Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
02.08.2014 16:58 - КАК РУСНАЦИТЕ СТАВАТ МНОЗИНСТВО В КРИМ, СЛЕД КАТО МЕСТНИТЕ НАРОДИ СА БИЛИ НАСИЛСТВЕНО ДЕПОРТИРАНИ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 12574 Коментари: 36 Гласове:
10

Последна промяна: 02.08.2014 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Източник: mayamarkov.wordpress.com

Автор: Майя Маркова


Защо руснаците са мнозинство в Крим

 

Откакто неотдавна Русия нагло заграби Крим, ни проглушиха ушите как етническите руснаци били мнозинство на полуострова. Неизреченият, но явен подтекст е, че е съвсем редно да нападнеш съседна страна и да завземеш територия, ако твоите етнически братя са местно мнозинство там. (То и Хитлер така почва, с нахлуване в Чехословакия заради етническите немци в Судетите. Хората на Путин го имитират във всичко, макар да наричат „фашисти“ противниците си.)

Рядко обаче се казва как точно руснаците са станали мнозинство в Крим. А отговорът е: по обичайния начин, точно както белите са станали мнозинство в Северна Америка и Австралия – с етническо прочистване, основано на добре въоръжени мъже, плодовити жени и местене на големи човешки множества.

По-долу помествам текст, публикуван като писмо на читател в руското сп. “Юность”, 1989 г., кн. 8, стр. 70. Българският превод е на сътрудник на сп. „Един завет“, чието име за жалост не ми е известно.

 

„ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ЗАПОВЕД

Уважаеми другари,

След статията на Владимир Лукяев във вашето списание не издържах и взех перото; всичко това, което е разказано за депортирането на балкарците, е много сходно с позорните “операции”, в които бях принуден да участвам преди 45 години.

На 9 май 1944 година със специален ешелон (без да спира никъде) нашата част от войските на НКВД, в която бях редник, пристигна в Крим. От гара Джанка се насочихме към Керч, където и се настанихме. Говореше се, че ще водим борба с отряди на татарите-доброволци, оставени от немците в Кримските гори. Обаче, както се изясни, бяхме пристигнали за съвсем други дела.

В Керч известно време изпълнявахме гарнизонна служба, а на 15 май нашата рота бе прехвърлена в районния център Ленинское. В нощта на 18 май ни вдигнаха в тревога “на оръжие” и няколко часа вървяхме нанякъде по безкрайната степ. В 3.30 сутринта приближихме степния аул Ойсул и едва тогава ни съобщиха целта на нашата операция – изселване на татарите. Автоматчиците блокираха аула, а от останалите бяха образувани тройки начело със сержанти, офицери и керченски оперативници.

В 4.00 започна операцията. Влизахме в домовете и обявявахме: “В името на Съветската власт! За измяна на родината вие се изселвате в други райони на Съветския съюз!” За сбор се даваха два часа, на всяко семейство се разрешаваше да вземе със себе си 200 кг багаж. Операцията беше подготвена блестящо; в аула пристигнаха толкова новички американски “фордове” и “студебейкъри”, че да извозят цялото население в един курс до най-близката гара Седем кладенци.

Операцията сама по себе си беше безнравствена, но и на нейния фон се откроиха отвратителни сцени: старица, обезумяла от мъка и изненада, се впусна да бяга в степта и бе покосена с картечен откос; безкрак инвалид, току-що завърнал се у дома от болница, който изяви своите права, го помъкнаха, влачейки, към колите и захвърлиха като чувал брашно. В 12 през нощта всички ешелони с изселените напуснаха пределите на Крим. Имуществото и добитъкът им бяха захвърлени на произвола на съдбата.

А след малко повече от месец, в нощта на 24 юни, се отправихме отново в поход от Керч и на сутринта пристигнахме в крайбрежното село Марфовка (между Керч и Теодосия), населено с българи. Обявиха ни, че ще изселваме жителите на това село, а по целия Крим в този ден освен българите ще бъдат изселвани гърци, арменци, караими и цигани. На хората трябваше да казваме, че сме дошли да помагаме в сенокоса. Така и постъпихме. Разпределяйки се по определените ни райони, ние, като бъдещи “шефове”, бяхме посрещнати радостно от стопаните, които не се скъпяха в пиене и угощения на безкористните “помощници”. В определеното време, когато в селото пристигнаха камионите, ние обявихме на хазяите: “В името на Съветската власт…”

Оказа се, че все пак ние сме изселвали татарите “хуманно”: както вече казах, за два часа да се съберат с 200 кг багаж на семейство. А тук – 20 минути за сбор, а багаж колкото можеш да носиш в ръце. Към това беше организирано и съревнование между групите: кой по-рано ще приключи със своя участък. В действителност се получаваше така, че хората не вземаха най-необходимото, а каквото им попадаше под ръка, и веднага биваха изблъсквани с прикладите…

Изселванията във вида, в който бяха извършени, бяха действия, които по своята гнусота, по физически и морални мъки са с нищо несравними. Този, който в своя живот не е бил подлаган на това, не би могъл да си представи достатъчно ясно целия трагизъм. А дори и сега, във времето на гласност, за това се пише много малко и твърде сдържано, макар че да се намерят подобни аналози в историята е невъзможно.

След началото на Първата световна война в Русия се активизира антинемско движение, но цар Николай ІІ не се е сетил да изселва немците. Сталин, ръководител на първата в света социалистическа държава, намери основания за толкова варварски акции.

