Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.06.2014 18:37 - ВОЙНАТА ПЕЕВСКИ-ВАСИЛЕВ ИЛИ КАК МАФИЯТА СИ ПОДЕЛЯ ДЪРЖАВАТА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2889 Коментари: 2 Гласове:
21

Последна промяна: 16.06.2014 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Автор: Димитър Пеев


Империята на задкулисието се разпада с обиски, смъртни заплахи и разпити

image

Седем години след създаването му тандемът, който представляваше политическото задкулисие от три правителства насам, се разпада. Делян Пеевски, консилиерето на ДПС, и Цветан Василев, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) се разделят. По-точно двамата са в открита война. Тътенът от разпада на най-голямото срастване между политика, бизнес и медии в България за последните 25 години ще бъде усетен не само в различни сектори от икономиката, но и в политиката. Превратите в управлението на Булгартабак, разпитите на мениджмънта на КТБ, заплахите между двамата и разделението по политически отбори – единият с Доган, другият със Станишев, е само зрелищната страна. Размерът на структурата, която Пеевски, Василев и политиците зад тях създадоха, обаче е толкова голям, че евентуалното й срутване ще засегне не само тях, но може да заплаши стабилността на финансовата система на страната.

Какво се счупи

В един момент изглеждаше, че ДПС през банката си е създало перпетуум мобиле. В сърцето на този уникален конгломерат стоеше Корпоративна търговска банка. Тя беше захранвана с пари от държавни предприятия и финансира изкупуването на медии. Медиите и влиянието в съдебната власт се използваха като бухалка срещу политическите и бизнес конкуренти, но и като залъгалка за управляващите. Те от своя страна осигуряваха милиардни обществени поръчки за фирмите от групата и осигуряваха на банката достъп до финансиране. През последните години около КТБ бяха придобити колосални активи на стойност вече над 10 млрд. лева в различни сектори на икономиката.Изглеждаше, че всичко това ще продължи безкрайно дълго, защото заради страха от преследване опозиционните партии не се осмеляваха да се противопоставят открито на този алчен конгломерат. Някои бяха изкушени и напазарувани от него.

Защо се случи разривът тогава? Причината е фундаментална: краят на една финансова пирамида, дори такава, която е подкрепяна от медии и магистрати, идва, когато основата й спре да расте. (това го бяхме обяснили и прогнозирали в статия от миналата година)


В един момент политико-икономическата групировка около КТБ стана толкова голяма, че местните ресурси започнаха да не й достигат. Тогава се появи неистовото желание за големи международни проекти като "Южен поток", нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" и др. Макар и в сферата на финансовите мечти, потенциалната "печалба" (кражба от данъкоплатеца) от тези мегапроекти звучеше толкова мащабно, че даваше надежда, че всички дупки от харчовете за медии и политика в миналото могат да се покрият.

Според повечето източници, с които "Капитал" говори, основната причина за скандалите между Пеевски и Василев са отношенията длъжник - кредитор. Това потвърди в петък пред bTV и Георги Христов, член на управителния съвет на КТБ. "Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка", каза той.

Напрежението е гърмовно, защото самият Цветан Василев като мажоритарен акционер в КТБ е, технически погледнато, най-големият длъжник в България. Банката му е взела на заем (депозити) 4,5 млрд. лева от населението и още между половин и един милиард лева от държавните предприятия, Българската банка за развитие и общини в различните исторически периоди.

Значителна част от тези пари пряко или косвено са инвестирани в медии, политически проекти, редица губещи и печеливши фирми, свързани с бившите партньори Пеевски и Василев.

В същото време според различни източници депутатът от ДПС е бил напълно игнорантен към обслужването на лихви и главници по свързаните с него кредити. За банкера е било невъзможно повече да показва проблемните кредити в банката за изрядни (и без това абракадабрите в отчетите на КТБ достигат комична степен – под 2% лоши кредити, при средно 17% за банковата сиситема към края на 2013 г.).

Очевидци на публичен спор между двамата твърдят, че назованата от Василев сума на задълженията на Пеевски към КТБ е около 700 млн. лева. Това е много повече от собствения капитал на банката.

