Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
17.01.2015 22:12 - АЗ НЕ СЪМ CHARLIE, АЗ СЪМ ЕВРОПЕЙСКИ ХРИСТИЯНИН!
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 8379 Коментари: 14 Гласове:
10

Последна промяна: 24.07.2015 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АЗ НЕ СЪМ Charlie,
АЗ СЪМ ЕВРОПЕЙСКИ ХРИСТИЯНИН!

Автор: Виктор Кордон

         Аз не съм ревностен вярващ. Аз дори не мога да се определя като вярващ, защото не знам дали има Бог. Освен това съм последователен и непримирим критик на Църквата и на религиозните догми. И въпреки това, аз се възприемам като християнин, но не по религия, а по дух, по културна принадлежност, защото християнството е не само религиозен, но и културен феномен. Аз се определям като християнин, тъй като смятам, че съм носител на много от принципите и ценностите, втъкани дълбоко в организма на европейските общества, и чийто генезис е заложен именно от християнската вяра. Тоест, тази вяра съществува у мен без никакви религиозни оттенъци и сантименти, а като морален кодекс, като норми и правила за поведение, като отношение към света и хората. Без да посещавам християнските религиозни храмове и без да произнасям молитви за възхвала на Господ, аз се чувствам християнин, понеже още с раждането ми у мен са заложени изконните християнски нравствени ценности, които са много по-важни от каквито и да е църковни догми и канони, отклоняващи всъщност човек от същността на вярата. А същността на вярата, дори същността на цивилизацията е в морала, а не в ритуалите, молитвите и църковните песнопения. Като приносител на този ценностен багаж, аз се чувствам християнин, защото той ме свързва именно с основополагащите принципи на тази вяра и с това ме разграничава от мюсюлманите, юдеите и будистите. Ето защо аз съм християнин!

         Ето защо и ме боли, когато наблюдавам как тези важни за мен ценности биват размивани, смачквани, осмивани, подигравани, обиждани и захвърляни, за да бъдат изместени от войнстващия вулгарен ляв атеизъм, от несъстоятелните и зловредни либерални утопии за мултикултурализма и за абсолютната толерантност към всичко чуждо. Тези атаки срещу моята ценностна система и срещу принципите, които аз изповядвам, ме карат да се чувствам още повече християнин и да се боря срещу попълзновенията на сили, които се стремят да разрушат моя свят и за която цел те са готови да се възползват от помощта на всякакви чужди и враждебни елементи. Защото имигрантите и ислямът са именно оръжия в ръцете на онези, които се стремят да унищожат нашата цивилизация!

         И точно затова аз не съм Charlie! И въпреки че съжалявам за загиналите в издателството „Charlie Hebdo” (както и за всички хора, загубили живота си по насилствен начин), аз не се отъждествявам с тях. Аз не се идентифицирам с тях, защото те са представители на онзи зъл, груб и циничен болшевишки материализъм на Маркс и Ленин, на Троцки и Сталин, който не признава правото на другите на мнение и не уважава чуждите религиозни, културни или национални чувства. Нещо повече! Те представляват именно онези среди, които всячески се стараят да подкопаят устоите на европейските християнски общества, заразявайки ги с вредни утопични фикции и предизвиквайки антагонистични настроения между различните групи.

