Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.03.2016 17:45 - АНТИРУСОФИЛСКИ РАЗМИСЛИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 9282 Коментари: 27 Гласове:
8

Последна промяна: 03.03.2016 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

АНТИРУСОФИЛСКИ РАЗМИСЛИ

Автор: Виктор Кордон

         Русофилите са известни с това, че не спират да хвалят Русия, но не могат да дадат логично обяснение защо нищо от това, което притежават, носят или ползват не е руско. Обувките, дрехите, телевизорите, озвучителната техника, инструментите, лекарствата, пералните, хладилниците, фурните, телефоните, автомобилите, мотоциклетите, миксерите, блендерите, климатиците, медицинското оборудване, колите на градския транспорт, голяма част от храните и напитките, които консумират, филмите, които гледат, музиката, която слушат, машините и уредите, с които работят – всички тези неща или са произведени и създадени на Запад, или са изобретени там, а не в Русия. Освен това същите тия фанатични поклонници на руското отиват да работят като гастарбайтери не в Русия, а на Запад, и изпращат децата си не в руски, а в западни университети. Нещо повече. Руските политици и олигарси също изпращат своите синове и дъщери в западни висши учебни заведения, което е признание за превъзходството на тези пред руските.

         Тъй като прякото сравнение с постиженията на европейската цивилизация не е в полза на руските богатири, русофилите прибягват до евтиния трик с „широката руска душа”. Причината е в това, че тази въображаема субстанция, с която толкова охотно боравят русофилите, и която те упорите противопоставят на европейската култура и икономика, никога не е била виждана или докосвана от когото и да било и по никакъв начин не може да бъде измерена, описана, категоризирана или съпоставена с нещо реално. Следователно с нея могат да се правят всякакви словесни еквилибристики, досущ като с историите за вампири или извънземни.

         Но когато дойде време за сравняване на истински вещи, стоки и изделия и на реални достижения и резултати в науката, техниката, икономиката, образованието, медицината, индустрията, експорта, жизнения стандарт и продължителността на живота, тогава най-ясно си проличава колко са изостанали руснаците в сравнение с европейците. Митът за „широтата на необяснимата руска душа” е единственият пристан, в който могат да се скрият русофилите, но както виждаме той е илюзорен, също като приказките за деца и житията на светците. На този мит могат да се осланят само невежи и наивни фанатици, отровени от многогодишната проруска пропаганда, докато разумните хора предпочитат да пробват, изпитват, измерват и оценяват реално съществуващи неща, тъй като истинският живот се състои и зависи само от тях, а не от химерични блянове, подобни на русофилската митология.

         Авторът не е русофоб, в което ще побързат да го обвинят онези, на които горните аргументи няма да допаднат. Той не е против Русия, а срещу нейните фанатизирани идолопоклонници в България, които, заслепени от своите пристрастия, поставят руските интереси пред тези на българския народ и по този начин отслабват нашите възможности за маневриране и съпротива. Той е за прагматичен и рационален подход към всички външни сили, включително и към Русия, която, предвид нейната територия и население, е незаобиколим геополитически фактор, към който трябва да подхождаме с необходимия респект, внимание и бдителност. Една просперираща Русия би била от изключителна полза за нас, имайки предвид нейните неизчерпаеми ресурси, огромен пазар, капитали и възможности да генерира туристи за българските курорти. Емоциите и страстите, към които ни тласкат нашите сънародници русофили обаче, в никакъв случай не са подходящи, когато става въпрос за  Realpolitik, т.е. за водене на външна политика, основана изцяло на прагматични съображения, а не на идеологии или сантименти. Последните могат само да ни вкарат в необоснована от други фактори зависимост от една или друга Велика сила, което е нежелателна загуба на суверенитет и международен авторитет. България трябва да се ръководи неотклонно и единствено от националните си интереси така, както Русия и останалите държави закономерно преследват своите. Всичко останало е измяна, независимо дали става дума за неосъзнат акт или за целенасочена дейност!

