Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.12.2016 16:52 - УРОЦИТЕ, КОИТО НЕ БЯХА НАУЧЕНИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3245 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 18.12.2016 17:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

УРОЦИТЕ, КОИТО НЕ БЯХА НАУЧЕНИ         Автор: Виктор Кордон

 

„В безкрайните простори на океана от клевета, наречен „история”, даже една голяма вълна няма особено значение”.
Матю Арнолд

Писаната история, за разлика от устно разпространяваните предания, представлява хроника или изследване на миналото, представени в писмена форма. Нейното изучаване не е самоцел, а има съвсем прагматични и утилитарни основания. Познавайки събитията, които са се случили в предишни епохи, ние можем да открием грешките, извършени от нашите предци, и да се поучим от тях. Освен това, използвайки историческите си познания, можем също така да предвидим и дори да предотвратим някои трагични катаклизми. Принципът е същият като при индивидуалната памет, която помага на отделната личност да запаметява кога, как и защо се е изгорила, например, и, помнейки този урок, да избягва други изгаряния. Историята, от своя страна, играе ролята на колективна памет на човечеството, една от основните функции на която е да съхранява спомена за отминалите събития, в които се съдържат и победите, и неуспехите ни. Знаейки това, ние сме в състояние да не допускаме повторение на старите грешки.

За тази цел обаче, трябва да познаваме истинската история, а това вече е трудна задача. Трудността произтича от това, че винаги има сили, които се стремят да използват в своя угода историческото невежество на масите и които желаят да скрият от тях своите грешки, пропуски, заблуди, несправедливости, подлости, предателства и престъпления. Повече от ясно е, че ако получат възможност да пишат историята, тези сили ще я формулират така, че да отговаря на техните частни интереси. Така и престъпникът, който трябва да даде показания за деянията си, ще украси разказа си по начин, който да го изкара не само невинен, но дори и жертва, притежаваща само добродетели. В подобна роля се намират днес и победителите от двете световни войни, които, използвайки „правото” на по-силния, са узурпирали световните информационни канали и представят на народите по света своята гледна точка за събитията и процесите в миналото, а и в настоящето. Защото това, което днес се приема за „история”, всъщност не е нищо друго освен гледната точка на победителите. Тъй като обществата нямат достъп до други източници, до други мнения и до други тези, то гледната точка на победителите се превръща в тяхната представа за историята, в тяхната „истина”.

Това изкривяване на историческата правда обаче, не позволява на народите да открият къде и как са грешали в миналото и ги обрича на безконечно повтаряне на едни и същи грешки. Неслучайно социалните катаклизми, икономическите кризи и военните конфликти не са преставали. Причината за това е в непознаването на истинската история. И тлеещите днес в Европа проблеми, които заплашват да взривят мира и сигурността на континента, са пряко отражение на тази историческа непросветеност, която е умишлено отглеждана с користна цел. Става въпрос за процеси, които твърде силно наподобяват събития от преди близо един век, довели до най-голямата катастрофа на европейския материк и на планетата – Втората световна война.

Би било непростима грешка да се смята, че идването на националсоциалистите на власт в Германия през 1933 г. е случайно явление или че обяснение за него можем да търсим само в „особения” германски характер. Появата и възходът им в действителност са естествено следствие от изключително тежкото положение, в което е поставен немският народ след Първата световна война. В стремежа си да предотвратят всяка възможност Германия да се възроди и отново да се появи на световните пазари като техен най-опасен търговски конкурент Великите сили необмислено накърняват достойнството на германската нация по недопустим начин. Освен че без никакво основание хвърлят цялата вина за конфликта върху нея, те й налагат огромни и непосилни репарации и осакатяващи ограничения във военната, икономическата и други области и откъсват големи части от територията и населението й. Обричайки германците чрез правото на силата на мизерия, глад, оскъдица, липса на перспектива и постоянно социално напрежение, победителите посяват семената на закономерно появяващото се в такива случаи желание за реванш, за възвръщане на честта, самочувствието и гордостта, както и за сигурност и по-достоен живот. Съвсем оправдано немското население се стреми да отхвърли заробващите и угнетителни клаузи на Версайския диктат, които го поставят в подчинено положение и в ролята на треторазрядна сила. Традиционните партийни субекти в тогавашното германско политическо пространство се оказват безсилни да се справят със зависимостта и субординацията си от Великите сили и с непрекъснатите вътрешни проблеми, предизвикани от наложените отвън смазващи санкции и задължения. Германия се задушава от стачки, въстания, комунистически терор, съветски републики, недоимък, липса на финанси, безработица, политически кризи, непрестанна смяна на правителства, несигурност, нисък жизнен стандарт и всякакви други остри проблеми. В този абсолютен хаос, в който нищо не работи, а политическата класа е напълно безпомощна, германецът вижда някакъв шанс за решаване на перманентните трудности в политическата програма на националсоциалистическата партия, която предлага съвсем нови политики за справяне с тях.