         Това са били и си остават основните прийоми на левите сили, продължаващи упорито опитите си да се преборят с капитализма като атакуват неговия фундамент или отделните му елементи. Зад всичките им призиви за равенство, мир и справедливост стои желанието им да съборят съществуващия строй и да въдворят болшевишката правда, както направиха в Русия през 1917 г. За тази цел обаче им е нужно едно апатично, търпеливо и разединено общество, което няма общи идеи, принципи и цели. Затова те са против нациите, националните държави и националните идеали; те са против религията и християнския морал, защото тези фактори се явяват основните връзки, спойките, които осигуряват монолитността и сплотеността на всяко общество. Поради тази причина те ги торпилират с всякакви средства – явни или подмолни. Както каза Жан-Мари льо Пен „духът на Шарли... е анархистко-троцкистки дух, покваряващ политическия морал” (l"esprit de Charlie qui est un esprit anarcho-trotskyste parfaitement dissolvant de la moralitй politique). Според разстреляният главен редактор на „Charlie Hebdo” Stйphane Charbonnier, редакционната гледна точка на списанието отразява „всички компоненти на плуралистичната левица и дори на абсентеистите (Si vous faites un tour de la rйdaction, vous trouverez toutes les composantes de la gauche plurielle, et mкme des abstentionnistes)”. Абсентеизъм се нарича отклонението на избирателите от участие в избори или политическо поведение, характеризиращо се с пълно бездействие, т.е. отказ от каквато и да е политическа деятелност– гласуване, партийна дейност, участие в митинги и демонстрации, липса на интерес към политическите и социалните процеси и т.н., т.е. пълна индиферентност към обществените дела – все недостатъци, към които левите (комунистите) тласкат обществото, за да могат по-лесно да узурпират властта под погледите на равнодушната тълпа, хипнотизирана от бляновете, втълпени й от тях.

         И тия зловещи сили ще постигнат целите си, ако продължаваме да нехаем и да се прехласваме бъзсъзнателно по красиво опакованите, но измамни и неосъществими техни утопии (като мултикултурализма), които в действителност имат за задача да объркат сетивата ни, да премахнат ориентирите ни, за да бъдем по-лесна плячка за тях. За тях важи с пълна сила предупреждението на Вергилий: Timeo Danaos et dona ferentes” („Пази се от данайците, дори когато поднасят дарове”). Тази мисъл апелира да бъдем предпазливи към примамливо изглеждащите обекти, за да не споделим съдбата на троянците, които се доверили наивно на данайците (едно от наименованията, наред с ахейци, с което Омир 138 пъти нарича гърците в своята „Илиада”) и приели като подарък станалия прословут дървен кон, оставен от онези, вкарвайки го в собствената си крепост. Впоследствие се оказало, че това била една коварна измама, но вече било твърде късно. Затова трябва да умеем да разпознаваме и да избягваме троянските коне, които такива врагове на европейските християнски общества като комунистите, маскирали се като социалисти или зелени, ни предлагат с хрисим вид и уж с благородни намерения и от загриженост за нас. В действителност те винаги ни мислят злото, независимо от лозунгите, които издигат.

         Нека се запитаме какво точно са вършили в изданието „Charlie Hebdo” и дали заслужава нашето уважениe, признание и подкрепа. Можем ли да приемем техните карикатури като справедлива и обществено необходима критика към едни или други негативни явления, критика на която всеки има право? Категорично не! Карикатурата е вид критика на някакво явление, изпълнена с изразните средства на изобразителното изкуство в хумористична или сатирическа форма. Но в гротескните драсканици, които Шарли Ебдо регулярно публикува, няма нито хумор, нито сатира, нито критика, нито пък нещо интелигентно.

image
 

image

image

image

image

image

      Това, което виждаме от страниците на този ляв вестник, в никакъв случай не е критицизъм, а е брутално обругаване на символи, които милиони и дори милиарди хора по света смятат за свещени. И това няма нищо общо с критиката! Това са оскърбителни провокации, които нямат място в едно културно и цивилизовано общество. Това е вулгарна пошлост, преминаваща в открита порнография, която развращава нравите и представите. Това са най-безобразни и мерзки подобия на карикатури, чиято цел е да обиждат (а не да критикуват, каквото би трябвало да е предназначението им), за да провокират напрежение, разделение и конфликти.