         Това категорично не е русофобия, това е антирусофилия, т.е. протест и съпротива срещу откровените прояви на чуждопоклонство, срещу крайните форми на раболепие пред една чужда сила, срещу агресивните и груби действия на представителите на русофилската дружина, които намаляват нашата способност за оценка на международните събития и процеси, ограничават възможностите ни за противодействие на външни посегателства над нашата независимост и пречат на нашето общо развитие. Това не е омраза срещу Русия, това е отвращение от и негодувание срещу нейните български слуги в България, които стоят на пътя на нашето благоденствие, заради робското си благоговение и преклонение пред нея, превръщайки ни със своето унизително покорство в заложници на нейните интереси!

 




Гласувай:
13



1. 1997 - Антирусофобски размисли
02.03.2016 21:14
Аз не харесвам кресливите изяви на русофобите, техните напъни да доказват неистини отнасящи се до историята, литературата, науката, културата, всичко от микрокосмоса до макрокосмоса, с основната цел да предизвикат омраза към един народ. Аз съм против русофобите също толкова, колкото съм и против юдофобите, американофобите, циганофобите и туркофобите.
С решителността на посланика на САЩ да промени отношението у нас към Русия и с PR акциите за облагородяване на украинския преврат свъзвам активността на русофобите. Повтарям! Смятам насаждането на омраза за неморално.
цитирай
2. kordon - до 1997
02.03.2016 21:32
Напълно разбирам емоционалната Ви реакция и голословните Ви обвинения в "омраза". Те са продиктувани от пълната липса на смислени аргументи и са в противоречие с написаното в материала. Всъщност това е нищо повече от обикновена русофилия - фрапантно отсъствие на логика, мисъл и разумни доводи.
Пить надо меньше, товарищ!
цитирай
3. germantiger - ...
03.03.2016 00:41
Силно написано в "нетипична" за теб и нехарактерна през годините за теб "форма".

Последните ти постинги са лаконични, силни и заедно с това правдиви и аналитични.

Нещо което е много трудно да се получи в кратка и категорична форма или "малък обем".

Това ме изненада при теб и те развива и прави още по-забележителен автор!

Ще си архивирам твоя текст, защото за мен той е ИСТИНА!
цитирай
4. getmans1 - Покрай Майдана когато и като, че ли ...
03.03.2016 10:53
Покрай Майдана когато и като, че ли по команда родните т.н. русофили се отрекоха от целокупния украински народ и го нарекоха „фашисти“ аз ги нарекох просто „путинофили“, от тогава за тях съм русофоб, туркофил, еврогеец и прочие.По късно по подобие на украинците ги нарекох „рашисти“ което някак си преглътнаха но „путинофили“ така и не можаха да ми простят.
Тези хора така и не проумяват, че има други които нито са „фили“, нито „фоби“ а просто не харесват дадена политика.

За тях „всичко българско и родно, любя тача и милея“ има съвсем друго измерение щом не е свързано или казано в контекста па пустото им русофилство.
цитирай
5. kordon - до germantiger
03.03.2016 11:15
Много ти благодаря за положителната оценка и се радвам, че приемаш тезата за хладнокръвното и лишено от емоции отношение спрямо Русия (както и спрямо всеки външнополитически субект), което трябва да се ръководи изцяло от нашите интереси, а не от пристрастия и симпатии. Проспериращи са само тия народи, които умеят да се абстрахират от чувствата и пристрастията, и основават своята външна политика единствено на реализма и прагматизма. Останалите се влачат и лутат, дезориентирани от емоциите и предразсъдъците си, тласкащи ги в различни посоки, но не и в правилната. Докато ние се осланяме на тези нездрави основи, приемайки, че този или онзи ни е приятел и дори брат, ще продължаваме да се самозаблуждаваме и да потъваме в блатото на чуждите интереси (които не са само руски).
цитирай
6. kordon - до getmans1
03.03.2016 11:34
Чудесно Ви разбирам, защото това е инстинктивната реакция на русофила срещу всичко, което не пасва на неговата идеализирана, нереална представа за Велика Русия. Всеки, който разпространява правдата за истинската Русия, веднага бива заклеймен като "русофоб" и обвинен в "насаждане на омраза", просто защото русофилите нямат никакви смислени аргументи срещу истината, та затова се налага да прибягват да инсинуации и безогледни клевети. Това е доказателство за тяхната слабост, тъй като те не разполагат с други "доводи" и не познават други методи, освен недодяланите и груби нападки срещу личността на опонента. Такова поведение е свидетелство за интелектуална немощ и абсолютно безсилие пред съображенията на другата страна.
цитирай
7. vencivaleri1951 - В този постинг има истини и неистини,
03.03.2016 13:16
но не това е важното. Според мен на тази дата подобни разсъждения са недопустими
от човек който разбира значението на думата признателност.
Все пак ще си позволя да поразсъждавам и аз върху текста.
Не вярвам някой /русофил или не/ да е отрекъл техническото и икономическото превъзхоство на Запада спрямо Русия. Аз харесвам и обичам тази страна , но не карам руска кола, не слушам руска естрада, не гледам руски футбол. И какво от това-децата ми не са автомобилни конструктори и дизайнери, не пеят, не играят професионално футбол. Родителите ми също. Подавайки се на внушенията на автора не би трябвало да ги обичам/родители и деца/
След това не е съвсем истина , че руснаците не са дали в техниката и медицината
например. Никак не е трудно да се посочат автори със сериозе принос във фундаменталвата наука, а от там и в приложната/където руснаците определено изостават. Как да се заобиколят имена като Павлов, Бехтерев, Пирогов...Менделеев, Ломоносов, Циолковский, Корольов. И не напразно битува следния виц в американските университети в Бръшляновата лига/най престижните/

