Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.08.2014 20:36 - ЗАЩО НАПЪНИТЕ НА ЗАПАДА НАЧЕЛО СЪС САЩ ДА НАЛАГА „ДЕМОКРАЦИЯ” В АРАБСКИЯ СВЯТ ТОТАЛНО СЕ ПРОВАЛЯТ?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 4269 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 20.08.2014 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ЗАЩО НАПЪНИТЕ НА ЗАПАДА НАЧЕЛО СЪС САЩ ДА НАЛАГА „ДЕМОКРАЦИЯ” В АРАБСКИЯ СВЯТ ТОТАЛНО СЕ ПРОВАЛЯТ?


Фундаменталната грешка на САЩ и Европа (с уговорката, че това всъщност не е неволно недоразумение, а напълно съзнателен и умишлен акт) е, че се опитват да демократизират страни, които въобще не са готови да приемат демократичните принципи . Причината е в тяхната обществена изостаналост и липсата на обективни социално-икономически предпоставки за преминаването от феодално-патриархалните порядки, в които те проживяват днес, направо към демокрация. Това е невъзможно, както е било невъзможно феодална Англия да се превърне в демократична страна преди да премине през различни сложни обществени процеси – през естествената поява на капиталистическите взаимоотношения и отхвърлянето на феодалните такива, и през създаването на буржоазия и на солидна средна класа, което води със себе си и появата на хуманистични възгледи, настроения и тежнения в самото общество. Наличието на такива фактори е задължителното условие за възникването на демократични тенденции и движения. А такива в арабските страни или напълно липсват, или са твърде анемични, за да послужат като фундамент за налагането на демократична обществена система.

Но това са азбучни истини, които няма как да не са известни на политическите анализатори и кръгове в Европа и Съединените щати. Следователно не „налагането на демокрация”, а съвсем други мотиви ръководят тяхната политика спрямо арабския свят и най-вероятно, както винаги, отново става въпрос за икономически интереси, прикрити зад филантропски и хуманистични лозунги. А пацифистката и демократична риторика е само за заблуда на наивните западняци, които искрено вярват, че техните правителства изпълняват благородната мисия в Близкия Изток да култивират арабите. Но за съжаление демокрацията не е стока, която можеш да закупиш на Запад и да я ползваш безпрепятствено в Леванта, например.

Арабските общества не са узрели за демокрация, както западно европейските не са били узрели за нея през Средновековието. Днес западните народи са огнището на демокрацията, но за да я постигнат е трябвало да извървят дълъг, сложен и тежък път. Дори само преди двеста години те не са били готови за нея, защото все още не са еволюирали достатъчно. Следователно не е било възможно по онова време демокрацията да им бъде наложена, тъй като те не биха били способни да я разберат и абсорбират. По същия начин арабските общества не са достигнали до равнището на обществено развитие, необходимо за появата на демократични настроения в достатъчно голям мащаб и с достатъчна дълбочина. Защото демокрацията не може да бъде импортирана, тя може само да бъде изстрадана и изживяна и едва тогава могат да възникнат нужните нагласи сред гражданството, което тогава самт ще изгради демократичните правила и институции.

Но арабите далеч не са дорасли за приемането на демократичните принципи и отношения, които твърде много противоречат на съществуващите у тях на този етап манталитет и обществени порядки. Те не ги разбират, не ги чувстват, не ги желаят. Да се даде на арабите демокрация е все едно да се даде на невръстно дете да си играе с огън. То все още не знае за какво може да послужи огънят, не знае как безопасно да го използва, не знае какви са опасностите и не може да носи отговорност за постъпките си. Да, арабите все още не могат да вземат своята съдба в ръцете си, не могат да носят тази отговорност и затова са управлявани от автократични режими. Ето затова демокрацията за арабите е опасна вещ, с която те не умеят да боравят, поради което тя им носи беди и нещастия.

Но вината е на онези, които им я натрапват, които им я тикат насила в ръцете, знаейки за негативните последствия от този зловещ експеримент. Но те желаят точно това! То им дава повод да продължат да се месят в тези региони под различни благовидни предлози, докато в действителност преследват користните си подбуди, свързани с материални изгоди. Всъщност концепцията за „разпространението на демокрация” е само удобното благоприлично оправдание на западните политици пред техните наивни общества, живеещи с романтичната представа за благотворната роля на Запада като разпространител на високи ценности и принципи. Зад този фалшив флаг обаче, те носят глад, смърт, болести, нещастия, драстично спадане на жизнения стандарт, мизерия, страх и терор – всичко това, което днес се случва в арабския свят след намесата на Запада.