Проблемите на КТБ обаче не се изчерпват само с кредитите на Делян Пеевски. Има доста неразумни инвестиции на много по-голяма сума в бизнеси, свързани със самия Василев (разследване за размера на вътрешните кредити публикувахме също през 2013 г.). За да попълва капиталовите си нужда, Василев се принуди да прибягва до недодялани операции като тази да продаде на свързана с него фирма сградата на банката на площад "Гарибалди" за 4400 евро на кв.м с кредит от самата банка. "Печалбата" от сделката в размер на 16.5 млн. лева беше отчетена като собствен капитал в края на 2013. С тази операция КТБ едва-едва прескочи прага на минимално изискуемата капиталова адекватност от 12%.

 

Военни действия, смъртни заплахи

Кой е бил конкретният повод за окончателния разрив между Василев и Пеевски не знаем. Със сигурност спорове е имало около обслужването на кредитите на Пеевски и по повод контрола в "Петрол".

Една от най-видимите конфликтни зони от няколко месеца насам обаче е "Булгартабак". Фирмата беше приватизирана през 2011 от дружество, формално контролирано от руската банка VTB, но за действителни собственици се сочеха двамата бивши партньори. През пролетта на тази година обаче Пеевски е изолирал Василев от холдинга, въпреки че банкерът е осигурил финансирането за откупуването от VTB тази пролет. Това според наши източници е довело до ескалация на напрежението. (За опитите на Василев да си върне Булгартабак четете тук).

Някъде по същото време по източници в МВР има проверка за приготовление за убийството на Делян Пеевски от... Цветан Василев. Проверка по сигнала действително има, но от прокуратурата уточниха, че това е само черешката на тортата в разследването срещу КТБ.

В петък от ръководството на "Булгартабак" открито потвърдиха пред "Капитал", че банкерът е отправял заплахи към тях, за което са "сезирали компетентните органи". Конкретните поводи са, че цигареният холдинг е скъсал всичките си договори с групата на Цветан Василев - "Виктория" вече не е техен застраховател, сменена е КТБ като обслужваща банка и т.н.

От своя страна според източници от строителния сектор Цветан Василев е отказал да издаде банкова гаранция на контролираната от Пеевски "Водстрой 98" за участие в търга за "Южен поток". "Водстрой 98" е компанията, която при ГЕРБ и особено при сегашното правителство спечели обществени поръчки за стотици милиони левове и дирижираше българския консорциум за "Южен поток".

Кой с какви амуниции влиза в конфликта

Ако върнем лентата с няколко месеца, можем да проследим опитите на Василев и Пеевски - поотделно да изградят собствена структура, подобна на разпадащата им се обща.

Пеевски:

-  Има партия (или партията има него). ДПС и след изборите ще има силно влияние във властта. Движението работи отлично с ГЕРБ и Бойко Борисов, който освен това, по всичко изглежда, е в добри отношения с Пеевски.

- Има медии. Въпреки че формално майката на Пеевски продаде вестникарската група на "чужд инвеститор", тя все още е под контрола на Пеевски. Става въпрос за "Телеграф", "Монитор", "Политика", но и издания като "Уикенд". В същата сфера на влияние са и уебсайтове като blitz.bg и заглавията, свързани с тях - "Шоу", "Стандарт" и пр. През контрола върху разпространението на вестници депутатът от ДПС има възможност да влияе и върху други издания. Източници от различни редакции разказват, че през последните седмици на екипите е съобщена промяна в "редакционната политика". Тя се изразявала в това, че вече няма нужда да се "пази" КТБ в журналистическите материали. В един от спортните вестници на групата е обяснено, че вече няма нужда да се хвали "Ботев - Пловдив", футболният отбор на Цветан Василев.

- Има позиции в съдебната власт (вижте материала). Главният прокурор Цацаров тепърва ще трябва да докаже, че прокуратурата действа еднакво активно по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Пеевски, Василев и Николай Бареков. Засега видими данни за разследване има само по КТБ. В сряда стана известно, че призовани и разпитани в следствието са били общо 12 души - редови служители и членове на мениджмънта на банката. От прокуратурата казаха още, че предстои разпит и на самия Василев, който обаче е в чужбина. В петък пък прокуратурата претърси помещения в сграда, където се намират офисите на повечето фирми на Василев, в това число TV7 и News7.

- Няма банка. Но работи да поправи тази липса. Според наши източници той, заедно с няколко компании от строителния сектор е подготвял да купи банка "Токуда". (Това е удивително повторение на модела на КТБ - секторна банка, базирана на политически осигурен достъп до държавни пари. Строителният сектор е може би най-подходящият за насочване на гигантски суми от обществени поръчки.)

Цветан Василев

- Има банка, но предвид състоянието й това в момента не е голямо предимство. Още повече без политическа подкрепа, която да осигурява финансов ресурс и чадър от "Банков надзор".

