Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
03.07.2014 14:28 - А ТИ КЪДЕ БЕШЕ НА 25-и?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3980 Коментари: 9 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Автор: Симеон Хинков
"Колко полицаи са нужни, за да сменят изгоряла крушка?"

Този виц беше особено популярен преди години и имаше за цел да покаже как работа за един може да ангажира десетима. Ако перефразирам този анекдот в контекста на отминалите избори, то той ще звучи горе-долу така: „Колко български граждани са нужни, за да се проведат избори?" - „Трима - един да гласува и двама да мрънкат покрай него."

Няма и как по друг начин да бъде възприета поредната ниска избирателна активност, която регистрира ЦИК на последните избори в България. 35.15 на 100 от имащите право на глас българи са отишли до урните на 25-и май. Това са точно 2 361 943 души. А сега нека от тази цифра извадим купения, контролирания, а защо не и роднинския вот. Полученото число (разбира се, не може да се изчисли с точност) е броят на българските граждани, които по своя воля, свободно и с ясно гражданско съзнание са отишли да гласуват... Картинката не е много приятна, нали?

Няма как да не се запитам защо хората в България не гласуват.Странно е. Никога не съм чувал някой да каже, че е доволен от държавата. Дори богатите. И те са недоволни. Но въпреки това не гласуват, стоят вкъщи и мрънкат. Да, да, в момента четеш това и ми казваш - „Ами то няма за кого.. Всичките са маскари.."

Ех, приятелю, те сами ли станаха маскари, или ти ги направи такива? Кучето скача според тоягата, казват старите хора. А когато няма тояга? Когато няма тояга, кучето става ламя. Ламя, на която й пораства по още една глава всеки път, когато няма тояга, която да я отсече.

За да станеш фактор в българската политика ти трябват около 200-300 хиляди гласа (б.а. - на последните избори: "България без цензура" - 238 629 гласа). Тези 238 629 гласа за Николай Бареков му бяха достатъчни да спечели точно 10.66% от гласовете и да вземе два мандата. Простата аритметика показва, че ако до урните на 25-и май бяха отишли 4 772 580 души, партията на Бареков с този си резултат би получила около 5% от гласовете и нямаше да изпрати евродепутат в Брюксел. А предвид обективните и субективни фактори около вота в полза на ББЦ, не смятам, че при двойно по-висока избирателна активност, резултатът на тази партия (като брой гласове) би бил много по-висок от сегашния.

Какво искам да кажа? Че партии като ДПС, "България без цензура" и "Атака", колкото и да са негативно конотирани в очите на средностатистическия мислещ българин, успяват с 200-300 хиляди гласа (б.а. - само населението на квартал Столипиново е около 50 000 души) да станат достатъчно сериозен фактор, който не само да изпраща евродепутати в Брюксел, но както наблюдаваме отскоро - да решава кой да е на власт и кой не, кой да взема решения, от които зависят 7.5 милиона българи, докога да ги взема, в интерес на кого да ги взема, да ги взема ли изобщо..

Несправедливо, нали? „Как може тия да ни управляват...?" Еех, приятелю, от дълбините на съзнанието ми изниква един въпрос, който не спирам да си задавам след всеки изборен ден и с който искам да те зашлевя толкова силно през лицето, че да не знаеш откъде ти е дошло поне до следващите избори - А ти къде беше?

Оглеждайки политическата обстановка в България от всичките й страни, несъмнено пред очите ми като най-подходящ неин лек се оформя силуетът на високата избирателна активност.Толкова лесно, без законодателни промени, без революции, без нужда от каквато и да е организация, а само от едно нещо - вътрешна мотивация дa отидеш до най-близкото училище и да гласуваш. Вътрешна мотивация, че от теб зависи нещо. Добре де, може би точно от теб не, но от 100 000 като теб? А 1 000 000? А 2 000 000?

Вътрешна мотивация, че когато дори и един човек не се съгласява със статуквото, значи все още има надежда. Вътрешна мотивация, че ако не си оплевим градинката сами, нито съседът отляво, нито този отдясно ще дойде да ни я прекопае. Наистина ли вярва(х)ме, че след 1-ви януари 2007г. ще дойдат едни усмихнати, добре възпитани чичковци от Западна Европа и на добра воля ще започнат да разрешават всеки наш проблем, изоставен да се задълбочава от години до такава степен, че вече дори не знаем може ли да се разреши изобщо?

Наблюденията ми, подкрепени от социологическите проучвания, показват, че човекът, който не гласува, в общия случай отговаря на следния профил - 18-60 години, грамотен, живеещ в град, със средно/висше образование, постоянно зает. Защо представителите на най-активната част от обществото ни - работещи и учещи - не са активни, когато избират своите управници?

