Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Постинг
14.12.2014 18:10 - САЩ ПАРАДИРАТ С ДЕМОКРАЦИЯТА, ДОКАТО Я ПОГАЗВАТ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1928 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 15.12.2014 13:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

САЩ ПАРАДИРАТ С ДЕМОКРАЦИЯТА,
ДОКАТО Я ПОГАЗВАТ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН

Автор: Виктор Кордон


          Преди няколко дни стана публично достояние доклад на американска Сенатска комисия, в който се представят варварските методи, използвани от Централното разузнавателно управление на САЩ. За някои наивни почитатели на Америка това вероятно е шокираща новина, докато други фанатични американофили пък се гневят, че подобни дискредитиращи данни се разпространяват публично и дават храна на критиците на Съединените щати. Но за трезвомислещите и следящи безпристрастно геополитическите процеси това е очаквано потвърждение на логичните им подозрения. 

             Данните от доклада на Сенатската комисия за дейността на ЦРУ (виж) не могат да изненадат независимите наблюдатели, които следят проявите на американците по света. Отвратителното и престъпно отношение (виж, виж, виж) на щатските военни служители и агенти към военнопленниците и дори към цивилното население в Ирак и Афганистан и към затворниците в Абу Гариб (виж, виж, виж, виж, виж) и Гуантанамо (виж, виж) не оставя никакво съмнение относно способите, които използва такава вездесъща и недосегаема организация като ЦРУ (виж). И все пак техните методи не могат да се сравняват с чудовищните зверства на Ал Кайда, Ислямска държава и други подобни терористични групировки. Ако изходим от принципа, че с извънредното зло трябва да се борим с извънредни мерки, можем дори да допуснем (с много уговорки), че изтезанията са необходими за извличането на важна информация, която би спасила много хора от смърт (макар че цитираният доклад изрично подчертава, че чрез изтезания не са били добити почти никакви полезни данни).

               Прийомите на ЦРУ (а вероятно и на други американски институции) несъмнено са нечовешки, но те все пак не са основният проблем. Такива или подобни методи по всяка вероятност се използват на много места по света и особено от тайните служби, които по правило са слабо контролирани. Проблемът не е толкова в мъченията (въпреки че сами по себе си те са престъпно и осъдително деяниe), а в неверните и зловредни внушения, които американската пропагандна машина индоктринира в съзнанието на световната общественост. С помощта на различните канали за разпространение на информация, контролирани от САЩ, те си създават образ на безкористни и благородни радетели за мир, свобода, демокрация, човешки права, международна сигурност, справедливост и т.н.

             Облъчвани с тези баснословни лъжи, обикновените люде започват да вярват, че действията на Съединените щати в международен план са мотивирани изцяло от хуманни подбуди. Поради тази причина хората приемат с одобрение и симпатия проявите им на геополитическата сцена, оправдавайки дори и откровено престъпните им деяния с нуждата американците да въдворят ред в поредния размирен регион. Само че те не знаят, че конфликтът най-вероятно е подготвен и провокиран зад сцената от самите американци, които чрез него се сдобиват с оправдание да се намесят. А наивната публика вместо да им потърси сметка, им дава карт бланш и им ръкопляска. С помощта на тази индулгенция САЩ налагат на местните народи своята воля и своите правила, които, естествено, служат на собствените им интереси.

             Ето как мълчаливото мнозинство се превръща в съучастник в престъпленията на Вашингтон, които вече покриват почти всички точки на планетата. Те са извършени със санкцията на онези наивни хора в САЩ и по света, вярващи лекомислено и безрезервно в пропагандното клише, че тази страна е образец за демокрация, пътеводна светлина за останалите народи. И тези престъпления ще продължават да се вършат с още по-голяма интензивност, защото Съединените щати се чувстват безнаказани поради липсата на коректив и на достоен съперник, и защото хроничните проблеми с колосалния външен дълг, бюджетния дефицит, задлъжнялостта на федералните субекти и огромните разходи за армията и военните кампании ще изискват с още по-голяма острота и спешност използването на още по-крути и отчаяни мерки.

             САЩ нямат истински проотивници, нямат и подобаващ коректив. Няма кой да посочи техните грешки и няма кой да им потърси сметка за извършените престъпления. Това е лошо за света, лошо е и за самата Америка, защото тя се е самозабравила и вече не зачита дори международното право (САЩ не са подписали Конвенцията за Международния наказателен съд (МНС) към ООН и не са страна по нея – т.е., САЩ не признават юрисдикцията (правата и задълженията)на МНС; САЩ не разрешават МНС или някоя държава да съди граждани на САЩ за военни престъпления; САЩ не са подписали и „Допълнителен протокол към Женевските конвенции от 12 август 1949 г. относно защитата на жертвите на международни въоръжени конфликти [Протокол 1]“).