Ето как от недалновидното поведение на победителите, които третират германците така, както се отнасят с народите в своите колонии, се ражда, израства и идва на власт националсоциализмът, чрез който немският гражданин иска да се освободи от оковите на своите външни и вътрешни врагове. Тоест, националсоциалистическата партия в Германия е естествен и закономерен продукт от безразсъдната политика на онези сили, които превърнаха тази страна с огромен и доказан потенциал в оръдие на своите интереси и й донесоха огромни несгоди и страдания, лишавайки я от достойнство, население, територия, национален капитал, ресурси и т.н.

Днес, много десетилетия след онези събития, се забелязват симптомите на същото заболяване – Германия отново не е суверенна страна и не може да взема независими политически решения; във външната политика й е отредена нискоразрядна роля; на територията й се намират окупационни войски под благовидна форма; голяма част от златния й резерв се намира в ръцете на победителите; държавните й граници имат фиктивна функция; правителството й не служи на германския народ; тълпи от близкоизточни пришълци нахлуват в нея напълно безпрепятствено; малцинства, маргинали и имигранти се радват на привилегии, каквито самите германци нямат; съществува задушаваща атмосфера на безпардонна политическа коректност; чужденци безчинстват безнаказано; няма право на ядрено оръжие; има ограничения във въоръжението; няма място сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН; на нея е приписана цялата вина за двете световни войни; всички нейни институции са създадени от окупационните власти след Втората световна война; Основният закон, който играе ролята на конституция (тъй като реално Германия няма такава), е направен под диктата на окупационната администрация; исконни нейни земи са й отнети; огромни несправедливости срещу германския народ остават ненаказани и дори неизвестни и неназовани. Тези и много други фактори несъмнено накърняват достойнство на германеца, който се чувства като чужденец в собствената си страна, в която повече права от него имат мюсюлманите и хомосексуалистите, чужди войски са се настанили на територията му, а огромните му икономически, научни и технологични постижения не намират реално отражение в международната политика, където Германия се намира в положението на невзрачен статист, което не отговаря на истинските й възможности.

Всичко това няма как да не влияе върху самочувствието и нагласите на обикновения немец и да не го кара да копнее за времето, когато неговата държава ще заеме подобаващото й се място на глобалната сцена и ще предизвиква нужния респект у онези, които днес я вземат на подбив. Опасната игра на Великите сили с германското буре с барут, която неведнъж е предизвиквала големи трагедии, е на път отново да взриви световния мир, тъй като уроците, които ни поднася историята, очевидно не са научени. А „Който забравя историята, е обречен да я повтаря (Джордж Сантаяна).

Цели поколения в Германия са израснали с отравяща съзнанието и духа гузност заради приписани им провинения. Германецът вече не може да се гордее със своята славна история, със своите победи, със своята култура и с неизброимите си научно-технически достижения, защото гордостта му е смазана под тонове вина за несъществуващи или преувеличени престъпления. Тези несправедливи обвинения и ненаказаните престъпления срещу германския народ, които са неизвестни на широката публика, заедно с потъпканите му национални чувства, крещят за възмездие. Това без никакво съмнение поражда огромно напрежение в германското общество, което все повече нараства под повърхността. Именно това са признаците, които наподобяват ситуацията преди двете световни войни и ни заставят да предполагаме, че ако това напрежение не бъде изпуснато навреме, то ще избухне като вулкан и ще предизвика колосални сътресения.

Ако нагряваме един бойлер непрекъснато, без да изпускаме парата, в даден момент той със сигурност ще се взриви, но за това няма да бъде виновен бойлерът, а този, който е допуснал това да се случи, пренебрегвайки познанията в тази област. Германия може да бъде наподобена на такъв бойлер, който е загряван без прекъсване вече повече от 70 години в противоречие с уроците, на които ни учи историята. И ако парата в него не бъде изпусната навреме, натрупващото се непрестанно вътрешно налягане ще го принуди да експлоадира, нанасяйки големи поражения.

Като активен участник в Първата и Втората световни войни, Германия несъмнено трябва да носи своята отговорност. Но приписването на цялата вина на нея е проява на историческа некомпетентност и предубеденост, умишлено култивирани сред обществата от страна на всесилните днес победители, които имат изгода да не им бъде търсена сметка за ролята им в разпалването на двата глобални конфликта. Поправянето на тази неправда чрез снемането на несправедливите обвинения от германския народ ще позволи да се намали поне отчасти напрежението в немското общество, трупано от десетилетия вследствие на това крайно непочтено отношение от страна на Великите сили, както и заради незаслужените клевети, заради отнетите територии, заради прогонените от тях германци и заради злодеянията срещу тях, неглижирани в момента.

