемерите и лъженабожницте, безполезните маниаци и демоничните калвинисти, женевските самозванци бесните путербеи, светите братя лапачи, подлеците, ласкателите, угодниците на дявола, людоедите и други чудовища, уродливи, безобразни и противоестествени.”
цитирай
19. horos - И още по-старо
15.01.2017 18:08
В Евангелията Исус говори същото на неговите последователи:

„Друга притча им предложи Той, като каза: царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си; и когато човеците спяха, дойде врагът му и посея между житото плевели, па си отиде; а когато израсте злакът и даде плод, тогава се появиха и плевелите. И като дойдоха слугите на стопанина, рекоха му: господарю, нали добро семе посея на нивата си? Откъде са, прочее, в нея тия плевели? А той им рече: враг човек е сторил това. Слугите пък му рекоха: искаш ли да идем и да ги оплевим? Но той рече: не, за да не би, като скубите плевелите, да изскубите заедно с тях и житото; оставете да расте и едното и другото заедно до жетва; а по жетва ще река на жетварите: съберете първом плевелите и ги свържете на снопове, за да се изгорят; а житото приберете в житницата ми…”

„…А Той им отговори и рече: сеячът на доброто семе е Син Човеческий; нивата е тоя свят; доброто семе, това са синовете на царството, а плевелите – синовете на лукавия; врагът пък, който ги пося, е дяволът; жетвата е свършекът на века, а жетварите са Ангелите. И тъй, както събират плевелите и ги изгарят в огън, тъй ще бъде и при свършека на тоя век: ще изпрати Син Човеческий Ангелите Си, и ще съберат от царството Му всички съблазни и ония, които вършат беззаконие, и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби; тогава праведните ще блеснат като слънце в царството на Отца си. Който има уши да слуша, нека слуша!”
Матея 13
цитирай
20. dinkov - Динков
15.01.2017 18:29
kordon - кое ни прави хора ? - много хубав и актуален за всички общества въпрос.
Според мен, хора ни прави, по-точно човеци ценностната ни система. А това е малко сложно понятие, което прави човек като такъв и се придобива в детските години и се формира в семейството, от средата в която едно дете съзрява. Под среда разбирам училище, общество, религия ( лоша религия няма ), ако щеш и улицата..., но най-важни са родителите и техния личен пример. Защо сега надделява пошлостта, агресивността, простотията...??? Ами всеки един трябва да си отговори сам. Но аз съм твърдо убеден, че това са временни явления. Винаги е имало такива периоди в човешкото развитие. Всичко тече, всичко се променя...
ще отминат и тези времена и ще дойдат по-добри. Не вярвам в апокалипсиса и песимизма не ми харесва. Айде, да не е непоправим оптимизъм, но нещо като нормален скептицизъм. Да разбираш реалността, но да вярваш в доброто.
За постинга ти ++++++++++++++++
Ицко
цитирай
21. didanov - поздрави за написаното
15.01.2017 23:35
аз бих добавил, че да бъдеш истински човек, който твори добро, за съжаление не е еднократно, а многократно дори ежедневно решение. Все пак би трябвало да се уточни какво е добро, и какво е истински човек, защото живеем в свят на противоположности. Според мен най-добър критерий и висша цел е любовта между хората във всичките й проявления.
цитирай
22. krumbelosvet - А ЗАЩО изчезва човечността?
16.01.2017 10:26
Щом е МАСОВО, значи отговорът не е личен. Ако е глобално, и отговорът е глобален.
цитирай
23. staler - не знам защо си позволяваш по горе ...
16.01.2017 21:27
не знам защо си позволяваш по горе многократно да обиждаш животните,които живеят на 100% съобразно с природните/божии закони.....е,случва се некои вълк да лудне и да издуши цялото стадо,ама дотам....както справедливо е отбелязал инел379 само човека притежава "втора сигнална система"или казано по просто душа-разум...т.е.божия искра, възможност за познание и избор,от които се възползва по наи безобразен начин....
цитирай
24. dimat - Имам приятелка,която има домашно куче.
07.02.2017 21:52
От негова страна съм преживял толкова ЧОВЕЧНОСТ,че ми е ставало неудобно да се нарека "човек"!

Това животинче не живее в "система от ценности".То просто има преживявания,които ние бихме нарекли "човечност"!

Всеки "човек", "разбира" човечността, по различен начин,а жиотното ,просто и естествено,я преживява!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843528
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285