-Какво е това американски факултет по математика и физика? е въпросът
-Място където съветски професори преподават на китайски стодунти

И нещо което се забравя. Руснация е с население около 150млн.
Развитите западни страни /а те са и кооперирани/ са около милиард.
Всяка западна страна /Сащ са изключение/ развива определени отрасли, има определени задачи в отбранителните блокове в които членува. Русия е сама. Сама е , не защото иска , а защото е богата и векове наред са опитите територията и да бъде преразпределена. Дори вече откровено западни лидери са се изказвали, че не е "справедливо" Русия да притежава такава огромна територия!?
А иначе Западът е по уреден и по комфортен. Живял съм там известно време. Живял съм и в Русия/повече/, и въпреки неуредиците, въпреки дефицита/живял съм в такова време там/ съм се чувствал у дома си. От там и предпочитанията на повечето българи , въпреки , че карат зап коли
цитирай
8. 1997 - Както става ясно, kordon не е русофоб. Просто защитава русофобите от русофилите
03.03.2016 13:28
kordon написа:
Напълно разбирам емоционалната Ви реакция и голословните Ви обвинения в "омраза". Те са продиктувани от пълната липса на смислени аргументи и са в противоречие с написаното в материала. Всъщност това е нищо повече от обикновена русофилия - фрапантно отсъствие на логика, мисъл и разумни доводи.
Пить надо меньше, товарищ!


Като оставям споровете настрани в Деня на свободата, само мимоходом отбелязвам, че по традиция противопоставяме некоректно `фоби на `фили. Всъщност `фоби са хората които се страхуват, в случая русофоби са тези, които СЕ СТРАХУВАТ ОТ РУСИЯ.
цитирай
9. slavimirgenchev1953 - Българският русофил
03.03.2016 14:29
е съветофил и лъже, че обича Русия - той просто си иска цоциализма.
цитирай
10. ko642 - Повечето русофили имат двоично мислене - който не е русофил е русофоб!
03.03.2016 16:38
Значи според логиката на Венци, на 3март трябва да се пише само добро за Руснаците! Колко типично. Този стремеж непрекъснато да ти се вменява вина е типичен за комунитическите деятели - Икономиста е съшия чешит. Това не е редно онова не е морално, другото не е правилно трето не е патриотично - като попове. А всички знаем от БГ фолклора какво говорят поповете и какви ги вършат.

И като си изредил известни руснаци и разни и анекдоти за да манипулираш по темата, искам да изясня.

Повечето българи, включително и аз, нямат нищо против руснаците. Имат против руската държава, както и повечето от тези руски професори които преподават на запад. Напълно нормално е от 150 мил души да има не малко умни и даровити. Проблемът им е че държавата е ... меко казано зле. В голяма част от тази територия даже няма държава или ако има се държи с населението както са се държали испанците в Америка през 16век.

