Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
22.07.2014 09:24 - КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ЦИГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3032 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 22.07.2014 10:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Иво Илиев


Гледах днес репортаж от ромската махала в Стара Загора (много приличаше на този от кв. Максуда във Варна) и се зачудих какво би мотивирало тези семейства да строят незаконни съборетини в града, тънещи в мизерия, след като около Стара Загора има множество села, където ромите могат да си намерят работа, съответстваща на ниското им ниво на образование, да изкарват пари честно с труд, и дори там да се задомят с помощта на тези пари, като се ориентират в земеделието. В Румъния е така - не знам как са го постигнали, но докато пътуваш най-редовната гледка са роми със сергии, продаващи плодове и зеленчуци собствено производство. Ровещи по кофите не видях, честно казано.


Естествено, всеки, който чете този пост е достатъчно интелигентен, за да знае причината всичко това да не се случва с нашите роми. Ние ги направихме хронично мързеливи и те отказват да бъдат други, защото знаят, че все някой ще ги защити. Така те са и хронично бедни, хронично крадливи и хронично нежелани в цяла Европа (където и да емигрират - пак или ни ги връщат, или те сами се връщат след като си излежат присъдите зад граница). После се сетих за демографските резултати от последните евро-избори и как електоратите на БСП и ДПС са съставени до голяма степен (особено на ДПС) от неграмотни и слабообразовани хора. Не искам да обидя никого - в тези електорати хората не са само такива, но масата от гласоподавателите им е.

Българския ром е култивиран да бъде хронично беден, крадлив и мързелив. Обработван е с поколения - целия държавен апарат работи в полза на тази хронична негова същност. Цял ден да ходиш с каручка по кофите в града и да събираш отпадъци за рециклиране е труд, който не е по-малък от земеделския на село - но защо нашите роми предпочитат първото пред второто? Защото при тях "социално слаб" е най-доходоносната професия. "Неграмотен", "многодетна" също са доходоносни професии, към които всяко ново поколение бързо бива приобщено.


В репортажите днес, докато една циганка казваше "Чакаме някой да ни защити", друга крещеше "Имаме права", а през това време група млади роми хвърляха керемиди по жандармерията, която просто се прикриваше зад каските и щитовете, защото това е политически коректно и журналистически допустимо. Докато учим циганите на това, че имат права, но не споменаваме нищо за задълженията им; докато им казваме, че винаги ще има кой да ги защити, когато престъпят правата си; докато награждаваме мързела им - винаги ще работим против тях и против себе си.


Аз съм на 30г. и имам едно дете - не защото не мога да направя още 5, а защото не мога да поема тази отговорност към тях, да им осигуря внимание и стандарт на живот. В репортажа ромите говориха за средно 3-5 деца на семейство с 18-годишни родители. Най-добрата защита за тези деца е събарянето на "къщите", които иначе може да се срутят върху тях от самосебе си. И тези деца са оправдание на родителите си за тяхната необразованост, бедност, крадливост и нисък социален стандарт. И тежко за тези деца и за нашите деца, с които ще живеят заедно след години.


Циганите не са проблем - циганията е. И тя е хронична, култивирана поколения наред, интегрирана дълбоко в държавния и политическия апарат, създаваща идеалния необразован, гладен и беден електорат, изхранван от всички нас - състрадателните нерасисти, част от обществото, в което са и ромите.

Няма да забравя една пияна циганка, която кърмеше новородено и пиеше алкохол от шише за минерална вода, докато се возеше в болничния асансьор. Една санитарка й направи остра забележка, а ромката даде пример с майка си, която е пиела и е отгледала 4 здрави деца. Санитарката измърмори нещо и си тръгна. Какви примери имат ромите изобщо? С поколения наред нашите лоши примери са еталон при тях. Дори ние, българите понякога тайно им завиждаме за безнаказания живот, който водят, над закона, над данъчната система и същевременно под приетия социален стандарт.
Няма значение в какво инвестират останалите ни европейски съседки.
Факт е, че ние инвестираме в интеграция на слабо-образовани престъпни групи с все по-висока популация и все по-нисък ценз за обществото. А трябва да инвестираме в тяхната промяна и тя да е законово задължителна и обоснована.

Проблемът на пияната ромка с новороденото не е, че е ужасна майка, а че поколения наред е нямало кой да научи нея и роднините й да бъдат добри майки. И така това, което за нас е ужасно и недопустимо - за тях е станало еталон. Ще минат години - този еталон ще стане обществено приет, ако вече не е. Ако се върнем 10-тина години назад - обществото сурово критикуваше непълнолетните майки. Днес на никой не му пука за тях. А те все така са си деца с деца, но без нищо друго - без образование, правилен пример и помощ. Когато тези деца порастват създават работа на журналистите, проблеми на полицаите, и гласове за политиците. А на нас какво създават? Ние, които всъщност сме ги създали такива. 
До какво ще доведе подобна "интеграция" след 10 години? А след още 30?

