Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
15.06.2013 15:07 - ЕТО КОЙ НИ УПРАВЛЯВА: МИНИСТЪР Е МАМИЛ ФРЕНСКАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА И Е ПРОЕКТИРАЛ НЕЗАКОННИ СТРОЕЖИ!
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 982 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Министърът на нововъведеното ведомство за инвестиционно планиране арх. Иван Данов не знае дали изнесената от сайта "Биволъ" информация, че между октомври 2004 г. и юли 2005 г. е получил неправомерно 15 хил. евро социални помощи от Франция като безработен, отговаря на истината. В петък той заяви пред БНР, че ще отговоря на този въпрос "в пресата". Има частица истина в информациите, но това, което се представя, не е точно това, което се представя, и не по начина, по който се представя. Това, което се е случило... аз не съм бил информиран, тъй като от 2005 г. аз не съм ходил във Франция повече", каза Данов на въпрос за публикувана информация, към която са представени и копия на документите за извършените плащания.


"Социален туризъм"

В нея се посочва, че той е получавал помощи като безработен във Франция, докато в същия период е бил преподавател в България и е имал частен бизнес. Френското законодателство изисква получателят на социално попомагане за безработица да не напуска страната, а ако започне работа, без значение във Франция или в чужбина, е длъжен да декларира това и помощите се прекратяват от датата на започване на работа.

"Биволъ" цитира и твърдението на самия Данов за сайта, че през 2004 г. си е намерил работа в България, а по-късно е започнал да преподава в Университета по архитектура, строителсто и геодезия (УАСГ). Според фирмения регистър през март 2005 е регистрирал и фирмата "Данов и партньори".

Ако изнесеното от "Биволъ" бъде потвърдено от френските социални служби, министърът ще се спаси от затвор заради изтеклата петгодишна давност за деянията си, но го грози присъда за връщане на парите, получени, докато е живял в България, заедно с лихвите и сериозна глоба.

От Министерския съвет обясниха в петък, че нямат възможност да отговорят на писмените въпроси на "Капитал" по темата, защото новият министър бил много зает.

Строителството накуп

Иван Данов е вторият предложен от премиера Орешарски да оглави първото по рода си Министерство на инвестиционното планиране (МИП ) след провалената номинация на арх. Калин Тихолов, известен със скандалните усройствени планове на Царево и Несебър и един от уличените в скандала "Дюнигейт", избухнал в самия край на миналата година. В деня на представяне на списъка на министрите на президента Плевнелиев за получаване на мандата за управление Тихолов беше сменен с Данов, с когото делят един кабинет в УАСГ.

На въпроса как смята да гарантира законността в сферата, която поема Данов, отговаря: "С откритост, прозрачност на действията, с приоритет на публичните интереси, със създаване на благоприятна среда и условия за лоялна конкуренция между участниците в процеса. Аз съм привърженик на идеята, че всички трябва да имат равни стартови права и стартови позиции, така ще можем да се преборим."

Министърът обясни, че в момента се пише устройственият правилник на новото ведомство, под чиято шапка ще влязат досегашните дирекции в регионалното министерство за национален строителен контрол (ДНСК), "Устройство на територията", "Правила и нормативи за проектиране и строителство", "Благоустройство, жилищна политика и среда на обитаване", "Привличане на инвестиции в строителството", "Национален център за териториално развитие", кадастърът и др. По думите му МИП ще отговаря и за санирането на сградите, което се финансира от еврофондовете, като за следващия програмен период предвидените за тази цел средства са увеличени около 10 пъти спрямо сегашния.

Данов съобщи още, че се предвижда и създаването на дирекция за "привличане на инвестиции в строителството", както и фонд от "готови и значими за обществото проекти", които да чакат финансиране, а не проектирането да започне, след като то бъде отпуснато.

Парадоксална ситуация

След интервюто му по БНР в петък в "Биволъ" излиза още една информация, свързана с професионалната биография на министъра, свързана с фирмата му "Арх. Данов и партньори" и притежаваната от Илия Лазаров и Кирил Недев строителна компания "Лазаров и Недев". (Илия Лазаров, бивш началник на кабинета на президента Петър Стоянов, е известен с близките си отношения с депутата от ДПС Христо Бисеров). Според публикуваното факсимиле на 7 януари 2005 г. "Лазаров и Недев" сключва договор с арх. Иван Данов за учредяване на съвместно дружество с ограничена отговорност, като фирмата на дружеството е "Архитект Иван Данов и партньори"
Същата фирма изготвя устройствения план на местноста Яйкъна край Долна баня, където по-късно започва строителството на голф комплекса "Ибър", проектиран от арх. Данов, за което е създаденo публично-частно партньорство между община Долна баня, която апортира земи, и фирмата "Лазаров и Недев". Освен голф игрището е предвидено изграждането на 550 малки къщички и СПА център.

До 2010 г. са построени 160 вили и още 85 са в процес на изграждане, когато ДНСК издава заповед за принудително събаряне на 29 постройки и голф игрището като незаконни. Постройките бяха премахнати в началото на 2011 г., но игрището все още не е.
"Така ще имаме нова парадоксална ситуация за българската държавност: министър ще отговаря за събарянето на незаконни строежи, които сам е проектирал преди време", посочва "Биволъ".


Източник: capital.bg




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4884144
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286