И да, напълно възможно е западни а дори и източни (не изключвай Китй) лидери да имапт апетити към ресурсите на Русия защото не е нормално държава с такива ресурси да е в таков окаяно състояние.

цитирай
11. podvodni - Леле, доста повърхностен постинг ...
03.03.2016 17:45
Леле, доста повърхностен постинг от рядко сериозен блогър. Изненадан съм ....
Но всъщност, като се замисля, не чак толкоз ! В Общото противопоставяне, заявката, "Аз не съм .... фоб или фил е нелеп опит за прикриване истинското самоопределение.
И така, аз съм си русофил, но наред с това съм и патриот. И като такъв си позволявам (както го прави и авторът), да заявя, че интереса на Българският народ не е свързан със Запада !
От къде го зная ли ?
Ами от същото място от където всички "нерусофоби", но антирусофили "знаят" интереса на народа ни !
Относно това, че ползвам западни изделия от всякакъв характер, ще се наложи да разочаровам автора, като му припомня, че голяма част от тези изделия които определя като западни, всъщност, са произведени на Изток. Тъ де, в Китай. Напълно съм сигурен, че авторът, а и всеки нерусофоб ползва същото количесто Източно-Западни изделия.
И още -
Разбирането (повърхностно и напълно лековато), че видиш, не съм русофил щото ползвам неруски изделия, е пълна тъпня, поради един съществен факт - тези всичките неща аз съм си ги ЗАКУПИЛ, а не са ми подарени.
И между другото, синът ми учи в Русия и това което разказва няма нищо общо с това което нерусофобите- антирусофили пишат ката ден.
Че дажи го видях с очите си !
И за последно - Защо всички кризи - икономически, социални, морални и пр. идват от Запад ?
Въпросът е риторичен, но за сметка на това е доста неприятен !
цитирай
12. kordon - до 1997
03.03.2016 18:09
Господине, доводите Ви са толкова наивни и посредствени, че не си заслужава да ги коментирам. Вместо да хвърляте напосоки голословни обвинения и празни квалификации, по-добре представете факти и аргументи, с които да оборите моята теза и да защитите своята, ако имате такава, разбира се.
цитирай
13. kordon - до vencivaleri1951
03.03.2016 18:14
В своя коментар Вие противопоставяте на моята теза Вашите собствени субективни усещания, които аз разбирам отлично, но не мога да приема като довод, тъй като касаят подсъзнателното и интуитивното, докато качественият дебат изисква достоверни факти и логически аргументи. Ако Вие представите такива и успеете да оборите моята теза, то аз съм готов да се откажа от нея, защото за мен истината е по-важна от моето его.
цитирай
14. kordon - до podvodni
03.03.2016 19:01
Г-н Младенов, мога да Ви уверя, че Вашите „доводи” само на Вас Ви изглеждат достатъчно убедителни, докато в действителност са твърде постни и отдалечени от реалността. Може би не знаете, че огромна част от продукцията, която изнася Китай, всъщност е произведена във филиали на чужди, предимно западни фирми, позиционирани в тази страна. Без западните капитали Поднебесната ще се върне отново в каменната ера, където се намираше преди китайският пещерен комунизъм да се огъне пред превъзходството на Запада.
С това, че закупувате (или крадете – това няма никакво значение) западни стоки Вие индиректно признавате надмощието на западния модел пред руския. Вашите постъпки, а именно избирането на западното вместо руското, говорят много по-ясно от думите Ви. На думи Вие можете да сте голям русофил и да се прехласвате пред чудесата на руския гений, но делата Ви са негласно самопризнание за краха на модела, който иначе възхвалявате словесно. Това е все едно да хвалите стоката на един търговец, но да купувате тази на неговия конкурент. Според Вас, на какво трябва да вярват хората – на рекламата, която правите с устата си, или на избора, направен с ума Ви?!
Това, което разказва синът Ви и което Вие можете да споделите, са само субективни впечатления, пречупени през вашия светоглед, и нямат никакво значение за дебата, който водим.
Ако си мислите, че можете да ме впечатлите с нападките си срещу Запада, сте допуснали грешка. Тази цивилизация, при цялото си несъвършенство, при всички свои недъзи и грешки е постигнала най-големите успехи в историята на човечеството във всички важни сфери на човешката дейност. Благодарение на нейните велики постижения в медицината, биологията, генетиката техниката и т.н. са спасени стотици милиони човешки животи и хората по света, независимо от все още съществуващите неравенство, бедност и глад, живеят много по-добре от когато и да било в историята.