По това време аз и почти всички редови войници бяхме твърде млади – аз бях на 19 години. Ние изпълнявахме честно всички заповеди и разпореждания на командирите…

ДНЕС, ВЕЧЕ В ЗАЛЕЗА НА ЖИВОТА СИ, ИСКАМ С ТОВА ПИСМО ПОНЕ ДОНЯКЪДЕ ДА СВАЛЯ ОТ ДУШАТА СИ ГРЕХА ЗА НЕВОЛНОТО МИ УЧАСТИЕ В ТЕЗИ ПОЗОРНИ ДЕЛА.

А. Веснин, агроном, участник във войната

гр. Мелитопол“


Още информация на руски език за депортацията на кримските и други народи в СССР:

Депортация крымских народов

Депортация крымских татар

Массовые депортации в СССР

Депортация немцев в Советском Союзе

Депортация крымских татар в официальных документах

Депортация народов в СССР

Депортация немцев в СССР




Гласувай:
13



1. planinitenabulgaria - Брависимо за статията!
02.08.2014 18:05
Татарите са мюсюлманизирани българи. По време на ВСВ те се обявяват за самостоятелна държава, извън СССР и Сталин "ги оправя", както учехме по КПСС. Все едно в домовете на изселените турци от Източни Родопи се населват цигани или пък по домовете на изселените албанци от Косово - пак цигани. Така руснаците се заселиха в Крим, но този процес не е спонтанен, а упровляван от НКВД. Само наши хора са били заселвани там.
Голямата жестокост на Сталин /не казвам руснаците/ срещу украинците е желанието им да станат самостоятелна държава извън СССР. Там се извършва геноцид, като Сталин уморява с глад през 1936/37 година между 3 и 7000000 украинци, според други историци - над 10. Наближаващата ВСВ и нуждата му от войници и ресурси предотвратява пълният геноцид над украинците. Във връзка с тези събития Шостакович пише Четвъртата си симфония, но макар и още неизпълнена, от НКВД разгадават идеята му и той едва не е депортиран за Сибир. След среща с Жданов той пише Петата си симфония, по поръчка на НКВД, с която изкупува греха си, а Четвъртата му симфония се изпълрнява чак по времето на дебелата украинска свинкя, Хрущо. Дано да появиш някоя статия и по таза тема, в която става въпрос за фашизЪма и Степан Бандера.
Брависимо за статията!
цитирай
2. ok3223 - Не казваш защо са ги депортирали "невинно пострадалите татари!"
02.08.2014 18:33
Татарите са се били масово и при настъплението, и при остъплението през ВСВ на страната на немците. Затова след войната Сталин ги прогонва от там.
Крим е бил "подарен" на Украйна през 1958 год. по измислен повод от украинеца Н.С. Хрушчов, докопал се до върховна та власт ва СССР, като генерален секретар на КПСС и министър-председател и Временен диктатор. Отделен от РССР и присъединен към Украйна.
За този Крим руснаците са водили 7 пълномащабни войни с татари и турци, и една 8-ма към края 18 век. с огромна флотска коалиция от турци, френци, немци, англичани, венецианци и каква ли не европаплач дошла да го заграби от майната си. Описана е обсадата на Севастопол от Л.Н. Толстой в неговите "Севестополски разкази". Който е участвал във войната като патриот-доброволец. Загиват 100-ци хиляди руснаци.Успяват времено, но след няколко години укупантите биват прогонени от руснаците. През ВСВ историята се повтаря с немците.
цитирай
3. shtaparov - Татарите може да са всякакви, но в ...
02.08.2014 20:42
Татарите може да са всякакви,но в Крим са се намирали на своя територия (след като са го завладели от Българите през 13 век) и в 1944 г. са воювали за свободата си. Кримските Българи пък са остатък от коренното население на полуострова и никой там няма повече право от тях да го владее: ни украинците,ни руснаците,ни татарите. Но ако трябва да избираме чий да е Крим- руски или украински,отговорът е ясен на всеки нормален Българин. Ние не подкрепяме правото на тоягата,която заселва и изселва чужди земи от името на който и да било нашественик и завоевател. Русия може да е водила за Крим войни,но мястото й не е там- тя в него е нашественик и завоевател,точно като гърците в Българското Беломорие. Ние обичаме руснаците- те са наши хора и то отвсякъде,но мразим руските и особено съветските правителства,които се месят в работата на мирните народи и обявяват мирните,обикновените хора за врагове на мракобесната им система!
цитирай
4. kordon - от kordon до ok3223
02.08.2014 21:53
Значи, когато руснаците окупират Крим или някоя друга територия, това е добре. А когато други окупират нещо – това е лошо. Да не би Земята да принадлежи на руснаците по право? И защо, според Вас, татарите трябва да са щастливи, че руснаците са окупирали тяхната земя, на която живеят от векове, и да им бъдат признателни затова? Да не би българите да са изгаряли от обич към турците, завладели родината им?