         Карикатуристите не са привилегирована каста и като членове на дадено общество са длъжни да се съобразяват с неговите морални норми, една от които е да не обиждат и да не обругават честта и достойнството на другите. Но ако перманентно потъпкват тези правила, значи са декласирани елементи, не по-добри от терористите, защото тероризират останалите с асоциалното си поведение. Вярно е, че убийството им не е допустимо средство за решаване на проблема, създаден от тях самите, но е закономерно следствие от арогантното им пренебрежение, с което игнорират чуждите чувства и от одобрението или равнодушието, с което обществото приема подобни оскърбителни деяния и позволява те да се разрастват, умножават и да става още по-брутални. В този смисъл обществото също носи вина заради търпимостта си към такива отрицателни явления, която търпимост им дава възможност да избуяват необезпокоявано и да нанасят още повече вреди. Изглежда европейските общества са увредени вече непоправимо и страдат от синдром на свръхтолерантност, което е нещо като колективна имунна недостатъчност. Тоест, те са изгубили своя имунитет срещу вредни влияния, принос за което имат именно левите сили, разграждащи постепенно тази естествена защитна система в името на своите користни интереси.

         Разбира се, смъртта на тези хора е ужасна трагедия, но тя не променя факта, че те по най-просташки и безнравствен начин са погазвали религиозните чувства на християни, юдеи и мюсюлмани, чувства, на които те имат право. Аз не мога да приема такова отношение не само към християнските символи, но и към тези на чуждите религии. Защото всичко на този свят си има граници, които не бива да се пресичат. Но единствено комунистите са тези, които отричат и поругават, а ако могат и разрушават всичко, което не е свързано с тяхната антихуманна идеология. Позволим ли им, те ще разрушат и нашия свят!

         Деянията на „Шарли Ебдо”, изразяващи се в окарикатуряване и оскверняване на силно уважавани и обичани от твърде много хора символи на техните религии, могат да бъдат определени като духовен екстремизъм. И този екстремизъм е дори по-опасен от тероризма, стремящ се към физическо премахване на противниците си, защото по невидим начин влияе негативно върху душите на хората, извращава техния морал и светоглед, насочва мислите и вниманието на цели поколения в невярна посока. Карикатурите на „Шарли Ебдо”, в които няма нищо художествено и никакъв интелектуален заряд, са атентати срещу духовността, срещу гражданския мир, срещу моралните норми и добрия тон, и са олицетворение на пошлостта, мерзостта, безпардонния цинизъм, перверзната разюзданост и порнографската вулгарност. Те са подла провокация, целяща да разрушава колективните ценности, нравствените ориентири и връзките в обществото и да създава разделителни линии между отделните групи, разстройвайки и отслабвайки по този начин целия обществен и държавен механизъм. Това е и основната цел на противниците на европейския християнски буржоазен модел, маскирали се като леви интелектуалци, социалисти, зелени, антиглобалисти, анархисти и др. под. Със своите мероприятия от различен мащаб и вид те ерозират фундамента на европейската цивилизация, готвейки се на нейно място да поставят дивия болшевизъм, доказал своята ирационалност и нечовешка същност, прикрити зад лозунги за мир, разбирателство и хуманизъм. Ето защо аз не съм Charlie!

         Аз съм просто човек, който не иска нищо повече от това да живее в своя културен ареал и да споделя духовното си пространство с хора с подобни разбирания, без да бъде притискан и обезпокояван от чужди етноси, култури, религии и идеологии, при цялото ми уважение към тях. Дори да не симпатизирам на техните идеологически или религиозни вярвания, аз съм готов да ги уважавам, но ако и те уважават моите. Ала ако те, чужденците, проявяват непочтителност и не зачитат принципите, по които е изградено и функционира нашето европейско общество, те не могат да очакват толерантност от наша страна, защото това не би била никаква толерантност, а престъпно безразсъдство. Защото Европа и моята страна са моят дом и в него аз и всички останали европейци имаме право да определяме правилата, с които търсещите убежище и препитание на наша територия са длъжни да се съобразяват!




Гласувай:
11



1. 1997 - Париж дава подслон на всички идеи
17.01.2015 23:48
Това лошо ли е?