Вината, приписвана на немския народ, е нужна, за да оправдае всички несправедливости и престъпления, извършени срещу него преди, по време и след войните. Малцина са тези, които, чувайки случайно за едно или друго насилствено действие срещу германците, не са си казвали, че те си го заслужават и дори им е малко. Това е ефектът от многогодишната антигерманска пропаганда, превърнала хората в германофоби, чиято цел е да въздейства върху чувствата на индивидите, да активира емоциите им, които, веднъж задействани, задължително заглушават разума. Така германофобията се превръща в подсъзнателен рефлекс, който се задейства и предизвиква у нас негативни асоциации всеки път, когато чуем имена и термини като Адолф Хитлер, Йозеф Гьобелс, Херман Гьоринг, националсоциализъм, Трети райх, Вермахт, окончателно решение и др. под. Това поведение, познато като класическо кондициониране (открито и изучено от Иван Павлов), се изразява в несъзнателна, рефлексивна реакция от страна на индивида на някакви външни стимули. При съвременния човек, подлаган дълго време на въздействието на пропагандните внушения, тази подсъзнателна рефлексия се отключва при чуването на изброените по-горе названия, които му служат като външен дразнител, и досущ като при кучето на Павлов предизвиква у него инстинктивни емоции, в случая отрицателни.

Несправедливото отношение към Германия обаче несъмнено поражда желание за ответна реакция, която в момента е подтисната с големи усилия, но ако не бъдат поправени тези огромни неправди, отговорът ще последва рано или късно. А от историята знаем, че деструктивните сили на германците не отстъпват на градивните им такива и ако бъдат задвижени, това ще има сериозни последствия за целия свят. Ето защо е важно да познаваме историята, но не съчинената от силните на деня, отразяваща техните интереси и представи, а реалната такава!

Напрежението, което тези взривоопасни елементи предизвикват в германското общество, непрестанно се покачва и е близо до точката на избухване. Причините, които навремето обусловиха издигането на Адолф Хитлер на власт, отново съществуват. Силите, които са отговорни за това предкатастрофално състояние, пак нехаят, преследвайки своите изгоди. Ето че всички условия за повтарянето на трагедията са вече налице. Необходима е само една искра...

Този сценарий може да бъде избегнат, ако бъдат отстранени факторите, които го предпоставят, а това означава основна ревизия на политиките, осъществявани от европейския естаблишмънт, откъснал се в момента от народите, които би трябвало да представлява. А това може да се случи само с активното участие на европейските граждани, тоест на нас!




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. podvodni - Спор няма, ме Германия е жертвена ...
18.12.2016 22:11
Спор няма, ме Германия е жертвена пешка в ръцете на Британскат импария.
Спор няма, че виновник за началото на ПСВ е не Германия, а Австрия и Германия го отнася най-жестоко. Но както казах самата Германия е нищо повече от жертвено агне в плановете на Британците в стремежа им за уншожение на Руската мперия, респ.- източното православие с чужди ръце. И след първият неуспешен опит от ПСВ последва втори чрез ВСВ. Тук вече дебилността на Германия е очевадна. Вместо да си направи подобавщи изводи от грешките на ПСВ - война на три фронта,война срещу Русия, тя ги повтаря, мо та мо, през ВСВ и съответно губи.
Днес, Германия повтаря като инатливо-глупав ученик същата стратегическа грешка - застава против Русия - което не бе толкоз страшно до идването на арабските мигранти в страната.
В този момент за Германия е твърде късно да се осъзнае и промени. Тя вече е замена от САЩ като военна сила способна да се противопостави на Руската империя, макар че самата способност на САЩ вече е под сериозен въпрос.
С излизането на Британската империя от недоносчето наречено ЕС смъртната присъда на Германия е окончателно подписана. Все пак да не забравяме, че както и ФЕД така и ЕЦБ е притежание на една и съща група наречена "Най-богатата квадратна миля" - Короната.
цитирай
2. germantiger - 1
19.12.2016 01:04
СИЛНО

за жалост ИСТИННО

логично и АРГУМЕНТИРАНО
цитирай
3. germantiger - 2
19.12.2016 01:07
Дано да си прав, че има сили в Германия

след 1945г. няма Германия - това е ментегермания

и хората там са ментегерманци - ти си го написал защо - Шулдкомплекса

победителите убиха почти напълно германската душа и бебета

за това в мен няма надежда

на горния червен боклук коментирал в блога ти ще спомена, че русия има фундаментална вина за смъртта на германия днес и знам че това ще му се стори на червената мърша абсурдно
цитирай
4. nbrakalova - Респектиращо!
24.12.2016 22:39
Но дали победителите имат от нещо респект? Безапелационен анализ! Но хората свикнаха с готовата, пропагандно сдъвкана журналистическа храна, безразлични към последиците – лични или обществени, да не говорим за световни. Дали ще дойде време истината да пробие или надскочи стените на самозабравили се лични и глобални интереси, на равнодушието на консумативния дух? Независимо че се дефилира революционно и се издигат и налагат основателни и неоснователни искания по улиците на все още т.нар. ни цивилизован свят, ние затъваме все повече във времето, когато именно чрез съзнателно направляваното "историческо невежество на МАСИТЕ", същите не осъзнават, как наредили се под знамената на победителите, последните формират мисленето им и предопределят следвоенно им бъдеще.
цитирай
5. litatru - Здравейте!
01.01.2017 19:21
Прав сте, че в историята на народите има тайни, известни само на управляващите прослойки. Това всички го знаем още от ученическите си години, но нямаме власт да променим миналото, а за настоящето - знаете как е...
Поздрави - Литатру!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843037
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285