Освен това, да не забравяме, че руснаците изселват не само татарите, а още много народи от техните родни земи – десет народи са били подложени на тотална депортация, а десетки други народи, етноси, етноконфесионални и социални групи са били изселвани на големи маси. При това депортацията в Съветска Русия започва още през 1918 г., което показва, че това е обичайна политика на държавата, която смята населението си за враг. И населението приема държавата като враг, естествено. И как съветската държава да не е враг, след като изселва милиони хора в крайно неблагоприятни за живот места, като затваря милиони хора в концентрационни лагери, като подлага милиони хора на гонения, като разстрелва десетки хиляди свои граждани, а много други праща в затворите без нормални съдебни процеси, след като по нейна вина милиони хора умират от глад и след като извършва още безброй нечувани зверства срещу собствения си народ? И как след цялата тази идилия да не възкликне спонтанно и непринудено човек: „я другой такой страны не знаю где так вольно дышит человек”.
цитирай
5. ok3223 - Говориш по инерция ...
03.08.2014 09:55
Французите просто избиха тези, които помагаха на немците през ВСВ, най-активните колаборационисти и помагачи на ГЕСТАПО и АБВЕРА. Прошка няма. Така постъпиха и в другите европейски страни окупирани от немците. Не знам дали има от тях още някои по затворите с доживотни присъди.
Украйна няма заслуг,и за прогонването на турците от Крим, както и за прогнването им от България. А че са отанали татари след това ... И в България има останали много турци, и ако не бе Възродителния процес, днес да са двойно повече. И политиката наша да зависи много повече от тях и Турция. Та и там е така. Направи справка в Уйкито и ще видиш, че за малко време много и различни народи са владели Крим, защото е убаво и важно стратегическо полуостровче, от което може да се контролира трафика на цялото Черно море. Което бе и мечтата на САЩ. От Крим, чрез натовска морска база да контролира Ч.Море. Номера не мина. Крим, Севестопол, това е единственото ТОПЛО МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ НА РУСИЯ, И ТЯ НЯМА ДА ГО ДАДЕ НИТО НА НАТО, НИТО НА САЩ. Другото е приказки на пишман оплаквачки, които леят сълзи на чужди гробища. Повтаряш приказките на Гьобелс и натовската пропаганда, в Русия било така и онака. Непродуктивно занимание за сериозен мъж, който би се интересувал от историческата истина. Навремето и след революцията е било голяма бъркотия и хаос, и наколкото поредни неурожайни години предизвикват ГЛАДОМОРА. Русия е била атакувана и от Интервенцията. Нахлуват чужди войски от Запад и Изток, немци, поляци, американци, англичани, и кой ли не мераклия да се обогати и награби,което и подпомага допълнително ГЛАДОМОРА в цялата Русия, за радост на интервентите. До няколко години нещата се оправят и ИНТЕРВЕНТИТЕ БИВАТ ИЗМЕТЕНИ ОТ СССР ЗАВИНАГИ.
цитирай
6. aboychev - СПОМНЯМ СИ
03.08.2014 10:25
КАТО УЧЕНИК НА ФИЗЗАРЯДКА (КАКВА ИДИОТСКА ДУМА САМО)
ЕДНОТО ОТ УПРАЖНЕНИЯТА БЕШЕ
"ВДИШАЙ ! ИЗДИШАЙ !" -
"ВДИШВАНЕ - ИЗДИШВАНЕ"
КАТО ЧЕ ЛИ СЕ "ГРИЖЕХА" ЗА ЗДРАВЕТО НИ, А ТО
ЗА КГБ Е БИЛО НЕПОНОСИМО
„страны - где вольно дышит человек”.
И СА НИ ПОДГОТВЯЛИ ЗА ДИШАНЕ ПОД КОМАНДА.
ВСЕ ПАК ВСЯКА ВОЛНОСТ СЕ НАКАЗВАШЕ, ПРЕВАНТИВНО ДОРИ.
ТАКА Е С ОК ИДИОТИТЕ.
И СССР ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕН ЗАВИНАГИ
ОТ ЗЕМИТЕ НА НАРОДИТЕ В "РУСКАТА" ФЕДЕРАЦИЯ.
СЛЕДВА ДА СЕ ЗАПОЧНИ С ПУТИН И ПУТИНИСТИТЕ.