И последно. Не забравяйте също така, че компютърът, на който четете в момента този мой коментар, и операционната система, по която той работи, са създадени или изобретени отново на Запад. Така че, г-н Младенов, Вие сам потвърждавате западното господство с действията си, само че не искате да го признаете гласно. Разбирам Ви чудесно – това би било признание за банкрута на Вашия мироглед, а това е много тежка задача, за която Вие, изглежда, нямате сили. Но дерзайте!
цитирай
15. podvodni - Напълно сте в грешка драги ми Кор...
03.03.2016 20:04
Напълно сте в грешка драги ми Кордон.
Аз както и вие купувате нещо което е произведено в Китай. Може да е измислено където и да е, но е произведено в световната фабрика. Самият факт, че западните фирми са прнедпочели да инвестират в комунистическа страна закривайки аналогични производства в собствените си страни говори пределно ясно и недвусмислено за превъзходството на социалната система пред измисленият капитализъм във всичките му изродени форми.
Все пак няма да оспорите факта, че индустриалецът е прагматичен човек коъто вижда переспективи и възможности което е главен довод в инвестирането.
А относно така нареченият от вас избор, то той също се формира от боравещите с пари които преследват съответна печалба. Предполагам, че вие както и АЗ сте си закупил компютъра от търговец в България, а не сте били път до Вашингтон, Лос Анжелис или Денвър да се здобиете с такъв само и само да ми натриете носа че притежавате чисткозападна стока.
Т.е вашият както и моят "избор" относно притежаването на стоки е подчинено само и единственно на "благоволението " на вносител, търговец на едро или търговец на дребно.
И още - това че западаът има някои постижения, не означава, че аз или коъто и да е сме длъжни да си затваряме очите пред моралното му падение и тотална криза в ценостната му систкема.
Ако си мислите, че "Мерцедес"-ът ще вземе превес над чисто човешките ценостти като брак, семейство, род, родина, моногамия, то жестоко, ама много жестоко се лъжете !
цитирай
16. kordon - до podvodni
03.03.2016 21:23
Г-н Младенов, нашият спор може да продължи безкрайно, без изгледи някой от нас да успее да убеди другия. Това го прави безпредметен, с оглед на което Ви предлагам да не губим ценно време в безплодна размяна на аргументи, а да постъпим като разумни хора и прекратим този диспут сега и веднага.
цитирай
17. didanov - здравей Кордон
04.03.2016 12:59
приветствам идеята българските политици и държавници да бъдат безпристрастни, не емоционални ида решават нещата изключително за националните интереси на България. МИсля, че това имаше предвид в статията ти - колкото до народа, той винаги ще бъде разделен на фили и фоби, на анти и про, именно поради субективността си.
Но в случая не би трябвало да имаме предвид само Русия, а и всички останали държави. Защото ако има изключения от правилото, то не е никакво правило.
Искаш конкретни факти и аргументи,разбира се. мога да ти посоча пример с прекратяването на проекта Южен поток, по чисто политически причини - икономически изгодата за националните интереси би била огромна! Друг пример - закриването на блоковете на АЕЦ Козлодуй - пак политическо решение в ущърб на българските интереси и само поради факта, че зад проектите стои Русия. Къде е безпристрастието и на българските политици, и държавната изгода?
Друг важен пример - как са защитени българските интереси по случая с концесията на златната мина в Челопеч, ако не знаеш подробности за "сделката" бих могъл да поясня. Какво се оказва в трите случая - пропуснати значителни икономически ползи за сметка на държавния бюджет и за страната. поздрави
цитирай
18. kordon - до didanov
04.03.2016 15:23
Здравейте, г-н Иванов!
Радвам се, че одобрявате идеята за хладнокръвното и лишено от сантименти и емоции отношение на нашите политици към външнополитическите дела (което мисля засега е само добро пожелание, без особени изгледи да бъде въплътено в реалността), защото така постъпват всички големи играчи на международната сцена. Тяхната сила са спокойствието и безстрастността, която визия намира израз в речта на лорд Палмерстън пред Парламента: „Следователно, казвам аз, това е доста ограничена политика, да се представя тази страна или това, което означава, като вечни съюзници или постоянни врагове на Англия. Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове. Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интереси са наши задължения, които трябва да следваме”.

