Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.06.2013 21:39 - С БСП, ДПС И АТАКА СЕ ВРЪЩАТ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 969 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Агент на Първо и Второ главно на ДС застана начело на дипломацията.

Бившият посланик в Белград и съветник на Георги Първанов - Георги Димитров, става постоянен секретар на външното министерство 

Скандално назначение се случва във външно министерство. Три независими един от друг източника потвърдиха пред "Капитал", че за постоянен секретар на ведомството се готви Георги Димитров - бивш посланик в Сърбия, съветник на президента Георги Първанов и агент на Държавна сигурност. Малко по-късно информационната служба на МВнР също потвърди за назначението, за което не става ясно дали е еднолично предложение на министър Кристиан Вигенин и от какво е мотивирано. То е било заведено във вътрешната система на министерството в неделя, а тази сутрин Димитров е бил представен на директорите на дирекции.

Георги Димитров е посланик в Белград от 2005 до 2010 г., а преди това от 2002 до 2005 г. е секретар по външната политика на президента Георги Първанов. Димитров е осветен от Комисията по досиетата като агент на Първо и Второ главно управление на ДС, под имената "Антон" и "Боил". Вербуван е съответно за Второ главно (контраразузнаване) през 1985 г. от ст. лейт. Станимир Сърбиновски, когато е в самото начало на кариерата си, а през 1987 г. и от Първо главно (разузнаване) от майор Г. Деничин.

Георги Димитров беше освободен от поста си в Белград като част от решението на бившия външен министър Николай Младенов и управлението на ГЕРБ, да се сложи край на изпращането на посланици, свързани с ДС. Той, заедно с още двама посланици - Златин Тръпков и Андрей Караславов, обжалваха и спечелиха на първа и втора инстанция делата си срещу предсрочното им освобождаване, но съдът е отхвърлил искането на Димитров да му бъдат платени командировъчни за времето, което е прекарал в София със заповед на министъра.

Постоянният секретар е най-висшата кадрова длъжност в МВнР където отговаря за кариерното развитие на българските дипломати и организира, координира и контролира дейността на структурните звена.

Още в деня на избирането на кабинета, Кристиан Вигенин обяви, че ще преразгледа решението на Младенов, тъй като "начинът по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет". По-късно, след като президентът Плевнелиев заяви, че няма да подпише укази за изпращане зад граница на хора, свързани с ДС, Вигенин уточни, че "тези хора трудно могат да бъдат лицето на България". Очевидно това не им пречи да заемат толкова високи постове в МВнР, обаче. Министър Вигенин също така, не е давал досега официална пресконференция, на която да представи екипа си.

"Капитал" потърси посланик Димитров за коментар, но той отказа да се ангажира с мнение преди официалното изказване на министър Вигенин. "Не бих искал да влизам в тази дискусия. В момента, в който се реши, че трябва да се дава обяснение за това, ще се реши на какво ниво да се дава", каза той.

В интервю за в. "Земя" преди време обаче, Димитров заяви, че решението за махането от постове зад граница на хора, свързани с Държавна сигурност, е "сериозно посегател­с­тво върху национал­ната сигур­ност и вън­ш­ната политика на Репуб­лика Бъл­гария, което под­ронва меж­дународ­ния авторитет на страната, може да доведе до нежелателни пос­ледици в отношенията с други дър­жави, пос­тавя под зап­лаха безопас­ността на редица бъл­гар­ски и чужди граж­дани и пред­с­тав­лява самоубийс­т­вено посегател­с­тво на дър­жавата над соб­с­т­вената й дър­жав­ност."

За Дойче веле пък, той уточнява: "Твърдя, че не съм доносничил, твърдя, че не съм шпионирал, твърдя, че не съм работил срещу нито една чужда държава. Писал съм външнополитически информации, които пиша оттогава досега, и без да съм свързан със служби."


Източник: capital.bg




Гласувай:
3



1. nestorovski - . . . всички дипломати на САЩ са и к...
23.06.2013 15:49
...всички дипломати на САЩ са и кадри на ЦРУ. Всички дипломати на Германия са и кадри на БНД. Всички дипломати на Великобритания са и кадри на ИС и т.н., всички дипломати по целия свят са си кадри на съответните сигурности и пр. такива служби на държавите си. Само българските не може да са такива - защото са от времето на комунизма, служили са на режим, който създаде уникално "чисто" земеделие, за всяко селско домакинство по 4 до 12 декара /в Добруджа/ лични стопанства, от които селските пазари по градовете се пълнеха 60% с качествени /за разлика от сега/. и само 40% от ТКЗС-етата, построи 660 големи язовира и създаде 80% поливни площи, построи над 2,600 крупни заводи от тежко машиностроене, тежка химия, металургия и металообработка, над 12,000 завода от лека и средна хранителна и всякаква друга промишленост, над 40 института на БАН, сред които по ИТ, роботика, бионика, кибернетика и пр.с хиляди високообразовани специалисти, създаде над 60 високотехнологични комбината в електроника и електронна съобщителна промишленост с инженерите му и работниците му /е, носеха имена като Ворошилов, Димитров, ама това да им беше кусурът...?/, заводи за електромотори-асинхронни и прочие всякакви, някои от тях в конкуренция дори с такива като "ЩААЛ"-Германия, и да изброявам ли още - в минно дело, в енергетика с уникална преносна система... Вече 23 години се приватизира и няма край.... А сега? Едни пирони внасяме от Турция и когато ние бяхме сред 20-те най-бързо развиващи се, Турция беше на 80-то място, а сега е обратно... Е, нямаше свободна преса, имаше само една телевизия и 1 партия и 1 народно събрание, което заседаваше на сесии и депутатите получаваха по 30-тина лева добавка към работните си заплати като народни представители....Лошо, много лошо, е такива дипломати, ченгета, агенти и пр. стожери на този режим нямат право на работа сега, а дори и на живот скоро ще нямат право, както е тръгнало...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4843458
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285