Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.05.2013 11:34 - РУСИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ ПРЕДУПРЕДИЛИ САЩ ЗА ЦАРНАЕВИ, КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ СУБСИДИИ В РАЗМЕР НА 100 ХИЛЯДИ ДОЛАРА ОТ АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 2635 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Русия предупредила САЩ за Царнаеви

Сигналите са били подадени до ЦРУ и ФБР

Руското правителство два пъти е алармирало американските власти относно Тамерлан Царнаев –  по-големия от двамата братя, извършили бомбените нападения по време на Бостънския маратон на 15 април. Сигналите са били подадени до ЦРУ и ФБР. 

 Името на Царнаев е било добавено в американската база данни за предполагаеми терористи още преди 18 месеца.

 От ЦРУ обявиха, че са получили сигнал от Русия през есента на 2011 година и са поискали 26-годишният чеченец да бъде включен в списъка на хората, които да бъдат наблюдавани. Във въпросния списък попадат над 745 000 души. 

 Същата година руските власти са алармирали и ФБР, но агентите на бюрото не са открили нищо, което да навежда на мисълта, че братята Царнаеви са били част от екстремистка групировка и са споделили тези изводи с руската страна. Тепърва предстои да се разяснява дали по онова време е имало достатъчно предпоставки Царнаеви да бъдат следени по-зорко и дори да бъдат задържани. 

 Междувременно беше потвърдено, че взривните устройства, избухнали по време на маратона, са били детонирани дистанционно на няколко пресечки от последвалите експлозии. При атентата по време на Бостънския маратон загинаха трима души, а над 260 бяха ранени.

Източник: novanews


Русия предупредила САЩ за Царнаеви

Жители на Бостън са шокирани, че щатските служби не са реагирали на заплахата

от iNews.bg 

БТА/AP

Скандал избухна в САЩ, след като бе оповестена информацията, че през 2011 година Русия е предупредила ФБР за Тамерлан Царнаев. Руските служби са алармирали, че Царнаев е потенциално опасен. По-късно същият сигнал е изпратен до ЦРУ, предаде РИА Новости.

Жителите на Бостън били шокирани да научат на десетия ден след експлозиите по време на маратона, че американските разузнавателни служби са били предупредени от техните партньори за възможните връзки на Тамерлан Царнаев с радикални организации.

Жертвите на бомбения атентат бяха трима души – двама млади мъже и едно дете на осем години. Пострадалите са около 300.

Един от маратонците, участвали в злощастното издание на най-стария маратон в света, поиска от американските служби обяснение, като запита, защо не са реагирали на предупрежденията на руснаците, при положение че "заподозреният им е бил посочен с пръст".

Според американските медии руснаците са предупредили не толкова заради Тамерлан, колкото за неговата майка Зубайда.

"Руските опасения са, че майката и синът, имащи радикални религиозни възгледи, могат да се присъединят към бунтовниците", твърди неназован представител на американското разузнаване пред New York Times.

Майката и синът Царнаеви присъстват в списъка на САЩ за лица, които могат да имат потенциални връзки с терористични организации. Според различни източници в него има между 450 и 700 хиляди души.


Семейство Царнаеви са получили от САЩ субсидии в размер на 100 хиляди долара

Агенция "Фокус"

Вашингтон. Братята Царнаеви, заподозрени за бомбената атака на Бостънския маратон, и техните родители са получили от САЩ субсидии на стойност 100 000 долара за периода 2002г.-2012г., пише онлайн-изданието на американския в. „Бостън хералд”.
Държавата е отпускала на чеченското семейство талони за храна и е плащала част от наема им. Данните за това са налични в повече от 500 документа, които масачузетските власти са предали на местните представителни органи в Бостън. 
По-рано беше съобщено, че субсидии са получавали Тамерлан Царнаев, неговата съпруга Кейтрин Ръсел и тяхната тригодишна дъщеря, както и родителите на двамата братя. Властите са престанали да отпускат пари на семейството през 2012г., след като техните доходи са превишили минималното равнище, заложено в закона. 


Рияд предупредил САЩ за Тамерлан през 2012 г.

автор: Труд

Предупреждението е отправено през 2012 г., много преди две бомби да убият трима души и да ранят над 260 по време на тазгодишния Бостънски маратон и властите да обвинят за атентата братята Тамерлан (26 г.) и Джохар (19 г.) Царнаеви.

Отделно от Русия и Саудитска Арабия предупредила писмено САЩ, че Тамерлан Царнаев е потенциално опасен ислямист, съобщи “Мейл онлайн”.

Изданието получило информация от представител на саудитското вътрешно министерство. Според него предупреждението е отправено през 2012 г., много преди две бомби да убият трима души и да ранят над 260 по време на тазгодишния Бостънски маратон и властите да обвинят за атентата братята Тамерлан (26 г.) и Джохар (19 г.) Царнаеви.

Отново от съображения за сигурност саудитските власти не издали през декември 2011 г. виза на Тамерлан. Тогава той искал да отиде на поклонение в Мека.

Саудитците изпратили предупреждението си и до британските служби. То “беше много конкретно” и гласяло, че “нещо се готви в някой от големите градове на САЩ”, твърди саудитският източник.

Ако твърдението е вярно, това ще внесе допълнителен натиск върху министерството за вътрешна сигурност на САЩ и Белия дом, пише “Мейл онлайн”. Те ще трябва да обяснят колективното си бездействие, след като са имали подобни предупреждения за Царнаев от две чужди служби.

Барак Обама обяви във вторник, че започва мащабно вътрешно разследване за начина, по който различните служби в САЩ си споделят подобна информация. “Няма да остане камък необърнат”, подчерта Обама в рядка пресконференция в Белия дом.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1958875

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4882733
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2286