             Американската икономика безспорно е най-силната в света и Съединените щати са добро място за живеене, привличащо всяка година милиони имигранти. Несъмнено демокрацията в САЩ функционира задоволително. Но изглежда американците използват демокрацията само за вътрешна употреба, докато в международен план те се държат като нагъл хулиган, който си присвоява, каквото си поиска, и прави това, което му е угодно, тъй като няма сила, която да го спре и затова не се страхува от нищо. Америка се е превърнала в чудовище, което ни най-малко не го е грижа за мнението на другите и брутално погазва всичко, което му се изпречи на пътя. Американците уважават хуманните и демократични принципи, но само докато не влязат в противоречие с меркантилните им интереси. Блестящите одежди на Америка не трябва да ни заслепяват за беззаконията и злодеянията й, защото тези престъплeния са възможни заради пасивността и дори одобрението на много хора, включително и на някои от четящите тези редове.

             Всички данни показват, че САЩ вече са прехвърлили хълма, изкачили са се до най-високата точка и сега се спускат бавно, но сигурно по наклона. В момента инерцията от това спускане е толкова голяма, че е невъзможно да бъде преодоляна. Тоест, Америка, преминала за кратко през зенита си, сега се намира в своя залез. Ако трябва да бъдем по-точни, днес Америка се намира в състояние на свободно падане. Доказателство за това е фактът, че докато се намираха във възход САЩ бяха най-големият заемодател и финансираха света, а днес са най-големият длъжник на планетата. И дълговете им продължават главоломно да растат, достигайки космически стойности, което прави изплащането им напълно невъзможно. Съединените щати са паднали дотам, че съществуването им зависи в немалка степен от кредитите, отпускани им от техния най-голям икономически и може би политически съперник – Китай. Последният има интерес да поддържа американския пазар и икономика в сравнително стабилно състояние, за да продължат да поглъщат голяма част от китайската продукция и да влагат капитали в китайската икономика. Това е един от най-важните фактори, удължаващи още малко агонията на американската политическа и фининсова система, която ще продължи, докато Китай има изгода или докато той самият не изпадне в криза. След това вероятно ще настъпи краят, което не означава, че Америка ще изчезне, а че най-вероятно ще се превърне във второразряден фактор. Това е съдбата на всяка империя и САЩ не са в състояние да я избегнат. Въпросът е само кога ще се случи това.
Гласувай:
13
01. planinitenabulgaria - Не съм американофил, за да подръжам Америка.
19.12.2014 04:29
Макар да идвам тук често, нищо на Америка не ми харесва, защото по друг начин схващам света, отношенията между хората. Без да желая това аз я посещавам от 15 години и виждам, какво става тук.
Отношенията между Америка и света са много по-сложни, за да бъдет те свеждани до отношението на тази най-силна икономически и във военно отношение страна само с една държава, Китай. Без Америка, Китай е загубен по две линии,при това - абсолютно. Китай има интерес да направи всичко Америка да си остане такава, каквато е сага, същият интерес имат почти всички страни в света. Америка ще има скоро и нов щат - Куба, тя има и още два щата, които не се включени в САЩ поради географска отдалеченост и за да не дразнят арабите, Англия и Израел. Икономиката на света е здраво свързана с Америка, защото тя е банката на света, тя печата зелените гущери. Другите воюват с техника, губят я, също и жива сила, американците печатат хартийки. Ако външният и вътрешният дълг на Америка е нарастнал, те могат да прехвърлят чрез международното платежно средство - долара - тежестите си на света. И го правят. Задлъжнялостта на Америка не е случайна, тя е планирана, както и останалите й работи, които се управляват от евреите тук.
Икономиката на Америка не е в режим на падане, най-малко свободно. Това го виждам и аз. Първите модели автомобили се предлагат тук и всички най-качествени стоки, сградите се подържат, улиците, в небето самолетите и са повече от птиците. Тук хората живеят на кредит, така е било винаги и от там идва огромният им вътрешен дълг.От автомобилите, които пътуват малък процент са изплатени, другите са на кредит, връщат ги след две години, вземат друг - последен модел. Кандидати да работят има много от цял свят. А това, че Америка е бездуховна страна се вижда от всички. В режим на свободно падане е Русия, която стана жертва на полковника от КГБ - 90% и на американците - 10%. Америка има икономика, политика и военна сила. Да видим минаването й на втори план ние няма да доживеем
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 2368026
Постинги: 422
Коментари: 2240
Гласове: 1867