Ако от някои идеи имаш потрес трябва ли да взимаш калашников?
Ако не одобряваш гей- парадите като място за пропаганда на разврат- трябва ли да извадиш калашник срещу дипломатите от първата редица на парада?
Ако смяташ, че юдеите не са разпознали Месията и са Го разпънали наравно с разбойници, трябва ли да вадиш калашник в коридора на еврейското училище?
Накрая, ако аз не приемам тезисите на Символа на вярата, трябва ли някой да ме застреля?

Все пак, Париж е по- демократичен от София и затова хората го предпочитат. Потокът е натам, тук оставаме глупаците.
цитирай
2. kordon - до 1997
18.01.2015 09:41
Нещо сте се поувлекли! Аз никъде не говоря за калашници и не призовавам към насилие. Така че Ви моля да не ми приписвате внушения, каквито не правя и които противоречат на моята същност.
цитирай
3. podvodni - Невероятна статия! Искренни по...
18.01.2015 14:41
Невероятна статия! Искренни поздрави!
Излизането от клишираните пропагандни тезиси, и навлизане в дълбоките пластове на проблематиката на причинно-следствените връзки в събитието ( конкретното за Париж) води до явни блокажи у повърхностномислищите.
Тази изключително силна статия, съвсем логично, би трябвало да провокира невероятна дискусия която, следвайки основната идея ще доведе до надграждане и развитие на самото писание.
Но, зомбилрането е толкова силно, че турскосериалогледащите се стремят да додедат нещата (по-често неуспешно) до елементарното дуално противопоставяне.
Виж, ако статията бе в духа европейци (демократи, русофоби, путинофоби) против мусюлмани (путинофили, русофили) или обратното, щеше да бъде бъкано от мислители, анализатори и всякакви разбирачи.
цитирай
4. kordon - до podvodni
18.01.2015 16:08
Благодаря Ви!
Аз не съм изненадан от липсата на интерес към моя материал и по-скоро би ме учудило обратното. Вие много добре сте уловили в своя коментар тенденциите в днешния дискурс, които обичайно са ограничават в тесните рамки на инфантилното противопоставяне русофили-русофоби. Това обяснява и незаинтересоваността на традиционните обитатели на интернет пространството към теми, надхвърлящи техния хоризонт. Радвам се, че на Вас този мой нетрадиционен поглед върху процесите в европейските общества Ви е направил добро впечатление!
цитирай
5. alchemist - .
18.01.2015 21:07
Подкрепям!
цитирай
6. lulchev - -
19.01.2015 15:08
Благодаря ти! Ти формулира точно и си даде труда да подкрепиш с факти това, което смътно и интуитивно долавях.
цитирай
7. tomich - Свободата на Словото не е свобода на бездуховността...
19.01.2015 15:24
Унищожигелна критика на бездуховността!! Най-сигурният начин човечеството да се самоунищожи е като върви по пътя на конфронтация и сблъсък на вероизповедания и култури, път водещ към реален ад тук на Земята!
Поздрави!
цитирай
8. kordon - до lulchev
19.01.2015 18:10
Благодаря и аз за добрите думи. Радвам, че съм бил полезен!
цитирай
9. kordon - до tomich
19.01.2015 18:28
Благодаря!
Конфронтацията между различните култури и религии наистина носи нещастия, но все пак е неизбежна, предвид различията между тях. Проблемът е в това, че този сблъсък, който обикновено става в периферните зони, където тези фактори обичайно се срещат, сега се случва в сърцето на Европа и на нашата цивилизация и заплашва нейното съществуване. Причината конфликтът да се пренесе на наша територия е в широко пропагандираните утопии на левите сили (играещи ролята на троянски кон) за уж безпроблемното съществуване на мултикултурни общества и за абсолютна и безгранична търпимост и толериране на чуждите елементи. По този начин те съдействаха за внасянето на милиони напълно чужди по култура, религия и манталитет имигранти, които донесоха със себе си и своите проблеми – ниска култура, необразованост, неграмотност, нетърпимост, ниска квалификация, междуетнически, религиозни, кланови, конфесионални и племенни конфликти и т.н. Освено това те носят и омразата към нашата цивилизация, породена от комплексите за малоценност, които неизбежно получават след сблъсъка си с нея. Тези проблеми винаги са съществували по границите между нашите два свята и отдавна не представляват заплаха за нас. Но днес те избухват сред нас, което наистина е опасно, особено при прекалената толерантност, която е насадена в нашите общества.