Напълно съм съгласен с това, че такъв вид политика трябва да се отнася не само за Русия, а и за абсолютно всички субекти, с които нашата държава влиза в контакт, били те Съединените щати, Турция, Германия и т.н. Ние не можем да си позволим да гледаме на когото и да било като приятел, а още по-малко като брат, а само като възможен партньор, от сътрудничеството с когото бихме могли да извлечем някакви изгоди. Допуснем ли чувствата да ни ръководят, значи сме станали жертва на своята наивност, от която ще се възползва онзи, когото ние приемаме безусловно като наш доброжелател. Приятели обаче няма, има само страни, чиито интереси в даден момент съвпадат или не с нашите такива. И ние трябва да ги разглеждаме именно от позиция на своите интереси. Зная, че звучи цинично и не особено морално, но такъв е светът на голямата политика и ние бихме били истински наивници, ако не се съобразяваме с тия реалности.

Не бих си позволил да коментирам конкретните примери със спрените проекти, които Вие посочихте, тъй като смятам, че не влизат в моите компетенции и освен това мисля, че информацията около тях е твърде оскъдна, изкривена и дори манипулативно представена, за да мога да си направя меродавни изводи.
цитирай
19. 1997 - Напразен труд
04.03.2016 20:39
kordon написа:
по-добре представете факти и аргументи, с които да оборите моята теза и да защитите своята, ако имате такава, разбира се.

Ето това са голословни ПРОПАГАНДНИ обвинения:
Русофилите са известни с това, че не спират да хвалят Русия,

Освен това същите тия фанатични поклонници на руското отиват да работят като гастарбайтери не в Русия, а на Запад, и изпращат децата си не в руски, а в западни университети.

русофилите прибягват до евтиния трик с „широката руска душа”.
фанатизирани идолопоклонници в България, които, заслепени от своите пристрастия, поставят руските интереси пред тези на българския народ

крайните форми на раболепие пред една чужда сила, срещу агресивните и груби действия на представителите на русофилската дружина

Горните пропагандни клишета съществено се разминават с истината.
Потърсих в търсачка "широката руска душа" и ето какво намерих- само първата страница
"Шарли Ебдо" за "дълбокото злорадство на широката руска ...
https://offnews/news/Sviat-_12/Sharli-Ebdo-za-dalbokoto...
В последния си брой сатиричният седмичник „Шарли Ебдо“ обръща внимание както на ...

Широката руска душа - sofialive
www.sofialive/day/nesto-novo/284-shirokata-ruska-dusha.html
Широката руска душа Кончаловски гостува в София с новия си филм, а от Дома на киното ни ...

Форум СЕГА - Русия реагира сдържано
www.segabg/replies.php?id=267602&p=2
В широката руска душа винаги има място за още един фашизъм. Как ли ще бъде нрече тоя.

НОВИНИ и АНАЛИЗИ от FROGNEWS
www.frognews/view_photoarchive/page_0/photo_363
"Шарли Ебдо" за "дълбокото злорадство на широката руска душа". ОЩЕ ОТ ФРОГ ...

Руската култура и душа са тъжна част от идеологемите на ...
www.svobodata/page.php?pid=16611
Но те, видите ли, нямат широката руска душа, чехите също, поляците също, ...