Ако аз създам къща на място, което не е моя собственост - ще бъда разсипан от всички държавни системи и структури, които имат правомощията за това. Ако циганин направи същото - ще бъде обезщетен с държавно жилище, а преди това в 3 национални телевизии ще заплашва всички и всичко, ще цели с керемиди жандармерията, ще се заканва да убие децата си и ще иска възмездие за незаконния си начин на живот. И вината изобщо не е в циганите. Но се оказва, че аз не мога да живея по техния начин - държавата няма да ми го позволи. А за това нямам как да заведа дело за расизъм или подтиснати човешки права в Страсбург.

Източник: .facebook.com/ivoiliev



Коментар на Виктор Кордон:

Напълно споделям мнението на автора, че ние сме тези, които толерираме циганските недостатъци и култивираме по този начин в тях чувството за безнаказаност. Разбира се, това е изгодно само на определени политически кръгове, а не на обществото като цяло. Но ние сме тези, които поради незнание, нехайство или страх позволяваме да се случва тази несправедливост, по силата на която съвестните граждани са дискриминирани в полза на търтеите. Ние позволяваме на политиците да си отглеждат на наш гръб така удобния им невеж електорат, който получава за награда възможността да граби, мами, изнасилва и убива онези, които в действителност допринасят за съществуването на тази държава. 

Аз имам лични наблюдения от циганската махала Максуда във Варна и помня времето (през 70-те и 80-те години на ХХ в.), когато циганите бях далеч по-хрисими и не си позволяваха никакви своеволия. Изводът, който си правя от това е, че циганите стават такива, каквито ние позволяваме да бъдат. Ако държавата и обществото не толерират техните деяния и изисква от тях да изпълняват задълженията си, те несъмнено ще бъдат принудени да се съобразяват с тези условия и да се пригодят към тях. Следователно, всичко зависи от нас, защото държавата – това сме ние!



Гласувай:
4



1. minevv - da
22.07.2014 09:54
istina
цитирай
2. 1997 - И все пак, авторът можеше
22.07.2014 12:28
къде едно- там и две, но да не си бъркам гагата.
цитирай
3. kordon - до 1997
22.07.2014 17:48
Естествено, че авторът може да увеличи населението на България с още няколко души. Това не изисква голяма философия, усилия или знания. Това го могат и животните и го правят постоянно. Въпросът обаче е дали можеш да осигуриш на тези деца нормален за 21 век стандарт на живот. Дали можеш да ги нахраниш, облечеш, образоваш, възпиташ, дали можеш да се грижиш за тяхното физическо и психическо здраве, за тяхното ментално израстване и дали можеш да им предоставиш възможност за интегриране в обществото и за личностно и професионално развитие. Иначе циганите и животните са доказателство, че правенето на деца е елементарна дейност, за която не се изисква разум или ценз. Истинският въпрос е какво ще стане от тези деца – хора или животни!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Веднага след наводнението в Аспарухово писах постинг за него,
23.07.2014 07:10
за да светна компетентите органи. Говорим кометентные, понимаем главный прокурор. Говорим главный прокурор, понимаем компетентные. В посвещение адресирах постинга си до главния прокурор и таза вечер в Америка чух от БНТ 1 това, което му бях написал, за да не се бави толкова много - сечта на гората от циганите за дърва ца огрев, нахвърляните в дерето клони, които са образували вирчета, изпуснали водите си по ефекта на доминото, незаконните къщи, преградили пътя на водата - това е причината за наводнението. Сега разбирам, че белята за Община Варна е 27000000 лв, а причинилите я - циганите, секли гората и строили къщи по пътя на водата...получават помищи.
Ако 3000 години преди маймуните е имало държави, те, общините и полицията им със сигурност са били на по-високи интелектуални нива. И са разграничавали жертвата от примата.
цитирай
5. kordon - от kordon до planinitenabulgaria
23.07.2014 11:40
Съгласен съм с позицията Ви относно циганския въпрос. Бих казал, че такова е отношението и на огромна част от българския народ, на когото му е омръзнало да храни неблагодарници, които отгоре на всичко го грабят, мамят, изнасилват и убиват безнаказано. Въпросът обаче е защо, след като болшинството от хората виждат този проблем и искат той да бъде поправен, то в действителност нищо не се прави по въпроса от страна на политиците. Очевидно няма политическа воля, колкото и банално да изглежда вече това. Политиците не са мотивирани да предприемат мерки, защото те са единствените, които имат изгода от това състояние. Само на тях им е изгодно да съществува такава деградирала каста, която може лесно да бъде манипулирана и използвана в зависимост от целите и конюнктурата. Ясно е, че нито политиците, нито циганите имат полза от промяна на статуквото и никой от тях няма доброволно да се постарае да го промени. Затова всички останали, които страдаме жестоко от това беззаконие, трябва да принудим политиците да свършат тази работа. Значи ние сме тези, които трябва да настояваме, да изискваме, да налагаме на политическата класа да прилага закона върху всички с еднаква сила. Ако ние не си търсим сами правата, никой няма да ни ги даде даром!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844973
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285