цитирай
10. tomich - Резултантната конфронтация е неизбежна...
19.01.2015 21:55
Така е. Не е възможно безпроблемно (мирно)съществуване на мултикултурни общества и причината е че няма култура, която да не влияе пряко и косвено на комплексната обществена система(бит и стандарт на живота, религия, икономика, образование, наука, политика). И понеже не съществуват равностойни по своята значимост и степен на развитие култури, резултантната конфронтация е неизбежна. Тя се случва в Европа,защото европейската култура, духовната ценностна система, битиините традиции и обичаи са достатъчно антагонистични на културата и духовната ценностна система на чуждите елементи, както казваш, за да предизвикват перманентно конфликти в съвместното им съществуване.
Струва ми се, че прословутата политическа толерантност на европейската общност е резултат на постепенната деформация в разбирането и тълкуването на понятието демокрация в съзнанието на европееца. И трагедията на случая „Charlie Hebdo” е очебиен пример за всичко казано дотук. Толерантността изобщо винаги е относителна и се определя именно от духовната култура и интелигентността на човека. Затова смятам, че свободата на словото и мисълта не може да бъде свобода и толериране на бездуховността.
цитирай
11. kordon - до tomich
19.01.2015 22:58
Съгласен съм: "Свободата на словото и мисълта не може да бъде свобода и толериране на бездуховността". Тази безгранична свобода е довела до израждане, до очевидни извращения, олицетворение на което са безумните карикатури на Шарли Ебдо. Като всяко друго нещо и свободата трябва да има граници, но "мултикултурна" Европа изглежда има друго виждане, плодовете от което тепърва следва да бере. Фанатичният ентусиазъм, с който французите, а и много хора от други страни разграбваха последния брой на изданието, за което говорим, и позираха с него, показва, че европейците не са си взели никаква поука от случилото се. Това означава, че проблемите ще продължат да се изострят, тъй като тяхната първопричина, източникът им не е премахнат и няма да бъде, заради грешното тълкуване на събитията. Аз предполагам нови и много по-сериозни конфликти на европейска земя, които ще стават все по-чести и по-мащабни.
цитирай
12. nbrakalova - Поздравления
04.02.2015 23:01
за споделената аргументирано представена позиция! Един от Вашите материали, който трайно ще съхраня, въпреки внушителното множество, застанало под лозунга "Аз съм Charlie!"
цитирай
13. kordon - до nbrakalova
05.02.2015 14:33
Благодаря! Радвам се, че моят нетрадиционен поглед върху тези събития Ви е направил впечатление.
цитирай
14. nbrakalova - до kordon
05.02.2015 21:23
Направи ми подчертано впечатление именно заради "нетрадиционността" си. Защото съм дълбоко несъгласна с това да се делят жертвите на по-заслужили и общо статистически. Бях (и продължавам да съм) възмутена поради липсата на съответстваща реакция по повод екзекуцията на 150-те жени, отказали връзка с джихадисти. В днешния разкрепостен свят цената, с която тези момичета и жени платиха своя избор, би трябвало да намери по-адекватен отзвук от едно новинарско съобщение. Затова споделих материала "Лицемерието на цивилизацията", който също бях запазила като нетипичен на фона многолюдната реакция, застанала в защита на един НЕкултурен избор, който Вие чудесно анализирате и като причина, и като следствие. Това е един избор-манталитет, който е не само извън духовността, извън доброто възпитание, но атакува именно ценностната система, свидна не само на Вас и мен. Възмущението ми прехвърли границите, когато видях, че оцененият и от мен материал е изтрит – в името на свободата на мнение (!). Затова бях повече от приятно изненадана от академичното, стегнатото, ясно и категорично Ваше изложение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4842804
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285