цитирай
7. ok3223 - Тъпунгерчо ABOYIKEV
03.08.2014 11:45
Какво е било знам по- добре от теб, защото бях единствения ученик в гимназията, изключен от комсомола поради неблагонадежностQ и оставен само поради високия си успех, по милост да си довърши средното.
Знами и другото. Каак мнозина като теб лазеха нагоре и газеха надоле, като вашия бог Боко Тиквата, и ДНЕС и като Плевнята, са най-върли антикомунисти.
Та от гадини като теб ми е писнало в тази държава ...
цитирай
8. kordon - от kordon до ok3223
03.08.2014 13:36
Съжалявам , но Вашите разсъждения ми изглеждат като преразказ на съветски учебник по история, който разглежда събитията само от гледна точка на интересите на КПСС. Поради тази причина смятам, че дискусия между нас е невъзможна и безполезна.
цитирай
9. aboychev - КАТО ТЕ ЧЕТА
03.08.2014 16:16
НАИСТИНА ПО МИЛОСТ СА ТЕ ОСТАВИЛИ ДА СИ ЗАВЪРШИШ СРЕДНОТО
НО НЕ ИЗГЛЕЖДА МИЛОСТТА ДА ТИ Е ПОМОГНАЛА.
А ЗА МОЯ БОГ НЕ СЕ КАХЪРИ, ТОЙ НЕ Е ТУК НА ЗЕМЯТА
И ТИ СИ ПОСЛЕДНИЯТ, КОЙТО БИ МОГЪЛ ДА КАЖЕ КОЙ Е ТОЙ.
ТЪПАНАР АТЕИСТИТЕ ОТ БОГ НЕ РАЗБИРАТЕ,
ВИЕ СИ ТЪРСЯТЕ ДИКТАТОРИ - КАТО ПУТИН.
ВСЕ ПАК Президентът ПЛЕВНЕЛИЕВ Е НИВА НАД
кгб (п)РЕЗИДЕНТА ГОЦЕ ПЪРВАНОВ.
ТЪЙ ЧЕ БЕЖИ НА ОТЧЕТУ В АБеВе-ту.
цитирай
10. lostov - Както и да е
04.08.2014 15:34
Разказът на А. Веснин просто е ПОРЕДНОТО доказателство за гнусните действия на комунистическия режим. Няма какво повече да го въртим и сучем. То да е само това...
цитирай
11. kordon - от kordon до lostov
04.08.2014 15:49
Въпреки че разполагаме с предостатъчно доказателства за престъпния характер на комунистическия режим, все още има твърде много хора, които заради русофилските си или прокомунистически пристрастия продължават да сипят дитирамби по негов адрес.Това показва колко силна е отровата на руско-съветската пропаганда, която отрови съзнанието на милиони българи. Тя поражда едни от най-зловредните разделителни линии и антагонистични настроения в нашето общество.
цитирай
12. kordon - от kordon до lostov
04.08.2014 15:50
Въпреки че разполагаме с предостатъчно доказателства за престъпния характер на комунистическия режим, все още има твърде много хора, които заради русофилските си или прокомунистически пристрастия продължават да сипят дитирамби по негов адрес.Това показва колко силна е отровата на руско-съветската пропаганда, която отрови съзнанието на милиони българи. Тя поражда едни от най-зловредните разделителни линии и антагонистични настроения в нашето общество.
цитирай
13. injir - Е, най-сетне едно признание, че ...
04.08.2014 17:06
Е, най-сетне едно признание, че руснаците са мнозинство в Крим. Крим е като Косово. По същите причини с референдум едното стана албанско, а другото - руско. Какви са тези двойни стандарти, че не можело...
цитирай
14. kordon - до injir
04.08.2014 18:10
Проблемът е в това, че обстоятелствата, при които Крим бе анексиран от Русия, нямат нищо общо със ситуацията около Косово. Кримският проблем може да бъде сравнен по-скоро с присъединяването на Судетската област от Германия през 1939 г. Ако някой смята, че Русия има право да прибере Крим, защото там живеят 58% руснаци (според последното преброяване), значи по същата логика трябва да признае, че Третия райх е присъединил Судетите напълно справедливо, тъй като германското население там е над 90%.
Освен това, както се вижда от горната статия, руснаците са станали мнозинство по силата на едно голямо престъпление, изселвайки насилствено местното население, живеещо там от столетия. После, „референдумът”, който уж бе проведен в Крим, бе извършен в пълно противоречие с украинското законодателство и с международните норми, установяващи правилата, по които трябва да се провеждат тези мероприятия.
цитирай
15. injir - На референдума в Крим присъстваха ...
04.08.2014 22:54
На референдума в Крим присъстваха европейски наблюдатели и те признаха референдума, че е проведен както го изисква законът. Аз гледах предавания с интервютата на тези наблюдатели. А сега , когато укр. войска бомбардира не военните, а мирните жители - това не го възприемам и не мога да бъда привърженик на подобна политика, в която се избива мирно население. Ако по този начин се налагат евроатлантическите ,,ценности,,, то , извинете, се разграничавам от начина и от тях. Звучи цинично, че подобна демокрация и свобода може да се налагат с куршуми и бомби. Това не е демокрация, а нещо друго. Не зная как се нарича, но не е свободен избор, а диктат.
цитирай
16. kordon - до injir
05.08.2014 12:04
Не знам какви интервюта сте гледали, но референдумът в Крим не е признат от нито една държава. Украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим. Но въпросът за промяната на националните граници (независимо дали става въпрос за Крим или за друга част от Украйна) може да бъде решен единствено на общодържавен референдум. Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна, а не само тези на полуострова.

Всеки народ има право на самоопределение, но когато става дума за отделянето на едно малцинство, то може да се позовава на въпросното право само в извънредни ситуации. А по време на така наречения „референдум” жителите на Крим не се намираха в подобна извънредна ситуация.

На всичко отгоре според международните правни норми правото за обявяване на независимост става нищожно в мига, в който чужда държава се намеси в конфликта, както сега прави Русия. Аргументът ѝ, че го прави, за да защити руското население на полуострова, е несъстоятелен. Хартата на ООН, а тя е залегнала в основата на международното право, забранява отправянето на заплахи за употреба на насилие, както и самата употреба на насилие на чужди територии.

Конституцията на Украйна (както и другите конституции на държавите от Съвета на Европа) предвижда цялостност на страната и не позволява да се провеждат каквито и да било местни референдуми за отделяне от Украйна. Това следва, в частност, от членове 1, 2, 73 и 157 от Конституцията. Тези положения в съвкупност с Раздел Х на Конституцията свидетелстват за това, че тази забрана е приложима и към Автономна Република Крим, и Конституцията на Крим не позволява на Върховния съвет на Крим да насрочва такъв референдум. По Конституцията на Украйна в Крим може да има единствено референдум с консултативна роля за по-широка автономия.

Според заключението на Венецианската комисия (върховният правен орган на Съвета на Европа и общопризнат висш авторитет по конституционни въпроси в Европа), въпросите, поставени на избирателите, трябва да съответстват на конституцията и законите на страната, защото тя има върховенство над Конституцията на Крим. Освен това в Конституцията на Крим изрично е записано, че не може да се приемат закони или решения, противоречащи на украинската конституция и закони.