- Няма силна партия зад гърба си. Смята се, че в разделението сега банкерът е останал близък до лидера на БСП Сергей Станишев, но това едва ли е гаранция за подкрепа от партията, която сама по себе си има проблеми. Публична тайна е, че проектът "България без цензура" и удивителният медиен полет на новия политик Николай Бареков са финансирани от кръговете фирми около банкера. Не е сигурно обаче каква ще бъде бъдещата политическа възвращаемост на гигантската (над 10 млн. лв.) инвестиция в политически инженеринг.  

- Има медии. Медиите, които остават за Цветан Василев, не са много. Собственикът на КТБ влияе върху TV7, която има скромната аудитория от 4,4%. Лошата новина е, че годишната загуба на телевизиите е достигнала 75 млн. лв. (за 2013), при 30 млн. година по-рано. Това едва ли ще може да продължи дълго.

 

Дране на октопод

Фактът, че противопоставянето между Пеевски и Цветан Василев се случва по същото време, в което се разпада и управляващата коалиция, не е случаен. Да се твърди, че единствено задкулисният развод е предизвикал падането на правителството е пресилено, но тежката обвързаност и на двамата с политиката показва, че двата процеса са свързани. Силата на Пеевски и Василев дойде именно от симбиозата на бизнеса и медиите с държавата (в лицето на всички власти, включително и съдебната) и сега съвсем логично войната също се води през мрежата от политици, магистрати и журналисти, които двамата контролират.

Случващото се обаче е много по-голямо от война между двама души, натрупали огромни активи с подкрепата на държавата. В момента се разваля задкулисната конструкция, която държеше консенсуса по време на последните може би три правителства. Образно казано, двамата опитват да поделят това, което гигантски октопод държи в пипалата си. Но как да разделят октопода? И какви ще са последствията от тяхната схватка?

Случващото се в "Булгартабак" е само изолиран случай в една фирма. Предстоящите сътресения обаче ще бъдат усетени във всички сектори, в които доскорошният тандем инвестираше от единен център - телекомуникации, строителство, енергетика… Там вероятно предстоят серия разпродажби на пожар, в опит да се генерира ликвидност за спасяването на банката. Вече е в ход процедура за продажба на БТК, най-голямата фирма в групата на Василев и КТБ. Структурни последствия ще има и в политиката и медиите. Очевидно идва край на лесните и щедри финансирания.

КТБ всъщност носи основния риск от този конфликт. Ако войната продължи да се води така, както е тръгнала, разплитането неизбежно ще стигне до въпроса за лошите кредити, които през последните пет години "Банков надзор" на БНБ, както и Комисията за финансов надзор се правят, че не забелязват. Отделно, Делян Пеевски постепенно премества парите на контролираните от него дружества и заплашва, че държавата може да изтегли парите на своите компании, които в момента са в КТБ. Така банката се превръща в основен гръмоотвод на напрежението между политическото и бизнескрилото на тази схема. Рискът обаче далеч не е само за КТБ и нейните акционери.  Размерът на банката е достатъчно голям, за да предизвика проблеми за цялата финансова система.

Основните въпроси от този развод са три - може ли Цветан Василев без подкрепата на ДПС? Може ли Пеевски без финансирането на Цветан Василев? И ако на някой от тези въпроси отговорът е отрицателен, то какви ще са последствията от срутването на конструкцията, която подчини изцяло държавата през последната година?


Източник: capital.bg




Гласувай:
21



1. planinitenabulgaria - Един въпрос към главния прокурор:
21.06.2014 00:55
Как така става, че престъпници, извършили мокри поръчки не могат да бъдат разкрити години след престъпленията им, а сега, кандидатубийците на Дялания /като с брадва/ главният прокурор ги гепна преди да го делнат?
Трябва да има нещо. И в това нещо сигурно участват и Успелият на 33 и главния прокурор и КТБ, разбира се, напомняща за печално известната банка Амброзиано преди години в Италия. Банката на мафията, която банкрутира по команда от мафията. И вкара Италия в голяма биля...
цитирай
2. kordon - от kordon до planinitenabulgaria
24.06.2014 20:13
Прокуратурата, която е известна със своята пословична мудност, изведнъж стана много чевръста и разкри "престъплението" преди то още да е замислено! Това говори за някакъв извънпрофесионален мотив, какъвто, изглежда, само може да стимулира правораздавателните органи в България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4879743
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286