Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
27.09.2016 15:25 - ЗА ТИГРИТЕ И ИМИГРАНТИТЕ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3736 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 27.09.2016 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗА ТИГРИТЕ И ИМИГРАНТИТЕ

Автор: Виктор Кордон

 

         Веднъж участвах в беседа, в която съвсем разбираемо с оглед на международната обстановка, отразяваща се и на нашата страна, се стигна до темата за имигрантската криза. Тогава си позволих да изразя мнението, че поради редица обстоятелства имигрантите представляват опасност за обществата ни. Един от събеседниците ми не беше съгласен с мен и отвърна, че само малка част от тях са опасни и че трябва да проявим хуманност и да ги допуснем сред нас, тъй като имат нужда от помощ. Попитах го защо смята, че не са опасни, а той ми отговори, че не всички от тях са извършили атентати и престъпления, което според него означава, че не бива да се боим от тях. Тогава му зададох въпроса дали смята, че всички тигри са убивали хора. Отговорът му беше отрицателен и трябва да признаем, че той бе напълно прав, тъй като само много малък процент от тигрите са отнемали човешки живот. След това го попитах дали това означава, че останалите тигри, които не са убивали досега човек, са напълно безопасни и дали, след като им е трудно да преживяват в естествената си среда, сме длъжни да им помогнем като ги пуснем да бродят свободно из нашите градове. Събеседникът ми се опита да се измъкне с йезуитски похвати, но беше очевидно, че е изгубил почва под краката си и не е в състояние да обори тезата ми с аргументи или факти.

Но аз го атакувах с въпроса трябва ли да чакаме всички имигранти до последния човек да извършат престъпления и терористични актове, за да разберем и приемем, че застрашават обществената безопасност. Или трябва да се отървем от внушаваната ни наивност и сантименталност и да осъзнаем, че тези, които все още не са извършили престъпления (или ние си мислим така), не са го направили, понеже са нямали възможност, но при първа такава няма да се поколебаят да го сторят, както свидетелстват многобройните примери. По същия начин не всички тигри са убивали хора, но не защото са кротки и безобидни, а защото не им се е удал сгоден шанс за това. Губейки контрол върху спора, опонентът ми отклони разговора в друга посока, неспособен да се противопостави на тези доводи.

Според мен обаче, въпреки слабостта на своите съждения, принудила го да премине в отчаяно отстъпление, той не бе променил позицията си и ще продължи да изповядва с фанатично упорство все същото ирационално и потресаващо абсурдно схващане по подобие на немалко негови съмишленици, заблудени от пропагандната приказка за прекрасния мултикултурен свят, в който всички ще живеят безгрижно в състояние на абсолютен мир. Но да се вярва, че хората от коренно различни култури и общества могат да съжителстват мирно и безпроблемно, без да има някаква господстваща култура сред тях, която да налага с нужната строгост своите принципи и порядки, е все едно да вярваме, че хищници и растителноядни могат да живеят заедно без едните да нападат и изяждат другите. Това, знаем, е абсурдно, каквато е и самата идея за мултикултурализма!




Гласувай:
11



1. zaw12929 - Вие винаги изразявате собствено ...
27.09.2016 17:46
Вие винаги изразявате собствено мнение на най сериозни обществено значими теми, а това е пример за подражание!
цитирай
2. kordon - до zaw12929
27.09.2016 18:18
Благодаря за положителната оценка! Важно е човек да има собствено мнение, но не по-малко важно е то да е основано на достоверни факти и здрав разум. Дали при мен нещата стоят по този начин не ми е известно, но се надявам да е така...
цитирай
3. zuzi0550 - сравнението ти е нелепо.
28.09.2016 12:26
сравнението ти е нелепо.
цитирай
4. zuzi0550 - аз също искам тая гнусна паплач, да ...
28.09.2016 12:30
аз също искам тая гнусна паплач, да не стъпва тук, но начина, по който това може да стане, е неприложим за съжаление.
цитирай
5. kordon - до zuzi0550
28.09.2016 13:01
Първо, след като твърдите, че сравнението е нелепо, е добре да се аргументирате, защото иначе твърдението Ви няма стойност, тъй като всеки може да каже каквото си иска, но това не означава, че е вярно. Второ, защо, според Вас, да е невъзможно да бъде възпрепятствана инвазията на варварите? Това зависи от нас и ако ние приемем, че това не е по-силите и възможностите ни, значи предварително сме се предали.
цитирай
6. zuzi0550 - ами защото не може да сравняваш ч...
29.09.2016 11:18
ами защото не може да сравняваш човек с животно.
цитирай
7. kordon - до zuzi0550
29.09.2016 11:58
zuzi0550 написа:
ами защото не може да сравняваш човек с животно.

Няма да обърна внимание на неуважителното Ви отношение, тъй като не мога да Ви дам възпитанието, което сте пропуснали и което трябваше да Ви научи да се обръщате към непознати хора и към такива, които се обръщат към Вас уважително, в учтива форма (а знаете ли какво е това?).

А сега нека да поговорим за алегорията, която, изглежда, също Ви е непозната. Та, алегорията е вид метафора, при която определени негативни или позитивни качества на хората се изразяват чрез предмети, явления, животни. Например в пословици, поговорки, басни чрез образи на животни се представят положителни или отрицателни качества на хората. А това, че Вие приемате буквално аналогията между тигрите и имигрантите е проблем вече на Вашето съзнание, което очевидно не се е развило достатъчно, за да осмисли, че това е просто реторична фигура на речта, която служи за по-добро онагледяване.

Хубаво би било да не се изявявате неподготвени, защото по този начин само разкривате невежеството и глупостта си. Но пък една от най-характерните особености на глупостта е да си мисли, че знае всичко и да развява незнанието и плиткоумието си като байряк.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4828451
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285