Има множество положения в Конституцията, които много ясно посочват, че отделянето на част от територията на страната не може да бъде предмет на местен референдум.

В чл. 73 от Конституцията на Украйна изрично се заявява: "Изключително с общоукраински референдум се решават въпроси за промяна на територията на Украйна", а чл. 134 определя, че Крим е неотделима съставна част от Украйна.

Освен това, чрез подписването на „Будапещенския меморандум” през 1994 г. Русия (заедно със САЩ и Великобритания) признава границите на Украйна и гарантира нейната териториална цялост и суверенитет. Допълнително през 2010 г. Русия препотвърди гаранциите за сигурността и границите на Украйна.

След всички тия доказателства може да се заключи, че анексирането на Крим е в нарушение на всякакви правни и морални норми, а Русия е действала като престъпник. Между другото, всички тия, които се обявяват за привърженици на правото на самоопределение на народите когато става въпрос за Крим, не обелват нито дума в защита на чеченския народ, който е окупиран и тероризиран от руснаците вече няколко столетия. Защо не казвате нищо за избиването на няколкостотин хиляди чеченци по време на бруталните кампании на руските въоръжени сили в Чечения и защо не подкрепяте желанието на чеченците да се отделят от Русия и да си създадат своя държава? Защо чеченците, стремящи се да се освободят от руското иго, са наричани бандити, а сепаратистите в Украйна обявявате за борци за права. Нима те нямат такова право, а само руснаците имат? Точно това е двоен стандарт!
цитирай
17. aboychev - ВЕЛИКОЛЕПНО
05.08.2014 20:45
КОРДОН
цитирай
18. injir - НАТО обещава през 2000 г да не нас...
05.08.2014 23:15
НАТО обещава през 2000 г да не настъпва на изток , но го прави . Само вижте картата на света с натовски бази. Това не е ли агресия?Все площадки с насочени дула срещу Русия. А и какво е мнението Ви за събитията в Юговосток? Не разбрах отношението Ви към мирните жители.
цитирай
19. kordon - до анонимният (коментар №18):
06.08.2014 09:51
анонимен написа:
ония чеченци... с които си имаше работа Русия в Чечня?


Вие сам казвате, че Русия имала проблеми с чеченците в Чечня. А какво прави Русия в Чечня, питам аз? Какво прави Русия на чужда земя? Защо руснаците са окупирали и тероризират чужд народ? Това не е ли агресия и окупация? Та, нали ако руснаците не бяха завладели Чечения, те нямаше да имат причина да ходят там и нямаше да имат проблеми. Аз не харесвам чеченците и не смятам, че те са най-симпатичния народ, но признавам правото на всеки народ да се бори за свободата си, когато чужд окупатор е завладял тяхната земя. А Русия спрямо Чечня не е нищо повече от агресор и окупатор, който просто избива местното население по най-брутален начин!!! Чеченците – добри или лоши – те са си на своя земя и там могат да бъдат каквито си искат щом не пречат на съседните народи. Ако Русия не беше заграбила чеченската територия, тя нямаше да има тези проблеми. Както ако американците не се бяха месили в Близкия Изток, нямаше да има терористични актове срещу американски граждани и дори на американска територия.
цитирай
20. kordon - до injir
06.08.2014 10:18
Моля, не подменяйте темата. Тук говорим за Крим и за сходни казуси, а не за НАТО. Не знам откъде имате информация какво били обещали от НАТО, но аз не съм им адвокат и не знам защо на мен и защо под темата за Крим задавате този въпрос?!

Тук ще използвам възможността да Ви попитам отново какво е Вашето мнение за руската окупация на Чечня и дали е справедливо Русия (или който и да било друг) да напада и да окупира чужд народ. И дали е справедливо когато този окупиран народ започне да се бори за свободата си, да бъде обявяван за бандитски и да бъден избиван по най-варварския начин? Отговорете ми на основата на какво право Русия е подчинила с война чеченския народ и е присъединила неговата територия към своята? Или за Вас, както и за останалите русофили, всичко, което прави Русия е добро, а това, което правят нейните съперници, винаги е лошо?