Демокрацията е форма на управление, зад която обаче стоят столетия на културна, социална, политическа и икономическа еволюция, водеща до определени нагласи и стремежи в самото общество, без която основа демокрацията е невъзможна. Да се налага демокрация в общества, в които липсват тези обезателни компоненти, е не само глупаво, но и престъпно. Престъпно е, защото тия експерименти разрушават естествените твърде деликатни връзки в тези колективи и отприщват отдавна тлеещи вражди между религии, конфесии, фракции, етноси, племена и кланове. Тези вражди са били ограничавани само благодарение на единствено възможния в тези общества и при тези условия фактор – силната ръка на режима или на някой диктатор. Но когато тези режими или автократи (Садам Хюсеин, Кадафи, Асад) бъдат отстранени благодарение на „добронамерената” помощ на Запада, отпада и единственият въздържащ елемент и настъпва пълна анархия. А в такава обстановка печелят само най-бруталните и жестоките.

Затова и на мястото на свалените режими задължително се появяват крайно радикални екстремистки групировки, които се възползват от политическия вакуум и бързо печелят преднина, защото владеят най-подходящото оръжие за такива случаи – терора. Случващото се днес в редица арабски страни, подложени на унищожителния ефект на западната помощ, включително Либия, Сирия и Ирак, е най-убедителното доказателство за злотворната роля на САЩ и Европа в тия процеси, защото именно след тяхната явна или подмолна намеса се стигна до чудовищните престъпления и огромната хуманитарна катастрофа, които преживяват техните народи днес. Затова именно Запада носи основната отговорност за отключването на кутията на Пандора и за нещастията, които заливат в този момент Близкия Изток. Затова и престъпленията, извършени в този регион, ще лежат именно върху съвестта на същия този Запад, чийто флагман са Съединените щати.


 Виктор Кордон




Гласувай:
12



1. djani - Абсолютно вярно...
19.08.2014 20:53
Терора и масовите екзекуции на опонентите, които снощи гледах в нета са отровните плодове на "демократизирането" на ислямските държави. Имиграцията от тези страни в ЕС вече го взривява отвътре.
цитирай
2. nagodi62 - Много точно.
19.08.2014 21:30
Много точно.
цитирай
3. injir - Става въпрос за икономически ин...
19.08.2014 21:31
Става въпрос за икономически интереси... Защо ООН, ЕС и други човеколюбиви организации не си кажат думата? ЗАЩОТО Е ЯСНО. Те нямат думата.
цитирай
4. injir - Stava vapros za ikonomicheski i...
19.08.2014 22:04
Stava vapros za ikonomicheski interesi. Zashto OON, ES i drugi organizacii ne si kazvat dumata? Zashtoto nyamat dumata...
цитирай
5. bojinkata - Не става въпрос за демокрация, а за ...
19.08.2014 22:06
Не става въпрос за демокрация, а за икономика, пари, както е написал ИНЖИР
цитирай
6. aip55 - Демокрация??????
20.08.2014 05:53
Демокрация?… Ето ви демокрация!… Стачки, безредици, класова омраза… всичко друго, но не и грижа за народа!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Абсолютно си прав!!!
20.08.2014 08:43
Тези разсъждения важат и за България.
Светът ще се командва от страните, които разполагат с информация и високи технологи. Пропастта между тях и изостаналите в това отношение страни, макар разполагащи с оръжия за масово поразяване /Русия, Северна Корея и др./ ще расте. Поради това в днешния свят като оръжие ще се използва икномиката. Може ли да се сравняват икономически напр. САЩ с Русия, която има по-малък обем на промишленото си производство от Израел? Заради аншлусът на Крим в близките години икономически Запада и Америка ще смажат Русия и ще я принудят да върне отнетите територии от Финландия, от Украйна, от Молдова, от Полша, на Северна Осетия и Абхазия от Грузия, да освободи след 300 години иго Кавкзаките държави, да върне териториите на Китай при Хабаровск и на Япония Курилите. Иначе ще й излезе много скъпо и бащицата няма да може да спаси олигарсите от гнева на хората. Твърди се, че от победата на социализЪма в Острова на свободата до сега СССР /сега Русия/ е изразходвала между 200 и 300 млрд. долара, заради подводниците си там с ядрено оръжие след демонтирането на ракетите си в Куба по времето на Хрушчо. За такива работи вече Путин пари няма да има, защото олигарсите трябва да ги извадят от джоба си.
С арабите върви същата разработка като тази от 1985 г. от Първия конгрес на коминтерна, който реши съдбата на Русия. Заразиха ги през 1917 г. с вируса на Маркс, вкараха ги в ПСВ. Този вирус причини смъртта на 32000000 руснаци, изибити от Сталин, не прибвям тези, избити от Ленин, още 7000000 украинци. починаха от глад. Вирусът на Маркс се оказа смъртоносен за Русия. Подобен вирус представлява и демокрацията за арабите. Както Русия плашеше Европа на времето и й скроиха шапка с този вирус, така сега кроят шапката и на арабите, които постепенно мюсюлманизират Европа. Заразят ги с вируса, оставят ги да се самоизбиват, после ще им помагат както на Западна Европа срещу СССР. И разрабаткота напредва, Америка става по-могъща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843727
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285