Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.06.2013 16:16 - ДПС ПОЕМА НАЙ-ВАЖНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ КОМИСИИ В БУЛГАРИСТАН
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 1784 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 БСП и ДПС си разпределиха ръководните постове на почти всички парламентарни комисии, след като Народното събрание гласува състава им днес. Ръководните постове в основните икономически комисии получават депутите от ДПС, а тези от левицата - в сигурността. В четвъртък трябва да се определят членовете само на последните две - по образование и по правата на човека. ГЕРБ не предложи свои представители, защото бойкотираха заседанието на Народното събрание. На партията на Бойко Борисов е предложено председателското място в Комисията по правата на човека. А лидерът на "Атака" Волен Сидеров оглави тази за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Останалите председателски постове бяха разпредели между БСП и ДПС.


ДПС получи председателските места на водещите бюджетна, икономическа, енергийна и правна комисии, които ще се ръководят съответно от Йордан Цонев, Алиосман Имамов, Рамадан Аталай и Христо Бисеров. Движението получи председателското място и в здравната комисия - начело на нея застава Нигяр Джефер.

Димчо Михалевски и Светла Бъчварова от левицата ще поемат комисиите по регионално развитие и земеделие. Депутатът от левицата Димитър Дъбов оглави комисията за контрол върху службите за сигурност и СРС-тата.

Преговорите между БСП и ДПС продължиха близо месец и след като в сряда най-после се стигна до гласуване в пленарна зала, изненадващо представителите на движението възразиха срещу две назначения. По тяхно настояване беше отложено конституирането на комисиите по образование и по жалбите, петициите и вероизповеданията. Първоначално управляващите предвиждаха първата да бъде оглавена от "Атака" и дори се спрягаше името на Станислав Станилов, а втората - от ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов обаче отказаха да се включат в консултациите. Комисията по жалбите беше гласувана с председател Пламен Славов от БСП, но по искане на Лютви Местан изненадващо резултатът беше отменен. Той настоя още веднъж да се попитат депутатите от ГЕРБ дали окончателно отказват участие в ръководствата на комисиите и поиска за временен председател да бъде посочен Тунчер Кърджалиев. "От ДПС проявиха неочаквана ревност", коментира народен представител от левицата. Социалистите нямат намерение отново да започнат преговори с бившите управляващи. Проблемът с председателското място на комисията по образование бил сходен, но не съвсем. БСП предлага бившият зам.-министър на образованието в тройната коалиция, а сега депутат Ваня Добрева да я оглави.

Едно от възможните обяснения за това, че ДПС "получи" финансовата комисия е свързано с вътрешнопартийните проблеми на БСП. От групата на социалистите единствено Георги Кадиев и Румен Гечев са най-наясно с материята, но единият е с твърд противник на Сергей Станишев, а на другия все още му тежи миналото на министър на икономиката в правителството на Жан Виденов. Иначе един от възможните принципи, по които се определяха председателите на комисиите беше т.нар. кръстосване - ако ДПС е посочил името на министъра, съответната комисия да се оглави от БСП и обратното.    


Председатели на комисиите

Комисията по правни въпроси- Христо Бисеров от ДПС. Заместници - Филип Попов от "Коалиция за България", Хамид Хамид от ДПС и Явор Нотев от "Атака".

Комисията по енергетиката- Рамадан Аталай от ДПС. Заместник-председатели са Явор Куюмджиев от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ от ДПС и Магдалена Ташева от "Атака".

Комисия по бюджет и финанси- Йордан Цонев от ДПС. Заместници - Петър Кънев от "Коалиция за България", Рушен Риза от ДПС.

Комисията за контрол на службите за сигурност, използването и прилагане на СРС и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения - Димитър Дъбов от Коалиция за България. Заместници са Камен Костадинов от ДПС, Десислав Чуколов от "Атака".

Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения- Камен Костадинов от ДПС. Заместници са Георги Свиленски от "Коалиция за България", Ердинч Хайрула от ДПС, Деница Гаджева от "Атака".

Комисия по околната среда и водите- Петър Курумбашев от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Добрин Данев от "Коалиция за България", Джевдет Чакъров от ДПС, Любомир Владимиров от "Атака".

По европейските въпроси и контрол на европейските фондове-  Младен Червеняков от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Деница Златева от левицата, Хасан Хаджихасан от ДПС, Гален Монев от "Атака".

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика -Волен Сидеров от "Атака". Заместник-председатели са Кирил Добрев от "Коалиция за България", Мустафа Карадайъ от ДПС, Илиан Тодоров от "Атака".

Комисията по здравеопазване - Нигяр Джафер от ДПС. Заместник-председатели са Емил Райнов от "Коалиция за България", Тунчер Кърджалиев от ДПС, Димитър Димов от "Атака".

Комисията по труда и социалната политика- Корнелия Нинова от "Коалиция за България". Заместници са Георги Гьоков от "Коалиция за България", Дурхан Мустафа от ДПС, Маргарита Николова от "Атака".

Комисията по земеделието и храните -Светла Бъчварова от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Спас Панчев от левицата, Тунджай Наимов от ДПС, Калина Балабанова от "Атака".

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред- Атанас Мерджанов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Красимир Янков от "Коалиция за България", Рушен Риза от ДПС, Димитър Аврамов от "Атака".

Комисията по отбрана - Янко Янков от ДПС. Заместници - Борис Цветков от "Коалиция за България", Четин Казак от ДПС, Илиян Тодоров от "Атака".

Комисията по външна политика- Янаки Стоилов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Румен Йончев от "Коалиция за България", Четин Казак от ДПС, Венцислав Лаков от "Атака".

Комисията по инвестиционно проектиране- Емил Костадинов от "Коалиция за България". Заместници - Йордан Стойков от левицата, Ахмед Башев от ДПС, Магдалена Ташева от "Атака".

Комисията по регионална политика и местно самоуправление -Димчо Михалевски от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Борислав Гуцанов от "Коалиция за България", Рамадан Аталай от ДПС, Павел Шопов от "Атака".

Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения -Мая Манолова от "Коалиция за България". Заместници са Йордан Младенов от "Коалиция за България", Сергей Кичиков от ДПС, Адриан Асенов от "Атака".

Комисия по култура и медии- Стефан Данаилов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Николай Петев от левицата, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Миглена Александрова от "Атака".

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта- Христо Монов от "Коалиция за България". Заместник-председатели са Георги Мърков от "Коалиция за България", Нигяр Джафер от ДПС и Иван Димитров от "Атака".




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4884433
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286