Лесно се вижда, че помежду им няма НИТО ЕДНО РУСОФИЛСКО МНЕНИЕ.
ФАКТ!
цитирай
20. 1997 - Русофилите по същество
04.03.2016 20:48
от страницана на Движение русофили (http://rusofili/)

Водещи Новини

МВнР на РФ: Опитите на някои политици да скарат Русия и България са обречени на провал

Опитите на някои политици да скарат Русия и България са обречени на провал. Това заяви заместник-директорът на Четвърти европейски департамент на руското външно министерство Леонид Абрамов, предаде ТАСС. Той говори след молебен в памет на загиналите руски войници в Руско-турската война от 1877-1878 г. “Ние помним, че и в онези […]
1 коментар

март 3, 2016 at 6:59 pmБългария се събра на Шипка

март 3, 2016 at 9:01 amЛеонид Решетников: Русия и Америка са във война

март 3, 2016 at 8:30 amБългария отбелязва 138 години от Освобождението си от османско робство

март 2, 2016 at 3:04 pmМВнР на Русия: Москва се надява, че изказванията на САЩ за план „Б“ за Сирия ще останат само на думи

Свят
WSJ: В ЕС има разногласия около санкциите срещу Русия

Кремъл „напада“ НАТО

RTBF : Турция не пуска в свои води военноморска група на НАТО

Турция отказва да пропусне през териториалните...

Общество
Денят на Освобождението бе отбелязан с тържествена церемония в центъра на Москва

България се събра на Шипка
По покана на госпожа Галина Стоянова – Кмет...

„Комсомолская правда“: Ех, братушки, къде ви е съвестта?
България предпочете да празнува освобождението...

Политика
Мария Захарова: Срещу Русия има информационна агресия

Клинцевич: Липсва стратегическо сътрудничество между САЩ и Русия

Удължаването на американските санкции срещу...

Леонид Решетников: Русия и Америка са във война

България е дала на Русия вярата и между двата...

Икономика
Путин нареди да продължи работата по замразяване на добива на петрол

Руският президент Владимир Путин възложи да...

Путин утвърди повишението на акциза на бензина от 1 април

Руският президент Владимир Путин подписа закон,...

Русия и Украйна се договориха за възобновяване на товарните превози от 25.02

С КОЕТО ДОКАЗАХ, ПОДВЕЖДАШ НИ!
цитирай
21. 1997 - Обяснение
04.03.2016 20:54
От това, което проверих в мрежата следва, че опорната точка за "широката руска душа" се използва САМО в негативен към Русия смисъл и не се използва от самите русофили.
Русофилите в своята медия имат премерен тон, разглеждат българската политика като независима от Русия, високо ценят дружбата с руския народ и са за това, Русия да не бъде сатанизирана и изключвана от диалог.

ИЗВОД: Потвърждава се първоначалното впечатление, че блогърът kordon е написал пропагандно, а не обективно есе.(Нека обаче имаме предвид, че това е общоприето за категория Политика на блог.бг)
цитирай
22. krumbelosvet - Господин Кордон, лесно мога да ви обясня всичко,
06.03.2016 19:18
което уж не могат русофилите. Защото грешките ви са груби и много, няма да ги споменавам. А Вие знаете ли, кой е възпял България повече от супер-русофила Вазов? и кой русофоб е казал добра дума за българия? Другаде му е сърцето. Той си знае. Но, когато чувствата говорят, разумът мълчи. Един ваш съмишленик се караше и викаше, че сега българската икономика е по-добре отколкото през 1988г. Безнадеждна работа.
цитирай
23. krumbelosvet - Авторът проявява доблест, като не скрива противните ммнения.
07.03.2016 10:42
Приятно е човек да го забележи. Щото има един апостол, който пише обидни мнения, но крие чуждите.
цитирай
24. pando - Само един факт
08.03.2016 19:12
По времето на СССР,руснаците не пипнаха златните резерви на своите сателити.Т.Е.макар и неясна имаше някаква надежда и бъдеще за тези страни. Първото нещо ,което прави запада е да "цуне"златните резерви на своите сателити под най-различни претексти. Така,че -Надежда всяка оставете. Върхът на цинизма е,че доларът не е обезпечн със злато от 1977/по памет/ защото "Златото е варварска реликва"/това е официалното обяснение/...
Когато видите Чугунен оскар или Цинков Орфей тогава наистина може да се каже,че златото е варварска реликва.
Това е съществената разлика между преди и сега...А не,че имате лъскав автомобил и последния модел телефон.
Военната индустрия е приоритетна в Русия по лесно обясними исторически причини,богата страна и с бъдеще...Това е цената която руснаците плащат за бъдещето си...