Презюмираме, че те са отговорни към собствените си съдби - учат, завършили са висше образование, работят, развиват се. Защо не са отговорни към общата ни съдба? Или българинът е такъв индивидуалист, че изобщо не го интересува какво се случва извън неговия праг. Дано да греша.

Но вярвам, че отговорността за едно домакинство е на живеещите в него. Отговорността за един вход е на всички членове на домакинствата в него. Следвайки тази логика, не е ли наша отговорността и за цялата държава? Въпросът е риторичен. Отговорът, колкото и да не искаш да го признаеш, приятелю, е пределно ясен.

Високата избирателна активност може да засенчи до такава степен купения и контролирания вот, че тези гласове да представляват пренебрежително малък процент от всички пуснати бюлетини. А всички сме сигурни, че хората, които в момента не гласуват, не са хората, които биха продали гласа си. Този глас е скъпоценно важен, приятелю. Твоят глас е скъпоценно важен.

Покажи, че те има. Покажи, че имаш мнение. Не си стой вкъщи на другите избори, те това искат.Така техните резултати ще са 10-15-20%. Но ако ти гласуваш, а аз знам, че ти няма да гласуваш за тях, ако отидеш до урните, техните резултати ще са 5-7.5-10 %. С кои очи ще мрънкаш срещу тях, когато на изборите си киснал у вас? И с кои очи ще се присмиваш на протестиращите, пардон, „балъците", както ги наричаш често?

Историята ни, та още от онази легенда за Кубрат и синовете му, показва, че само когато сме били обединени, сме били силни и сме успявали. Всякога, когато сме били разединени, сме губели от това. Не искам да драматизирам излишно, но сега сякаш бездна разделя всеки един от нас от другия. Не виждам какво ни е обединявало за последно и какво изобщо може да ни обедини, когато дори тази политическа обстановка не може.

Делят ни на русофили и русофоби, на София и провинция, на българи и на цигани, на богати и на бедни... „Разделяй и владей!", чувал си го, нали? Защо си мислиш, че не се отнася и за нас? Започни да мислиш малко повече, моля те. И да се интересуваш какво става около теб. И с теб. Какво е било преди, какво е сега и какво ще бъде след 10, 15, 50 години. И направи нещо по въпроса. Какво? Не мога да ти кажа, неща за правене - много. Като за начало - започни да гласуваш.


Източник: webcafe.bg 



Гласувай:
31



1. justtry - Преди няколко дни попаднах на ци...
03.07.2014 18:05
Преди няколко дни попаднах на цитат, свързан именно с тази тема и доста ме накара да се замисля, тъй като хич не обичам политиката, а със сигурност не съм и единствената. Нека подейства на хора като мен занапред:

“Just because you do not take an interest in politics doesn't mean politics won't take an interest in you. ”

- Pericles

цитирай
2. kordon - от kordon до justtry
03.07.2014 18:35
Мисля, че тази мисъл на знаменития Перикъл (един от бащите на атинската демокрация) е съвсем вярна. Вярна е, защото политиката, колкото и далечна и абстрактна да ни изглежда, всъщност влияе върху всички сфери на обществения живот - икономика, финанси, бизнес, здравеопазване, инфраструктура, образование, транспорт, демография и т.н. Тоест, дори и ние да не се интересуваме от политика, тя все пак ни заобикаля и ни въздейства от всички страни. Да не се интересуваме от политика е като да не се интересуваме от собственото си здраве - не е противозаконно, но не е уместно за разумни хора, защото колкото по-малко внимание им обръщаме, толкова повече се задълбочават проблемите, толкова по-зле живеем и толкова повече се влошава нашето лично здравословно състояние или това на обществото.
Поздрави и пожелания да мислите отговорно за Вашето и общественото здраве!
цитирай
3. planinitenabulgaria - Защо ли подобни статии ги няма на "Първа" /страница/?
03.07.2014 20:35
Отговорът може да бъде намерен и в тази статия.
Изглежда българските цигани не достигат като електорат за ДПС, та си внасят такъв от Румъния и Македония. В блога си описах как попаднах във влак с румънски цигани от Калафат, дошли да се регистрират тук преди изборите през м. май миналата година. Бяха ги разхождали да разглеждат София. Ако главният прокурор не бе избран и той с техните гласове, може би нямаше да е така...
Статуквото за изборите не е случайно. То така е намислено и обслужва мафията. Затова и такива статии едва ли ще се появят на Първа.
цитирай
4. andri - Според тази статистика излиза че,
04.07.2014 09:01
на есенните избори всичките 6.5 милиона гласоподаватели и още - тези които вече са навършили 18 години, ТРЯБВА да гласуват. Колкото повече гласове - толкова по-добре.

