Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
28.06.2013 13:45 - СИДЕРОВ Е СИМПТОМ ЗА АГОНИЯТА НА ДЪРЖАВНОСТТА В ТОЗИ МОМЕНТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3431 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2013 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Le figaro


Когато българите говорят за Волен Сидеров, те се забавляват да произнасят името му с Б, вместо с В. Това дава "Болен Сидеров". Но когато на 27 юни лидерът на ксенофобската и ултранационалистка партия Атака дойде въоръжен с палка в парламента, никой не се забавляваше. Отсега нататък това лице с репутация, воняща на сяра, антисемит и расист, е гаранцията за оцеляването на правителството на Пламен Орешарски, чиято оставка е искана от хилядите протестиращи ден след ден, в продължение на две седмици. И това с цената на непрактикувания още алианс на нео-нацистите със Социалистическата партия (БСП, бивши комунисти), и Движението за права и свободи на турското малцинство в страната.

Ден преди това отсъствието на 23-та депутати на Атака провали парламентарната сесия, тъй като опозицията, въплатена от консерваторите на бившия премиер Бойко Борисов, реши да бойкотира Народното Събрание. "От този момент Сидеров диктува правилата" - констатира либералният вестник Капитал.

От парламентарната трибуна Сидеров започна с апел към полицията да разчисти вандалите, преди да атакува медиите, които отразяват народното недоволство, квалифицирайки ги като предатели. Депутатите след него взеха думата, за да поискат смекчаване на визовия режим с бившите братски страни: Белорусия, Украйна, Молдавия и Русия. Проевропейците имаха усещането, че изживяват лош сън. "Тези хора ни върнаха с десетилетия назад", възмущава се Олег, режисьор на 53 години, дошъл пред парламента с лозунг против "червените боклуци", позовавайки се на тоталитарното минало на българските социалисти. Съюзът с Атака ще позволи на сегашното правителство да отхвърли текущите дела, но само може да радикализира протеста, който до момента се ограничаваше да осмива некомпетентните министри.

"Алиансът с Атака беше червената линия, която не трябваше да бъде пресичана. Нашите български другари току що я пресякоха без това да ги притеснява" - коментира разочаровано отговорен кадър на френската социалистическа партия.

Шефът на българските социалисти Сергей Станишев е президент на ПЕС, която проведе своя конгрес на 22 юли в българската столица, достигнала точката на кипене. Както много други български интелектуалци, историкът Тони Николов (гл. редактор на списание "Християнство и култура" б. ред) беше край Двореца на културата, за да опита да предупреди социалистическите делегати за провала на техните колеги. "Отпивайки от коктейлите, те ни поглеждаха с едно око от терасата на последния етаж" - спомня си той. По този повод Мартин Шулц, президентът на Европейския парламент, опита да убеди социалистите да се съюзят по-скоро с дясноцентристката партия на Бойко Борисов, за да излязат от сегашната задънена улица. Но тази голяма коалиция "по немски образец" очевидно остава само добро пожелание в България.

Превод  Биволъ


Източник на оригинала: lefigaro.fr



Гласувай:
2



1. planinitenabulgaria - В статията има 2 неточности:
28.06.2013 21:39
1. Волен Сидеров не е лидер на ксенофобска и ултранационалистка партия, а агент на ДС, когото те активират както им е потребно. Прикриват го зад паравана на тази измислена партия, в която всичките са свързани с ДС. Бившите служители на ДС - олигарсите, или мафията - се извисяват така убедително над Парламента и правителството, както Духът над Живота. Те управляват, това е известно, поради това започнаха и протестите.
2. ДПС не е партия на турското молцинство в страната - тя няма нищо общо с него! В нея членуват агенти на ДС, вкарани през 1990 г. от Луканов в куха партия, която е и незаконна - тя щяла да гарантира правата и свободите на турското малцинство в страната. А тези хора пострадаха много по време на възродителния процес, който също бе замислен и проведен от ДС. Почти всички в ДПС днес са някогашните техни сътрудници от времето на този процес. Това е ясно и на неграмотните турци в България, но много от тях така са хванати от примките на емисалите на ДПС в местните власти, че нямат избор.
И двете неточности са много съществени.
цитирай
2. kordon - от kordon до planinitenabulgaria
28.06.2013 21:55
Напълно съм съгласен с Вашите уточнения. В основата на всички "нови" и повечето стари партии стои ДС, която контролира почти изцяло политическите и икономически процеси в държавата, за съжаление. И днес ДС си има правителство и Парламент. И така ще бъде докато ги търпим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844973
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285