цитирай
25. pando - В заключение мога да добавя
08.03.2016 21:32
Че "размислите" ви са повърхностни. В арабските страни инженерът се оценява по това кара ли скъпа и нова кола.Ако не е така-значи е некадърен...Знам го от опит.Вие съгласен ли сте с такава оценка? Във плюс видял съм "добри" инженери,които гледат чертежите наопъки,но иначе се возят в скъпа и нова кола...
цитирай
26. kordon - до pando
08.03.2016 22:11
Драги господине, познанията Ви по история са изключително повърхностни, каквито са и разсъжденията Ви. Не бих си губил времето да разобличавам Вашето невежество, ако не се опасявах, че някой би могъл да попадне на свободните Ви съчинения по история и би останал заблуден от тях. Та затова се налага да направя кратко развенчаване на митовете, които хора като Вас обичат да разпространяват.

В края на 50-те години на миналия век страната ни е изправена реално пред банкрут. Първите години на комунистическо управление са унищожили селското стопанство и не са осигурили икономическа база за възстановяване след годините на Втората световна война. Държавата е принудена да получава кредити, за да финансира дейността си. Страната ни е задлъжняла на СССР чрез стоки, продукция и пари на стойност 3 млрд. лв. Тази сума се натрупва за 7- 8 г. и отразява невъзможността на държавното ръководство да реализира балансиран бюджет и да покрие всички насрещни разходи. През април 1960 г. Тодор Живков търси спешно кредит от ФРГ, за да може да покрие старите задължения. Оттам обаче му отпускат унизителната сума от 2 млн. долара.

За това свидетелстват спомените на тогавашния шеф на БНБ Кирил Несторов. ”През първата половина на 1960 г. имахме нужда от 50 млн. долара, за да посрещнем плащанията по лихви и главници по кредитите. Освен сумата от 2 млн. долара от ФРГ обаче други пари не успяхме да заемем”. Това са думите на управителя на БНБ, написани в отчета му.

Тогава партийното ръководство прибягва до отчаян ход. То решава да продаде на СССР целия златен резерв и така да отсрочи плащанията си към руските банки. Започват и преговори със западните банки да се получи поне година отсрочка на плащанията към тях. По това време стратегическият златен резерв на България е около 24 тона злато. Той е формиран основно преди 9 септември 1944 г. Тодор Живков решава да продаде златото на руснаците, за да получи отсрочка за кредитите. Това става в пълна секретност. В операцията са посветени малцина партийни ръководители. Оперативен изпълнител е началникът на УБО Димитър Гръбчев.

Всъщност Живков е много улеснен от един прост факт в своето изпълнение. Още през 1958 г. той е прехвърлил цялото злато на съхранение в Госбанк. Така реално държавният златен резерв е вече в СССР. Хрушчов се съгласява да купи златото, но остро критикува Живков за неразумната политика във финансите и големите харчове. Тайната сделка е осчетоводена чак през 1964 г. По този начин с продажбата българският лев губи всякакво златно покритие и става просто една хартийка. Разбира се, партийното ръководство крие в дълбока тайна тази операция.

Всъщност лошото икономическо положение в началото на 60-те години е главната причина Живков да иска България да стане 16-а република на СССР. Той е убеден, че ако се влеем в съветската икономика, ще успеем бързо да излезем от дупката. Така или иначе неговата идея е отхвърлена от Никита Хрушчов.
http://www.blitz/article/17369
http://www.dnevnik/bulgaria/2007/11/05/394493_purviiat_falit_kak_jivkov_taino_prodava_bulgarskiia/
http://desebg/2011-01-06-11-51-03/734--1-1960-
цитирай
27. pando - Благодаря Ви за отговора
27.03.2016 21:24
В рамките на дискусия може да се приближим към истината.
Цитирам:
"leverage-andy.blogspot, news-vratza и т.н. "
"През ноември 1989 г. България е имала 36 тона златни резерви"
Не се казва обаче къде се намират днес....На днешният ден според същите източници резервите са 40 тона./Откъде идват според Вас, след като Живков е опапал всичко?-загадка/
Но не отговоряте на същественият въпрос-Защо златото има още някаква стойност ,след като ФАЩ официално са го обявили за "варварска реликва" и доларът зависи от печатниците и цената на хартията?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844327
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285