Датата е добра 5 октомври. Това означава (5+10+2014=1) Единицата е НАЧАЛО.
Всяко начало е трудно, но си струва да опиташ.Иначе пак ще има недоволни.
ГЛАСУВАЙТЕ!
На всяка цена ГЛАСУВАЙТЕ на 5 ОКТОМВРИ.

цитирай
5. kordon - от kordon до andri
04.07.2014 12:12
Изобщо логиката и здравият разум показват, че трябва да се гласува. Но нека това не е спонтанно и инстинктивно действие, а съзнателен и обмислен акт, подкрепен от сериозна информираност и анализ на текущата обстановка.
Поздрави!
цитирай
6. kiselin - Съгласен съм с всичко..
04.07.2014 13:41
но ще бъда адвокат на дявола. За кого да гласувам на 5ти октомври. Всички са маскари както казва героя на Алеко. А и ако избирателния закон остане такъв какъвто е до октомври, полза от новите избори никаква. Пак ще влязат същите хора и ще си преразпределят баницата по нов начин. Сега освен пожарникар и ненормален ще си имаме и дудук. Само като ги видя се обръщам за спасение към други партии и лидери, а такива няма. За кого да гласува това население от 6,5 милиона?
цитирай
7. klimaticivarna10bg - Гласувайте
04.07.2014 13:56
Само когато всички гласуват, тогава има шанс за промяна.
цитирай
8. kordon - от kordon до kiselin
04.07.2014 14:25
Относно Бареков: неговото присъствие в Народното събрание при следващите парламентарни избори далеч не е сигурно. Единствената причина, поради която този субект постигна някакви успехи на последните избори за Европейски парламент, бяха огромните финансови инжекции от страна на Цветан Василев за купуване на гласове и за широкомащабна рекламна и компроматна кампания. Създалата се своевременно ситуация с раздора между Делян Пеевски и Цв. Василев и обявяването в несъстоятелност на ТВ7 показва, че Бареков едва ли ще разполага оттук нататък с подобни парични средства, чрез които да манипулира в своя полза изборните резултати.

Волен Сидеров и неговата „Атака” нямат почти никакъв шанс да влязат отново в Парламента след дискредитиращата ги подкрепа за ДПС и отчаяната защита от тяхна страна на руските интереси.

БСП е в окаяно състояние след поредния управленски провал, а освен това в тази партия се наблюдава ново явление – отцепването на знакови фигури, което допълнително я разстройва. Последните избори показаха фрапираща загуба на доверие и отлив дори и на твърдия електорат, което е сигнал, че червените изживяват най-тежките си моменти.

В крайна сметка идеални политици няма и няма да има! Затова ни се налага да открием и изберем тези които са по-способни от всички останали, без да очакваме от тях чудеса и без да искаме от тях да са безгрешни, защото ние също не сме съвършени. Но дори и когато им гласуваме доверие, то не трябва да е безгранично. Ние трябва непрестанно да ги държим под око и да бъдем нащрек, за да не злоупотребяват с властта и правомощията си и за да не се облагодетелстват за наша сметка.

И накрая: колкото повече хора гласуват, толкова по-незначително е влиянието на купения и контролирания вот, толкова по-малка е тежестта на партии като БСП и ДПС, които разчитат на постоянен електорат!
цитирай
9. kordon - от kordon до анонимен №9
04.07.2014 15:49
Благодаря за линка!
Протоколът от СИК обаче показва, че точно в тази секция гласовете на циганите са купени от ДПС, но не и че БСП или някоя друа партия не купуват гласове на друго място. Просто партиите се конкурират в желанието си да купят повече избиратели. Някъде надделяват едните, другаде – другите. Данните наистина са интересни и показателни, но те не могат да бъдат използвани за генерални обобщения.
Вие наистина може да гласувате по убеждение, за което Ви поздравявам, но това далеч не означава, че други няма да гласуват за избраната от Вас партия по материални причини. Можете ли да гарантирате и да докажете, че това не се случва с Вашата партия? Аз не мога да гарантирам за моята и затова, бидейки честен, приемам за възможно нейни представители да са купували гласове.
цитирай
10. 1997 - Естестено, това не означава, че не Бог е решил така ;)
04.07.2014 19:40
kordon написа:
Протоколът от СИК обаче показва, че точно в тази секция гласовете на циганите са купени от ДПС, но не и че БСП или някоя друа партия не купуват гласове на друго място.

Това, че БСП купува цигански гласове е широко популярен мит, предубеждение което мнозина носят в ума си. Когато обсъждаме факти, а не митове нещата стават по- надеждни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4842944
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285