Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.04.2013 10:35 - ЗАЩО ГЕРМАНИЯ ПЕЧЕЛИ ОТ КРИЗАТА
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 7316 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Докато цели държави се клатят, Германия привлича като магнит капитали от цял свят. Чуждестранните инвеститори я смятат за една от малкото страни, в които парите им са на сигурно място. От което Германия само печели.

Повечето германци се чувстват по-добре от всякога, страната я очакват няколко силни години, казва икономистът Карстен-Патрик Майер, опровергавайки по този начин ширещите се твърдения, че германците дават най-големите жертви по време на кризата.

 

Всъщност това до голяма степен отговаря на истината - Германия наистина поема много рискове, предоставяйки милиарди на държавите с провалени бюджети. Но не е да няма и печалба. Ниските нива на лихвите може и да не въодушевяват спестителите, но пък тези, които искат да вземат кредит, определено не са недоволни. Цените на недвижимите имоти са високи, но дори и хората с ниски доходи могат да си позволят покупката на жилище.

Само през януари в Германия са били одобрени строителни проекти на стойност 3,4 милиарда евро или с 27 процента повече, отколкото през миналата година. Това несъмнено дава отражение върху конюнктурата - като се има предвид, че строителният бранш осигурява 10 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

 

Когато лихвите са ниски

Банката, която отпуска жилищен заем, по правило не разполага с парите в наличност, т.е. трябва да вземе заем. И колкото са по-ниски лихвите, които банката плаща, толкова по-ниски са и лихвите за клиентите й. Точно сега банките могат да се рефинансират изключително изгодно - поради това, че Европейската централна банка е свалила лихвените равнища и много инвеститори предпочитат да влагат парите си в Германия.

 

Взимането на кредити е в момента изключително изгодно

От това печелят не само купувачите на недвижими имоти. Последният доклад за състоянието на германските държавни финанси прогнозира, че в следващите години може да се очаква излишък в държавния бюджет - благодарение на добрата конюнктура и на увеличените данъчни приходи. Но и не само на тях. В момента лихвата за десетгодишен кредит е 1,5 процента - значително по-ниска от времената преди избухването на кризата, когато беше 4 на сто. Оттам нататък експертите-икономисти пресмятат, че именно поради кризата Германия ще плаща всяка година 10 милиарда евро по-малко лихви.

Съотношението на обменните курсове и лихвените равнища е основен фактор за подема, който изживява германската икономика. Предприятията в Италия или Испания трябва да плащат много по-високи лихви за взиманите кредити, отколкото техните конкуренти в Германия. И така губят пазарни дялове.

 

Оптимизмът е масов

Най-новата германска партия - "Алтернатива за Германия", търси подкрепата на избирателите, настоявайки за излизането на Федералната република от еврозоната. Но така и не може да обясни как смята да осъществи най-важната точка от своята програма. Особено като се има предвид, че ако Германия действително излезе от еврозоната и върне марката, ще бъде принудена да я ревалоризира, с което постигнатите в течение на годините конкурентни предимства ще бъдат заличени.

Въвеждането на еврото може и да не е било най-добрата идея. Но политиците не могат да върнат назад колелото на историята - те трябва да възприемат света такъв, какъвто е. Вероятно и хората усещат това, както става ясно от провежданите от 1949 година насам ежегодни допитвания за надеждите и опасенията на германците. Към момента броят на оптимистите е толкова висок, колкото и през 50-те и 60-те години на миналия век.

АГ, ДПА, ДЦ, МШ, К. Цанев; Редактор: Б. Михайлова




Гласувай:
6



1. veilet - Съжалявам, но статията е повече от ...
23.04.2013 15:23
Съжалявам, но статията е повече от "фалшива"... Ама защо се пишат такива глупости, които подвеждат масовия читател. Като пример ще приведа десетгодишния си жилищно- строителен кредит с 2.6 % лихва, който взех при внимателен подбор измежду 10 банки, които "твърдо стоят на краката си" и имат традиции и стабилна политика. Германците са повече от разочаровани, от политиката на Меркел и сие в подкрепа на икономически закъсалите държави. Какъв идеалист с розови очила е написал гореизложеното- нищо общо с действителността и моите уважения!!!
цитирай
2. germantiger - ...
23.04.2013 19:42
Как е възможно "нещо", което не съществува - да печели?!