Признавам, че чеченците не са мои любимци, но тук не става въпрос за симпатии и пристрастия, а за принципи. Проява на безпринципност и непоследователност е да се обявява нещо за несправедливо, когато е дело на САЩ, например, а когато е извършено от Русия, да се твърди, че е справедливо.
цитирай
21. injir - Добре. Кое е справедливото на САЩ в ...
06.08.2014 15:09
Добре. Кое е справедливото на САЩ в Ирак. Махнали диктатора. А сега какво е там? Пълна каша. Оттук си мисля, че единствената причина САЩ да се меси е да продава оръжие на всички, които воюват. Няма значение, че после няма мир след тях. Русия се е намесила в Чечня, защото граничи с тях. Да приемем, че е неправилна намесата. А какво търси САЩ, НАТО в останалите страни? Не граничат с тях. Какво търсят в Европа? Създават конфликти и продават оръжие, за да спасяват своята икономика. Народът уж сменил правителството в Киев. Всичко е сценарий. През 1997 и при нас имаше смени на правителства.,, Който не скача, е червен,, - това се чуваше на площада. Сега в Киев са казвали; ,,Кто не скачет , он москал,, . Нещо познато ми се вижда и повтарящо се по един сценарий. Създадоха се условия за гражданска война. Омраза срещу опонентите. Слава на Бога, че у нас не се случи подобна война. Но подобни арабски,,пролети,, и войната в Юговосток се случиха. За мен това е намеса в държавните дела. Защо не се чува гласа на хората в Юговосток. И те искаха референдум и направиха такъв. Нелегитимният Киев не ги призна и им прати бомби. Така ли се ,,разговаря,,- от позицията на силата? Седем милиона в Юговосток се оказаха терористи. Вие вярвате ли го?
цитирай
22. kordon - до injir
07.08.2014 10:26
Ако мислите, че ще ме уязвите с въпроси относно деянията на САЩ, дълбоко грешите. За мен американците не са по-малки престъпници от руснаците (макар че това са категории, които не подлежат на измерване). Даже бих казал, че са по-големи, защото липсата на възпираща сила им позволява да се месят навсякъде по света. Права сте, че Съединените щати създадоха пълна анархия в Ирак. Дали това е умишлено или поради некадърност няма значение – и в двата случая става въпрос за престъпление. А престъпление бе и самото нахлуване в Ирак, което бе оправдано с измислиците за оръжията за масово поразяване на Садам Хюсеин. После се оказа, че това е отвратителна лъжа, с която Вашингтон измами целия свят.

Това, че признавате (макар и с половин уста) действията на Русия в Чечня за „неправилна намеса” все пак е някакъв напредък, което Ви прави чест. В следващия момент обаче, Вие се опитвате да оправдаете тази „намеса”, която си е чиста война (четете историята, а също и повестта на Лев Толстой „Хаджи Мурат”), с твърдението, че „Русия се е намесила в Чечня, защото граничи с тях”. Ами това не е никакво оправдание. Ако някой от съседите на Русия навлезе в нейната територия, общата им граница оправдание ли ще бъде за това? Освен това Русия е получила обща граница с чеченците, след като е водила многобройни войни с други народи, завладяла ги е и така се е промъкнала до Кавказ.

Аз нямам намерение да съдя Русия за войните, които е водила, защото войната, колкото и да е брутална, е част от човешката история. Войни са водили всички – французи, китайци, индийци, американци, индианци, германци и т.н. – нападали са чужди народи, избивали са хора, заграбвали са чужди територии... Това е в човешкия характер. Не мога да приема обаче, когато някой се опитва да оправдава руснаците, а друг – американците, твърдейки колко били благородни и справедливи. Всички си имат своите грехове, защото всички преследват своите интереси, а не действат от морални съображения, както техните адепти се опитват да ни убедят. Така че не ме убеждавайте колко благородни били намеренията и действията на Русия, защото те са точно толкова „благородни”, колко и тези на САЩ.
цитирай
23. injir - Не се опитвам да Ви/те/ уязвя. Ни ...
08.08.2014 01:28
Не се опитвам да Ви/те/ уязвя.Ни най-малко. Разговарям и се опитвам да търся кое е правилно и кое - не. Относно намесата в Чечня - мисля, че бе за защита на руско население. Там също така са се смесили, както сърби и албанци в Косово. И там конфликтът се подготви отвън. Оръжие се продава!Някой има интерес от всичката каша. Как така години наред населението живее заедно ,а после - стават врагове.Някой сее омраза. Нарочно. Не всички искат да воюват, но обстоятелствата ги принуждават да се защитят.
цитирай
24. kordon - до injir
08.08.2014 18:02
Да, смесили са се в Чечня, но не чеченците са окупирали руски земи, а руснаците са окупирали тяхната, настанили са се там и са започнали да хазяйничат. Ако руснаците имат проблеми с чеченците, то е защото са заграбили земята им и съвсем естествено ония са недоволни. А Вие доволна ли ще бъдете, ако някой се настани във Вашия имот и избива близките Ви, както са постъпвали и постъпват русите? Мен чеченците не ме вълнуват, защото нямам там роднини, нито пък изпитвам някакви симпатии към тях. Интересува ме принципът - щом си нападнал и завоювал някой народ, не можеш да очакваш от него да ти благодари. Така че в този случай руснаците са агресор, който е мразен от поробения народ. Както поляците мразеха руснаците, когато те бяха завладели големи територии от тяхната родина.
цитирай
25. injir - Е, стигнахме пак до местното нас...
10.08.2014 15:45
Е, стигнахме пак до местното население, което е болшинство. В Крим са руснаци, на Юговосток - също.
цитирай
26. planinitenabulgaria - Като преглеждам кометариите неволно правя едно сравнение:
11.08.2014 00:23
При многобройните ми пътувания в дирене на тракийските светини из Източни Родопи съм нощувал и в къщи на неграмотни турци, намиращи се по недостъпни за автомобили места, където в десетина къщи живее само едно семейство. А къщите са върху развалините на древни светилища. Не, че аз съм искал, те като ме виждат, че спирам привечер да нощувам в някоя изоставени къща или в купа сено просто насила ме завеждат някъде и започват - баклава правят, пилаф, питка пекат, пържат месо, цяла нощ ми приготвят нещо за закуска и да си взема нещо с мен. Отказът е за тях обида. Турците тук знаят няколко български думи, аз - няколко турски, но те усещат, че нямам лоши намерения, разбираме се. Тези неграмотни хора имат две категории, с които символизират света по отношение на доброто и злото в него. Символът на доброто е АМДЖИК, а на злото - СИК. Ако злото е много голямо, кават: вай, БУЮКСИКИ.
Такива / но българи/ имаме и в реалния живот. които боравят само с две категории - руснаците сторват само добро, останалия свят - само лошо. Неправилно казах хора, това са примати. Те доразвиват тази тези по ленинским и стигат до нови две категории - който е против Путин, той е русофоб, който е за Путин, той е русофил. Мен ме водят русофил, макар никой не е чел какво съм написал за Шостакович. Тези /примати!!!/ са по-тъпи от неграмотните турци от полупистинните части на Източните Родопи, които не знаят нищо за Историята на този край, за борбата между религиите там, за останките от древната култура. Каменните саркофази от древните светилища те ползват за корита на чешмите, камъните - за къщите си. Не защото са лоши хора, а защото са неуки. Сред коментиралите постинга обаче има и друга категория неуки, войнстващи. Към тях - музикален поздрав, който им подхожда. Толкоз смислени - като текста на песента - са и мотивите им в написаното от тях.

