Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
26.02.2016 12:25 - КРАТКА ДИАЛЕКТИКА НА КАПИТАЛИЗМА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2498 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.05.2016 23:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРАТКА ДИАЛЕКТИКА НА КАПИТАЛИЗМА

Автор: Виктор Кордон

         Според класическата теория на комунизма, капитализмът е обречен на гибел, поради два иманентни проблема. Първият произтича от това, че неравномерността в развитието на отделните капиталистически страни води до остра конкуренция между тях за сфери на влияние, пазари и ресурси, което поражда постоянни военни конфликти в капиталистическия свят. Вторият проблем е от вътрешно естество и също е изначално заложен в природата на капитализма. Той се дължи на непрестанната и нарастваща експлоатация на работниците от страна на буржоазията, което поражда силни антагонистични настроения и остро напрежение между двете класи. Съгласно комунистическата доктрина, войните между капиталистическите държави, предизвикани от сблъсъка на техните интереси в международен план, от една страна, и вътрешните революционни движения в тези страни – от друга, ще доведат до фаталното отслабване на капитализма и в крайна сметка до неговата гибел и замяната му със социализъм – преходният етап преди комунизма.

         Пророците на комунизма обаче не познаха! Капитализмът се оказа доста жилава гадина, която, напук на техните прокоби, успя да оцелее въпреки изключително тежките изпитания, на които бе подложена в своя няколко вековен живот: масови стачки, всенародни вълнения, бунтове, въстания, преврати, революции, подривна комунистическа дейност, червен тероризъм (виж), смяна на режими, комунистически диктатури, съветски републики, въоръжени конфликти между капиталистически държави и групировки, както и две световни войни и десетилетия наред противопоставяне със съветския блок. В крайна сметка не той, а комунизмът загуби голямата битка и безславно потъна в небитието.

         Причината вероятно е в това, че капитализмът, въпреки своите несъвършенства, е закономерен резултат от естествената еволюция на човешките общества и взаимоотношения, което го прави изключително издръжлив и приспособим към динамиката на променящата се среда. Той е като акула – не особено симпатичен и в никакъв случай не съвършен, но с много добра адаптивност и невероятна способност да се бори за оцеляването си. Докато комунизмът бе обречен да загине, тъй като бе напълно изкуствен, бе един експериментален продукт, роден от напъните на няколко теоретици и насилствено наложен в някои лишени от късмет общества, които послужиха като опитно поле за този жесток експеримент. И подобно на зловредните мутации комунизмът нямаше шанс да оцелее в конкуренция с грубия и агресивен, но пълен с жизненост и енергия, иновативен, прогресивен, устойчив, гъвкав, калин, упорит, амбициозен и, преди всичко – естествен, автентичен капитализъм. Смъртта на комунизма бе само въпрос на време и тя настъпи твърде рано на фона на извънредните му претенции и особено в съпоставка с няколко вековната история на капитализма, започнала поне от XVI в. Всичко това бе в пълно съгласие с природните закономерности, които по естествен начин породиха и утвърдиха капитализма и съвсем логично отстраниха изкуствената мутация, наречена комунизъм.

         Капитализмът е силен, не защото е съвършен, справедлив, добър, благороден, хуманен, безгрешен. Не, той категорично не е такъв! Но неговата сила е в естествената му виталност, активност, решителност, предприемчивост, находчивост, адаптивност, целеустременост и непреклонност и в способността му да понася тежки удари и да се изправя след всяко поражение по-силен от преди. Той е просто такъв, каквито са всички останали творения на Природата с всички техни несъвършенства и слабости, но и с твърдата решимост да оцеляват на всяка цена.

         За разлика от комунизма капитализмът не е рожба на нечии обременени от предразсъдъци умове и не се е появил като утопична теория, натрапена от група конспиратори. Капитализмът е закономерно следствие от натрупването на опит и познания у обществата и последвалото благодарение на това развитие на производителните сили, което води до смяна на феодалните отношения с качествено нови, основани на пазарните механизми и свободната инициатива.

         Това не е апология на капитализма, защото авторът ясно осъзнава неговата несъвършена природа, пълна с недостатъци. И все пак нищо, сътворено от природата, не е съвършено, което не му отрича автоматично правото на съществуване. А това право не се дава или отнема от човеците – то се извоюва или губи в зависимост от способността за адаптация и за преодоляване на изпитанията. Не хората съдят кой има право да съществува и кой – не, много често в зависимост от своите пристрастия. Единственият критерий за това е самият резултат от борбата за оцеляване – победител може да бъде само останалият на сцената. Също като в природата победителят получава като награда тялото на победения. Именно този природен закон, който действа безусловно на всички нива на проявление на живата материя, включително и по отношение на хората и техните общности, позволява на капитализма в момента да се разпорежда с някогашните владения на комунизма, за когото днес напомнят само жалките му останки. Кончината на последния е категорично и неоспоримо доказателство за неговата несъстоятелност и за превъзходството на капитализма, който ще продължи да съществува, докато не преврати, теоретични постановки и неосъществими утопии, а качествена промяна в обществено-икономическите отношения не доведе до неговата трансформация в друг, по-напреднал строй.



Гласувай:
4



1. germantiger - Хареса ми с истинността!
27.02.2016 02:35
Великолепно написано - ясно, точно, категорично и правдиво.

Написано е дори силно и чудесно подчертава, че все пак това не е апология или "апотеоз" на капитализма.

Поздравления Викторе, това ти есе с неговата краткост и яснота, дори "бистрота в погледа", може да влезе във всеки учебник по история.
цитирай
2. kordon - до germantiger
27.02.2016 09:31
Благодаря ти! Радвам се, че ти е харесала моята кратка интерпретация на отношенията между капитализма и комунизма в светлината на историческата диалектика.
Поздрави!
цитирай
3. germantiger - Заслужено
27.02.2016 10:35
Обикновено аз не чета нищо за капитализъм, комунизъм, икономика или пр. за жалост определящи до голяма степен живота ни системи, отношения и идеологии.

Това ми бе първия път в блог.бг в който да прочета такъв материал отначало докрай, а НЕ по диагонал и дори да го чета с ясна мисъл водена от автора - теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4845678
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285