Германия е почти ликвидирана демографски, в немалка степен културно и в началото на нравствено убийство, но печели икономически...
цитирай
3. kordon - от kordon до germantiger
23.04.2013 21:46
Това вероятно означава, че някаква част от нея продължава да съществува, че германският фактор е твърде силен и отровата все още не го е повалила.
Поне засега...
цитирай
4. veilet - Не зная какво влагате като смисъл и ...
24.04.2013 08:48
Не зная какво влагате като смисъл и значение в "германският фактор", но крещящата Истина е, че Германия се ислямизира постепенно. Мъчно ми е като гледам всички мероприятия и шествия и празници и какво ли още не в тази им насока, така организирани и проведени, щото немския народ да си мисли, че всичко е в реда на нещата, иначе веднага им се "лепва" етикета: "наци". Е, докога?! Докога ще бъде изкупването на "вина", която лично аз не съм убедена, че е неоснователна. Руски офицери, воювали във втората световна война разказват, че при окупацията на Берлин са намерили 5000 евреи, живущи в него. Въпрос: как така немските войски са ги оставили свободно да съжителстват с "тамошните" местни. В историята има много примери, които доказват и опровергават неоспоримия факт за усилията на някои държави да вменяват вина на немците, защото имат интерес от това.
Апропо, не съществува лихвен % с размер 1.5 за жилищен кредит в немските банки. Най- ниският е 2% /до 5%/ и всичко останало е въпрос на договаряне. Автора на статията го е сънувал или просто приемам, че 1.5 е любимото му число. В очакване на следващия Ви постинг, но моля подберете го така, щото да съответства поне мъничко на Реалността...Поздрави!!!:)))
цитирай
5. kordon - от kordon до veilet
24.04.2013 13:13
Процентът на лихвите не е толкова важен (докато не се наложи да теглиш кредит, разбира се). Важно е, че германците съумяват да запазят икономическа и политическа стабилност, докато океанът около тях кипи от поредната финансова буря и много страни са претърпели корабокрушение. Какво ли би станало, ако Германия навлезе в рецесия и спре да изкупува стоки и материали от страните, които днес плюят срещу нея, ако спре да плаща вноските си в Европейския съюз (най-големите по обем), ако престане да оказва финансова помощ на закъсалите некадърници от Гърция, Испания, Португалия, Италия?!

Иначе съм съгласен с Вас, че има сили, които безочливо спекулират с германската "вина", извличайки изгоди от примирението, с което германците приемат да изплащат огромни репарации и компенсации на кого ли не. Затова и гузните немци, на които изкуствено бе вменена вина и отговорност за две световни войни и безброй измислени деяния, не смеят да повдигнат глас срещу откровената ислямизация и културна деградация, която им се налага чрез лозунга за мултикултурното общество и безкрайната толерантност. Аз също имам сериозни резерви относно приказката за "холокоста", основаващи се на големите противоречия и несъответствия между официалната версия и реалните факти. Това е въпрос, който предстои да бъде разрешен в бъдеще, и това ще се случи благодарение на бдителни и съвестни хора като Вас.

Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
6. kordon - от kordon до bulgarinut57
25.04.2013 11:41
Много Ви благодаря за линка към статията "СОРОС ФИНАНСИРА ГРЪЦКАТА ОПОЗИЦИЯ, НЕНАВИЖДА НЕМЦИТЕ".

Следейки неговите публични прояви и изявления, аз също имах силни подозрения, че този човек работи против Германия, а оттам и срещу стабилността на Европа. "Съветите", които той перманентно предлага на германците уж добронамерено, всъщност са опит да се дестабилизира икономическото, политическото и социалното положение в германската държава, което непременно ще доведе до ужасни последици за континента. А както знаем евреите са тези, които най-умело и с отвратителна последователност се възползват от социалните катаклизми като войни, революции, преврати и тем подобни мероприятия. Радвам се, че някои германци са се усетили и са разкрили саботьорската дейност на Дьорд Шорош или Шварц както е фамилията на баща му. Дано Германия не бъде подведена от неговите злонамерени поучения.

Още веднъж Ви благодаря за линка!
Поздрави!
Виктор Кордон
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4844943
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285