https://www.youtube.com/watch?v=pfLPnxSJigc
цитирай
27. kordon - от kordon до planinitenabulgaria
11.08.2014 17:41
Да, прав сте. Вследствие на проруската пропаганда, която трови съзнанието на българина десетилетия наред (и продължава да го прави), сега имаме огромно изобилие от русофили, които виждат света само в черно-бяло: Русия и руснаците винаги са добри, а другите – винаги лоши. Какво тесногръдие и ограничен кръгозор!

Ние сме уникален случай в историята, защото всеки друг народ, който е имал някакви контакти с руснаците, си е извадил необходимите поуки и изпитва силни резерви (меко казано) към тях. Аз си обяснявам този феномен с факта, че ние сме твърде отдалечени от западната цивилизация и поради определени обстоятелства сме исторически неграмотни, т.е. не познаваме истинската история. Това ни прави лесна жертва на легендите за Велика Русия, за руските богатири и герои, за благородството, трудолюбието и миролюбието на русите, за широката руска душа и др. под. митове. Това не би било проблем, ако тези хора не бяха толкова много и ако част от тях (комунисти, служители на ДС) не притежаваха особено силни задкулисни връзки и големи финансови ресурси, впрягащи ги в услуга на криминални структури и руски интереси. По този начин те саботират всички полезни и оздравителни процеси и спъват икономическото и политическото развитие на страната. Преди да вземем каквито и да е мерки, преди да променяме законите или Конституцията ние трябва да се освободим от тях, защото те ще осуетяват и парализират всички такива проекти. Затова лустрацията е може би най-необходимата и най-жизненоважната мярка, която трябва да предприемем, за да се освободим от тези вредоносни паразити.
цитирай
28. injir - Лустрация. Как си я представяш? / ...
13.08.2014 01:12
Лустрация. Как си я представяш? / Благодаря за добрия тон предварително./ Какво трябва да се направи?
цитирай
29. kordon - до injir
13.08.2014 10:11
Лустрацията е процес на недопускане на функционери на БКП и на служители на Държавна сигурност и военното разузнаване да заемат длъжности в правителството и политиката изобщо, в местната власт и във въоръжените сили. Това се извършва със специални лустрационни закони, като тези, приети в Чехия, Полша, Германия (след обединението) и Балтийските републики през 90-те години и в Румъния през 2012 г. Румънският парламент прие преди две години този закон, който засяга всички бивши ръководители и активисти на румънската комунистическа партия и комсомола, членовете на правителството и Върховния съд, ръководителите на Главната прокуратура, ръководителите на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудниците на комунистическите тайни служби, както и други чиновници на държавна служба по време на управлението на диктатора.
цитирай
30. injir - Преди време имаше характеристики и ...
13.08.2014 22:25
Преди време имаше характеристики и във автобиографията трябваше да споменаваш обезателно в каква партия членуваш или не. И като не си партиец и кадърен да си, ще стоиш в задните редици. Това си бе лустрация. Сега , ако стане, сигурно ще се получи нещо подобно. Дори и да си професионалист и кадърен , като имаш клеймото - няма да имаш право. Има и анекдот, който сигурно се базира на зрънце истина: Партизанин, който обаче имал брат полицай отпреди 9-ти, та затова, като му чели биографията , го писали за лустрация. А брат му, полицаят, винаги пишел в биографията си, че има брат - партизанин. Така станал голяма клечка. Вицът си е виц , но зад такива случки се крият човешки съдби.
цитирай
31. merlin68 - До добре образования г-н Кордон
13.08.2014 22:28
Първо, изселването на татарите си има съвсем други причини, сред които не е тази, руснаците да станат водещ етнос в Крим. Защото руснаците и така са си били такъв етнос. Изселването е свързано със сътрудничеството на тези татари с нацистите, те не са изселвани повсеместно, а избирателно по горепосочената причина.
Второ, Нищо общо няма заселването на Америките с Крим! И това, че давате подобен пример още повече подчертава липсата на каквато и да е начетеност у Вас.
Трето, проведеното от кримския хан в средата на 17 век преброяване на населението показва, че на полуострова живеят 1.2 мил. души, в това число 180хил. татари и около 920хил. православни християни.
Четвърто, татарите не са местно население на Крим, такива са скитите, известни по-късно като славяни.
Пето, по-невероятни глупости отдавна не бях чел, но какво ли не може да прочете човек, когато попадне на много начетени.
Що се отнася до "наглото заграбване на Крим" от страна на Русия, то и тук въобще не сте в час, което никак не ме учудва. Русия нямаше никакво намерение да заграбва Крим, просто негодниците дошли на власт по желание и за обслужване на САЩ, направиха всичко възможно Украйна да загуби Крим. Заедно с това и 400млрд. долара в рамките на 50 години като наем за базата на Руския Черноморски Флот. Съвсем друг е въпросът, че Крим е украински от 19 февруари 1954г. Повода е 300-годишнината от присъединяването на Украйна към Русия. Този акт има символично значение в бившия СССР, още повече вижте какъв е повода:)! Е, свърши се тая вече, Господ дава, но в кошара не вкарва. Когато едно критично множество от дебили надделее в една държава, това са и резултатите. А когато дебилизма надделее в световен мащаб, което опасявам се, че става (и не без помощта на такива като вас), то резултата може да се окаже пагубен.
цитирай
32. kordon - до merlin68
14.08.2014 11:15
Г-н Борисов, благодаря Ви за комплиментите! Изказани от Вас, те са като истински ласкателства за мен. Вашата реакция е като лакмус – злостните и ненавистни квалификации показват, че вървя по правилния път и съм напипал слабото място.

Колкото и да ми е неприятно, все пак се налага да Ви разочаровам, защото нищо от написаното от Вас по никакъв начин не опровергава моята теза, поради което изводите Ви са non-sens. В представените от Вас данни изглежда само Вие виждате „доводи” против моите аргументи.

Четейки обаче Вашите писания и коментари, у мен винаги и неизбежно се появява натрапчивото усещане за deja vu (а защо не и за deja vecu) – те ме връщат във времето, когато добре платени подмазвачи и слуги на СССР интерпретираха историята по такъв начин, та да показва руснаците, Русия и Съветския съюз само в благоприятна светлина, спестявайки им неудобните и дискредитиращи факти, а техните идеологически и геополитически опоненти – изцяло в негативна. Пропагандното изопачаване на историческите събития и процеси фатално деформира съзнанието на голяма маса българи, които и днес се кланят безсъзнателно на същите кухи идоли. Сега Вие и армията фанатизирани поклонници на бога Русия продължавате тази порочна мисия (вероятно напълно неосъзнато), изкривявайки по същия начин действителността, моделирайки я според вашите нужди, като че ли е парче глина.

Но вие не сте виновни, защото сте жертва на същата тази пропагандна отрова, която биваше разпръсквана в продължение на много десетилетия. Затова ми е жал за Вас и за слепците като Вас, но повече ми е жал за България, която страда именно от вашия фанатизъм, заради който все още не можем да тръгнем по правилния път, и все клоним към източния абсолютизъм и деспотизъм на Русия.
цитирай
33. merlin68 - Г-н Кордон,
14.08.2014 16:00
все повече се отчайвам ако вие сте еталона за образованост. Не знам как каквато и да било квалификация, па дори злостна може да е лакмус за това, че вървите в правилна посока:)
Другото което ми прави впечатление от коментара ви е пълната голословност, което също едва ли е лакмус, че вървите в правилната посока. Дори чуждите изрази които знаете не ме впечатлиха много:)
Дискредитиращи факти спрямо СССР и Русия има, но това което сте копирали (защото то не е ваш материал) не ги показва. Тук се цитира коментар на някой който твърди нещо. И заглавието пък въобще не отговаря на фактите около Крим.
И г-н Кордон, фантазиите ви за богове и идоли на които такива като мен се кланят, са неудача в литературното поприще. Въобще, когато излизате с претенция за образованост, постарайте се поне да я имитирате.
И като ми говорите за верния път на който такива като мен пречат, може би ще го посочите? Да не е онзи към окупирана Европа за която писахте? Или може би е към окупаторите на същата Европа? Вие май не сте наясно със себе си ми се струва:)
цитирай
34. kordon - до merlin68
14.08.2014 16:52
Г-н Борисов, както винаги сте пълен с любезности и конкретика! Това ме радва, защото ако такива като Вас започнат да ме хвалят, значи доста съм загазил (ако се доверим на твърдението, че "когато врагът те хвали, навярно нещо си сгрешил"). Та, в този смисъл Вашият пароксизъм е като песен за слуха ми.
Поздрави от един човек, който знае, че нищо не знае (защото има такива, които и това не знаят)!
цитирай
35. merlin68 - Хм, смешно:)
15.08.2014 07:47
Вие много чужди мисли сте припознали за свои, приемайки, че нищо не знаете, припознавате чужди изводи за свои и това демонстрирате като образованост:)
Конкретика има, съдържа се в историята на Крим, ако си бяхте направили труда да я прочетете, а не да копирате чужди писания, щяхте да я видите. Аз съм писал по този повод и когато го правих се запознах с тази история. Фактите в нея не са в полза на написаното тук.
Що се отнася до изселванията, ако решите да се занимавате с темата също можете да намерите много конкретика и да напишете наистина интересен материал. Но вие сте се задоволили с това да копирате нещо, защото се вписва добре в предубежденията ви.
Пропуснали сте също да покажете верния път, кой е той питам?
И продължавате да не сте наясно със себе си, в предишния ви коментар бях жертва, сега вече съм враг:)
цитирай
36. kordon - до merlin68
15.08.2014 08:48
Този разговор напълно се разводни, а с това стана и безпредметен. Не се насилвайте много, а си пазете силите за предизвикателствата, които следват!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844296
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285